Een stedentrip Boedapest is een bezoek aan het Parijs van het Oosten, Parel aan de Donau en de Stad van de Baden. Boedapest heeft verschillende bijnamen. Natuurlijk hebben ze alles te maken met de rijke geschiedenis. De stad bruist, staat vol met charmante historische gebouwen, het is het moderne hart van Hongarije. Hier komen het oude Habsburgse rijk, de communistische tijd en het heden samen. Een plek bij uitstek voor een fantastische stedentrip.

Het is eigenlijk niet voor te stellen, maar zo’n 150 jaar geleden bestond Boedapest nog niet. Wel waren er drie steden, Boeda en Óbuda aan de ene kant van de Donau en Pest aan de andere zijde. In 1873 worden de stadsdelen samengevoegd tot een stad. In de jaren die volgen ontwikkelt de gezamenlijke stad zich tot economisch en cultureel centrum van het land. Maar de geschiedenis gaat verder terug.

Stedentrip Boedapest
Boedpest is gespleten door de Donau (foto: Unsplash/Bence Balla-Schottner)

De eerste sporen van bewoning stammen uit 400 voor Christus, als de Kelten op de westoever een plaats vestigen. Als de Romeinen Oost-Europa veroveren rond de 35 voor Christus en er een Roemeinse provincie van maken, begint de regio zich echt te ontwikkelen. Óbuda wordt een grensstad die de Romeinen Aquincum noemen. 30.000 mensen wonen er en maken de plaats tot een belangrijke stad. Tegenwoordig zijn de sporen hiervan nog steeds zichtbaar. In en om het museum Aquincumi Múzeum, in stadsdeel Óbuda, kun je opgravingen vinden, zoals Romeinse baden, gedeelten van een aquaduct en amfitheaters.

Na de Romeinen komen de Hunnen, Germanen, Avaren en rond 900 de Hongaren. Aanvallen van Mongolen, Turken en Oostenrijkers volgen. Tussen 1686 en 1918 maakt de stad deel uit het van het Habsburgse Rijk met Wenen als hoofdstad. Met het beëindigen van de de Eerste Wereldoorlog krijgen de Hongaren echter hun eigen land en hoofdstad: Boedapest. Maar rustig wordt het nooit. In de Tweede Wereldoorlog wordt het bezet door de Nazi’s, daarna wordt het een vazalstaat onder de Sovjet-Unie. Na de val van de Sovjet-Unie worden er in 1990 voor het eerst vrije verkiezingen gehouden. Deze hele geschiedenis is terug te vinden in de stad tijdens een stedentrip Boedapest.

Bezienswaardigheden tijdens je stedentrip Boedapest

Hoewel Boedapest sinds 1873 een stad is, bestaan er wel degelijk verschillen tussen de oost- en westoever van de stad. Aan de westzijde van de Donau heb je het heuvelachtige en groene stadsdeel Boeda. Dit wordt gezien als het rustigere deel van de Hongaarse hoofdstad. Hier wonen de Hongaren. Aan de andere kant van de rivier, in Pest, ligt het centrum van de stad  met zijn uitgaansleven. Hier vind je onder meer het Parlementsgebouw, het grote stadspark en het Heldenplein.

De opvallendste bezienswaardigheid tijdens een stedentrip Boedapest is ongetwijfeld het Parlementsgebouw. Maar liefst 268 meter lang, 118 meter breed en met een koepel van 96 meter hoog staat het te pronken op de oever van de Donau. Het enorme gebouw werd afgebouwd in 1904 in een een prachtige neogotische stijl gebouwd. Het wordt gezien als een van de mooiste monumenten ter wereld. Ontdek in een 50 minuten durende tour de 29 trappenhuizen, de 115 zalen versierd met fresco’s en beelden van kunstenaars en de vele Hongaarse schatten. Dit is een parel!

Parlementsgebouw Boedapest
Het schitterende parlementsgebouw op de oever van de Donau kan niemand ontgaan (foto: Pixabay/Mircea Iancu)

Maar de Hongaarse hoofdstad heeft veel meer bezienswaardigheden te bieden. Denk aan de schitterende Vissersbastion, dat ruim honderd jaar geleden werd gebouwd vanwege het duizendjarige bestaan van Hongarije. Of de prachtige Sint-Stefanus Basiliek en de Matthiaskerk, het Heldenplein, de Széchenyi thermale baden en de Grote Markthal. En natuurlijk mag je de Kettingbrug over de Donau niet missen.

Stad van de Baden

Een van de bijnamen die de Hongaarse hoofdstad draagt is Stad van de Baden. Onder de stad stroomt helend water door, waar meer dan 120 thermische badhuizen gebruik van maken. Neem dus je zwembroek of bikini mee tijdens een stedentrip Boedepast.

Het bekendste badhuis is zonder twijfel het Széchenyi bad dat gebouwd is in 1913. Het telt 15 binnenbaden en drie grote buitenbaden. Andere bekende spa’s zijn Gellért en Kiraly. Het kan zijn dat je door populariteit van de baden lang moet wachten. Dit kun je voorkomen door nu al een ticket te boeken voor het Széchenyi bad of Gellért.

Szechenyi badhuis Boedapest
Het Szechenyi badhuis is het bekendste badhuis van Boedapest (foto: Pixabay/Corina

Musea in Boedapest

Hou je van hedendaagse kunst? Bezichtig je liever schatten uit de oudheid of ben je op zoek naar leuke of indrukwekkende geschiedenis? De leukste musea vind je in Boedapest. Bewonder de opkomst van de beeldende kunst in Hongarije in de Hongaarse Nationale Galerie in het Burchtpaleis. Aan het Heldenplein vind je het Museum van de Schone Kunsten (Szépművészeti Múzeum), waar schilderijen en beeldhouwwerken worden getoond van grote kunstenaars uit het verleden, zoals Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens en Thomas Gainsborough. En leer alles van de Hongaarse cultuur in het Hongaars Nationaal Museum (Magyar Nemzeti Múzeum)

Een ander onderdeel van de Hongaarse geschiedenis is de communistische tijd met de daarbij horende geheime politie. In het voormalige hoofdkwartier hiervan is het House of Terror gevestigd. Hier ontdek je hoe de Hongaren zijn onderdrukt tijdens de bezetting door de Nazi’s en in de Communistische tijd.

Ben je op zoek naar lichtere kost? Bezoek dan absoluut het Pinball Museum. Hier zie je niet alleen de ontwikkeling van de flipperkast, je mag ook op elk van de tientallen flipperkasten spelen! Hou je van chocola? Iets buiten het centrum ligt het Chocolade Museum. Naast kijken, is het hier vooral ook proeven en proberen! Zeer de moeite waard!

Hongaarse gevulde paprika's
Een populair gerecht in Hongarije zijn gevulde paprika's (foto: Pixabay/Esther Merbt)

Eten en drinken tijdens je stedentrip Boedapest

Als je aan Hongarije denkt, dan je aan goulash en paprika’s. Maar het land heeft veel meer te bieden. Zeker in Boedapest. Van authentieke barretjes tot sterrenrestaurants. En het prettige is, eten en drinken is hier helemaal niet duur. Voor minder dan tien euro kun je al prima lunchen, een diner is al verkrijgbaar vanaf een euro of tien.  

Een kop koffie is in Hongarije een echte aanrader. Je verwacht het niet direct, maar Hongaren weten als geen ander koffie te zetten en dat is te danken aan de periode van Turkse overheersing. In de hoofdstad vind je tal van koffietentjes, waar je naast een bakkie pleur ook heerlijke gebakjes kunt krijgen.

Als reiziger ontkom je niet aan het nationale gerecht goulash. Heerlijk, zoals de Hongaren het maken. Maar tijdens een stedentrip Boedapest kun je alle kanten op. Deze metropool heeft veel op culinair gebied te bieden. Zo telt de stad meerdere sterrenrestaurants en schieten de hippe eettentjes uit de grond. Of je nu Italiaans, tapas of Oosters wilt eten, je vindt het hier.

Uitgaan

Boedapest bruist. Begin de avond in een van de gezellige restaurantjes of een biertuin. Verplaats je naar bar waar de dansvloer gedurende de avond steeds voller wordt. Eindig in een discotheek of club en vier feest tot in de vroege morgen! 

De bekendste club in de hoofdstad is zonder twijfel de A38. Deze voormalige Oekraïense baggerboot bij de Petofibrug is omgetoverd tot een vette club. Niet alleen kun je hier feesten, de boot heeft ook een restaurant en een café. Regelmatig worden hier live optredens verzorgd.

Andere bekende plekken zijn Akvarium, waar meerdere muziekstijlen worden gedraaid in verschillende zalen, Ötkert en Tesla. In die laatste twee clubs wordt voornamelijk house en elektronische muziek gedraaid. Ook populair is Hello Baby!, op de binnenplaats van een paleis.

Uniek in Boedapest is de Sparty. Elke zaterdagavond wordt het Széchenyi Bath omgetoverd tot een discotheek. Van 22:30 tot 03:00 uur kun je uit je dak gaan in je zwembroek of bikini in dit historische badencomplex. Boek van te voren een ticket.

Ben je in de zomermaanden een langere tijd in Hongarije en wil je er een feestvakantie van maken? Op een uur rijden van Boedapest ligt Siofok, het Lloret de Mar van Hongarije. Maar dan een stuk goedkoper!

Kerstmarkt

Ga je eind november of in december op stedentrip naar Boedapest? De stad is in die periode volledig in kerstsfeer. De kerstmarkt op het Sint Stefanuskerk staat zelfs bekend als een van de mooiste kerstmarkten van Europa.

Kerstmarkt Boedapest

Reizen naar en in Boedapest

Boedapest ligt slechts twee uur vliegen van Nederland vandaan. Vanaf Amsterdam (KLM, vanaf 100 euro) en Eindhoven (WIZZ, vanaf 40 euro) kun je een rechtstreekse vlucht boeken. Je kunt ook de auto nemen, als je bereid bent om zo’n 13 uur te reizen. Daarnaast is er een vrij goede treinverbinding.

Vanaf vliegveld Boedapest Airport reis je eenvoudig in ongeveer een half uur met de bus naar de binnenstad. Zo vertrekt buslijn 100E elke 20 minuten. Een kaartje kost ongeveer 3 euro. Ook kun je een taxi nemen. Dit kost zo’n 30 euro. Daarnaast is er een shuttlebus actief. Voor 10,50 euro zet hij je af voor je hotel.

Tram in Boedapest
Het openbaar vervoer in Boedapest is goed georganiseerd (foto: Pixabay/Christian Holm)

Binnen Boedapest is het openbaar vervoer goed geregeld. De stad kent een uitstekend netwerk aan metro’s, trams en bussen. Wil je het jezelf makkelijk maken en bij alle bezienswaardigheden voor de deur worden afgezet? Tijdens je stedentrip Boedapest kun je natuurlijk ook een Hop on Hop off bus nemen.

Overnachten in Boedapest

Booking.com