Denk je aan grote stadions, dan denk je al snel aan voetbalstadions als het Maracana in Rio de Janeiro, Camp Nou in Barcelona of Wembley in Londen. Maar het grootste stadion ter wereld is het Strahovstadion in Praag.

Bovenop de Petrin heuvel in de wijk Strahov staat het grootste stadion ter wereld. Een log communistisch beest, voor romantici die gek zijn op stadions is het de hemel op aarde. Achter de poort wordt gevoetbald. Geen wedstrijden, maar trainingen. Het is tegenwoordig het trainingscomplex van Sparta Praag. Dat heeft binnen de stadionpoorten 6 voetbalvelden en twee futsalvelden.

In 1926 wordt begonnen met de eerste versie van het Strahovstadion. Op de huidige plek wordt een houten stadion gebouwd, maar dit voldoet al niet meer in 1932. Dan wordt begonnen met de bouw van tribunes rond het enorme complex van 63.500 vierkante meter.

Nee, hier wordt geen voetbal gespeeld of aan atletiek gedaan. Het Strahovstadion wordt gebouwd voor gymnastiek, synchroon gymnastiek. Enorme groepen gymnasten laten een choreografie zien zoals we tegenwoordig kennen van Noord-Korea en vroeger de Sovjet Unie. Per groep zwaaien ze met hun linten en bloemen, zodat er een prachtige show ontstaat.

In 1948 en 1975 wordt het stadion nog verder uitgebreid. Uiteindelijk kunnen er 250.000 toeschouwers naar binnen. Voor 56.000 bezoekers is er een stoeltje, de rest moet op de staantribunes staan.

Tribune Strahovstadion- het grootste stadion ter wereld
De tribunes van het stadion hebben hun beste tijd gehad

Strahovstadion: groundhoppers walhalla

Bij het Letna Park heb ik een blik geworpen op het stadion van voetbalclub Sparta Praag. Helaas, even in het stadion kijken is niet mogelijk. Ik moet het doen met een bezoekje aan de fanshop en een blik door de ijzeren hekken heen. Hopelijk heb ik meer geluk bij het Strahovstadion.

Ik neem tram 25 naar Bílá Hora, om vervolgens buslijn 143 naar het stadion te nemen. Niets verraad een stadion. Geen grote lichtmasten of bordjes die je op een stadion wijzen. Totdat ineens een tribune in beeld komt. Het is duidelijk, hier is sinds 1975 ook niets meer aan gedaan.

De tribunes zijn aan de buitenkant van beton, beklad met graffiti. Betonnen trappen leiden je omhoog, ware het niet dat ze zijn voorzien van een hek. Naar binnen gaan is geen optie. Een ronde om het stadion heen lopen is natuurlijk wel mogelijk.

Hoek van het Strahovstadion
Het afbrokkelende beton wordt gesierd door graffiti

Afbrokkelend beton en verroeste hekken

Kijk je iets beter naar de tribunes van het grootste stadion ter wereld, dan zie je dat het beton aan afbrokkelen is. De hekken die je moeten tegenhouden om de tribunes te beklimmen, zijn verroest. De hoofdtribune van het Strahovstadion moet ooit eens een indrukwekkende uitstraling hebben gehad, maar door het glaswerk kun je tegenwoordig niet meer naar binnen of buiten kijken.

Onder de tribune vind je een zwembad en een kickboksschool. Achter de poort ligt niet direct een groene grasmat, maar een parkeerplaats met daarop het clubhuis van Sparta Praag. Hier kunnen de voetballers van een van de succesvolste clubs van Tsjechië omkleden en een drankje drinken.

Een bewaker bij de poort zorgt ervoor dat ik niet op het complex kom. Balen. Maar om de hoek van de hoofdtribune vind ik onder een andere tribune een hekwerk, waardoor ik het trainingscomplex kan bekijken. Op de zes velden wordt fanatiek getraind door jonge jongens, allemaal gekleed in de rode trainingspakken van Sparta.

Pilaren strahovstadion
Op sommige plekken is het niet mogelijk om in het stadion te kijken

Is het Strahovtadion echt het grootste stadion ter wereld?

Een blik door de hekken op de tribunes is indrukwekkend. Nee, mooi is het niet, die houten bankjes op een betonnen ondergrond. Maar indrukwekkend is het wel. Even sluit ik mijn ogen en ik zie volle tribunes. Dat moet een prachtig gezicht zijn geweest. Maar is dit echt het grootste stadion ter wereld?

Dat ligt er een beetje aan wat je een stadion noemt. Het grootste voetbalstadion ter wereld is het 1-mei Stadion met 150.000 stoeltjes, dat staat in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het grootste sportcomplex ter wereld is de Indianapolis Motor Speedway met een capaciteit van 257.325.

Maar is een motorsport arena een stadion? In dat geval is het TT Circuit in Assen het grootste stadion van Nederland. Feit is dat het Strahovstadion als een voetbalstadion helemaal omringd is door tribunes. Dat is niet het geval op de Indianapolis Motor Speedway. Dus wij houden het erop dat dit Praagse stadion het grootste stadion ter wereld is.

Prachtige geelden tijdens de Spartiades in het stadion:

Waarvoor werd het Strahovstadion gebruikt?

Niet voor voetbal dus, wel voor gymnastiek. De Tsjechische Sokolbeweging houdt er massale gymnastiekbijeenkomsten. Maar na de Tweede Wereldoorlog, is de Sokolbeweging binnen het communisme niet gewenst. De communisten beginnen er hun eigen Spartakiades.

De Spartakiade is een enorme show van ritmische gymnasten. Elke vijf jaar is er een optreden in het stadion, om de bevrijding van Tsjechoslowakije te vieren. Tot 750.000 deelnemers doen er aan de shows mee!

Na de laatste Spartakiade in 1990 zit Praag eigenlijk met het stadion in de maag. Grote massabijeenkomsten bestaan in de nieuwe wereld niet. Hoewel? Het Strahovstadion blijkt een uitstekende plek voor popconcerten.

Zo trekken de Rolling Stones hier meer dan 100.000 Tsjechen naartoe in 1990 en 1995. Guns N’ Roses, Bon Jovi, Aerosmith, Pink Floyd en U2 zijn enkele andere artiesten die hier optreden. Maar sinds 2013 is het stil op de tribunes, als Sparta Praag het complex overneemt als trainingscomplex.

Hoe ziet de toekomst van het grootste stadion ter wereld eruit?

Dat is de grote vraag. Langzaam staat deze kolos hier weg te rotten. Publiek is niet meer welkom op de tribunes. Popconcerten zijn verleden tijd, alleen de voetballers van Sparta Praag kunnen nog genieten van de oude glorie.

Ondertussen zijn er met enige regelmaat plannen voor de toekomst van het grootste stadion ter wereld. Praag wilde in 2016 de Olympische Zomerspelen organiseren en het Strahovstadion zou dan in een Olympisch dorp moeten veranderen. Door die plannen kon in 2008 al een streep.

Daarna waren er ideeën om het stadion om te bouwen tot een commercieel complex met winkels, restaurants en hotels. Ook dat is niet gebeurt, net als dat er een museum zou komen. Maakt dat iets uit? Niet voor romantische stadionliefhebbers. Die zullen zich de vingers aflikken bij dit icoon.

Voetbalvelden in het Strahovstadion - groostste stadion ter wereld

Wat is er in de buurt van het Strahovstadion te doen?

Heb je een rondje rond het grootste stadion ter wereld gewandeld en alles bekeken. Op enkele honderden meters wandelen ligt het Petrin Park, met in het midden de Petrin toren. Zeker in de lente, zomer en herfst is dit een erg leuk park om te bezoeken.

Beklim dan ook zeker de Petrin toren. Vanuit de toren heb je een geweldig uitzicht over Praag en kun je ook van boven een blik werpen op het Strahovstadion. Wil je vanuit Petrin Park terug naar de stad? Neem dan de funicular, een treintje dat je van de heuvel naar beneden brengt.

Hekken op trap Strahovstadion
Hekken voorkomen dat je op de tribunes kunt kijken

Stedentrip naar Praag

Praag staat bekend als een van de mooiste steden in Europa en dat is volledig terecht. De historische Oude Stad is een pareltje. Via de historische Karelsbrug wandel je bovendien zo naar de Praagse Burcht, het grootste paleiscomplex ter wereld.

Wat er nog meer te doen is in Praag? Lees onze vijftig tips voor een stedentrip naar Praag.

Reizen naar Praag

Praag ligt zo’n 850 kilometer rijden van Utrecht vandaan. Wil je ontspannen in de Tsjechische hoofdstad aankomen? Neem dan de trein. Er rijden ook nachttreinen, zodat je min mogelijk van je tijd verliest. Tickets koop je eenvoudig op NS International.

Vlieg je liever? Vanaf Schiphol ben je in minder dan anderhalf uur in Praag. Verschillende maatschappijen hebben lijndiensten tussen Schiphol en Praag. Boek je vliegticket hier voordelig:

Hotels in Praag

Als toeristenstad barst Praag van de hotels. Wij verbleven tijdens onze tijd in Praag in het Mamaison Residence Downtown Hotel, dat op een steenworp afstand van het Wenceslasplein ligt. Een ideaal 4 sterren hotel (ruime kamers en een heerlijk ontbijt) van waaruit je in een paar minuten naar de Oude Stad wandelt.

Oost-Europa Vakanties ging op uitnodiging van Visit Czech Republic enkele dagen naar Noord-Tsjechië en Praag. In Praag bezochten we verschillende gezellige kerstmarkten, deden we onder meer een heerlijke Food Tour en beklom ik de Petrin toren.