Het Thüringer Wald is zo’n unieke vakantiebestemming die werkelijk alles te bieden heeft en waar je op slag verliefd op wordt. Hier combineer je een prachtige natuur, cultuur en historie met diverse actieve bezigheden en heerlijk luieren. Met of zonder kinderen, in een vakantiehuis, hotel of op de camping. Kortom, de perfecte plek voor elk soort vakantie. Daarbij is het ook nog lekker dichtbij; wat wil je nog meer?

Het Thüringer Woud ligt in het hartje van Duitsland, in de gelijknamige deelstaat Thüringen, op de grens van het voormalige Oost-Duitsland. Deze unieke streek bestaat uit Natuurpark Thüringer Wald, het UNESCO Biosfeer Reservaat Thüringer Wald en Natuurpark Schiefergebirge-Obere Saale. Daarmee is Thüringer Wald het grootste aaneengesloten natuurgebied van het land.

Zie je graag wat van de natuur en houd je van rust? Dan zit je hier dus helemaal goed. Breng een bezoekje aan het informatiecentrum in Frauenwald en doe mee aan een wildobservatie. Het moment dat je oog-in-oog komt te staan met een elegant edelhert zal je nooit meer vergeten!

Ligging en landschap van het Thüringer Wald

Thüringer Wald uitzicht
Het berggebied bestaat voor een groot deel uit groene bossen (Thüringer Tourismus GmbH/Guido Werner)

De uitgestrekte bossen van Thüringer Wald liggen op een bergketen die de zuidgrens vormt van de deelstaat; vroeger ook de grens van de DDR. De keten ontspringt bij Eisenach en loopt naar het zuidoosten tot bij de grens met Tsjechië. Vooral aan de noordhelling van de keten is het gebied dicht bebost.

De zuidkant is meer open en loopt over in een glooiend heuvellandschap. Het is prachtig om hier te wandelen, hiken, fietsen en – in de winter- langlaufen. Onderweg wordt je getrakteerd op adembenemend mooie uitzichten! Het Thüringer Woud ligt midden op het Europese continent en daardoor kent het gebied lekker warme, droge zomers en koude winters met sneeuw.

Wandelen en fietsen

Wandelroutes Thüringer Wald
Het woud kent talloze wandelroutes (foto: Thüringer Tourismus GmbH/Guido Werner)

Van weelderige heuvels tot grillige bergen: in Thüringen vind je voor elk niveau wandelaar en fietser een geschikte route. Er zijn werkelijk duizenden kilometers aan bewegwijzerde en andere wandelpaden en fietsroutes; de een nog mooier dan de ander.

In het Thüringer Wald kom je door groene bossen en heuvels, sprookjesachtige valleien en langs de oevers van meanderende rivieren en beken. Veel van de routes zijn gekwalificeerd door het Duitse Wanderinstitut en het Wanderverband. Zo kent Duitsland Qualitätswanderwege (de hoogste certificatie) en Premium Wanderwege.

De wandelpaden zonder certificatie zijn overigens niet minder mooi. Integendeel zelfs. Die paden zijn minder bekend en dus rustiger en daarbij zijn ze meer natuurgericht.

Rennsteig: langste bezienswaardigheid van Duitsland

Rennsteig - Thüringer Wald
De Rennsteig is een wandeling langs de mooiste plekken in het Thüringer Wald (foto: Thüringer Tourismus GmbH/Guido Werner)

De Rennsteig is het bekendste kwaliteitswandelpad en wordt ook wel de ‘langste bezienswaardigheid van Duitsland’ genoemd. De totale route kan worden verdeeld in 6 tot 10 etappes, variërend van 17 tot 33 kilometer.

Onderweg kom je langs tal van historische plaatsen. Let bijvoorbeeld op de grensstenen tussen vroegere koninkrijken, graafschappen en hertogdommen en gedenkstenen voor grootheden die ooit de Rennsteig kruisten, zoals Napoleon.

Er is ook een Rennsteigroute voor fietsers. De omgeving is fantastisch om met de fiets te verkennen! Neem wel een geschikte fiets mee of huur er een. Een gewone Hollandse stadsfiets met 3 versnellingen is echt niet goed genoeg. Op de fietspaden, bonds- en landwegen is een hybride fiets (liefst met 21 versnellingen) voldoende. Voor op de bos- en wandelpaden heb je echt een ATB of MTB nodig.

Kunst, cultuur en historie: heel veel kastelen

Beeld van Johann Sebastian Bachin Anrstadt
Het standbeeld van Johann Sebastian Bach staat midden in Arnstadt (foto: Stiftung Lutherhaus Eisenach/Martin Kirchner)

Liefhebbers van cultuur en historie komen in het gebied ook zeker aan hun trekken. Aan historische steden geen gebrek en overal in de regio liggen eeuwenoude pittoreske dorpjes. Meestal is zo’n dorp uitgerust met een eigen kasteel of burcht dat uitkijkt over de vakwerkhuisjes, straatjes en steegjes met kinderkopjes. De dorpjes zijn werkelijk idyllisch mooi. Het werkt tot de verbeelding en het is alsof de tijd er heeft stilgestaan!

Een mooi voorbeeld is het eeuwenoude plaatsje Schmalkalden met Schloss Wilhelmsburg. Het slot kun je bezoeken en het is heerlijk om even door het stadje te lopen en ergens een kop koffie te gaan drinken.

Ook Arnstadt is een erg leuk stadje. Het was ooit de woonplaats van componist Johann Sebastian Bach. Bezoek er kerk (vroeg gotische stijl) en het 16e-eeuwse stadhuis in maniëristische (laat renaissance) stijl.

Dorpen, kloosters en nog meer kastelen

Kasteel Wartburg vanuit de lucht
Kasteel Wartburg staat bekend als een van de hoogtepunten in Thüringen (foto: Florian Trykowski, Wartburg-Stiftung, Thüringer Tourismus GmbH)

Breng ook zeker een bezoekje aan Kloster Paulinzella in het gelijknamige dorp. Het is een fraaie klooster- en kerkruïne van een 12e-eeuwse benedictijnenabdij en een van de best bewaarde gebouwen uit de Romaanse tijd. Het klooster is vernoemd naar de stichtster, een vrouw uit een adellijke familie uit het voormalige hertogdom Saksen.

Een andere, echte ‘must-see’ is het Wartburg kasteel. De burcht is gelegen op een 441 m hoge heuvel en kijkt uit over de stad Eisenach. Naar verluidt zou het hoge kasteel in 1067 zijn gesticht door de toenmalige graaf van Thüringen; Lodwijk van Schauenburg, ofwel Lodewijk de Springer. In de loop der eeuwen resideerden zeker drie elkaar opvolgende vorsten uit het huis Saksen-Weimar-Eisenach in het kasteel.

Nog meer moois ontdek je in de vakwerkstadjes Ilmenau en Suhl. Behalve lekker door het stadje struinen, kun je in Ilmenau in het Goethe Stadt Museum meedoen aan een leuke audiotour. Het geeft je een mooi kijkje in het leven en werken van Johann Wolfgang von Goethe. De filosoof, dichter en jurist verbleef vaak in Ilmenau.

Suhl is een pittoresk stadje, gelegen op de zuidelijke hellingen van het Thüringse woud, aan de oevers van de rivier de Lauter, die uitstroomt in de Hasel. Suhl is van oudsher wapenstad. Een dagje Suhl is dan ook niet compleet zonder een bezoekje aan het Waffenmuseum in het centrum. Aan musea is hier overigens geen gebrek, want in het Congress van Suhl zijn het Fahrzeugmuseum en de Kunstausstellung gevestigd.

Wintersport in Thüringen

Langlaufen in het Thüringer Wald
Langlaufen is in de wintermaanden de populairste sport in het gebied (foto: Thüringer Tourismus GmbH/Andreas Weise)

In het Thüringer Wald heb je de meeste sneeuwzekerheid in januari en februari, maar vaak is het hier gedurende de periode van half november tot half maart gewoon helemaal wit. Hier geniet je van het sprookjesachtige, winterwonderlandschap!

In het gebied zijn honderden kilometers langlauf loipen en ruim 30 skiliften en -pistes. De mogelijkheden zijn zeer ruim: van skispringen van de schansen tot naar beneden snellen op een bobsleebaan, van sneeuwschoenwandelen tot skiën en van arrensledetochten tot tochten en wedstrijden met sledehonden.

Voor de meeste inwoners van het gebied zijn de langlaufski’s dagelijkse uitrusting en de Rennsteig route wordt als dubbele loipe gespoord.

Hier ligt het Thüringer Wald:

Dé wintersportplaats: Oberhof

Oberhof, met de Rennsteig-arena, de rodelbaan, het biatlonstadion en springschansen, is als sinds de DDR-tijd een bekend wintersportcentrum. Je kunt hier bobsleeën en biatlonschieten of ‘gewoon’ heerlijke ski- en langlauftochten maken. Of ga wandelen door het winterlandschap, met of zonder sneeuwschoenen.

De wandelpaden rond de Masserberg zijn bijvoorbeeld erg mooi om te lopen. Je geniet er van de serene rust en de prachtige natuur, want andere wintersporters komen hier niet.

Thüringen

Thüringer Wald
De mooie natuur in Thuringen moet je hebben gezien (foto: Thüringer Tourismus GmbH/Guido Werner)

Deelstaat Thüringen zal je zeker betoveren! De streek intrigeert en inspireert. Dat blijkt wel uit het feit dat vele grootheden uit deze Duitse deelstaat afkomstig zijn. Denk aan Goethe, Schiller, Luther en Bach. Het waren mensen die hun stempel op de Duitse en West-Europese cultuur hebben gedrukt.

In deze regio zijn er vele, schitterende historische bezienswaardigheden en natuurgebieden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Denk aan Nationaal Park Hainich én het Thüringer Woud.

Treed in de voetsporen van Maarten Luther en bezoek het fraaie stadje Wartburg, waar hij het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde, en het Lutherhuis in Eisenach, waar overigens ook het geboortehuis van Bach staat.

Klassiek Weimar is ook zo’n fantastische stad: zowel de openbare als particuliere gebouwen en parken in de stad ademen de grote kunsthistorische betekenis. Het is de stad van Bach, Goethe en Schiller en startpunt van de Duitse democratie. Bovendien heeft het in december een erg leuke kerstmarkt.

Het Thüringer Wald is een prachtig gebied, zowel in de zomer als in de winter; iets dat je zelf moet ervaren!

Op vakantie naar het Thüringer Wald

Ga je op vakantie naar het Thüringer Wald? Al in de DDR-tijd was het populair bij toeristen in eigen land. Niet gek natuurlijk, want het is er prachtig. De afgelopen decennia zijn de hotels, campings en vakantiehuisjes in het gebied bovendien enorm gemoderniseerd.

Zoek je een hotel? Trivago heeft het ruimste aanbod aan hotels in dit gebied tegen de scherpste prijs.

Voor vakantiehuisje in Thüringen raden wij Belvilla aan, dat een ruime selectie heeft. Zoek je een rustig huisje midden in de natuur? Kijk dan op natuurhuisje.nl.

Ook op het gebied van campings zit je helemaal goed in Thüringen. ANWB Campings heeft meer dan 20 campings geselecteerd die aan hun voorwaarden voldoen.