90 kilometer aan verhalen. Dit is de Transfăgărășan, een van de beroemdste bezienswaardigheden van Roemenië en zeker de populairste weg in dit land. De weg die door de mannen van het televisie-programma Top Gear de beste weg ter wereld wordt genoemd. En daar is niets aan gelogen. Wij rijden van Curtea de Arges tot ongeveer Cartisoara en daarna weer terug. Onderweg bezoeken we de mooiste bezienswaardigheden.
Een weg als hoogtepunt van een land. Het kan echt en dit zegt 1000 keer meer over de Transfăgărășan dan over de andere hoogtepunten in Roemenië. Deze weg is als een dag in een natuurlijk pretpark. Neem er de tijd voor, want het is veel meer dan een aaneenschakeling aan spectaculaire haarspeldbochten.
Vind de voordeligste vliegtickets naar Roemenië
Boek hotels voor tijdens jouw trip
Huur een auto op het vliegveld in Boekarest
Ten strijde
Het is half augustus, vroeg in de ochtend. Nadat we hebben genoten van heerlijke gebakjes van de patisserie Iepurasul in Curtea de Arges, beginnen we aan de reis. We willen een bezoek brengen aan het Poenari fort, een plaats die eerlijk gezegd meer verbonden is met Dracula dan kasteel Bran. Helaas, de 1400 treden naar het kasteel toe zijn gesloten vanwege onderhoud.
Enerzijds is dit balen, anderzijds scheelt het een behoorlijk inspanning aan het begin van de dag. Bovendien geeft het ons meer tijd om van de geweldige landschappen te genieten die zich aan beide zijden van de fantastische nationale weg 7c, de Transfăgărășan, uitstrekken.
Bruine beren spotten op de Transfăgărășan
We rijden naar het noorden. Niet ver voorbij het Poenari fort ligt het Vidrarumeer. Dit wordt onze eerste stop om een glimp op te vangen van de wonderen om ons heen. Maar omdat we de eerste beer zien – zo indrukwekkend, hier kun je er niet genoeg van zien – springen we in de auto en… recht vooruit! Veiligheid boven alles. Want als je een beer ziet, kom er dan niet dichtbij en voer hem niet. Maak vanuit je auto een foto en vervolg je weg.
Je zult sowieso veel beren zien langs de zijkant van de Transfăgărășan. “Eén, twee, vijf… Kijk! Een moeder met vier welpen! Dat maakt al tien!”, tel ik in mijn gedachten het aantal dieren dat ik zie. Langzaam blijven ze achter, terwijl we klimmen naar hogere plekken waar beren niet komen.
Baleameer
Wat maakt het uit? Het landschap is adembenemend. We naderen onze overnachtingsplek bij het Baleameer. Op weg naar boven, boven de 2.000 meter, lijkt de weg die achter ons ligt steeds kleiner te worden, als een slang die naar zijn schuilplaats kruipt. Ondertussen zien we de zon langzaam dalen.
Vandaag draait het om het genieten van de natuur op zijn best. Wat zijn we getrakteerd op prachtige uitzichten. We zoeken onze kamer op, van waar we uitzicht hebben op het meer. We zijn op het hoogste punt van de Transfăgărășan. Vanaf hier gaat een 800 meter lange tunnel onder de hoogste bergkam van Roemenië door. Vanaf hier wandel je naar de machtige Moldoveanu-piek en de indrukwekkende Negoiu-piek.
Vind voordelige hotels voor jouw reis
Wandelen naar het Caprameer
De volgende ochtend trekken we na het ontbijt onze wandelschoenen aan en beginnen aan een stevige wandeling klim naar het Caprameer. Deze wandeling is een leuke uitdaging over rotsachtig terrein, waarbij je in korte tijd 500 hoogtemeters overwint.
Als we het meer hebben bereikt, hebben we een schitterend uitzicht. Niet alleen over de Transfăgărășan, maar ook over het Baleameer en de berghut waar we overnachten. Tijd om terug te wandelen, tijd om weer in de auto te stappen voor deel 2 van de mooiste weg ter wereld.
We passeren de Capra hut, een plek waar sommige mensen met een slecht oordeel vast komen te zitten midden in de winter. Waarom? Omdat een groot deel van de weg vooral in de koudste maanden ‘beperkt’ te berijden is. We vergeten snel dit fictieve beeld en genieten in plaats daarvan van de groene natuur die de kale rotsen overneemt. Langzaam laten we de hoge bergen achter ons, maar de reis is verre van voorbij. Bij lange na niet!
Omdat we honger hebben, weten we precies waar we moeten eten: Pastravaria Albota. Hier is het eten heerlijk, de service is goed en de prijzen zijn opmerkelijk redelijk! We eten een aantal visgerechten, maar ook wat lokale kaas. Heerlijk! Na twee en een half uur welverdiende rust, is de eerste helft van onze reis ten einde. Op de terugweg zullen we minder van het uitzicht genieten en meer bezienswaardigheden bezoeken.
Sla Valea Zanelor maar over
We rijden naar het zuiden en kronkelen weer de bergen in. Jongens, wat is het hier mooi. Bij de afslag naar Sibiu verlaten we de Transfăgărășan voor een uitstapje naar het Valea Zanelor. In dit bijzondere park staan golvende huizen die door de hobbits kunnen zijn gebouwd. Ze zien er grappig uit, maar we zijn er snel klaar met kijken. Dit is voor ons geen aanrader. Snel terug naar de Transfăgărășan.
Voordat we weer op deze machtige snelweg terechtkomen, maken we nog een stop bij Carta. Hier vind je de ruïnes van een oud Cisterciënzer klooster. Het is minder populair in vergelijking met Valea Zanelor, maar ik kom hier veel liever.
1400 treden beklimmen naar het Poenari fort
De reis gaat verder richting ons startpunt, Curtea de Arges. Maar de zon begint alweer te zakken, dus we kiezen net als op de heenweg voor nog een overnachting bij het Baleameer. Dit is echt de beste plek om te zijn als je de Roemeense bergsfeer op zijn best wilt ervaren!
Na weer een goede nachtrust en een goed ontbijt begint de afdaling naar Vidraru. Nu blijkt het Poenari fort wel open te zijn. De ruines van het fort liggen boven op een bergtop. Om er te komen moet je meer dan 1.400 traptreden beklimmen! Een geode conditie is vereist.
Graaf Vlad Țepeș, beter bekend als Dracula, was eigenaar van het kasteel. In 1462 wordt het aangevallen door de Turken. Vlad ontsnapt via een geheime doorgang door de bergen. In de 16e eeuw wordt het kasteel verlaten en verandert het langzaam in een ruïne. Door een aardverschuiving stort een deel van kasteel naar beneden in 1888.
Vanuit de ruïne heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
Vidrarumeer
Met vermoeide benen stappen we weer in de auto en rijden rustig naar beneden. Af en toe zien we beren en stoppen we voor een foto. We komen weer bij het Vidrarumeer. Deze keer zijn er geen beren te zien, dus brengen we wat meer tijd door met genieten van de schoonheid van de natuur.
Drie dagen rijden over de Transfăgărășan, het is een geweldige ervaring. Onderweg hebben we ons getrakteerd op lekker eten en prachtige overnachtingsplekken. Het zorgt voor enkele geweldige herinneringen. We hebben geen zin in een romige cake bij Iepurasul, maar kiezen een donkere chocoladetaart. Dan is het tijd om terug te keren naar Boekarest. De Transfăgărășan was een sublieme ervaring!
Ceaușescu bouwde de Transfăgărășan uit angst
Waarom zou je zo’n spectaculaire weg aanleggen door een regio waar eigenlijk niets dan natuur is? Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1968. Nicolae Ceaușescu is president van het communistische Roemenië. In eerste instantie is het plan om een soort van bospad aan te leggen. Maar de inval van het Rode Leger in Tsjecho-Slowakije doet het plan van de dictator veranderen. De weg is nodig om zijn land te beveiligen. Zijn soldaten kunnen op deze manier snel van het zuiden naar het noorden van het land.
Ceaușescu geeft opdracht tot de bouw van wat tegenwoordig Transfăgărășanul wordt genoemd. Een weg waarvan de aanleg normaal gesproken 20 jaar zou hebben geduurd. Roemenië lukt het om de weg in ongeveer 5 jaar te voltooien. Hiervoor wordt 6.000 ton (!) dynamiet gebruikt. Officieel zijn er 40 mensen omgekomen tijdens het bouwwerkzaamheden, maar het werkelijke aantal kan hoger zijn.
Het was geen gemakkelijke klus om kronkelende slang aan te leggen. Aanvankelijk zou het een eenrichtingsweg worden, maar uiteindelijk wordt in 1971 besloten om de weg op te splitsen in 2 rijbanen. Daarmee werd het een nationale weg.
Alle delen van de weg zijn bijzonder, maar het stuk tussen het Baleameer en het Capramee is het meest bekend vanwege zijn F1-circuitvorm. Dit stuk is ongeveer acht kilometer lang en slingert over de hellingen. Vanwege sneeuwval is dit deel van de weg echter bijna de helft van het jaar gesloten.
Een cliché dat tot leven komt…
De Transfăgărășan is misschien niet de beste weg ter wereld, maar eerlijk gezegd ken ik er geen betere. Natuurlijk kun je in andere landen ook schoonheden vinden, zoals in Noorwegen of Chili. Maar ben je op vakantie in Roemenië, dan moet deze weg op je bucketlist staan. Misschien niet voor een driedaagse trip zoals ik maakte, maar je moet er minstens twee dagen voor inplannen om er goed van te kunnen genieten.
Ben je een gepassioneerde wandelaar, natuurliefhebber of gewoon iemand die graag in een afgelegen omgeving vertoeft om volop van de natuur te genieten, dan kun je hier zeker een week overwegen. Kies voor de zomer, zodat je van de volledige lengte van de weg kunt genieten.
In de winter kun je met een kabelbaan bij het Baleameer komen, maar dan kun je niet genieten van de magische sfeer van de weg zelf. Het pure wit van de dikke laag sneeuw kan zeker als een redelijke vervanging werken, maar… op de Transfăgărășan is het oude cliché dat de reis belangrijker is dan de bestemming nog echt waar.
Belangrijke bezienswaardigheden in de buurt van Transfăgărășan:
– Patisserie Iepurasul in Curtea de Arges
– Poenari Fort in de buurt van Arefu
– Vidrarumeer – een van de belangrijkste stuwmeren in Roemenië
– Baleameer – dit meer ligt bij het hoogste punt van de weg en bij een prachtige tunnel. Vanaf het Baleameer kun je via het Caprameer wandelen naar de Moldoveanu-piek of Negoiu-piek, de twee hoogste bergen in Roemenië
– Caprameer, na de grote afdaling vanaf Balea
– Pastravaria Albota – een van de beste plekken om te eten, vlakbij Cartisoara
– Valea Zanelor kasteel en het Carta klooster – net buiten Transfăgărășan, maar (g)een uitstapje waard
Voordelig reizen naar Roemenië
Curtea de Arges, de start van onze Transfăgărășan-trip, ligt op ruim 2.000 kilometer rijden van Utrecht. Een flinke trip in het geval je deze weg met je eigen auto wilt rijden. Eenvoudiger is om naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië te vliegen.
Vanaf Schiphol en Eindhoven Airport vlieg je rechtstreeks naar Boekarest. Dit is een vlucht van 2 uur en 45 minuten. Op vliegveld Otopeni huur je eenvoudig een auto bij Sunny Cars. Van een Toyota Aygo tot een Audi A5, het aanbod is uitgebreid.
Vind voordelige vliegtickets naar Boekarest
Huur een auto op vliegveld Boekarest Otopeni
Hotels in Boekarest of aan de Transfăgărășan
Maak het jezelf makkelijk en reserveer van tevoren hotels voor tijdens jouw trip. Via onze website ontdek je, in samenwerking met Booking.com, het uitgebreidste aanbod hotels en appartementen.
Boekarest staat vol met hotels. Wanneer je met een 3 sterren hotel tevreden bent, raden wij Bucur Accommodation aan. De kamers zijn een beetje kitsch, maar wel ruim. Het ontbijt is uitgebreid en erg lekker. Bovendien ligt het hotel slechts 5 minuten wandelen buiten het historische centrum van de stad.
Het uitgebreidste aanbod hotels in Roemenië
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je op een link klikken en beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.