Drie overdekte staantribunes, een hoofdtribune in de stijl van een oude fabriek en een heel stadion dat meezingt. Een bezoek aan een wedstrijd van Union Berlin is een supertoffe ervaring. Na een wedstrijd in stadion An der Alten Försterei ga je 100 procent zeker als fan naar huis.

Sankt Pauli stond altijd bekend als de grootste cultclub van Duitsland. Maar met Union Berlin is er in de afgelopen 20 jaar een nieuwe cultclub opgestaan. Supporters die letterlijk hun bloed geven voor het overleven van hun club, fans die zelf het stadion verbouwden omdat er geen geld is en mannen en vrouwen die een stukje stadion kopen zodat de Union geld heeft voor een nieuwe hoofdtribune.  De verhalen zijn legio en allemaal waar. Het zegt veel over de status die de voormalige Ost-club uit de Berlijnse wijk Köpenick heeft veroverd.

Een prachtige choreografie voor de Berlijnse derby tegen Hertha BSC:

Het is het seizoen 2000-2001. Als voetbalfan zap ik naar de Pokalfinal op de Duitse tv. Het affiche: Schalke 04 – 1. FC Union Berlin. FC wat? Al snel wordt duidelijk waarom ik de club niet ken. Union speelt Regionalliga Nord, het derde niveau op dat moment in Duitsland. Maar de Köpenickers kennen een geweldig seizoen. Niet alleen halen ze Duitse bekerfinale, ze worden ook kampioen in de Regionalliga en promoveren naar de 2. Bundesliga.

De finale is een eenvoudige prooi voor het Schalke van Huub Stevens. Maar mijn interesse is gewekt. Helemaal als ik enkele maanden later een samenvatting op tv zie waarin Union Berlin thuis speelt in stadion An der Alten Forsterei. Wat een stadion. Echt een betonbak, behoorlijk aftands, met alleen staanplaatsen. Hier moet ik naartoe.

Union Berlin - stadion An der Alten Försterei
Het stadion van Union is tot 2009 een echte betonbak (foto: Wikimedia/Christian Liebscher)

Wat een club!

Het moet herfst 2007 zijn. Ik ben in Berlijn bij een vriend en ik heb een verzoek: Union speelt thuis, laten we er heen gaan! Natuurlijk gaan we. Wat een stadion. Veel beton, veel ijzeren hekwerk en onkruid tussen de staantribunes. Slechts de hoofdtribune is overdekt en voorzien van stoeltjes. De rest van het stadion bestaat uit onoverdekte staanplaatsen. Als ik het moet vergelijken, dan lijkt het wel iets op de Esserberg, het stadion van Be Quick in Haren.

Van de wedstrijd kan ik me niets herinneren. Nou ja, voor goed voetbal hoef je ook niet naar Union. Wel voor passie! Wat een club. De wind waait, het is guur, maar wij zijn in stadion An der Alten Försterei. Een halve liter bier erbij en een braadworst, wie doet je wat. Dit is liefde, ook op het tweede gezicht.

Stadion An der Alten Försterei verbouwd met eigen handen

Bij Union wordt beleid gevoerd, een goed beleid. Een jaar na mijn eerste bezoek aan An der Alten Försterei, wordt het stadion volledig onder handen genomen. Het voldoet niet meer aan de eisen van het moderne voetbal. Sterker nog, voetballen op een hoog niveau in dit stadion is zelfs verboden. De proflicenties staat op het spel. Het stadion moet onder handen worden genomen. Een probleem: er is bijna geen geld.

stadion An der Alten Försterei - Union Berlin
Supporters steken zelf de handen uit de mouwen om het stadion te vernieuwen (foto: Wikimedia/Christian Liebscher)

Zeg dat tegen de supporters van Union. Er is maar een optie om de kosten laag te houden. De supporters moeten zelf de handen uit de mouwen steken voor een nieuw stadion. 2400 vrijwilligers maken talloze uren om de tribunes te herbouwen. Die passie ziet ook de gemeente, die alsnog besluit mee te betalen aan de verbouwing.

Bloed geven om Union Berlin te redden

Is die actie van de supporters uniek? Nee. In 2004 komen ze ook al in actie voor de club. Op dat moment zijn de financiële problemen zo groot, dat een faillissement nabij is. De supporters komen met een oplossing: Blut für Union. Ze geven bloed en het geld wat ze ervoor krijgen gaat naar de club. Opmerkelijk: de supporters van Sankt Pauli doneren ook massaal bloed. Het is hun dankbetoon aan Union. Een paar jaar eerder zamelden de Berlijnse fans massaal geld in om de club uit Hamburg te redden.

Union Berlin - Stadion An der Alten Försterei
Na een jaar van verbouwingen staat er een fantastische stadion in Köpenick (foto: Wikimedia/Ralf Roletschek)

Unieke hoofdtribune

Union Berlin is een unieke club. Dat voel je als je in het stadion bent. Wordt er gezongen, dan zingt het hele stadion mee. En dat stadion heeft zijn sfeer behouden. Sterker nog, de sfeer is er sinds 2009 alleen maar beter geworden. Naast de drie overdekte staantribunes is er ook een nieuwe hoofdtribune gekomen. Van de buitenkant is het alsof je een oude fabriek ziet, zo stijlvol.

Natuurlijk, ook voor de hoofdtribune was geen geld. Opnieuw staan de supporters klaar. De club verkoopt het stadion aan hen per vierkante meter. Het resultaat: het mooiste stadion van Duitsland staat in Köpenick.

Hoofdtribune stadion Alten Försterei
De hoofdtribune lijkt van de buitekant op een fabriek (foto: Wikimedia/Ralf Roletschek)

Bundesliga

De beloning voor de supporters komt er in het seizoen 2018-2019. Union Berlin is al enkele jaren een degelijke subtopper in de 2. Bundesliga. Dit seizoen spelen ze echter lang mee om directe promotie. Zo ver komt het niet. Maar als nummer drie in de eindstand mogen de Köpenickers twee play-off duels spelen tegen VfB Stuttgart.

In Stuttgart eindigt het duel in 2-2. Een paar dagen later maken de Unioner het af in eigen huis.

Tickets Union Berlin

Tegenwoordig komt Union uit in de Bundesliga. Iedere thuiswedstrijd zit het stadion bomvol. Wil je ook eens een wedstrijd bezoeken? Hier zijn tickets te koop.

Weihnachtssingen bij Union Berlin

De wijk Köpenick is rauw, Union Berlin is rauw. Ruwe bolsters, blanke pit, zouden we op zijn oud-Hollands zeggen. Eén avond per jaar wordt dat meer dan duidelijk, tijdens het Weihnachtssingen bij Union Berlin. Waar honderdduizenden Berlijnes rond kerst vooral de kerstmarkten in de hoofdstad aflopen, komen bijna 30.000 voetbalsupporters op kerstavond naar het stadion om op de tribunes en op het veld samen kerstliederen te zingen. Een unieke belevenis.

Sport in Berlijn

Naast Union Berlin kent Berlijn natuurlijk nog een grote voetbalclub: Hertha BSC.  Joris van der Wier schreef het schitterende boek Voetbalstad Berlijn over alle (voormalige) topclubs die de stad kent. Daarnaast wordt er ook op topniveau ijshockey, handbal, basketbal en volleybal gespeeld.

Wil je ook iets anders dan sport in Berlijn zien? Dit zijn de hoogtepunten. Vergeet in ieder geval geen bezoek te brengen aan de voormalige Stasi gevangenis Hohenschönhausen en de Berliner Unterwelten, waar je de bunkers onder de stad ontdekt. Of bekijk de stad van boven in de Fernsehturm.

Overnachten in Berlijn

Wil je een thuiswedstrijd van Union Berlin bezoeken? Even op en neer rijden zit er niet in. Onze tip: maak er een weekendje Berlijn van. Boek voordelig een hotel op Booking.com en ontdek naast deze geweldige club ook de prachtige stad Berlijn.