42 kilometer aan goudgele stranden, gelegen in de Oostzee en zo’n 2.000 zonuren. Het eiland Usedom is het zonnigste plekje van heel Duitsland. Een eiland dat je niet snel verwacht op de grens van Duitsland en Polen.

The sunny island, dat is de veelzeggende bijnaam van Usedom. Het is daarom ook niet gek dat vele Duitsers dit eiland in hun hart gesloten hebben. Het is een van de populairste vakantieoorden in het land.

Maar eerlijk is eerlijk, ik had er tot twee jaar geleden nog nooit van gehoord. Rügen, dat kennen veel Nederlanders wel. Maar dat andere grote eiland in Mecklenburg-Vorpommern, het op een na grootste eiland van Duitsland? Nog nooit had ik een Nederlander gehoord over een vakantie in dit paradijs. Maar wij kunnen het zeker aanbevelen. Maar een kleine waarschuwing: hou je niet zo van drukte, ga dan buiten het hoofdseizoen.

Usedom ligt in het voormalige Oost-Duitsland en deelt een grens met Polen. Je rijdt er via de Hanzesteden Hamburg, Lübeck, Wismar, Rostock en Greifswald in ongeveer 8 uur naartoe vanuit Utrecht. En zoals op zoveel plekken aan de Oostzeekust vind je hier prachtige zandstranden.

Het eiland is geen echt eiland meer, want het is met twee bruggen verbonden aan het vasteland. Op ongeveer tweederde van het eiland ligt de grens tussen Duitsland en Polen. Maar dankzij de Europese Unie is de grens open en rij je zo van de Duitse naar de Poolse zijde of andersom.

Al ruim 100 jaar badgasten op Usedom

Tegenwoordig rij je in zo’n 3 uur vanuit Berlijn naar Usedom en veel Berlijners maken daar in de zomermaanden gebruik van. Eigenlijk is er weinig veranderd ten opzichte van eind 19e eeuw, toen de Berlijnse elite hier al verbleef.

Voor deze rijke Duitsers werden prachtige houten hotels en salons gebouwd in de Bäderarchitectuur. Je vindt ze vooral in de plaatsen Bansin, Heringsdorf en Ahlbeck. Deze drie dorpen noemen zich Kaiser-Bäder, omdat keizer Wilhelm II hier graag kwam. Via een 12 kilometer lange promenade zijn ze met elkaar verbonden.

Strand Usedom
Traditionele strandkorven op het strand

Andere wereld in Świnoujście

Even verderop, aan de andere kant van de grens, ligt het sinds 1945 Poolse Świnoujście, dat door de Duitsers Swinemünde wordt genoemd. Een echte stad met zo’n 40.000 inwoners. En hoewel de afstand klein is, heb je het gevoel dat je in een andere wereld bent terechtgekomen.

Ja, het is er mooi. Maar tegelijkertijd zie je hier veel meer de architectuur die we gewend waren achter het IJzeren Gordijn. Fantasieloze flats tussen prachtige architectuur die wel bewaard is gebleven.

Ben je op Usedom, dan moet je deze verschillen zeker gaan bekijken. En hou je van shoppen? Dan ben je in Świnoujście ook op het juiste adres. Dit is onmiskenbaar de grootste stad op het eiland heeft een leuk winkelaanbod. En sinds enkele jaren is de stad druk met het terugkrijgen van de grandeur van voor de Tweede Wereldoorlog.

Świnoujście - Usedom
Sfeervolle straatjes in Świnoujście

Historische architectuur op Usedom

Bansin, Heringsdorf, Ahlbeck en Świnoujście zijn leuk om te bezoeken, maar ook de andere dorpjes op Usedom mogen er zijn. Het eiland is een verzameling aan prachtige statige oude gebouwen, kapiteinshuizen en riet gedekte visserswoningen.

De pieren van Usedom

Pier Ahlbeck - Usedom
De pier van Ahlbeck is de oudste pier in Duitsland

Een van de dingen waar het eiland om bekend staat zijn de pieren, in het Duits Seebrücken genoemd. Je vindt ze in Zinnowitz, Koserow, Bansin, Heringsdorf en Ahlbeck. Lange bruggen liggen tot honderden meters in de Oostzee. Hier kun je heerlijk uitwaaien midden op zee.

De pier van Ahlbeck is de oudste van heel Duitsland en is in 1882 gebouwd. Boven het strand bevindt zich een restaurant. In de zomer de plek om een verkoeling te zoeken, in de winter kun je hier weer opwarmen nadat je de gehele 280 meter lange pier op en neer bent gewandeld.

Leukste activiteiten en bezienswaardigheden op Usedom

Wil je meer dan alleen lekker uitwaaien op de pier of zonnen op de goudgele stranden van Usedom? Dit zijn de leukste activiteiten en bezienswaardigheden.

Zandsculpturenfestival Usedom

Zandsculpturenfestival Usedom
Prachtige kunstwerken gemaakt van zand op het Zandsculpturenfestival Usedom

De mooiste beelden gemaakt van zand, die vind je ieder jaar van het begin van de zomer tot diep in de herfst op het Zandsculpturenfestival Usedom. In een tent bij Ahlbeck maken kunstenaars elk jaar tientallen schitterende sculpturen in een bepaald thema.

In het verleden lieten zij zich al inspireren door onder meer koningen en koninginnen, mythen en sagen en door bijvoorbeeld het carnaval in Rio de Janeiro. De resultaten zijn werkelijk betoverend. Metershoge zandbergen veranderen tot in de precisie nagemaakte beelden.

Het Zandsculpturenfestival Usedom begint halverwege juni en duurt tot begin november.

Usedomer Musik Festival

Ben je een liefhebber van klassieke muziek? Elk najaar komen in september en oktober bekende en minder bekende orkesten naar het Usedomer Musik Festival. Van Baltische muzikanten tot het New York Philharmonic hebben hier opgetreden.

Kijk voor meer informatie op de site van het Usedomer Musik Festival.

Museum van de Illusies

Illusies, heerlijk. We laten ons graag in de luren leggen. En er is geen betere plek om dit te doen dan in het Museum der Illusionen in Ückeritz. Dit is het grootste illusie museum in Europa. Een museum waar je continu voor de gek wordt gehouden.

In deze wereld lijk je ineens een reus of een kabouter of loop je ineens compleet scheef of op de kop. De beelden zijn fantastisch. Dit museum is lachen, gieren en brullen. Voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. Echt fascinerend!

Boomkroonpad Heringsdorf

Baumwipfelpfad-Heringsdorf Usedom

Heb je zin om lekker de natuur in te gaan? Bezoek dan het Boomkroonpad Heringsdorf en stijg uit tot boven de boomtoppen en trakteer jezelf op een geweldig uitzicht.

Boomkroonpaden zie je op steeds meer plekken. Ze zijn populair. En het Boomkroonpad Heringsdorf bewijst waarom. Met een trap of lift ga je de lucht in en kom je tussen de boomtoppen uit. Van hier gaat een 1,3 kilometer lange houten wandelbrug tussen de pijn- en beukenbomen door. Waan je tussen de vogels en bekijk de wereld eens vanuit een boomkruin. Onderweg staan verschillende bordjes die je meer leren over de natuur en dierenwereld op het eiland en de geschiedenis van Usedom.

Aan het eind van het pad staat een enorme 33 meter hoge vierkante toren, die je ver boven de boomtoppen brengt. Omdat de toren op een heuvel is gebouwd, eindig je 75 meter boven zeeniveau. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht. Echte durfals lopen over het net, dat midden in de toren is gespannen.

Klimbos Usedom

Hou je van een beetje avontuur? Bezoek dan ook zeker het Klimbos Usedom bij Ückeritz. Tussen de bomen zijn zes verschillende parcoursen gemaakt met verschillende moeilijkheidsgraden. Omdat je jezelf altijd dubbel moet zekeren, kun je nooit vallen.

Het laagste parcours begint op 1 meter hoogte, het hoogste parcours bevindt zich op 14 meter. Klim over touwbruggen, spring van boom naar boom of glij via een zipline tussen de bomen door. Het Klimbos Usedom is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar oud.

Dinopark Mölschow

Dinopark Mölchow

Nog meer avontuur in het Dinopark Mölschow. Levensgrote dinosaurussen komen hier tot leven, hoewel ze niet bewegen. Ervaar hoe deze giganten duizenden jaren geleden leefden op onze aarde. De dinosaurussen in het park zijn schitterend nagemaakt en de omgeving voelt natuurlijk aan.

Dinopark Mölschow is gevestigd in Mölschow en voelt aan als de film Jurassic Park.

Vlinderboerderij Trassenheide

Blauwe vlinder
In de vlinderboerderij leven meer dan 2.500 verschillende vlinders

Iets minder spectaculair, maar zeker zo mooi, is Schmetterlingsfarm Trassenheide. In de kassen van Europa’s grootste vlinderboerderij (5.000 vierkante meter groot) leven zo’n 2.500 bijzondere vlinders. In de tropische hal fladderen vlinders uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika.

Daarnaast leven er op Vlinderboerderij Trassenheide papegaaien, reuzenschildpadden, baardagamen, vogelspinnen, schorpioenen en exotische insecten. Of ontdek dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur in de poppenkamer hoe de vlinders ontpoppen.

Wolinski National Park

Baltic Sea, Woliński NP, Pomorze, Poland

Aan de Poolse zijde van Usedom ligt het Wolinski National Park. Een schitterend heuvelachtig bosgebied met meren en kliffen. Opgericht in 1960 is het zo’n 4800 vierkante kilometer groot. Het is een prachtig gebied om te wandelen en fietsen.

In een deel van het park is een reservaat ingericht voor de wisent, de Europese bizon. Daarnaast leven in het Wolinski National Park zo’n 200 verschillende watervogels, moerasvogels, bosvogels en weidevogels.

Overnachten op Usedom

Ga je op vakantie naar Usedom? Of combineer je het met een vakantie in Mecklenburg-Vorpommern? Op het eiland zijn vele hotels te vinden. Op Booking.com staan de beste aanbiedingen.

Of boek een vakantiehuis op het vakantiepark Achterwasser. Hier zijn verschillende vakantiewoningen te boeken voor 2 tot 6 personen. Ga je voor meer rust? Kies dan voor een van de bijna 40 natuurhuisjes op het Usedom. Of ontdek de vakantiehuisjes verspreid over het eiland op Belvilla.

Activiteiten