Het Zwitserland van de Balkan, zo luidt zijn bijnaam. Een vakantie in Noord-Macedonië betekent hoge bergen, blauwe meren, talloze mooie kerkjes en een bijzonder vriendelijke bevolking. Voel je hier ver weg van eigen land dankzij het Cyrillische schrift, dat naast ons alfabet in het land wordt gevoerd. Geniet van de heerlijke keuken, bewonder de prachtige steden en kom tot rust in de sprankelende natuur.

Het toeristische epicentrum van het land is het Meer van Ohrid. Tijdens een vakantie in Noord-Macedonië mag je dit natuurschoon niet links laten liggen. Kristalhelder water, omringd door hoge bergtoppen en aan de overzijde zie je het mysterieuze Albanië liggen. Het is het diepste en oudste meer van Europa. Je kunt hier heerlijk zonnen, zwemmen en van watersporten genieten. Het is alsof je aan zee bent, met leuke kiezelstrandjes en kleine badplaatsen.

Meer van Ohrid
Het heldere water van het meer van Ohrid wordt omringd door bergen (foto: Eigen)

Bezienswaardigheden aan het Meer van Ohrid

Absolute trekpleister is het betoverende stadje Ohrid, de stad met de 365 kerken. Dwaal door de steegjes die belegd zijn met keitjes en eindig bij de overblijfselen van het Fort van Samuel, dat boven de stad uittorent, of wandel door naar de iconische kerk Sveti Jovan Caneo. Een absolute must see is ook de St. Bogorodica Perivleptos. De binnenkant van deze kerk is volledig versierd met wandschilderingen uit de 13e eeuw. Heel indrukwekkend!

Loop over de boulevard langs het meer of neem plaats op een van tientallen terrasjes en geniet van een verfrissend drankje of een stevige maaltijd. Of duik in het verleden en bezoek het uit de Griekse tijd stammende antieke theater van Ohrid, dat met trots op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Of rij een klein stukje verder naar Struga, de tweede grote plek aan het Meer van Ohrid. Hier stroomt de rivier de Drim dwars doorheen. De stad heeft een leuk centrum, veel goede restaurantjes langs het water en mooie stranden.

Smalle straatjes in Ohrid
De sfeervolle straatjes in Ohrid (foto: Eigen)
Een van de beste hotels bij Ohrid is het Hotel Granit, zo ervaarde ik zelf. Op slechts vijf kilometer van het centrum van het stadje vind je het. Met de taxi laat je je er voor enkele euro's naartoe brengen, maar je kunt ook lopend gaan. Met een keurig eigen strand, een prima keuken, schone kamer en vriendelijk personeel is dit de perfecte plek om je vakantie door te brengen.

Vanuit Ohrid kun je de boot pakken naar het paradijselijke Sveti Naum. De route ernaartoe is al prachtig, met het uitzicht op het prachtige havenstadje. Het klooster Sveti Naum is indrukwekkend en de natuur die erachter ligt bizar mooi. Geen zin in een klooster, maar wil je gewoon de kust eens vanaf het meer bekijken? Vanuit Ohrid kun je op verschillende boottochten stappen die je over het meer zullen brengen, waarbij je onder meer een van Tito’s voormalige villa’s zult tegenkomen.

Ook is het leuk om een dagexcursie te boeken naar Albanië, dat op een steenworp afstand ligt. Jarenlang was dit het meest gesloten land van Europa. Tegenwoordig is het open voor toeristen, maar wat een compleet andere wereld is dat!

Nationale parken in Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is met een oppervlakte van bijna 26.000 vierkante kilometer iets kleiner dan Nederland en bestaat voor het grootste deel uit natuur (bergen) en landbouw. Het telt 3 natuurparken: Mavrovo National Park, Galičica National Park en Pelister National Park. 

Mavrovo National Park

Het bekendste en grootste is Mavrovo National Park. Dit bergachtige gebied ligt op de grens met Albanië. De hoogste berg is de Golem Korab met een hoogte van 2.764 meter. Alleen in september is deze piek geopend voor publiek. Dan wordt er een tocht georganiseerd voor diegenen die de berg willen beklimmen.

St. Nikola Kerk Nationale Park Mavrovo
Het ondergelopen kerkje van St Nikola in het Nationale Park Mavrovo

Naast de Golem Korab kent het nationale park een groot kunstmatig meer, inclusief verzonken kerkje. Hier kun je waterskiën, kanoën en vissen. Daarnaast nodigt de omgeving ook uit tot mountainbiken en vogelspotten. Onder meer de steenarend, de keizerarend en de grijze buizerd vliegen boven dit berggebied.

Galičica National Park

Tussen het Meer van Ohrid en het Grote Prespa Meer, die ondergronds met elkaar in verbinding staan, ligt het Galičica National Park. Doe je wandelschoenen aan, ga erop uit en beklim de Magaro. De hoogste berg in het gebied geeft een prachtig uitzicht over Prespa Meer. Geniet onderweg van de flora en fauna en heel misschien zie je de zeldzame Balkanlynx. Vergeet niet om voldoende drinken en eten mee te nemen op je tocht.

In de buurt van de stad Bitola, op de grens met Griekenland, ligt het derde nationale park van Noord-Macedonië, het Pelister Nationaal Park. In de lente, zomer en herfst kun je er heerlijk wandelen door het berglandschap met zijn heldere meertjes. Hier leven vele wilde dieren, zoals de beer, wolf en de Balkanlynx, maar ook wilde zwijnen en gemzen. Een bijzondere boom is de Molica Pijnboom, de Pinus peuce Grisebach, die slechts op enkele plekken op de Balkan op grote hoogte groeit.

Magaro - hoogste berg Nationaal Park Galičica
De Magaro is de hoogste pike in het Nationaal Park Mavrovo (foto: Flickr/markoskavesnicka)

Nationaal Park Pelister

Ten westen van Bitola, de tweede stad van Noord-Macedonië, ligt het Nationaal Park Pelister. Dit gebied omvat het hele Baba gebergte, Het nationaal park bestaat uit 35 bergpieken van boven de 2.000 meter. De hoogste is de Mount Pelister, met een hoogte van 2.601 meter.

In het natuurpark leven onder meer enkele tientallen bruine beren en enkele Balkan lynxen. Het park is heel geschikt om te gaan wandelen of mountainbiken. Hiervoor bestaan verschillende routes.

Pelister, na pat kon Pelister A01

Stedentrip: Skopje

In het noorden van het land ligt de hoofdstad Skopje. Het is vanuit alle hoeken tijdens je vakantie in Noord-Macedonië makkelijk te bereiken. De eerste sporen van bewoning stammen uit 3.500 voor Christus. De bekendste inwoonster aller tijden is zonder twijfel de non Moeder Teresa, die hier in 1910 geboren werd.

Skopje Noord-Macedonie
Skopje is de laatste jaren volgezet met 'historische' beelden (foto: Dimitris Vetsikas)

Tegenwoordig is Skopje een moderne stad met ongeveer 600.000 inwoners. Het is een verzameling van verschillende bouwstijlen en dat heeft alles te maken met de zware aardbeving in 1963. Destijds werd een groot deel van de stad verwoest. Architecten konden zich daarna naar hartelust uitleven, wat tot een bonte verzameling gebouwen heeft geleid.

De vele monumenten in de stad geven haar een historische uitstraling. Maar laat je hierdoor niet van de wijs brengen. De meeste van deze monumenten zijn zeer recente datum. De Noord-Macedonische regering gaf hier in 2014 opdracht toe. Maar dat betekent zeker niet dat zij niet de moeite waard zijn van het bekijken.

Is er dan helemaal geen historie overgebleven? Zeker wel. Denk aan de Stenen brug die over de rivier de Vardar is gebouwd. Boven de stad torent Fort Kale uit, dat in de zesde eeuw is gebouwd Byzantijnen. Of bezoek de Oude Bazaar, de grootste bazaar van de Balkan. En hou je van cultuur? De hoofdstad heeft veel te bieden op het gebied van musea.

Porta Macedonia
De Porta Macedonia werd in 2012 gebouwd (foto: Flickr/ Andrzej Wójtowicz)

Klimaat

Warme zomers, koele winters. Zo kun je het klimaat in Macedonië het beste omschrijven. De droogste tijd van het jaar is tussen en mei en oktober. De temperatuur in de meivakantie is over het algemeen al lekker boven de 20 graden. in juli en augustus kan de temperatuur makkelijk stijgen tot boven de 30 graden, zeker in het binnenland en in de hoofdstad Skopje. Aan het Meer van Ohrid voelt het aangenamer.

’s Winters liggen de temperaturen vaak rond het vriespunt en kan er behoorlijk wat neerslag vallen, waaronder sneeuw.

Meer van Ohrid
Het Meer van Ohrid (foto: Flickr/David Jones)

Wat moet je weten over Noord-Macedonië?

Wil je op vakantie naar Noord-Macedonië? Dan is het handig om sommige zaken van te voren te weten. Ligt het land bijvoorbeeld in de Europese Unie? Heb ik een visum nodig en met wat voor geld betalen ze er? Wij beantwoorden alle vragen voor je. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Mail ons of laat een reactie onder het artikel achter.

Is het nu Macedonië, Noord-Macedonië of FYROM?

Hier is de afgelopen jaren veel discussie geweest. Officieel heet het land sinds 2019 Noord-Macedonië. Daarvoor was het Macedonië, of eigenlijk de Former Yugoslav Republic of Macedonia. Die discussie had alles te maken met een streek in het noorden van Griekenland, dat ook Macedonië heet. De Grieken wilden daarom dat de Macedoniërs hun naam aanpasten. Dit was een voorwaarde voor toetreding in de Europese Unie. Uiteindelijk heeft het land hiermee ingestemd.

Vlag Noord-Macedonië
Sinds 1995 is dit de vlag van Noord-Macedonië (Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay)

Hoe ziet de vlag van Noord-Macedonië eruit?

Ondanks de naamwisseling heeft Noord-Macedonië sinds 1995 al dezelfde vlag. Misschien is het met zijn rode kleur, de gele zon in het midden met acht zonnestralen, wel de mooiste vlag van Europa. De zon staat voor ‘De nieuwe zon van vrijheid geboren’, de tweede regel in het volkslied van het land.

Ligt Noord-Macedonië in de Europese Unie?

Nee, hoewel het land al jaren kandidaat lid is. Dit werd tijdenlang tegengehouden door Griekenland, dat vond dat eerst de naam Macedonië moest worden aangepast.

Nadat dit in 2019 gebeurde, was het Bulgarije dat toetreding tot de EU tegenhield. Deze keer is niet de vlag het twistpunt, maar de Macedonische taal. Volgens de Bulgaren is dit geen taal, maar een Bulgaars dialect. Daarnaast wil Bulgarije niet erkennen dat er een Macedonische minderheid in het land leeft en zijn er nog enkele typische Balkanprobleempjes. Maar daar merk je niets van als je in Noord-Macedonië op vakantie bent.

Heb ik een visum nodig voor mijn vakantie?

Nee, een paspoort of een Nederlandse ID-kaart die minimaal nog 90 dagen geldig is, is genoeg. Ook voor kinderen geldt dat ze een eigen paspoort nodig hebben.

Met welke munt wordt betaald in Noord-Macedonië?

Er wordt betaald met de Macedonischie denar. 1 denar is ongeveer anderhalve eurocent. 100 denar is 1,63 euro.

Kun je overal pinnen?

In Noord-Macedonië zijn in de grotere plaatsen voldoende geldautomaten. Ook veel hotels hebben een eigen geldautomaat. Maar creditcards en pinpassen worden niet in alle restaurants en barretjes geaccepteerd. Daarom is het verstandig om voldoende contact geld bij je te hebben.

Spreken de mensen Engels in Noord-Macedonië?

Zeker in de toeristische plekken langs het Meer van Ohrid en in de hoofdstad Skopje wordt in de horeca en toeristische sector over het algemeen goed Engels gesproken. Ga je meer de binnenlanden in, dan bestaat de kans dat mensen alleen Macedonisch spreken. Maar de mensen zijn goedwillend en met handen en voeten kom je er vast en zeker uit.

Tweetalig bord
Noord-Macedonië kent het cyrillisch schrift, maar voor toeristen ook het Latijnse (foto: eigen)

Hoe zit het met het Cyrillisch schrift in Noord-Macedonië?

Noord-Macedonië heeft min of meer twee schriften, het Cyrillisch en het Latijnse schrift zoals wij dat ook hebben. In toeristische gebieden worden menukaarten en verkeersborden ook in beide geschriften geschreven. In het binnenland bestaat de kans dat je menukaart alleen in het cyrillisch is.

Hoe duur is Noord-Macedonië?

Noord-Macedonië is geen duur land. Een vliegvakantie boeken er naar toe kan al vanaf 239 euro. Maar ook het leven in het land is goedkoop vergeleken met Nederland. Een kopje koffie kost er nog geen euro, een eenvoudige maaltijd is verkrijgbaar vanaf 3 euro, met zijn tweeën uit eten kan prima voor 15 euro en een taxirit van 10 kilometer kost je ongeveer 5 euro. In de toeristische gebieden liggen deze bedragen iets hoger.

Boek jouw vakantie naar Noord-Macedonië

Wordt het een vakantie naar Noord-Macedonië? Tui, Stip Reizen, Corendon en De Vakantiediscounter bieden voordelige en compleet verzorgde vakanties naar Macedonië aan. Bovendien zijn ze opmerkelijk goedkoop, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een vliegvakantie naar Spanje of Griekenland. En eerlijk gezegd, ik vond Noord-Macedonië veel leuker.

Vlieg je vanuit Nederland, België, Duitsland of Frankrijk en ben je op zoek naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Via Vliegen & Parkeren kan je voordelig parkeren op Schiphol, bij Eindhoven Airport, of een andere luchthaven in Nederland, België en ook Duitsland.