Midden in een betoverend mooie vallei bij het plaatsje Modrý Kameň in het zuiden van Slowakije ligt vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije. De Nederlandse eigenaren Sabine en Yvon hebben hier een heerlijk vakantieparadijsje ontwikkeld, van waaruit je dit prachtige land kunt ontdekken.

Geniet van de rust op het ruime groene erf dat grens aan een beekje en een bos. Kook er met de groentes uit de eigen moestuin of eet fruit van de bomen in de omgeving. ’s Avonds zit je lekker bij het kampvuur en drink je wijn van een lokale boer. En wordt na een tocht door de omgeving vrolijk onthaalt door de honden Beau en Saar.

Yvon en Sabine verhuisden in 2018 naar Modrý Kameň. Daar bouwden ze met eigen handen hun vakantieparadijs. Hou je meer van een vakantiehuis, ben je gek op de charme van een tiny house of ga je graag op vakantie in een tent? Vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije biedt alles.

Vakantiehuis Ranná Rosa – vanaf 449 euro

Vakantiehuis Ranná Rosa is een schitterend ingericht vakantiehuis in de oude koestal. Alle karakteristieke eigenschappen van de stal zijn behouden gebleven, terwijl het van alle gemakken voorzien is. Er is een nieuwe moderne keuken en de badkamer is prachtih. Het huisje is geschikt voor een 4-persoons gezin of 2 stellen en heeft 2 kamers met 2-persoonsbedden. Vanuit de woning kijk je zo de natuur in.

Vakantiehuis Krásny Svet – vanaf 449 euro

Vakantiehuis Krásny Svet is een knus 4-persoons vakantiehuis in klassieke stijl en van alle gemakken voorzien. Opvallend zijn de historische muren, die een halve meter dik zijn! Zo wordt het hier nooit heet in huis. De woning heeft een ruime boerenkeuken met houtkachel. Daarnaast is er een moderne badkamer. De slaap- en woonkamer zijn in een ruime ruimte gebouwd.

Tiny house Stará Láska – vanaf 399 euro

Aan de rand van de groene oase die Natuurlijk Slowakije is, staat sinds 2022 tiny house Stará Láska. Een knus tiny house op wielen, maar van alle gemakken voorzien. Niet alleen is er een keukentje, maar heeft de wagen ook een eigen douche en toilet en een sfeervolle houtkachel. Hier heb je het gevoel dat je een tijdreis naar de jaren ‘60 maakt. Pure romantiek!

Vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije
Vakantiehuisje Krasny Svet

Piramidetent Kukučka – vanaf €329,- per week / €47,- per nacht

Kamperen op een privécamping zonder je eigen tent mee te nemen? Dat kan bij Natuurlijk Slowakije. Hier staat de 4-persoons Piramidetent Kukučka op jullie te wachten. In de tent zijn twee slaapkabines met 2-persoonsbedden die al opgemaakt zijn. Bovendien is een keukenblokje met kookplaat, minikoelkast en kook- en eetgerei aanwezig, net als een tuintafel, stoelen en een parasol. Direct naast de tent is een privé sanitaire ruimte met douche, toilet en (af)wastafel.

Vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije
Maak kennis met de sfeervolle vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije

Wat is er te doen op vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije?

Vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije ligt midden in de natuur. Kinderen poedelen hier lekker in de naastgelegen beek of ga met het gezin zwemmen in het 5 kilometer verderop gelegen bio zwembad. Op het erf zijn er spelletjes en kunnen de jongsten lekker ‘koken’ in de modderkeuken.

Vanaf de vakantieboerderij wandel je zo de natuur in richting de heuvels. Er zijn verschillende wandelroutes. Of wandel naar het driekwartier verderop gelegen kasteel van Modrý Kamen.

Op 5 kilometer afstand van dit vakantieparadijs ligt de plaats Velký Krtís (13.000 inwoners), waar je terecht kunt voor al je boodschappen.

Wat is er in de omgeving van Natuurlijk Slowakije te doen?

Slowakije is een mooi groen land met berggebieden, maar staat ook bekend als het land van de kastelen. Bovendien zijn er verschillende mooie steden te vinden. Maar verblijf je bij vakantieboerderij Natuur Slowakije, dan hoef je het niet alleen bij Slowakije te laten. De boerderij ligt bijvoorbeeld op nog geen twee uur rijden van de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Wij zetten enkele leuke bezienswaardigheden in de omgeving van de vakantieboerderij op een rij.

Banská Bystrica

Banská Bystrica is een van de mooiste steden in Slowakije, gelegen in het hart van het land. Het heeft al stadsrechten sinds het jaar 1255. De historische binnenstad is gebouwd rond een prachtig plein en telt nog veel gebouwen uit de 15e en 16e eeuw. Deze periode wordt gezien als de Gouden Eeuw van de stad, toen de koperwinning voor veel rijkdom zorgde.

Bewonder de oude klokkentoren en geniet van de schoonheid van de Thurzov huis, waar tegenwoordig het Museum van Midden-Slowakije is gevestigd. Of bezoek de resten van het oude stadskasteel op het Námestie Štefana Moyzesa-plein. De Barbican kerk aan de rand van het plein stamt zelfs uit het jaar 1255.

Vanuit Banská Bystrica ben je zo in het Lage Tatragebergte, onderdeel van het Tatragebergte. Wil je naast een cultureel uitstapje er ook een sportief uitstapje van maken? Ga raften op de rivier Hron of ga lekker wandelen of mountainbiken in de natuur.

Banská Bystrica
Het beroemde middeleeuwse plein van Banská Bystrica

Banská Štiavnica

Het stadje Banská Štiavnica is de oudste mijnwerkersstad van Slowakije en ligt schitterend in een dal van het Štiavnica. Al in de 13e eeuw werd hier goud en zilver gewonnen. Dit heeft de stad honderden jaren lang veel rijkdom gebracht. Het mooie is dat de tijd in Banská Štiavnica heeft stilgestaan.

Nog altijd vind je hier mooie middeleeuwse pleintjes, renaissance paleizen, kastelen en 16e-eeuwse kerken, terwijl in de omgeving de vroegere mijnbouw nog herkenbaar is. Reden voor de Unesco om de stad op de Werelderfgoedlijst te zetten.

banská Štiavnica
Mijnbouwstadje Banská Štiavnica ligt schitterend tussen de bergen

Kastelen van Banská Štiavnica

Twee kastelen zijn echte blikvangers. Het Starý zámok was ooit een kerk, maar werd vanwege de Turkse dreiging omgebouwd tot een kasteel. Het Nový zámok ziet er modern uit, maar is ook al eeuwen oud. Het hoort bij de kastelen die werden gebouwd in Slowakije om de Turken buiten de deur te houden.

In beide kastelen zijn tegenwoordig musea gevestigd.

Kasteel van Modrý Kameň

Op driekwartier wandelen van de vakantieboerderij ligt het kasteel van Modrý Kameň. Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd rond 1137. Eeuwenlang was het van groot belang in het Koninkrijk Hongarije, maar eind 16e eeuw werd het verwoest door de Turken.

De ruïnes van het eerste kasteel zijn nog zichtbaar. Naast de ruïnes is in 1730 een nieuw kasteel gebouwd, of eigenlijk meer een herenhuis. Tegenwoordig is in dit gedeelte een poppen- en speelgoedmuseum gevestigd.

Modry Kamen

Kasteel van Zvolen

Op ruim 50 kilometer afstand ligt het kasteel van Zvolen, nog zo’n plaatje. Een indrukwekkend bouwwerk bovenop een heuvel, een van de mooiste kastelen in het land. Het werd gebouwd in de 14e eeuw en later uitgebreid met vestingwerken.

IJskelder Harmanecká jaskyňa

Slowakije is een land met veel grotten. Een van de mooiste is de ijskelder Harmanecká jaskyňa, op zo’n 15 kilometer van Banská Bystrica. Deze druipsteengrot is al 220 miljoen jaar oud en telt verschillende ruimtes met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. Sinds 1972 is het een nationaal monument.

Boedapest

Ga je op vakantie naar Slowakije, dan zal je niet snel denken aan een bezoek aan Boedapest. Maar de indrukwekkende hoofdstad van Hongarije ligt op nog geen twee uur rijden van vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije. In het Parijs van het Oosten komen het oude Habsburgse Rijk en de moderne tijd samen.

Bezoek het schitterende parlementsgebouw op de oever van de Donau of dompel je onder in een van de vele baden die de stad kent. Ga lekker shoppen of ga cultuur snuiven in een van de vele musea. Ontdek hier wat Boedapest zoal te bieden heeft.

Parlementsgebouw Boedapest
Het schitterende parlementsgebouw op de oever van de Donau kan niemand ontgaan (foto: Pixabay/Mircea Iancu)

Kijk op de site van vakantieboerderij Natuurlijk Slowakije voor meer tips in de omgeving.