Op je motor vanuit Nederland naar Tokio. Bizar. Journalist en schrijver Paul van Hooff schreef het boek Van hier tot Tokio na een ultieme roadtrip op zijn 42 jaar oude Moto Guzzi V7 door Oost-Europa en Azië naar de hoofdstad van Japan.
Verwacht geen verhaaltjes over hoe mooi het onderweg is. Dit is net een rauwe avonturenroman, ware het niet dat Van Hoof alle avonturen echt beleefde.
Fragment uit Van hier tot Tokio:
Een zuster kwam met kordate passen op me afgelopen. Bij mijn bed aangekomen hield ze haar gezicht vlak bij de mijne. De blauwe ogen van een poolhond keken me onderzoekend aan. Een blonde lok viel voor haar witte, tedere gezicht. Hoewel ik voor jaffa in een ziekenhuisbed lag kon ik niet om de schoonheid van de zuster heen.
Uit haar borstzak haalde ze een smarthphone tevoorschijn en sprak er Russisch tegen. Ze draaide de telefoon naar me toe. Ik las: ‘You are on the intensive care of a hospital in Wolgograd. Who are you and where are you from?’
Ingesneeuwd raken in Servië, nieuwjaarsfeesten vieren in Iran en je bijna doodzuipen met Russische maffiosi die jou hun vriend noemen. Te bizar voor woorden? Helemaal niet. Paul doet het gewoon. En met de hand van een meesterverteller maakte hij er een schitterend verhaal van. Rauw, grappig en soms emotioneel. Je leest het boek in een ruk uit.
Wie is Paul van Hooff?
2005. Na jaren als freelance journalist voor omroepbladen en motorbladen actief te zijn geweest, neemt Paul van Hooff een stevige beslissing. Hij laat zijn motor overvliegen naar Alaska voor de reis van zijn leven. Een reis over 60.000 kilometer, van het noorderlijkste puntje van Noord-Amerika (Deadhorse) naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika (Ushuaia).
Met 12.000 euro op zak wil hij een jaar reizen. Het worden er drie. Onderweg valt hij voor de mooie Boliviaanse Roxana, die en passant zwanger raakt. Paul schrijft over zijn wereldreis het schitterende boek Man in het Zadel.
Zeven jaar later, gescheiden en platzak, heeft Paul een nieuw plan. Op de motor van Nederland naar Tokio. Een reis die hem weer bij zijn kinderen in Bolivia moet brengen, de tweeling Santiago en Sebastian.
Van hier tot Tokio: één en al avontuur
We vragen ons wel eens af waar de hulpvaardigheid van mensen is gebleven. Als je Van hier tot Tokio hebt gelezen, dan krijg je vertrouwen in de toekomst. Overal in deze wereld willen mensen helpen. Helpt het dat hij op een Guzzi rijdt en eruit ziet alsof hij wel hulp kan gebruiken? Het zal misschien helpen. In ieder geval is iedereen in Guus, zoals Paul hem noemt, geïnteresseerd.
Of het nu kettingrokende Serviërs zijn, Georgische vrachtwagenchauffeurs of Russische verpleegsters, iedereen staat voor hem klaar.
“Ik ben verslaafd aan de onvoorspelbaarheid. Elke kilometer die je reist op een plek waar je nog niet eerder bent geweest, is nieuw”, vertelde hij mij eens. Daar valt helemaal niets op af te dingen.
Van hier tot Tokio is seks, drugs en rock ’n roll, maar in mijn ogen geen reisboek. Het is een mannentrip in de puurste vorm. Het verhaal inspireert en schrikt tegelijkertijd af. Dit is een droom die bijna niemand waar durft te maken. Dit is een geweldig boek.
Heb jij Van hier tot Tokio ook gelezen? Ik ben benieuwd wat jij er van vindt. Laat hieronder een reactie achter. Heb je het boek niet gelezen? Bestel hem nu op Bol.com.