Lyrisch zijn ze er over, de Bastei in Duitsland. Een rotsformatie op een klein uurtje van Dresden, waar bijna 200 jaar geleden al een brug langs werd gebouwd, zodat je goed van het uitzicht kunt genieten.

Hebben de Duitsers gelijk? Er is maar een manier om daar achter te komen en dat is door hem zelf te bezoeken. Onze vakantie in Hohnstein is daarvoor het ideale moment, om hier eens een wandeling naar toe te maken.

Hohnstein ligt aan de rand van het Nationaal Park Saksisch Zwitserland, op de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Het is de ideale plek om het natuurgebied te voet te ontdekken.

Maar voor de wandeling naar de rotsformatie met brug, pakken we eerst de auto naar het naastgelegen dorpje Rathewalde. Speciaal voor de vele wandeltoeristen is hier een parkeerplaats aangelegd aan de Schulweg. De eerste plekken zijn voor lokale tuinders, daarna volgen enkele en betaalde plekken en even verderop kun je gratis parkeren.

Bastei brug
De Bastei brug is de bekendste attractie in Saksisch Zwitserland (foto: eigen)

Vlakbij het plaatsje Rathen ligt de Basteibrücke. Het is al bijna 200 jaar lang een van de populairste vakantieplekken voor Duitsers om te wandelen. Een groep steile rotsen, zo’n 300 meter hoog, kijken er uit over de rivier de Elbe.

Zoals alle rotsen in wandelparadijs die Sächsische Schweiz bestaan de rotsen uit zandsteen. Al in 1824 werd er een houten brug langs de rotsen aangelegd, om toeristen van het uitzicht te laten genieten. Een kleine 30 jaar later, in 1851, wordt de houten brug vervangen door een brug van zandstenenblokken.

Zoeken naar het startpunt van de wandeling

Vanaf de Schulweg in Rathewalde wandelen we naar het beginpunt van de wandeling aan de Basteiweg. Een bord wijst ons erop dat de wandeling naar de Bastei ongeveer 1 uur en een kwartier duurt. We moeten de witblauwe vlaggetjes volgen. Maar het is even de vraag of dat betekent dat we de Basteiweg moeten volgen, of naar beneden moeten afslaan naar de Am Grünbach. We kiezen voor het laatste.

Na enkele honderden meters hebben we nog geen vlaggetje op een boom of rots gezien, maar het voelt goed. We passeren verschillende vakwerkhuizen en een oude zaagmolen, terwijl aan de linker- en de rechterkant hoge rotswanden ons vergezellen. En dan is er eindelijk het vlaggetje, we zitten goed.

Naast ons stroomt een klein beekje met ons mee, terwijl we het bos in wandelen. De route voert langzaam naar beneden, terwijl de rotswanden steeds indrukwekkender worden.

Route naar de Bastei
Via de witblauwe vlaggetjes gaat onze wandeling naar de Bastei (foto: eigen)

Stevige beklimming

Na een half uurtje lopen, komen we bij een afslag. Een pijl wijst ons naar rechts, waar we een klein trappetje moeten beklimmen. Het blijkt een voorbode voor het vervolg van de route.

Voor we het weten zijn we bij de Schwedenlöcher. Meer dan 300 traptreden moeten we omhoog klimmen. De route is voor iemand die ongetraind is pittig, maar wel te doen. Het uitzicht onderweg is geweldig en het pad zeer goed begaanbaar.

Er volgen nauwe gangetjes tussen rotswanden door en nog meer traptreden totdat we boven zijn. Het bankje op de top voelt als een beloning, zoals het bereiken van de top voor inwoners van Rathewalde vroeger ook een beloning was.

Schwedenlöcher
Het begin van de Schwedenlöcher verraadt nog niet dat er straks honderden treden gaan volgen (foto: eigen)

Schwedenlöcher: vluchtroute tijdens oorlogen

Schwedenlöcher betekent in het Nederlands Zweedse gaten. Het heeft alles te maken met de dertigjarige oorlog tussen 1618 en 1648. Ooit begonnen als strijd tussen Katholieken en Protestanten, later werd het meer een strijd tussen het Habsburgse Rijk en de Fransen.

Ongelofelijk maar waar, zo’n 8 miljoen mensen komen in die dertig jaar om het leven bij gevechten en plunderingen.

Zweden speelde in de oorlog als protestants koninkrijk een belangrijke rol. In 1639 vernietigen Zweedse soldaten het dorp Rathewalde. Veel boeren uit de omgeving lukt het om de kloof in te vluchten en hun bezittingen daar veilig te stellen.

In de eeuwen daarna blijkt de kloof verschillende keren opnieuw een veilig toevluchtsoord. De laatste keer is op het einde van de Tweede Wereldoorlog, als Russische soldaten Duitsland binnentrekken.

Wandelen door de Schwedenlöcher
Smalle gangetjes door de Schwedenlöcher (foto: eigen)

Naar de Bastei brug

Vanaf de top van de Schwedenlöcher zetten we onze voettocht voort. De blauwwitte vlaggetjes geven weinig duidelijkheid. We volgen maar het bordje dat ons naar de Bastei stuurt.

Na een kleine kilometer horen we auto’s en al snel stuiten we op een asfaltweg. Het is er gezellig druk met tientallen wandelaars. Aan de zijkant staat een eettentje dat nog stamt uit de DDR. Een bord dat reclame maakt voor Spreewald augurken zal veel Oost-Duitsers een nostalgisch gevoel geven. De prijzen waarschijnlijk niet.

Vanaf het eettentje gaat het richting het Bastei hotel. Maar nergens is de brug nog te herkennen. Tot aan de zijkant een pad naar een uitzichtpunt leidt. Gelukkig is het nog niet te druk, maar voordat je het einde van het uitzichtpunt bereikt, moet je even in de file staan. Maar het uitzicht maakt alles goed. Je hebt een prachtige blik op de Basteibrug.

Natuurlijk lopen we daarna naar de Bastei zelf. Van te voren hadden we het vermoeden dat het uitzicht op de brug mooier zal zijn dan het uitzicht daar vanaf, maar we vergissen ons daarin stevig. Vanaf het rotsplatform heb je al een prachtig uitzicht over de Elbe en de omgeving, die vol staat met allemaal kaarsrechte rotsformaties.

Wanneer we iets verder lopen, komen we bij een kassa. Voor enkele euro’s mag je verder lopen. Het uitzicht zou er ongetwijfeld prachtig zijn, maar we hebben het gevoel dat we alles wel heb gezien. En wat je niet weet, kun je ook niet missen.

Rivier de Elbe
Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de rivier de Elbe (foto: eigen)

Rustige route terug

We laten de rotsformatie met brug voor wat hij is, keren om en wandelen terug. Dit keer niet via de witblauwe vlaggetje, maar via witgele vlaggetjes. Deze route leidt ons terug naar Rathewalde. Geen Schwedenlöcher, maar een rustig en iets golvend bospad. Een stuk sneller zijn we weer terug op het beginpunt van de wandeling.

Echte aanrader!

In totaal zijn we drie uur op pad geweest, als we terugkomen bij de auto. Echt een toffe wandelroute. Enige nadeel is dat het begin van de route een beetje lastig te vinden is, net als dat het niet helemaal duidelijk is waar je heen moet wanneer je de Schwedenlöcher hebt beklommen. Maar tegen de tijd dat je weer terug bent, ben je dit al lang weer vergeten.

Rotspilaren in Saksisch Zwitserland
Onderweg worden we getrakteerd op een uitzicht met allemaal rotspilaren (foto: eigen)

Openingstijden Bastei

Of je nu vroeg of pad wilt of iets later, geen probleem. Deze attractie heeft geen openingstijden. Je kunt er op elk moment van de dag naartoe en in elke tijd van het jaar. Combineer je bezoek aan de brug met een vakantie in het prachtige Saksisch Zwitserland.

Parkeerplaats bij de Bastei

Heb je geen zin om het hele eind naar de Bastei te wandelen? Op enkele honderden meters van de brug vind je parkeerplaatsen. Vanuit de plaats Lohmen rijd je hier eenvoudig naar toe. Tot 3 uur parkeren kost 3 euro. Wil je langer, omdat je bijvoorbeeld lekker uit eten wilt in het Bastei hotel, dan kost een parkeerticket 5,50 euro per dag.

Met het openbaar vervoer

Ook is het mogelijk om de Bastei brug te bezoeken met het openbaar vervoer. Buslijn 237 rijdt vanuit Pirna naar Sebnitz en komt langs deze prachtige attractie. Daarnaast rijden er ook bussen van Stadt Wehlen en Königstein naar de brug.

Overnachten in de omgeving

De Sächsische Schweiz, waar de Basteibrug gelegen is, is een zeer populair natuurgebied. Je vindt hier tal van hotels, appartementen en campings. Zelf verbleef ik voor weinig geld een week in dit mooie appartement in Hohnstein. In totaal telt het natuurpark meer dan 1.200 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden, wat dit gebied tot een waar wandelparadijs maakt.

Vakantievilla's en -appartementen

In de omgeving van de Basteibrug worden ook vele vakantiewoningen te huur aangeboden via VRBO en Belvilla. Van knusse appartementen tot luxe vakantievilla’s met zwembad.