Hoge toppen met prachtige uitzichten, diepe dalen met de mooiste plaatsjes, oneindig uitgestrekte bossen en kilometers lange wandelpaden. Een van de mooiste wandelgebieden vind je in het hart van Duitsland. Dit zijn de mooiste georganiseerde wandelvakanties in de Harz.

Met een netwerk van ruim 8.000 kilometer aan wandelpaden is de Harz een wandelparadijs. Vanuit elk dorp en vanuit elk stadje vertrekken vele routes de bossen in. Lang of kort, onderweg word je getrakteerd op het mooiste dat de Harz te bieden heeft. Wandelvakanties in de Harz zijn daarom erg populair.

Ga je voor een grote uitdaging? Dan vind je hier in het midden van Duitsland, op zo’n 5 uur rijden vanaf Utrecht, ook verschillende lange afstand wandelingen. De bekendste is de Harzer-Hexen-Stieg. Of volg de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland op de 100 kilometer lange Harzer Grenzweg.

Wil je een goed georganiseerde wandelvakantie in de Harz maken? SNP Natuurreizen biedt compleet verzorgde reizen aan. Van complete wandelvakanties in de Harz tot wandelvakanties die je op de mooiste plekken van Duitsland brengen, inclusief de Harz.

Harzer-Hexen-Stieg (7 dagen)

De Harzer-Hexen-Stieg is de bekendste lange afstand wandelroute in de Harz. Vanuit de prachtige stad Wernigerode word je met de stoomtrein afgezet op de top van de Brocken, de hoogste berg in de Harz. Van hier wandel je in vier dagen langs de Königshütte waterval, door het oude mijnbouwgebied en de Bodevallei naar Thale. Daar stap je opnieuw in een stoomtrein die je naar de Unesco-stad Quedlinburg brengt, die bekend staat op zijn middeleeuwse binnenstad.

Met vier wandeldagen tussen de 10 en 21 kilometer is deze wandelroute zeer goed te doen. Tijdens deze wandelvakantie in de Harz zijn alle overnachtingen en ontbijten geregeld, net als het bagagevervoer. Bovendien kun je bij het boeken van deze vakantie voor een taxitransfer kiezen, zodat je terug wordt gebracht bij je auto aan het beginpunt.

Wandelen door het hart van de Harz (6 dagen)

Al je vervoer geregeld tijdens deze wandelvakantie in de Harz? Zo werkt het bij OAD. Met een bus vertrek je vanuit Nederland naar het hotel in Braunlage voor een 6-daagse wandelvakantie. De chauffeur/reisleider zorgt er dagelijks voor dat je op de mooiste plekken en bij de mooiste wandelroutes in de Harz wordt afgezet.

Ga met de langste kabelbaan van Noord-Duitsland naar de top van de Wurmberg en wandel weer naar beneden. Loop naar de top van de Brocken, het hoogste punt in de Harz, of kies voor de stoomtrein omhoog. Bezoek het prachtige uitzichtpunt Achtermannshöhe en wandel over het mythewandelpad door het prachtige Bodetal bij Thale.

Genoeg moois tijdens groepsreis, waarbij je dagelijks in je eigen tempo de wandelroutes kunt belopen.

Van Saksisch Zwitserland tot de Harz (10 dagen)

Het voormalige Oost-Duitsland kent vele mooie en veelal onbekendere natuurgebieden. Tijdens deze wandelvakantie kom je langs de mooiste plekken in de natuur in de oude DDR: Saksisch Zwitserland, het Thüringer Wald en de Harz.

De eerste twee dagen wandel je over de Malerweg in Saksisch Zwitserland. Deze wandelroute staat bekend als de mooiste van Duitsland. Van daar gaat de reis, via de middeleeuwse stad Weimar, door naar het Thüringer Wald. De laatste dagen verblijf je in een van de mooiste steden van Duitsland, Quedlinburg. Van hieruit maak je enkele mooie wandelingen door de Harz, waarbij je onder meer de Brocken bezoekt.

Deze wandelvakantie draait niet alleen om wandelen, maar ook zeker om cultuur. Onderweg maak je kennis met de oude DDR en het nieuwe Duitsland. Het is een schitterende trip die je lang bij zal blijven.

Wandelen in de Duitse middelgebergtes (10 dagen)

De Eifel, het Sauerland en als kroon op je vakantie een bezoek aan de Harz. Deze 10-daagse wandelvakantie brengt je naar de mooiste middelgebergtes van Duitsland.

Tijdens de eerste twee dagen in de Eifel wandel je rond Dudeldorf en Schloss Malberg. Daarna verplaats je je, via een mogelijke tussenstop in de Romeinse stad Trier, naar het Sauerland. Hier wachten drie prachtige wandelroutes op je, voordat de reis verder gaat naar de Harz. Bezoek hier Drei Anne Hohne, Quedlinburg en Wernigerode en ga met de stroomtrein naar de top van de Brocken.

Wil je langer in een gebergte blijven, dan kun je extra dagen erbij boeken.

Beste tijd van het jaar voor wandelvakanties in de Harz

Ga je een wandelvakantie in de Harz houden? Je gaat een geweldige tijd hebben. Dit middengebergte in Duitsland is geschikt voor wandelen van maart tot en met november. Van december tot en met februari is het een van de meest sneeuwzekere gebieden in Duitsland en meer geschikt voor een langlaufvakantie.

In maart is het met een gemiddelde temperatuur van 8 graden misschien nog iets aan de frisse kant. Een maand later, in april, is het met 13 graden al een stuk warmer.

Vanaf mei tot en met september ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 19 en 23 graden. Neem wel een paraplu mee, er wil nog wel eens een buitje vallen.