Het is een van de onbekendste landen in Europa: Albanië. Maar dat zal na Wie is de Mol in 2022 compleet anders zijn. Het land vol mysteries, wonderschone natuur en honderdduizenden bunkers opent zich. Ontdek hier alle plekken die de deelnemers ontdekten en treed in hun voetsporen.

Tientallen jaren was Albanië gesloten. De paranoïde communistische dictator Enver Hoxha hield het land tussen 1944 en 1985 in zijn greep. Pas in 1991, na de eerste vrije verkiezingen, opende het zich een klein beetje voor de rest van de wereld. Desondanks is het tegenwoordig nog altijd een van de best bewaarde geheimen ter wereld. Mede dankzij Wie is de Mol zal dit beeld compleet veranderen.

De programmamakers van Wie is de Mol lijken de laatste jaren een speciale band te hebben met Oost-Europa. In 2021 gingen de deelnemers naar Tsjechië en in 2018 werd een bezoek gebracht aan Georgië.

Is dit vreemd? Eigenlijk niet. Oost-Europa is in veel gevallen nog een onontdekt werelddeel. Een plek waar toerisme nog in de kinderschoenen staat. Het telt vele landen die vrijwel niet bekend zijn bij het grote publiek. En dat levert vele mooie en verrassende plaatjes op!

Albanië
De deelnemers krijgen onder meer opdrachten in de ongerepte Albanese natuur (foto: AVROTROS)

Deelnemers Wie is de Mol in Albanië

Wie doen er in 2022 mee aan Wie is de Mol in Albanië? Met Arno Kantelberg, Everon Jackson Hooi, Fresia Cousiño Arias, Glen Faria, Hila Noorzai, Kim-Lian van der Meij, Laetitia Gerards, Sahil Amar Aïssa, Suzanne Klemann, Thomas van Luyn en Welmoed Sijtsma is er opniew een mix tussen bekendere en minder bekende BN’ers.

Welmoed Sijtsma zou je vrijwel dagelijks Goedemorgen Nederland kunnen zien presenteren. Kim-Lian van der Meij loopt al jaren mee in de showbizz wereld, Fresia Cousiño Arias is een van de gezichten op ESPN Sports en Suzanne Klemann is al jarenlang de beroemde helft van de zingende zussen Lois Lane.

Everon Jackson Hooi en Sahil Amar Aïssa zijn acteurs, Thomas van Luyn is cabaretier en Laetitia Gerards zingt opera’s. Hila Noorzai maakt radio en is presentator en Arno Kantelberg is styleadviseur bij onder meer RTL Boulevard. Tot slot is Glen Faria zanger en de schrijver van het nummer Duurt te lang.

Vlag Albanië
Albanië is het decor van het tv-programma Wie is de Mol in 2022 (foto: AVROTROS)

Wat kunnen we verwachten van Wie is de Mol in Albanië?

Woeste natuur, leegstaande fabrieken, oude forten, bunkers, zee, strand en cultuur. De deelnemers gaan de binnenlanden in en zoeken de kust op. En wie weet wordt er ook nog wel een bezoek aan de hoofdstad Tirana gebracht.

Wie is de Mol 2022 belooft in ieder geval veel spektakel en de mooiste plaatjes. Spanning en sensatie in een land waar het woord Mysterie nog altijd met de hoofdletter M wordt geschreven. 

Waar kijk je Wie is de Mol Albanië op tv?

Zet dit alvast in je agenda! Wie is de Mol is vanaf zaterdag 1 januari elke zaterdagavond te zien op NPO1 vanaf 20.25 uur. En natijd verhuizen de fans naar NPO3, waar MolTalk wordt uitgezonden.

Aflevering 1 Wie is de Mol Albanië: Shkodër

Wie is de Mol 2022 wordt afgetrapt in het noorden van Albanië, in het mooie Shkodër. Deze bijna 140.000 inwoners tellende stad ligt aan het Meer van Shkodër, op de grens met Montenegro.

Kasteel van Rozafa

Kasteel van Rozafa - Wie is de Mol Albanie

Het absolute hoogtepunt van de stad is het Kasteel van Rozafa, dat op een heuvel aan de rand van de plaats ligt. Een indrukwekkende ruïne, waarvan nog vele muren overeind staan. Vanuit het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de vallei waarin Shkodër ligt en de hoge bergtoppen in de achtergrond.

Maar daar hebben de deelnemers van Wie is de Mol Albanië weinig oog voor. Zij moeten in het kasteel puzzels oplossen en de tijd op het juiste moment stilzetten.

Theater Migjeni

Voor de finale gaan de kandidaten naar oude theater Migjeni in het hart van de stad. In een flits krijgen we al iets van de gezellige binnenstad te zien. Gelukkig verlaten we Shkodër nog niet.

Hotels in Shkodër

Booking.com

Aflevering 2 Wie is de Mol Albanië: Shkodër en Rana e Hedhun

Shkodër ziet er prachtig uit vanuit de lucht. Dat hadden we al gezien vanuit het Kasteel van Rozafa. Gelukkig krijgen we in aflevering 2 ook een goed beeld van de binnenstad. Prachtige kleurrijke straatjes, talloze terrasjes en allemaal vriendelijke Albanezen. Shkodër is een prima stad om te verblijven.

Nationaal fotomuseum Marubi

Een ander hoogtepunt in de stad is het nationaal fotomuseum Marubi. Hier krijg je een inzicht in de rijke fotografiegeschiedenis van Albanië. De werken die hier hangen zijn inderdaad indrukwekkend, ontdekken de deelnemers aan Wie is de Mol Albanië.

Zij moeten enkele iconische foto’s namaken. Dat betekent dikke lol in het centrum van de stad.

Rana e Hedhun

In aflevering 2 maken de kandidaten bovendien een uitstapje naar de Adriatische kust, naar het strand van Rana e Hedhun. Hier vind je prachtige zandstranden, een mooie blauwe zee en heerlijke temperaturen, gecombineerd met adembenemende uitzichten.

Hotels in Rana e Hedhun

Booking.com