Wie vanuit Nederland naar het Reuzengebergte in Tsjechië reed, passeerde jarenlang Zittau. Een stadje op het drielandenpunt tussen Duitsland, Polen en Tsjechië. Een plek in de deelstaat Saksen waar je snel aan voorbij reed. Maar de stad heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een verborgen parel.
Oost-Duitse Plattenbau. Dat is wat we jarenlang van deze stad zagen als we er langs reden over de 178 van Bautzen richting Liberec. Er was geen enkele reden om te stoppen. Eerst de Tweede Wereldoorlog, daarna de DDR. Ze lieten hun sporen achter. Tientallen jaren werd er amper omgekeken naar de ooit zo mooie binnenstad. En na de hereniging tussen Oost- en West-Duitsland veranderde in eerste instantie weinig.
Maar wie nu de stad binnenrijdt, wordt positief verrast. Wat? De stad heeft een complete metamorfose ondergaan. De historische binnenstad sprankelt als nooit tevoren. De stad is, net als het naastgelegen Görlitz en Bautzen, een toeristische trekpleister geworden. Bovendien ligt het prachtige Zittauer Gebergte om de hoek. Perfecte ingrediënten voor een vakantie. Alleen weten wij dit in Nederland en België nog niet.
Ontdek de voordeligste hotels in Zittau
Geschiedenis van Zittau
Zittau ligt aan de rivier de Neisse, die tegenwoordig de grens tussen Duitsland en Polen vormt. Al in de 12e eeuw wonen hier mensen en groeit het uit tot een stadje. Ottokar II van Bohemen, waar het gebied onder valt, geeft het in 1255 stadsrechten en laat een stadsmuur bouwen. In die eeuwen staat het bekend om de vele rijke inwoners die het telt.
In 1635 wordt de stad eigendom van Saksen. Tijdens de Zevenjarige Oorlog, ruim een eeuw later wordt een groot deel van de stad vernield. De meeste historische gebouwen in de stad stammen daardoor uit de periode na die oorlog.
In de 18e en 19e eeuw wordt textiel belangrijk in de stad. Pas na de val van de muur verdwijnt dit. Er wordt na 1990 amper geïnvesteerd in de stad en veel mensen trekken weg. Maar hoe anders is dat nu. Na jaren van teloorgang schijnt de zon weer.
Ontdek de 11 leukste campings in Oost-Duitsland
Prachtige binnenstad van Zittau
De middeleeuwse binnenstad van Zittau mag dan zijn verwoest tijdens de Zevenjarige Oorlog, al die panden uit de 18e en 19e eeuw zijn ook prachtig. Alhoewel, bij het Salzhaus (ook wel Marstall genoemd) vind je nog steeds de charme van de middeleeuwen. De historische loods staat aan het marktplein.
Ooit werd het Salzhaus gebouwd om zout op te slaan. Later komen er ook paardenstallen en andere opslagplaatsen. In 1730 wordt het verder uitgebouwd tot een gebouw met 5 verdiepingen.
Tegenwoordig zijn er op de benedenverdiepingen meerdere winkeltjes en een restaurant. Ook is er een bibliotheek gevestigd.
Rathaus
Beroemd is het stadhuis. Met zijn Italiaanse stijl zou je dit bouwwerk niet verwachten in een Oost-Duitse stad. Het knusse plein waar het stadhuis aan is gebouwd, de Markt, is sowieso schitterend. Ga in het midden staan, kijk om je heen en geniet van al die mooie klassieke gebouwen. Met een fontein en de lage groene bomen is dit ’s zomers een heerlijke plek om te ontspannen.
Johanniskirche
Een andere opvallende plek in de stad is de Johanniskirche. Deze imposante kerk ligt vlakbij de Markt. Van binnen is hij mooi om te bekijken. Beklim de klokkentoren voor een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.
Zittauer Fastenduch in de Kreuzkirche
Zittau is tegenwoordig misschien wel het meest beroemd vanwege de Zittauer Fastenduch. Dit enorme wandkleed (56 vierkante meter!) laat het Bijbelse verhaal zien en hangt in de Kreuzkirche. Het verhaal wordt afgebeeld in 10 rijen van 9 afbeeldingen.
Dat de afbeeldingen nog zichtbaar zijn, is wonderbaarlijk. Het doek is namelijk gemaakt in 1472. 200 jaar is het in gebruik in de Johanniskirche. Daarna is het honderden jaren lang verdwenen, tot hij in 1840 opduikt in de Zittauer Ratsbibliothek. Tegenwoordig kun je hem bekijken in de Kreuzkirche, dat geen kerk meer is, maar een museum.
Met kinderen naar Zittau
Ben je met kinderen op vakantie in Oost-Duitsland, in de omgeving van de stad of in Saksisch Zwitserland? Bezoek dan de Zittauer Schmalspurbahn of Tierpark Zittau.
Zittauer Schmalspurbahn
Elk kind (en heel veel volwassenen) vinden het prachtig, een ritje met een stoomtrein. Dat kan bij de Zittauer Schmalspurbahn. Hier ga je meer dan honderd jaar terug in de tijd. Vanuit Zittau kun je naar Jonsdorf en Oybin. Een leuk tripje.
Tierpark Zittau
Knus en gezellig. Tierpark Zittau is erg leuk om met het gezin te bezoeken. Verwacht geen enorm dierenpark met leeuwen en tijgers. Maar wat voor dieren zijn er dan wel? Alpaka’s, kangoeroes, schildpadden, leguanen, paarden, lama’s, vossen, oehoes en nog veel meer.
Het toffe aan Duitse dierenparken zijn de prijzen. In deze dierentuin betaal je als volwassene 5 euro entree, kinderen slechts 3 euro. Een familie ticket kost slechts 12 euro. De dierentuin is het hele jaar geopend.
Zittauer gebergte
Iets ten zuiden van Zittau, op de grens met Tsjechië en Polen, ligt het Zittauer gebergte. Dit is een geweldig gebied om te wandelen of te fietsen. De hoogste ‘berg’ is de Lausche met ruim 792 meter.
De leukste bezienswaardigheden zijn de kasteel- en kloosterruïnes van Oybin, de Mülhsteinbrüche bij Jonsdorf, de Grosse Felsengasse en de rotsformatie Orgel bij Jonsdorf.
Hotels in Zittau
Zittau is nog vrij onbekend bij toeristen. Dat merk je aan het aantal hotels en vakantiehuizen in de stad. Een van de leukste hotels in de stad is het Hotel Dresdner Hof. Een ander mooi hotel is Zittauer Hof, pal in het centrum.
Op een kleine 10 kilometer van de stad lig het Trixi Ferienpark Zittauer Gebirge. Dit vakantiepark heeft mooie vakantiehuisjes, ligt aan een meer en heeft ook een binnenzwembad en sauna. Het is een van de mooiste vakantieparken in Oost-Duitsland. Vanaf hier gaan er wandelroutes het Zittauer gebergte in.
Hotel Dresdner Hof ***
Hotel Dresdner Hof ligt net buiten de stad en is de afgelopen jaren keurig gerenoveerd. Het is sfeervol, heeft ruime kamers en je krijgt er een uitstekend ontbijt. Bovendien is er een restaurant in het hotel waar je heerlijk kunt eten.
Zittauer Hof ***
In het hart van de stad ligt hotel Zittauer Hof. Vriendelijk personeel, ruime kamers, een goed ontbijt en niet duur. En voor de liefhebbers, beneden heeft het hotel ook een ijssalon. Hier kom je niets tekort tijdens je vakantie. Ook kun je bij het hotel parkeren.
Campings bij Zittau
Hou je meer van kamperen? Aan de Olbersdorfer See ligt de SeeCamping Zittauer Gebirge. Deze camping krijgt van de ANWB 4 sterren en op EuroCampings een 8,5.
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.