Zon, zee, strand, natuur, mooie steden, cultuur, lekker eten en een goed uitgaansleven. In Zuidoost-Europa vind je het allemaal.

Als we aan Zuidoost-Europa als vakantiegebied denken, dan denken we al snel aan Kroatië. Kamperen in Istrië, de Plitvice Meren en steden als Split en Dubrovnik. Maar de Balkan heeft veel meer te bieden!

Mostar
Mostar is een van de vele mooie stadjes op de Balkan (Image by pixelRaw from Pixabay)

Zon, zee en strand in Zuidoost-Europa

Voor zon, zee en strand ben je zeker op het juiste adres in Kroatië. Het land heeft een enorm lang kustlijn waar je schitterende stranden kunt vinden. En het weer, dat is hier in de zomermaanden altijd goed.

Maar vergeet ook zeker niet Montenegro. Dit land aan de Middellandse Zee wordt de laatste jaren snel populairder als vakantieland. Geen wonder, het is er schitterend. Iets onbekender is Albanië. Pas in 1992 gingen de grenzen van dit land open en er zijn maar weinig touroperators die hier vakanties naar toe aanbieden. Hartstikke jammer, want Albanië heeft een schitterende kust met enkele echte badplaatsen, zoals Sarandö.

Denk je daarmee zon, zee en strand te hebben gehad? Nee! Ook Bulgarije ligt aan zee. Niet aan de Middellandse Zee, maar aan de Zwarte Zee. In de afgelopen jaren is dit land snel populair aan het worden als een goedkoop alternatief voor bijvoorbeeld een vakantie aan de Spaanse Costa’s of de Griekse eilanden.

Tot slot mag ook Macedonië in dit rijtje eigenlijk niet ontbreken en dan met name Ohrid. Hoewel deze plaats niet aan zee ligt, ligt het wel aan het Meer van Ohrid. Een van de oudste meren van Europa en met echte badplaatsen.

De Balkan ontwikkelt zich

De jaren negentig waren roerige jaren op de Balkan. Joegoslavië viel uiteen in verschillende republieken. Een bloedige burgeroorlog volgde. Maar daarvan heeft het gebied zich goed hersteld. Landen als Servië, Bosnië, Kosovo zijn tegenwoordig echte verborgen parels die nog maar door weinig toeristen zijn ontdekt.

Je vindt er bergen, natuur en schitterende riviertjes. Schrap snel dat grauwe beeld wat je er mogelijk bij hebt. De Balkan bruist!

Hippe steden

Zoek je een leuke stad om op stedentrip te gaan? Denk eens aan Belgrado, Sarajevo of Split. En wat te denken van Plovdiv, de oudste stad van Europa? De steden zijn modern en toch nog altijd charmant. Je treft er niet het massatoerisme zoals in Londen of Barcelona.