Het is een van de 6 grootste Romeinse amfitheaters die er nog bestaan, het amfitheater van Pula. Het is onmogelijk om deze stad op het Kroatische schiereiland Istrië te bezoeken zonder het bouwwerk te zien. Ga er naar binnen en waan je in de wereld van gladiatoren, wilde dieren en duizenden fanatieke toeschouwers op de tribune.

Trots staat het amfitheater van Pula in het hart van de stad, op slechts een steenworp afstand van de zee. Met zijn indrukwekkende muren met bogen, 32 meter hoog en verdeeld over 3 verdiepingen, is dit de plek waar de inwoners van Pietas Julia zich lieten vermaken. Nu, ruim 1.900  jaar later, is er nog weinig veranderd. Nog steeds worden mensen hier vermaakt. Voor de een is dat een rondleiding of een wandeling door dit imposante gebouw, voor de ander een bezoek aan een concert, toneelstuk of sportwedstrijd die hier nog altijd worden gehouden.

Pula Arena
Zo ziet de arena er tegenwoordig van binnen uit (foto: Flickr/David Clay)

In het jaar 27 voor Christus wordt begonnen met de bouw van de arena. In eerste instantie van hout, om er later een kleine stenen arena van te maken. Keizer Vespasianus geeft in het jaar 79 opdracht voor een groot amfitheater van 132,45 bij 105,10 meter. Er kunnen dan tussen de 20 en 25.000 mensen in. En dat is veel voor de stad Pietas Julia, waar zo’n 30.000 mensen wonen.

Het publiek komt het amfitheater van Pula binnen via een van de 15 ingangen. In het midden is een ovalen ruimte. Daaronder lopen tunnels en bevinden zich hokken, waar wilde dieren, misdadigers en gladiatoren zich voorbereiden op hun gevechten.

Muren amfitheater Pula
De indrukwekkende muren van het amfitheater (foto: Flickr/Carole Raddato)

Waan je in de Romeinse tijd

Wanneer het je amfitheater tegenwoordig bezoekt, krijg je een goed beeld van hoe het er 2.000 jaar geleden moet hebben uitgezien. Er zijn nog ruimtes onder de grond te bewonderen en je kunt midden op het strijdtoneel staan. Ervaar hoe groot het is. Sluit je ogen en bedenk hoe het moet zijn geweest om hier te staan te midden van een kolkende mensenmassa die maar een ding wilde zien: bloed.

Loop over de gerestaureerde tribune, waar tegenwoordig zo’n 5.000 mensen plaats kunnen nemen. Bekijk hoe het moet zijn geweest om hier te hebben gezeten, slechts door een ijzeren hek gescheiden van wilde dieren.    

Verval van de Pula Arena

Helaas, door de eeuwen heen is het nodige afgebroken. Met het verval van het Romeinse Rijk trad ook het verval van de arena van

in. De bevolking begint stenen weg te nemen en er worden stenen gebruikt voor de bouw van andere bouwwerken in de stad. Onder meer het fundament van de klokkentoren van de Kathedraal van Pula bestaat uit stenen blokken die ooit onderdeel zijn geweest van het amfitheater.

In de 19e eeuw dringt het historische besef door. Keizer Frans I van Oostenrijk geeft opdracht tot renovatie. Sinds 1932 wordt het weer gebruikt voor evenementen.

Wijnmuseum onder het amfitheater
Onder het amfitheater bevindt zich een klein wijnmuseum (foto: Flickr/Carole Raddato)

Beleef een gladiatorengevecht

Wil je ervaren hoe het was om een gladiatorengevecht te bekijken? Tegenwoordig worden er van halverwege juni tot begin september regelmatig gevechten nagespeeld. Ook treden er bekende internationale artiesten op en worden er theatervoorstellingen gespeeld. Kijk voor alle evenementen in het amfitheater van Pula en de stad op Pulainfo.

Ben je niet geïnteresseerd in gladiatorgevechten? Onder arena bevindt zich een klein museum. Hierin is te zien hoe de Romeinen wijn en olijfolie maakten.

Openingstijden amfitheater van Pula

Het amfitheater van Pula is dagelijks te bezoeken. De entree is 70 Kuna (ruim 9 euro) voor volwassen en 35 Kuna (4,50 euro) voor kinderen.

  • Januari t/m maart: 09.00 – 17.00 uur
  • April: 08.00 – 20.00 uur
  • Mei: 08.00  – 21.00 uur
  • Juni t/m augustus: 08.00 – 22.00 uur
  • September: 08.00 – 21.00 uur
  • Oktober: 09.00 – 20.00 uur
  • November t/m december: 09.00 – 17.00 uur

Overnachten in Pula

Zoek je een voordelig hotel of appartement dat bij jou en je portemonnee past? Booking.com heeft de beste aanbiedingen voor jou op een rij gezet.

Lees ook:

Activiteiten en tours in Pula