Hip, historisch en bijzonder gezellig. Wij zetten alle toffe bezienswaardigheden in Gdansk voor je op een rij. Zodat je met alleen maar goede verhalen weer thuis komt.

Deze toffe hanzestad in Noord-Polen is een snel populairder wordende bestemming voor een stedentrip. Vanaf Eindhoven vlieg je er voordelig naartoe.

Misschien waan je je in het centrum van deze stad wel even in Nederland. Gdansk wordt ook wel het Amsterdam van Polen genoemd. Die grachtenpanden met hun trapgevels, pakhuizen langs het water en Hollandse namen op gevels. Dit had ook wel de hoofdstad van ons land kunnen zijn. Hoewel, de stad is misschien zelfs wel kleurrijker!

De mooie gebouwen
De statige gebouwen hebben een Hollandse uitstraling (foto: Pixabay/LemgoD)

ie Nederlandse invloeden zijn niet zo vreemd. In de 17e eeuw is de stad een van de belangrijke handelspartners van ons land. 2.000 Hollandse handelsschepen varen er jaarlijks naar toe. Nog een grappig feitje: Tussen 1919 en 1939, als Gdansk Danzig heet en een vrije stad is, wordt er betaald met de gulden.

Veel van die historie is bewaard gebleven en vind je tegenwoordig nog terug in de stad. Maar ook voor de recente historie is er aandacht. Dit zijn de mooiste hoogtepunten in Gdansk, volledig in willekeurige volgorde: 

1. De Oude Stad

De oude stad heeft zoveel bezienswaardigheden, maar laten we niet vergeten dat het een hoogtepunt op zich is. Wandel door de straatjes en bewonder al die mooie kleurrijke panden.

2. Hooglandse Poort

Aan de westzijde van het oude stadscentrum vind je de Hooglandse Poort, de Brama Wyżynna. Deze stadspoort uit 1588, gebouwd in Renaissancestijl,  was de belangrijkste poort aan de westkant van de de stad. De poort is de start van de Koninklijke route, die over de Lange Straat en de Lange Markt loopt. Tussen al het pracht en praal van de poort vind je de wapenschilden van Polen, West-Pruisen en de stad.

Bezienswaardigheden Gdansk: Hooglandse Poort
De Hooglandse Poort (foto: Pixabay/LemgoD)

3. Gouden Poort

De Gouden Poort (ZLota Brama) is de tweede poort op de Koninklijke Route in Gdansk. Deze massieve stenen poort is tussen 16123 en 1614 ook in Renaissancestijl gebouwd. Aan beide zijden zijn vier stenensculpturen gebouwd, die de deugden van de inwoners van Gdansk verbeelden: Wijsheid, Rechtvaardigheid, Mededogen, Eensgezindheid, Vrede, Vrijheid, Welvaart en Faam.

Gouden Poort
De stijlvolle Gouden Poort (foto: Pixabay/Irek Marcinkowski)

4. Groene Poort

De Groene Poort (Brama Zielona, 1571) heeft een duidelijke Nederlandse stempel. De bouwers kwamen uit Amsterdam en Dresden. Zij creëerden de imposantste stadspoort, die als koninklijke residentie dienst moest doen als een monarch de stad bezocht. Veel gebruikt werd hij niet. In tegendeel. Alleen de Poolse koningin Marie Louise Gonzaga verbleef er in 1646 kort. Tegenwoordig vind je in de Groene Poort het Nationaal Museum.

Bezienswaardigheden Gdansk: Groene Poort
De Groene Poort is een van de oude stadspoorten in Gdansk (foto: Pixabay/Jan Pedersen)

5. Lange Straat (Ulica Dluga)

Houd je van terrasjes? Dan zit je in de Ulica Dluga helemaal goed. Door de Hooglandse Poort loop je de straat op en verbaas je door de rijkdom die de woningen met hun prachtige gevels aan de zijkanten uitstralen. De straat gaat helemaal door het centrum van de stad heen. Onderweg passeer je het schitterende stadhuis en de Neptunusfontein, maar daarover later meer.

Lange Straat
De Lange Straat is onderdeel van de Koninklijke route (foto: Pixabay/Makalu)

6. Lange Markt (Dlugi Targ)

In het centrum van Gdansk, in het verlengde van de Lange Straat, vindt je de Lange Markt. Geniet van de mooie gebouwen, de knusse terrasjes en de vele restaurantjes. Hier vind je het Artushof, de plek waar ridders en aristocraten elkaar in de middeleeuwen ontmoeten. Bekijk ook zeker even de Italiaans aandoende Neptunusfontein, die in 1633 werd gebouwd en de verbinding tussen de stad en de zee verbeeldt.

Lange Markt in Gdansk
De sfeervolle Lange Markt telt verschillende gezellige terrasjes (foto: Pixabay/Makalu)

7. Rechtsstadsraadhuis

Aan het einde van het Lange Plein staat het historische stadhuis van Gdansk te pronken. Het Rechtsstadsraadhuis, zoals het genoemd wordt, heeft een opvallende 81 meter hoge klokkentoren. Het pand is gebouwd in de 14e en 15e eeuw. Een verwoestende brand in 1556 zorgde ervoor dat hij het oorspronkelijk gotische pand werd herbouwd in Maniërisme-stijl.

In het stadhuis is het stadsmuseum van Gdansk gevestigd. Ook kun je de toren beklimmen, waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de oude stad. Overigens kent de stad ook nog het oudestadsraadhuis. Klinkt oud? Is het ook wel, hij stamt uit 1595, maar hij is niet zo oud als het Raadsstadhuis.

Rechtsstadsraadhuis bezienswaardigheden Gdansk
Rechts aan het eind van de straat zie je het Rechtsstadsraadhuis (foto: Pixabay/Przemek)

8. Mariacka straat

De ulica Mariacka wordt ook wel gezien als de mooiste straat van de stad. In dit pittoreske straatje vind je vele leuke winkeltjes met typische Poolse producten, zoals aardewerk en barnsteen. Overal staan kleine glazen vitrines op straat waarin sieraden gemaakt van amber/barnsteen liggen te pronken. Aan het eind van de straat staat de Mariakerk, de grootste kathedraal van Europa gemaakt van baksteen.

Mariacka straat
De Mariacka Straat staat normaal helemaal vol met verkopers (foto: Pixabay/Ololona88)

9. Huis van Gabriel Fahrenzeit

De natuurkundige Gabriel Fahrenheit werd in 1686 geboren in het destijds Danzig. Hij is de uitvinder van de kwikthermometer. De naam Fahrenheit kennen we nog steeds, als term bij het meten van temperatuur. Vele jaren leefde hij in Nederland, waar hij in 1636 totaal berooid overleed. Aan de Ulica Ogarna 95 vind je het huis waar hij als kind opgroeide. Het huis is te herkennen aan de muurschildering. Tegenwoordig kun je er overnachten.

10. Kraanpoort (Brama Zuraw)

Gdansk is een echte havenstad. En bij een havenstad horen kranen. De bekendste is zonder twijfel de Kraanpoort aan de rivier de Motława. Het is het boegbeeld van de stad geworden. In 1363 wordt de eerste versie gebouwd, maar tijdens een brand wordt het vernietigd. In 1444 wordt een nieuwe houten kraan gebouwd, waarmee schepen worden gelost.

In 1945, tijdens de bevrijding door het Rode Leger, wordt ook deze kraan verwoest door een vuurzee. Halverwege de jaren 50 wordt hij opnieuw opgebouwd en nu mag de kraan zich vermoedelijk het meest gefotografeerde model van de stad noemen.

Kraanpoort
De Kraanpoort is het meest gefotografeerde stukje Gdansk (foto: Pixabay/Rene Rauschenberger)

11. Kathedraal van Oliwa

Zo’n 3 kilometer buiten het centrum van Gdansk ligt de Kathedraal van Oliwa. Laat je bij teleurstellen door het saaie uiterlijk van de kerk. Want saai is hij zeker niet! Binnenin is het prachtig. Het schip is 107 meter lang en daarmee is het de langste kerk in het Katholieke Polen. De kerk staat bekend om zijn schitterende orgel. Het grote orgele heeft de grootste ombouw ter wereld. Wanneer er wordt gespeeld, zijn er enkele aantal figuren en molentjes die bewegen op de klanken van de muziek.

Bezienswaardigheden Gdansk: Kathedraal van Oliwa
De Kathdraal van Oliwa is een van de langste kerken in Europa (foto: Diego Delso/Delso.photo)

12. Postkantoor Museum

Het is 1 september 1939, 04.45 uur. Uit het niets vallen Duitse troepen het postkantoor aan de Plac Obrońców Poczty Polskiej aan. De Tweede Wereldoorlog is begonnen. Tegenwoordig is het postkantoor een museum dat in het teken staat van die Duitse aanval. In het museum zijn unieke voorwerpen en documenten te zien, waaronder een kopie van het aanvalsplan van de nazi’s. 

13. Solidariteitsmuseum Gdansk

Het is zeker niet het mooiste gebouw van Gdansk en eigenlijk hoort hij helemaal niet thuis in dit rijtje: het Solidariteitsmuseum Gdansk. Maar in deze vrijgevochten stad hoort hij op elke lijst te staan. In 1980 beginnen hier de stakingen die leiden tot de oprichting van de vakbond Solidaridad. Uniek in de communistische wereld, waar vrijheden niet verder gaan dan wat je uitspookt tussen de lakens.

Het is Lech Walesa die in 1980 de stakers aanvoert. Ze willen maar 1 ding: meer brood. Maar als studenten en andere arbeiders zich aansluiten, groeit dit aan te tot een massaal protest. Uiteindelijk bindt de Poolse regering in. Meer brood, maar ook een eigen vakbond en meer vrijheid. Dit historische moment wordt wel gezien als het begin van het einde voor het Warschaupact, het communistische deel van Europa.

14. Badplaats Sopot

Is het lekker weer en wil je de stad uit? Op naar Sopot, net buiten Gdansk. Goudgele stranden, een bruisend nachtleven en de langste pier van Europa (515 meter). Scheveningen, eat your heart out! Oh, en voor een mooit uitzicht over dit zeestadje beklim je natuurlijk even de vuurtoren.

Sopot
Sopot is het Scheveningen van Polen (foto: Pixabay/Michal Koper)

Overnachten in Gdansk

Gdansk is een snel populair wordende stad onder toeristen. En met zo’n lijst aan toeristische trekpleisters is dat ook niet apart. Gelukkig telt de stad ook heel veel hotels en appartementen, voor elk budget.

Of boek op Belvilla een vakantievilla of -appartement in deze stad.