Sommigen noemen Sopot de meest romantische stad van Polen. En eerlijk, daar zit wel wat in. Maar bovenal is het een fantastische strandplaats op een steenworp afstand van het prachtige Gdansk waar veel te beleven valt.

In het noorden van Polen, op zo’n 1150 kilometer van Utrecht, ligt Sopot. Heerlijke temperaturen in de zomer, een prachtig zandstrand, historische en bijzondere gebouwen, een goed uitgaansleven, thermale baden en de langste pier van Europa. Bovendien ligt het naast Gdansk, een van de mooiste steden van Polen. Genoeg redenen om een vakantie te boeken!

Pier Sopot
Met een lengte van ruim 550 meter heeft Sopot de langste houten pier van Europa (foto: Unsplash/Vitaliy Zamedyanskiy)

Natuurlijk kun je de auto pakken en er in ongeveer 12 uur naartoe rijden. Als je avontuurlijk bent, pak je de trein en ben je er in een kleine 14 uur en met de Flixbus is het ruim 18 uur voor slechts een paar tientjes. Maar het eenvoudigste is met het vliegtuig. Budgetmaatschappij Wizz Air heeft vanaf Eindhoven een directe lijn met Gdansk.

Sopot is de plek in Polen voor een strandvakantie. Een breed geel zandstrand over een lengte van 4,5 kilometer , strandtentjes, en de beste restaurants aan het water. Dit is het Scheveningen van Polen. Door de ligging in de Baai van Gdansk is de temperatuur van het zeewater iets warmer dan gemiddeld aan de Poolse kust. De temperatuur is er in de zomer ook erg aangenaam, gemiddeld 21 a 22 graden.

Uitzicht Sopot
Vanaf het Monte Cassino wandel je naar de lange houten pier en het strand (foto: Pixabay/ B-Sea)

Bezienswaardigheden in Sopot

In tegenstelling tot Gdansk, staat Sopot niet bekend om zijn sprankelende centrum. Logisch, met zo’n buurman. Maar aan de kust staan een paar pareltjes van gebouwen die een grandeur ademen van vroeger tijden. Denk aan het Sofitel hotel en het Sheraton. Beter vind je het niet. Al in de 19e eeuw was deze plaats populair bij de rijken die naar zee wilden. En er zijn ook enkele echte bezienswaardigheden.

Grandeur
Aan de kust vind je talloze gebouwen die veel grandeur uitstralen (foto: Pixabay/Robert Wronski)

Langste houten pier van Europa

Het bekendste is zonder twijfel de houten pier. Met een lengte van ruim 500 meter is het de langste houten pier van Europa. De eerste pier werd al in 1827 aangelegd. Door de jaren heen is er veel veranderd. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw zijn er voor het eerst stalen elementen aangebracht, toen hij werd vernieuwd. Aan het eind van de pier is een klein jachthaven.

In het hoogseizoen betaal je 8 Zloty om over de pier te mogen flaneren, bijna 2 euro. In de rest van het jaar is dit gratis.

Uitzicht vanaf de pier
Een blik vanaf de pier op het Poolse vasteland (foto:Unsplash/Roman Vasilovki)

Uitzicht vanaf de vuurtoren

Vlakbij de pier ligt de vuurtoren van Sopot. Nee, geen roodwitte vuurtoren zoals wij vooral langs onze kust kennen. Dit is een pareltje. Het had ook een kasteeltoren kunnen zijn. Gebouwd rond 1903, konden schepen hierop navigeren. Tegenwoordig doet hij geen dienst meer als vuurtoren, maar je kunt hem wel beklimmen. Boven op de 30 meter hoge toren word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de pier, zee, Sopot en de omgeving.

Vuurtoren Sopot
De vuurtoren kun je beklimmen voor een mooi uitzicht (foto: Pixabay/Irek Marcinkowski)

Flaneren over de Monte Cassino

Monte Cassino is de 600 meter lange hoofdstraat van Sopot. De plek om te zien en om gezien te worden. Hij loopt van het station tot aan de pier en er mogen geen auto’s komen. Een geweldige straat om even lekker te slenteren langs alle winkels, restaurants, clubs en barretjes.

Crooked house / Het scheve huis

Je moet van de bouwstijl houden, maar het scheve huis in Sopot is sowieso bijzonder. Hij doet een beetje denken aan een van de hoogtepunten in Praag, het dansende huis. Krzywy Domek, zoals de Polen het noemen, maakt deel uit van een winkelcentrum.

Het scheve huis
Een architectonisch hoogtepunt (of dieptepunt) is het Scheve Huis (foto: Pixabay/René Rauschenberg)

Fort van Sopot

Ben je met kinderen in Sopot? Breng een bezoekje aan het fort, dat je terugbrengt naar de periode tussen het jaar 800 en 1000. Toen lag op een heuvel aan de noordzijde van de huidige stad een versterkte nederzetting. In het openlucht theater worden regelmatig shows opgevoerd en bij het fort vind je een paviljoen met tentoonstellingen.

Thermale baden

De geschiedenis van de thermale baden gaat al zo’n 200 jaar terug in de tijd. In 1823 werden de eerste thermale baden in de stad in gebruik genomen. In verschillende hotels vind je tegenwoordig ook wellness-activiteiten en daarnaast zijn er verschillende lokale bedrijven in gespecialiseerd. Ze zijn vooral gericht op het verbeteren van de bloedsdomloop, reumatische klachten en luchtwegaandoeningen.

Historische bouwwerk

Uitgaan in Sopot

Daarnaast staat Sopot bekend als een van de beste plekken in Polen om uit te gaan. Barretjes, restaurants en de vetste clubs vind je hier. En voor Nederlandse begrippen zijn de prijzen laag. Bezoek de Dream Club, Ego of Klub Tan. Houd er wel rekening mee dat de gemiddelde Pool tijdens het uitgaan iets netter gekleed gaat dan wij normaal doen op een zaterdagavond. In sommige clubs worden t-shirts niet geaccepteerd.

Overnachten in Sopot

Wil je alle ruimte en vrijheid tijdens jouw vakantie? Boek op Holidu een vakantieappartement.

Sopot staat bovendien vol met hotels. Van prachtige 5 sterren hotels als het Sheraton, Rezydent en Sofitel, maar er zijn ook veel kwalitatief goede maar goedkopere hotels en appartementen te vinden. Bovendien zijn er enkele campings.