Een stedentrip naar Praag is populair. De stad staat op de negende plek qua populairste steden in Europa. En dat is niet gek. De hoofdstad van Tsjechië heeft alles te bieden voor een lang weekend weg.

Het hart van de stad bruist. Wanneer je op het Staroměstské náměstí (het plein van de oude stad) staat, doet niets je terugdenken aan de communistische tijd. Tot 1990 viel Tsjechië onder het grauwe Warschaupact, de Oost-Europese landen die onder de invloedsfeer van de Sovjet Unie vielen. Maar daar is vandaag de dag vrijwel niets meer van te zien, of het moet al het Museum van het communisme zijn. 

Het oude stadsplein in Praag
Het historische plein van de oude stad (Pixabay/deluxtrade)

Integendeel, het hart van Praag is een stap terug in de tijd. De tijd van voor het communistische regime. De binnenstad is een groot openlucht museum. Niet voor niets staat het historische centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Door De Gouden Stad, zoals Praag wordt genoemd, stroomt de Moldau. Daardoor bestaat de stad uit twee zijden. Enerzijds heb je het oude centrum Stare Mesto en aan de andere kant van de Moldau vind je de wijk Mala Strana (Kleine Zijde). Daartussen verbindt de historische Karelsbrug beide stadsdelen.

In Mala Strana vind je onder meer de Praagse Burcht, een groot complex bestaande uit paleizen en kerken. Vlakbij ligt het beroemde Gouden Straatje en achter de Burcht vind je het Letna Park, dat een prachtig uitzicht over de oude stad geeft.

Aan de andere zijde van de Moldau vind je het drukke historische centrum met zijn prachtige Stadsplein. Middenin staat het het standbeeld van Johannes Hus (Pomník mistra Jana Husa). Hij is het symbool van sterkte tegen onderdrukkende regimes. Daarnaast vind je om het Stadsplein onder meer het Astronomische uurwerk van Praag, de barokke Sint-Nicolaaskerk, de gotische Týnkerk en het het Goltz-Kindskypaleis. 

Vanaf het Stadsplein is het heerlijk om door de smalle middeleeuwse straatjes van Praag te zwerven met zijn vele leuke winkeltjes en barretjes. Andere hoogtepunten zijn de Joodse wijk, het Dansende Huis en het eiland Kampa in de Moldau.

Het Dansende Huis
Het Dansende Huis is een van de moderne hoogtepunten van de stad (foto: eigen)

Karelsbrug

De Karelsbrug is het meest gefotografeerde stukje Praag. In het jaar 1357 liet koning Karel IV deze 516 meter lange brug aanleggen, een van de eerste stenen bruggen in Europa.

Opvallend zijn de 30 standbeelden van heiligen op de reling van de brug. De bekendsten zijn de crusifix, het beeld priester en martelaar Johannes van Nepomuk en het beeld De Wrede Turk.

Vanaf de Karelsbrug heb je een prachtig uitzicht over de Moldau. Daarnaast kijk je uit op de Praagse Burcht en de Sint-Vituskathedraal.

Karelsbrug over de Moldau
De Karelsbrug (foto: Pierre Blaché via Pixabay)

Praagse Burcht

Op de oever van de Moldau, in de wijk Mala Strana, staat een van de grootste paleizencomplexen ter wereld: de Praagse Burcht. De grote eye catcher is de Sint Vituskathedraal die ver boven de muren uitsteekt.

In het jaar 870 begon prins Borivoj I met de bouw van de burcht. In de eeuwen erna zijn er verschillende kerken en paleizen bijgebouwd. Nog altijd verblijft de president van Tsjechië hier. Desondanks kun je de burcht bezoeken.

Hoogtepunten zijn het oude koninklijke paleis, de Sint Vituskathedraal en de Sint Jorisbasiliek. Daarnaast zijn er indrukwekkende kunstcollecties te vinden in het schitterende Schwarzenbergpaleis en het Sternbergpaleis. Ook het pitoreske Gouden Straatje mag je niet overslaan.

Entree Praagse Burcht
De entree van de Praagse Burcht

Musea

Zoals het een hoofdstad betaamt, kent Praag een overvloed aan musea. Het bekendste is het enorme Nationaal Museum aan het Wenceslasplein. Hier vind je alles op het gebied van prehistorie, archeologie, etnografie, munten en het theater.

Leer de geschiedenis van de stad kennen in het Stedelijk Museum en ontdek communistische geschiedenis van Tsjechië in het Museum van het Communisme. De Joodse geschiedenis van de stad vind je in het Joods Museum en natuurlijk heeft de Tsjechische schrijver Franz Kafka ook zijn eigen museum. Voor schilderkunst ga je naar Tsjechische Museum voor Schone Kunsten of de Nationale Galerie van Praag.

Wenceslasplein
Aan het eind van het Wenceslasplein ligt het schitterende Nationaal Museum (foto: Pixabay/Lukáš Jančička)

Museum van het communisme

Hoe was het leven van de Tsjechen onder het communisme? Dat staat centraal in het Museum van het communisme in Praag. Veertig jaar zuchtte het land onder deze dictatuur. In 1968 kwamen de Tsjechoslowaken hier tegen in opstand, die bloedig werd neergeslagen door de Sovjet-Unie.

Daarnaast kun je zien hoe het er op school toe ging, wat de rol van sport was en hoe de Tsjechen vakantie vierden. Maar ook is er aandacht voor de geheime politie, lege winkelschappen en werkkampen.

Gratis naar meer dan 60 attracties

Wanneer je meerdere dagen in Praag bent, dan kan de Praag City Card een uitkomst zijn. Met deze kortingskaart krijg je gratis toegang tot meer dan 60 attracties. Van de Praagse burcht tot de synagogen in de joodse wijk en de dierentuin. Wij hebben uitgezocht wanneer het loont om deze kortingskaart te kopen.

Eten en uitgaan in Praag

Gouden Stad Praag telt de wereld aan restaurants en barretjes. Van populaire en dure eet- en drinkgelegenheden op toeristische plekken tot vele horecatentjes die goed verborgen zitten in kelders en verstopt achter winkelcentra. Laaf je aan een groot glas bier, zoals alleen Tsjechen dit kunnen brouwen en neem een bord goulash en je beleefd Praag als een Tsjech.

Ook barretjes kent de hoofdstad in overvloed. Sterker nog, geen stad kent meer barretjes per hoofd van de bevolking. Van klassieke bierkelders tot Ierse pubs en hippe cocktailbars, elke straat lijkt zijn eigen kroeg te hebben. Laat je verrassen tijdens een bier- of wijntour.

Bier
Tsjechen zijn echt bierdrinkers. Het tappen van een glas bier is tot kunst verheven (foto: Pixabay/Kanechka)

Bierspa Praag

Tsjechië staat bekend om zijn bier. Dat kun je natuurlijk drinken, maar je kunt er ook in baden. Dat kan in Bierspa Braag. Zeg maar wellness met een luchtje.

Nou ja, een luchtje? Bier is heel gezond voor je haar en huid. In de Bierspa Praag kom je in een bad te liggen met bierextract, hop en gist. Dit is wellness voor mannen en vrouwen, waarbij je onbeperkt Tsjechisch bier kunt drinken.

Bierspa Praag

Discotheken

Praag is een stad die nooit slaapt. Vooral rondom het Wenceslasplein vind je vele hippe nachtclubs en discotheken, waar je uren kunt feesten en waar veel toeristen komen. De meeste uitgaansgelegenheden openen rond 23.00 uur hun deuren en zijn geopend tot 04.00 uur. Daarnaast zijn er ook clubs waar je rustig door kunt gaan tot de zon opkomt. Ben je meer op zoek naar het lokale nachtleven, dan moet je richting de wijken Vinohrady, Holešovice en Žižkov.

Bekende discotheken in Praag zijn Duplex, Epic Prague, Blondies Bar, Storm Club, Fashino Club & Restaurant, M1 Lounge, Harley’s, Déjàvu, Chapeau Rouge, One Club en Zlaty Strom Bar and Club.

Tram in Praag
Reis eenvoudig door de stad met het goede openbaar vervoer (foto: Pixabay/ Ödeldödel)

Reizen naar en in Praag

Praag ligt op ongeveer acht en een half uur rijden van Utrecht. Het is met de auto eenvoudig in een dag te bereiken, of voordelig met Flixbus. Maar voor een lang weekend is dit misschien een pittige reis. Het is daarom net zo snel (en misschien ook wel net zo goedkoop) om het vliegtuig te pakken. Voor een paar tientjes vlieg je vanaf Eindhoven en Schiphol in een kleine anderhalf uur naar de Tsjechische hoofdstad. 

Binnen het centrum van Praag valt alles goed te belopen. Trek een paar stevige schoenen aan, want de kinderkopjes nodigen niet uit tot het lopen op hakken. Wil je meer van de stad zien, dan kun je de tram, metro of bus nemen. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf een euro en 24-uurs ticket kost 5 euro.

Daarnaast heeft de stad natuurlijk een Hop on, Hop off bus, waarmee je in een dag alle bezienswaardigheden kunt zien. Boek nu alvast een ticket online. Zelf met je eigen auto rijden, raden we af. Parkeren is, buiten je hotel, vrijwel onmogelijk in de stad.

 
Praagse Burcht
De Praagse Burcht is een enorm complex met paleizen en tuinen (foto: Pixabay/Duernsteiner)

Complete reizen en campings

Natuurlijk kun je zelf je reis naar Praag regelen, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken. Via reisorganisaties Tui, Prijsvrij, De Jong Intra en De Vakantiediscounter bieden compleet verzorgde reizen naar de Tsjechische hoofdstad aan. Daarnaast zijn er rond de stad ook verschillende goede ANWB campings te vinden. Sterker nog, drie campings bij Praag staan in de top tien van de beste campings in Tsjechië.

Kerstmarkt in Praag

Het is het hele jaar door tof om een bezoek te brengen aan de Tsjechische hoofdstad. Maar voor een extra vleugje magie, ga je in december. Die maand zijn er 5 gezellige kerstmarkten in Praag te vinden, waarvan de grootste op het Oude Stadsplein. Dat betekent Glühwein, warme chocolademelk en lekkere zoete Trdelníks.

Kerstboom op kerstmarkt Praag
De mooi verlichte kerstboom op het Oude Stadsplein (foto: eigen)

Rondleidingen, segwaytours en rondvaarten

Wil je alle ins en outs van Praag leren kennen? Ga op stap met een gids. Kies voor een rondrit door de stad, vaar over de Moldau en geniet tijdens de rondvaart van een diner of kies voor een hippe trip met een segway.

Tsjechië

Tsjechië wordt steeds populairder als vakantieland. Praag is prachtig, maar het land kent veel meer hoogtepunten. Bergen, riviertjes en bossen, maar ook tal van leuke steden. Wij hebben de mooiste steden in Tsjechië voor je op een rij gezet.