De Karelsbrug staat statig met zijn 16 bogen in de Moldau in Praag. Al eeuwen lang weet hij het water te trotseren. Aan beide zijden op de reling van de brug 15 standbeelden van heiligen, vooral in barokstijl. Het wegdek bestaat uit klassieke stenen. Dit is, in elk jaargetijde, het fotogeniekste plekje in de hoofdstad van Tsjechië.
Tienduizenden mensen lopen dagelijks over de Karelsbrug, die de historische oude stad van Praag verbindt met de wijk Mala Strana, waar onder andere het gouden straatje en de de Praagse Burcht zich bevinden. Het is een van de vele bezienswaardigheden van Praag.
En of je nu voor je, op zij, over het water of achter je kijkt, de brug straalt grandeur uit. Doe je ogen dicht, en stel je voor hoe hier vroeger paarden met karren overheen reden. Voor je het weet bevind je je in de middeleeuwen.
De Karelsbrug als allermooiste
Praag telt 18 bruggen over de Moldau, die het oosten en het westen van de stad met elkaar verbinden. Van de voetgangersbrug Trojska lavka in het noorden tot de spoorwegbrug Branicky most in het uiterste zuiden. Velen zijn er prachtig, maar geen een kan tippen aan brug nummer 12, de Karelsbrug.
Op 9 juli in het jaar 1357, exact om 05.31 uur in de ochtend (voor zover dit destijds exact te meten was), legt koning Karel IV de eerste steen. Dit tijdstip kwam nogal precies. Cijferfanaten is het misschien al opgevallen. Er is hier sprake van een numerologisch palindroom: 135797531. Het jaar 1357, de datum 9/7 en het tijdstip 5:31.
Waarom dit tijdstip? Volgens de astrologen van de koning was dit een gunstig moment.
De bouw is bepaald geen eitje. De rivier de Moldau kent behoorlijk wat stroming en is op deze plek zo’n 500 meter breed. De Karelsbrug wordt daarom 516 meter lang gemaakt en bovendien 10 meter breed. Een enorm bouwwerk. 16 bogen met ijsbeschermers moeten ervoor zorgen dat het water de bogen niet aantast. Volgens legendes is de mortel voor het metselen aangemengd met eiwit, wat het bouwwerk nog steviger moet maken.
Voorganger spoelde weg
Een beetje stevigheid is ook geen overbodige luxe. Voor de Karelsbrug, die tot het jaar 1870 gewoon Stenen Brug heette, stond op deze plek de Judithbrug. In 1157 wordt met de bouw hiervan gestart. Het is pas de tweede stenen brug in Europa in die tijd. Maar bij een overstroming in 1342 raakt de brug zwaar beschadigd.
Overigens zijn er nog altijd resten van deze Judithbrug te zien. Niet op de plek van de Karelsbrug, maar in het Kruisherenklooster. Ook schijnen er nog delen in de Moldau te vinden zijn.
Leestip: Zo werkt het openbaar vervoer in Praag
Heiligenbeelden op de Karelsbrug
Zeker in de zomermaanden is het even slalommen tussen de straatverkopers en portrettekenaars op de brug door. Maar daarachter, op de randen van de brug, staan ze fier. De 30 heiligenbeelden. Erg aantrekkelijk ziet het er van een afstandje niet uit. Die zwarte kleuren, het heeft iets lugubers. Maar kom je dichterbij, dan zie je duidelijk de schoonheid.
Ze lijken oud, maar zo oud zijn de in werkelijkheid niet. Het is een publiek geheim, maar de echte zandstenen beelden zijn al jaren geleden verwijderd van de brug. Het materiaal kon niet tegen het weer. Zij zijn tegenwoordig te bekijken in het Nationaal Museum.
Crucifix
Het oudste beeld op de Karelsbrug is de crucifix, het beeld van de gekruisigde Jezus Christus. Opmerkelijk is de Joodse tekst bij het beeld: Heilig, heilig, heilig is de Heer der heerscharen. In 1694 is dit beeld ‘geschonken’ door de Praagse jood Elias Backoffen.
Nou ja, geschonken… Backoffen wordt dat jaar veroordeeld voor godslastering. Zijn schuld is echter nooit bewezen, de man heeft nooit bekend. Maar als straf moet hij wel de gouden letters bij het beeld betalen.
De wrede Turk
Een van de bekendste beelden op de reling van de Karelsbrug is de beeldgroep De wrede Turk. Het is het derde beeld vanaf de zijde van de wijk Mala Strana. De man op het beeld bewaakt een groep geboeide Christenen.
Het beeld is 1714 gemaakt door Ferdinand Brokoff. Het is een eerbetoon aan de Trinitariërs, een orde die toezicht hield op het terugkopen van christenen die door de Turken gevangen werden genomen en tot slaaf werden gemaakt. In het beeld zie je drie geketende christenen die bidden om gered te worden.
Leestip: Verwen jezelf tijdens een food tour in Praag
Priester en martelaar Johannes van Nepomuk
Het oudste en populairste beeld op de brug is het beeld van Johannes van Nepomuk. In 1393 verdronk hij, nadat hij van de brug was gegooid. Hij zou het biechtgeheim niet hebben willen schenden. Als martelaar werd hij later heilig verklaard. Je herkend. Het is het achtste beeld aan de noordkant van de brug en herkenbaar aan het aureool om zijn hoofd.
Beter nog is het beeld van Johannes van Nepomuk te herkennen aan al die mensen die de sokkel even aanraken. Het zou geluk brengen.
Uitzicht vanaf de Karelsbrug
De Karelsbrug is prachtig, het uitzicht is ook zeker geweldig. Zie hoe de Moldau onder de brug doorstroomt, kijk hoe de stad aan beide zijden van de brug zich voor je opent.
Aan de Mala Strana zijde van de brug staat trots de Praagse Burcht en de Sint-Vituskathedraal. Statig torenen ze boven de wijk uit.
Aan de andere zijde van de brug opent zich de oude stad achter de Brugtoren van de Oude Stad (Old Town Bridge Tower, klinkt toch mooier). Het wordt gezien als een van de mooiste gotische gebouwen in Europa. Ooit was het niet alleen een plek om de brug te beschermen, maar ook een soort van triomfboog.
Activiteiten in Praag
Praag behoort tot de mooiste 8 steden van Tsjechië. Het kent ongelofelijk veel bezienswaardigheden. De Praagse Burcht, het Astronomische uurwerk, de schitterende oude stad en de indrukwekkende Joodse wijk. Of bezoek het Communisme Museum, dat wij erg interessant vonden. En ga daarna lekker ontspannen in een bierspa en ondertussen onbeperkt bier drinken.
Ontdek alle bezienswaardigheden in de stad tijdens stadstour met gids of tijdens een rondvaart over de Moldau. Met de Praag City Card kun je meer dan 60 attracties gratis bezoeken en krijg je bij tal van hoogtepunten korting op je ticket. Ontdek of het voor jou loont. (Artikel gaat verder onder deze tips)
Overnachten in Praag
Praag is een walhalla voor de toerist. Er zijn dan ook ongelofelijk veel hotels, hostels en appartementen in alle prijscategoriën. Kies je voor een citytrip of neem je de stad als uitvalsbasis voor jouw vakantie? Via onze site vind je de beste aanbiedingen voor hotels in de stad.
Kamperen in en om Praag
Maar rondom Praag zijn ook verschillende goede campings te vinden. Een aantal behoren tot de 10 beste campings in Tsjechië.
Zo is Camping Oase Praag een van de best gewaardeerde campings, net als Camping Sokol Praha. Zoek je meer rust? Dan is Caravan Camp Valek een goed tip.
Lees ook: