Vrolijke stalletjes, de geur van gepofte tamme kastanjes en glühwein en verlichte kerstbomen. De kerstmarkt in Praag is genieten tussen de duizenden Tsjechen. Hij wordt gezien als een van de mooiste kerstmarkten van Europa. Overdag is een mooi moment om er even overheen te lopen richting alle hotspots in de stad. ’s Avonds verandert de grootste markt op het Oude Stadsplein in een sprookjesachtige omgeving.

Droog weer, een dun laagje sneeuw en temperaturen rond het vriespunt. De omstandigheden voor een bezoek aan de Kerstmarkt Praag zijn perfect. Daar mag je ook eigenlijk wel een beetje vanuit gaan. In december valt er relatief weinig neerslag in de Tsjechische hoofdstad en de gemiddelde temperatuur ligt rond de nul graden. Ideale omstandigheden voor een citytrip!

Gezelligheid op de Kerstmarkt Praag
De temperatuur is over het algemeen goed in december in Praag (foto: eigen)

Eind november worden de eerste kerstmarkten in Praag opgebouwd. De grootste en bekendste is zonder twijfel de kerstmarkt op het Oude Stadsplein bij het astronomische uurwerk. Daarnaast vind je een grote markt op het immense Wenceslasplein, een iets kleinere in de sfeervolle Praagse Burcht en op het Republiky-plein en een kleintje op het Namesti Miru.

Wat is er te krijgen op de kerstmarkt Praag?

Net als op de Duitse kerstmarkten vind je op de markten in de Tsjechische hoofdstad veel kramen met eten en drinken. Natuurlijk is er bier te krijgen, glühwein, warme chocolademelk en typische Tsjechische hapjes, zoals de zoete Trdelník, langose en Praagse ham. Heerlijk!

Daarnaast liggen er in de kraampjes typische Tsjechische kerst- en winterartikelen. Van adventskalenders tot kaarsen en kerstballen en van kandelaars tot handgemaakte sieraden. Ook mogen mutsen, handschoenen en sjaals ook niet ontbreken. En die kun je af en toe goed gebruiken, als de temperatuur daalt!

Heksen in een kerststalletje
In een van de stalletjes worden heksen en houten speelgoed verkocht (foto: eigen)

Wachten tot het donker wordt

Ons hotel staat in een zijstraatje van het Wenceslasplein. Op weg naar het Oude Stadsplein komen we langs de eerste kerstmarkt op het plein. Een vuurton, enkele kraampjes en maar weinig mensen op de been. Nou ja, het is pas 10 uur ’s ochtends. Maar het Wenceslasplein lijkt te groot voor een knusse markt. We lopen verder.

Op het Oude Stadsplein is het al behoorlijke druk. Vooral toeristen scharrelen er overdag rond. Ze vinden het astronomisch uurwerk misschien wel belangrijker dan de kerstmarkt. Waar Tsjechen al  een flinke pull bier drinken, zitten de toeristen aan een te duur bakje koffie op de terrasjes rondom het plein.

Kerstkraampjes
Kersttkraampjes op het Oude Stadsplein (foto: eigen)

De kerstmarkten in de Praagse Burcht, op het Republiky-plein en op het Namesti Miru zijn knusser van opzet. Hartstikke leuk om even rond te kijken. Maar gebruik je dag rustig voor de toeristische hoogtepunten van de stad. Pas als het aan het eind van de middag begint te schemeren, neemt de sfeer toe. Helaas, de kerstmarkt in de Praagse Burcht sluit al om 18.00 uur. De markten op het Republiky-plein en op het Namesti Miru een uur later.

Praagse Burcht - Kerstmarkt Praag
Wanneer het donker wordt, neemt ook de sfeer in de Praagse burcht toe (foto: Unsplash/Mike Swigunski)

Kerstmarkt Praag bij avond

Terwijl de avond is gevallen, keren we terug naar de kerstmarkt op het Oude Stadsplein. De Tsjechen zijn massaal op het bier overgegaan. Met een kop Glühwein en een pull bier sluiten wij ons daarbij aan.

Even verderop kijkt een moeder met twee kindjes naar het stalletje met enkele schapen, geiten en een ezel. In het midden van het plein kunnen we een trap beklimmen. Van boven hebben we een fantastisch uitzicht over de bomvolle markt en de prachtig verlichte kerstboom. Hier houden we het wel even vol.

Na een hapje eten, keren we terug op het Oude Stadsplein, waar je tot middernacht kunt dooreten en drinken. Wij doen dit niet en keren iets eerder terug naar het hotel. Maar we kunnen het niet laten om nog even een afzakkertje te nemen op de kerstmarkt op het Wenceslasplein. Het is er gezellig, maar als je daarvoor enkele uren op het Oude Stadsplein bent geweest, dan is dit toch een beetje een slap aftreksel. Nou ja, de verkeerde volgorde zullen we maar zeggen.

Kerstboom op kerstmarkt Praag
De mooi verlichte kerstboom op het Oude Stadsplein (foto: eigen)

In december naar Praag

December is een uitstekende maand om Praag te bezoeken. De stad is extra sfeervol. Doe wel een warme sjaal om en neem een muts mee, want vooral ’s avonds kan het behoorlijk afkoelen. TUI organiseert complete 3-daagse vliegreizen inclusief hotel naar de kerstmarkt Praag.

Boek je vlucht naar Praag zo’n 8 weken voordat je op reis gaat, dit is de voordeligste periode. Ook kun je ervoor kiezen om de trein te nemen, of kies voor een goedkope busreis. Daarnaast is de stad vanuit Utrecht, zonder tegenslag, in zo’n 8,5 uur te bereizen met de auto.

Boek hier je hotel of appartement voordelig. Wij verbleven in het Alcron Hotel Prague. Een prima hotel op een steenworp afstand van het Wenceslasplein.

Andere hoogtepunten in Praag

Het is heerlijk om over de verschillende kerstmarkten in Praag te struinen. Maar grote kans dat je ook nog iets anders wilt doen. Praag barst van de leuke en interessante uitstapjes. Natuurlijk moet je naar de Karelsbrug en het paleis. Vergeet ook niet het Gouden Straatje. Ook erg interessant is het vernieuwde Communisme Museum.

Aan het eind van de dag duik je natuurlijk een van die kleine brouwerijtjes in, waar je naast een overheerlijk biertje ook vaak goed kunt eten. Wil je lekker ontspannen? Duik eens de Bierspa Praag in, waar je naast badderen in een bierbad onbeperkt bier kunt drinken.

Ben je meerdere dagen in Praag, dan is de Praag Citcy Card de manier om veel korting te scoren. Met deze kaart kun je gratis meer dan 60 hoogtepunten in de stad bezoeken.

Activiteiten

Wil je de stad verkennen? Neem de Hop On Hop Off bus of doe mee aan een rondleiding. Ook zijn er ’s avonds spannende tochten op zoek naar geesten en legendes. Of kies voor de Prague City Card, waarmee je op eigen tempo de stad kunt verkennen, museums gratis kunt bezoeken en korting krijgt bij rondleidingen en shows.