Vrolijke stalletjes, de geur van gepofte tamme kastanjes en glühwein en verlichte kerstbomen. De kerstmarkt in Praag, eigenlijk zijn het er 8, is genieten tussen de duizenden Tsjechen. Hij wordt gezien als een van de mooiste kerstmarkten van Europa.

De bekendste is de kerstmarkt op het Oude Stadsplein. Overdag is een mooi moment om er even overheen te lopen richting alle hotspots in de stad. ’s Avonds verandert de markt in een sprookjesachtige omgeving.

Gezelligheid op de Kerstmarkt Praag
De temperatuur is over het algemeen goed in december in Praag (foto: eigen)

Droog weer, een dun laagje sneeuw en temperaturen rond het vriespunt. De omstandigheden voor een bezoek aan de Kerstmarkt Praag zijn perfect. Daar mag je ook eigenlijk wel een beetje vanuit gaan. In december valt er relatief weinig neerslag in de Tsjechische hoofdstad en de gemiddelde temperatuur ligt rond de nul graden. Ideale omstandigheden voor een citytrip!

Eind november worden de eerste kerstmarkten in Praag opgebouwd. Natuurlijk die op het Oude Stadsplein bij het astronomische uurwerk. Daarnaast vind je twee kleinere markten op het immense Wenceslasplein, een aan de noordzijde en een aan de zuidzijde. Andere kerstmarkten worden gehouden in de sfeervolle Praagse Burcht en op het Plein van de Republiek, het Vredesplein, Tyl’s Square en in het voetgangersgebied Anděl.

Kerstmarkt op het Oude Stadsplein

Praag staat al jaren bekend als de kersstad bij uitstek. En dat heeft alles te maken met de kerstmarkt op het Oude Stadsplein. Tussen de historische gebouwen staan tientallen kraampjes met glühwein, eierlikeur, Praagse ham, gepofte kastanjes en lokale specialiteiten. Daar tussendoor wandelen vooral toeristen.

Ben je in Praag in de maand voor kerst, dan moet je ook zeker de kerstmarkt bezoeken op het Oude Stadsplein. Het decor is prachtig en de kerstboom indrukwekkend. Beklim het platform midden op de markt voor een schitterend uitzicht en voel je tussen de verlichte vleugels even een engel.

Praagse ham
Praagse hammen zijn een van de delicatesses op de kerstmarkt op het Oude Stadsplein

Kerstmarkt op het Wenceslasplein

Niet ver van het Oude Stadsplein ligt het langgerekte Wenceslasplein. Vergeet even de twee kerstmarkten hier en wandel naar de zuidzijde. Hier staat trots het prachtige Nationaal Museum. Vanaf het bordes van het museum heb je een schitterend overzicht het honderden meters lange en magisch verlichte plein.

Vlakbij het Nationaal Museum is de eerste kerstmarkt. Wandel tussen de twee rijen kramen door en geniet van al het lekkers dat hier te krijgen is, waaronder heelijke verse mini kokosmakronen.

Aan de andere zijde van het plein vind je de tweede kerstmarkt, kleiner dan de eerste. Misschien wel de juiste plek om nog even een glüwein te drinken voordat je de oude stad in trekt.

Kerstmarkt Praag - Wenceslasplein
Kerstmarkt op het vrolijk verlichte Wenceslasplein

Kerstmarkt op het Vredesplein: gezelligheid tussen de inwoners van Praag

De grote kerstmarkt op het Oude Stadsplein is wereldberoemd. Toeristen vanuit de hele wereld komen hiervoor naar Praag. Het is er daarom ook elke dag erg druk, maar wel gezellig.

Heb je geen zin in de toeristische opsmuk? Bezoek dan de kerstmarkt op het Vredesplein (náměstí Míru). Vanuit het centrum is het enkele haltes met de tram. Hier kom je in een compleet andere wereld terecht.

In de schaduw van de imposante Sint Ludmillakerk staan op een gezellig pleintje zo’n 60 kraampjes. Het aanbod is veel breder dan op het Oude Stadsplein. Kaarsen, pantoffels, mutsen, honing, kerstattributen, snoepgoed en nog veel meer. Hier hoor je geen buitenlandse talen, hier zijn alleen maar Tsjechen. Hartstikke gezellig!

Kerstmarkt Praag - Vredesplein
Op de kerstmarkt op het Vredesplein komen nauwelijks toeristen

Wat is er te koop op de kerstmarkt Praag?

Net als op de Duitse kerstmarkten vind je op de markten in de Tsjechische hoofdstad veel kramen met eten en drinken. Natuurlijk is er bier te krijgen, glühwein, warme chocolademelk en typische Tsjechische hapjes, zoals de zoete Trdelník, langose en Praagse ham. Heerlijk!

Daarnaast liggen er in de kraampjes typische Tsjechische kerst- en winterartikelen. Van adventskalenders tot kaarsen en kerstballen en van kandelaars tot handgemaakte sieraden. Ook mogen mutsen, handschoenen en sjaals ook niet ontbreken. En die kun je af en toe goed gebruiken, als de temperatuur daalt!

Heksen in een kerststalletje
In een van de stalletjes worden heksen en houten speelgoed verkocht (foto: eigen)

Wachten tot het donker wordt

Ons hotel staat in een zijstraatje van het Wenceslasplein. Op weg naar het Oude Stadsplein komen we langs de eerste kerstmarkt op het plein. Een vuurton, enkele kraampjes en maar weinig mensen op de been. Nou ja, het is pas 10 uur ’s ochtends. Maar het Wenceslasplein lijkt te groot voor een knusse markt. We lopen verder.

Op het Oude Stadsplein is het al behoorlijke druk. Vooral toeristen scharrelen er overdag rond. Ze vinden het astronomisch uurwerk misschien wel belangrijker dan de kerstmarkt. Waar Tsjechen al  een flinke pull bier drinken, zitten de toeristen aan een te duur bakje koffie op de terrasjes rondom het plein.

Kerstkraampjes
Kersttkraampjes op het Oude Stadsplein (foto: eigen)

De kerstmarkten in de Praagse Burcht, op het Republiky-plein en op het Namesti Miru zijn knusser van opzet. Hartstikke leuk om even rond te kijken. Maar gebruik je dag rustig voor de toeristische hoogtepunten van de stad. Pas als het aan het eind van de middag begint te schemeren, neemt de sfeer toe. Helaas, de kerstmarkt in de Praagse Burcht sluit al om 18.00 uur. De markten op het Republiky-plein en op het Namesti Miru een uur later.

Praagse Burcht - Kerstmarkt Praag
Wanneer het donker wordt, neemt ook de sfeer in de Praagse burcht toe (foto: Unsplash/Mike Swigunski)

Kerstmarkt Praag bij avond

Terwijl de avond is gevallen, keren we terug naar de kerstmarkt op het Oude Stadsplein. De Tsjechen zijn massaal op het bier overgegaan. Met een kop Glühwein en een pull bier sluiten wij ons daarbij aan.

Even verderop kijkt een moeder met twee kindjes naar het stalletje met enkele schapen, geiten en een ezel. In het midden van het plein kunnen we een trap beklimmen. Van boven hebben we een fantastisch uitzicht over de bomvolle markt en de prachtig verlichte kerstboom. Hier houden we het wel even vol.

Na een hapje eten, keren we terug op het Oude Stadsplein, waar je tot middernacht kunt dooreten en drinken. Wij doen dit niet en keren iets eerder terug naar het hotel. Maar we kunnen het niet laten om nog even een afzakkertje te nemen op de kerstmarkt op het Wenceslasplein. Het is er gezellig, maar als je daarvoor enkele uren op het Oude Stadsplein bent geweest, dan is dit toch een beetje een slap aftreksel. Nou ja, de verkeerde volgorde zullen we maar zeggen.

Kerstboom op kerstmarkt Praag
De mooi verlichte kerstboom op het Oude Stadsplein (foto: eigen)

In december naar Praag

December is een uitstekende maand om Praag te bezoeken. De stad is extra sfeervol. Doe wel een warme sjaal om en neem een muts mee, want vooral ’s avonds kan het behoorlijk afkoelen. TUI organiseert complete 3-daagse vliegreizen inclusief hotel naar de kerstmarkt Praag.

Boek je vlucht naar Praag zo’n 8 weken voordat je op reis gaat, dit is de voordeligste periode. Ook kun je ervoor kiezen om de trein te nemen, of kies voor een goedkope busreis. Daarnaast is de stad vanuit Utrecht, zonder tegenslag, in zo’n 8,5 uur te bereizen met de auto.

Boek hier je hotel of appartement voordelig. Wij verbleven in het Alcron Hotel Prague. Een prima hotel op een steenworp afstand van het Wenceslasplein.

Andere hoogtepunten in Praag

Het is heerlijk om over de verschillende kerstmarkten in Praag te struinen. Maar grote kans dat je ook nog iets anders wilt doen. Praag barst van de leuke en interessante uitstapjes. Natuurlijk moet je naar de Karelsbrug en het paleis. Vergeet ook niet het Gouden Straatje. Ook erg interessant is het vernieuwde Communisme Museum.

Aan het eind van de dag duik je natuurlijk een van die kleine brouwerijtjes in, waar je naast een overheerlijk biertje ook vaak goed kunt eten. Wil je lekker ontspannen? Duik eens de Bierspa Praag in, waar je naast badderen in een bierbad onbeperkt bier kunt drinken.

Ben je meerdere dagen in Praag, dan is de Praag Citcy Card de manier om veel korting te scoren. Met deze kaart kun je gratis meer dan 60 hoogtepunten in de stad bezoeken.

Reizen naar de kerstmarkten in Praag

Praag ligt in het hart van Tsjechië, op ongeveer 9 uur rijden van Utrecht. Wil je ontspannen naar de hoofdstad van Tsjechië? Dan neem je de (nacht)trein. Vanaf 38 euro reis je in ongeveer 10 uur naar Praag via NS International.

Wil je sneller naar Praag reizen? Met het vliegtuig doe je er nog geen 2 uur over. Transavia biedt al vluchten aan vanaf Eindhoven vanaf een paar tientjes.

Overnachten in Praag

Tijdens onze trip naar Praag verbleven we in het Mamaison Residence Downtown Praag. Dit 4 sterren hotel ligt op een steenworp afstand van het Wenceslasplein in het hart van de stad. Je vindt er ruime kamers, vriendelijk personeel en een uitstekend ontbijt! Het is ons heel goed bevallen!

Activiteiten

Wil je de stad verkennen? Neem de Hop On Hop Off bus of doe mee aan een rondleiding. Ook zijn er ’s avonds spannende tochten op zoek naar geesten en legendes. Of kies voor de Prague City Card, waarmee je op eigen tempo de stad kunt verkennen, museums gratis kunt bezoeken en korting krijgt bij rondleidingen en shows.

Oost-Europa Vakanties bezocht op uitnodiging van Visit Czech Republic verschillende kerstmarkten in Praag.