Kerst is de gezelligste tijd van het jaar. En in veel steden wordt extra uitgepakt. Dit zijn 12 van de leukste kerstmarkten in Oost-Europa, met gezellige kraampjes, glühwein, overal kerstverlichting en -versieringen en tal van lekkere hapjes. De leukste en verrassendste plekken voor een stedentrip in december.

Bij kerstmarkten denk je al snel aan Duitsland, de bakermat ervan. Bovendien, lekker dichtbij huis. Natuurlijk ontbreken de geweldige kerstmarkten in Berlijn en Dresden niet in deze top 11. Maar ook in bijvoorbeeld Roemenië, Hongarije, de Baltische staten en Georgië vind je geweldige kerstmarkten. Ontdek ze hier.

2020 is door corona natuurlijk een gek jaar. Veel kerstmarkten zijn daardoor geschrapt. Maar doe nu alvast inspiratie voor jouw kersttrip in december volgend jaar.

1. Advent Basilika kerstmarkt Boedapest, Hongarije

De Advent Basilika kerstmarkt in Boedapest is volgens kenners een van de mooiste kerstmarkten in Europa. Alleen al de locatie, vlak voor de Sint Stefanus Basiliek, geeft deze markt een magische tintje. Met meer dan honderd kraampjes en tal van optredens is dit een enorm populaire markt. Voor kinderen is er een ijsbaan aangelegd, met in een midden een vrolijk versierde kerstboom, die ver boven de markt uittorent.

Naast de kerstmarkt op het Sint Stefanusplein kent Boedapest nog verschillende andere gezellige kerstmarkten. De grootste vind je op het Vörösmarty Plein. Locals bezoeken de Advent Fair in Obuda. Daarnaast vind je ook in de tuinen van het Boeda kasteel een markt. Deze is alleen op zaterdagen en zondagen geopend.

Striezelmarkt Dresden
De Striezelmarkt trekt dagelijks vele duizenden bezoekers (foto: Pixabay/andreasmetallerreni)

2. Striezelmarkt in Dresden, Duitsland

De Striezelmarkt in Dresden is de oudste kerstmarkt van Duitsland. De geschiedenis gaat terug tot het jaar 1434. Op de Altmarkt waan je je, wanneer je door de poort in de vorm van een kandelaar bent gelopen, in een sprookjeswereld. De mooist versierde kraampjes gevuld met handsnijwerk handgeschilderde mokken en de mooiste sieraden.

Natuurlijk is er een overvloed aan glühwein, chocolademelk, worst en peperkoek. Wat typisch is voor de mooie stad Dresden zijn de kerststollen. Sla daarom ook niet het Dresdner Stollenfest over op de zaterdag voor het tweede advent. Jaarlijks wordt dan de grootste stol ter wereld gebakken.

Kerstmarkt Praag
De versierde kerstboom is het middelpunt van de kerstmarkt in Praag (foto: Pixabay/maatcheck)

3. Kerstmarkt op het Oude Stadsplein in Praag, Tsjechië

Een bezoek aan de kerstmarkt op het Oude Stadsplein in Praag voelt als een stap terug in de tijd. De prachtige gebouwen rondom markt geven het geheel een fantastische sfeer. Het is de stad Praag ten voeten uit.

In de talloze houten stalletjes vind je typische regionale producten, zoals ambachtelijke glazen ballen, handgemaakte tafelkleden en houten speelgoed. Geniet van een goed glas glühwein of neem een typisch Tsjechisch hapje, zoals een zoete Trdelník, langose of een stuk Praagse ham.

4. Doma laukums kerstmarkt in Riga, Letland

Pure traditie, dat is de kerstmarkt op het Doma Laukums plein in Riga. Een grote verlichte kerstboom, een kampvuur en houten kraampjes met sokken en wanten, houtsnijwerk en lekker geurende kaarsen. Over de markt hangt de geur van glühwein en peperkoek. Een typisch traditioneel gerecht dat je hier kunt krijgen is grijzen erwten met bacon. De kans is aanwezig dat er sneeuw ligt, altijd goed voor de kerstsfeer.

Naast de markt op het Doma Laukums heb je in Riga ook een heel leuke markt op het Līvu laukums plein en een markt in het Esplenāde Park. Bovendien is op zaterdag en zondag de Kalnciema kvartāls markt, in de wijk Kalnciema aan de andere kant van de Daugava.

De kerstboom is de grote eyecatcher op de kerstmarkt in Vilnius (foto: Flickr/Aivas14)

5. Kerstmarkt in Vilnius, Litouwen

De kerstmarkt in Vilnius is wereldberoemd dankzij de elk jaar weer adembenemende kerstboom. Je vind hem naast de kathedraal van de stad. Rondom de boom staan elk jaar weer vele kraampjes. Ruik de geroosterde amandelen en proef specialiteiten zoals peper- en honingkoek, huisgemaakte kazen of eet je zat in vrolijk gekleurde snoepjes en gebakjes. En met een beetje geluk kom je de kerstman ook nog tegen.

Heb je de kerstmarkt bekeken? Dan moet je absoluut het centrum van Vilnius in, die ook helemaal in kerstsfeer is gebracht met allerlei bijzondere versieringen.

Kerstmarkt Sibiu
De verrassende kerstmarkt in het Roemeense Sibiu (foto: Flickr/Marco Verch Professional Photographer)

6. Kerstmarkt in Sibiu, Roemenië

Het Piate Mare plein is het decor van de kerstmarkt in Sibiu. Dit stadje midden in Transylvanië heeft de kleurrijkste kerstmarkt  van Roemenië. In samenwerking met de Oostenrijkse ambassade wordt hier elk jaar een kerstdorp gebouwd met vele kraampjes.

De mooie historische panden rondom het plein geven de markt een nostalgisch uiterlijk. ’s Avonds gaat er een dak van lichtjes aan. Doordat Sibiu tussen drie bergen is gelegen, ligt er tijdens de kerst vaak sneeuw.

Kerstmarkt Tallinn
In Tallinn zijn ze trots op de kerstboom, die hier al sinds de 15e eeuw elk jaar wordt neergezet (foto: Flickr/Marit & Toomas Hinnosaar)

7. Kerstmarkt in Talinn, Estland

Midden op het Stadhuisplein staat een prachtige verlichte kerstboom te pronken. Het is het middelpunt van de kerstmarkt in Tallinn. Al in 1441 zouden inwoners van de hoofdstad van Estland er een boom hebben neergezet.

Rondom de kerstboom staan rijen met kraampjes. Hier vind je typische Estse gerechten, zoals bloedworst en zure kool. Maar ook de traditionele peperkoek kan hier niet ontbreken, net als warme dranken en handwerkproducten. En supertof: de kerstman komt dagelijks tot leven op de markt dankzij een hologram.

Wil je weten wat er nog meer in stad te doen is? Lees onze 21 tips voor een geweldige stedentrip naar Tallinn.

8. Kerstmarkt in Zagreb, Kroatië

De kerstmarkt in Zagreb is gezelligheid voor het hele gezin. Vrijwel alle parken en pleinen in de binnenstad veranderen in bruisende markten, allemaal versierd met duizenden lampjes. Daarnaast zijn er enkele erg bijzondere locaties.

In 2016, 2017 en 2018 is de kerstmarkt in Zagreb uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Europa.

9. Kerstmarkt in Krakau

Het is de grootste in Polen, de kerstmarkt in Krakau. Het Marktplein wordt omgetoverd tot een wereld van kraampjes met handwerk, sieraden, aardewerk, souvenirs en snoep. Aan picknicktafels worden regionale gerechten gegeten onder het genot van een glas hete glühwein. ’s Avonds verandert het plein dankzij de duizenden lampjes in het gezelligste plein van Polen.

Op de prachtige Gendarmenmarkt staat de mooiste kerstmarkt van Berlijn (foto: Flickr/Özgür Cam)

10. Kerstmarkt op de Gendarmenmarkt Berlijn

Het aantal kerstmarkten in Berlijn is niet op een hand te tellen. Er zijn er bijna honderd. Maar voor veel mensen is de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt het mooiste. Het decor is het er geweldig, met aan de zijkanten de Deutsche Dom, het Konzerthaus en de Franzozische Friedrichstadtkirche. Op een podium worden aan de lopende band optredens gegeven door zangers, dansgroepen en cabaretiers.

En ben je toch in Berlijn? Dan moet je ook zeker de kerstmarkten bezoeken bij de Gedächtniskirche, bij het Roten Rathaus, op Potzdammer Platz en bij Schloss Charlottenburg. Elke markt heeft zijn eigen charme.

11. Kerstmarkt in Tbilisi

De grootste verrassing is misschien wel de kerstmarkt in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Laat je betoveren door de magische sfeer die hier rond kerst hangt. Verspreid over het centrum vind je vrijwel overal kerstmarkten. Hier vind je streetfood, glüwein handwerkproducten en snoepgoed. Overal zijn straten en (kerst)bomen versierd met lichtjes. Een plek die je zeker niet over mag slaan is het Dedaena Park.

Houd er rekening mee dat Georgië een orthodox land is. Kerst wordt gevierd op 7 januari. De kerstmarkt opent daarom ook pas op 25 december en gaat door tot en met 14 januari 2021.

12. Kerstmarkt Wroclaw

Niet misschien een kerstmarkt waar je direct aan denkt, maar de kerstmarkt Wroclaw is een van de mooiste van Oost-Europa. Ruim 250 kraampjes, een sprookjesbos voor de kinderen, kleine kermis en een optocht met elfen. In deze Zuidwest-Poolse stad pakken ze groots uit.

Op en rondom de Markt wordt een prachtig dorp aan kerstkramen opgebouwd. Honderdduizenden Polen uit het hele land, Duitsers, Tsjechen en Oekrainers bezoeken jaarlijks de kerstmarkt Wroclaw. Een groot voordeel voor ons Nederlanders is dat je er in anderhalf uur heen vliegt vanaf Eindhoven Airport.

Kerstmarkt Wroclaw show
Op de kerstmarkt is regelmatig spektakel te zien (foto: Pianoforte Agencja Artystyczna - www.jarmarkbozonarodzeniowy.com)

Wat vind jij?

Welke kerstmarkten in Oost-Europa heb jij zoal bezocht? En wat is volgens jou de mooiste? Laat het hieronder weten in een reactie.