Lichtjes, de geur van glühwein, een kerstboom met een enorme historie en een echt konijnendorp. De kerstmarkt Riga is een van de leukste kerstmarkten in Oost-Europa.

Volgens geruchten komt de kerstman van de Noordpool en veel dichterbij kun je niet komen dan in Riga. De hoofdstad van Letland is vanaf eind november tot en met begin januari dan ook helemaal in kerstsfeer. Drie leuke kerstmarkten kent de stad: op het Doma laukums plein, het Līvu laukums plein en in het Esplenāde Park. En je vliegt er vanaf Schiphol al heen vanaf 39 euro.

Kerstmarkt Riga
Knus en gezellig, de kerstmarkt op het Doma Laukums plein (foto: Flickr/Krists Luhaers)

De bekendste kerstmarkt in Riga is zonder twijfel die op het Doma laukums plein. De Dom van Riga, die je naast het plein vindt, is het perfecte decor voor deze kerstmarkt. Het is een traditionele markt, zoals je ze misschien ook wel uit Duitsland kent. Veel leuke houten huisjes met ambachtelijk houtsnijwerk, kaarsen, kerstbakjes, kaarsen en sieraden.

Natuurlijk kun je hier op elke hoek een kop glühwein krijgen of een lekkere bak met soep. Wil je aan een lokale traditie meedoen? Dan moet je zeker eens grijze erwten met spek proberen.

Letse gerechten op de kerstmarkt
Typische Letse gerechten op de kerstmarkt (foto: Flickr/Kārlis Dambrāns)

Oudste kerstboom van de wereld

De kerstboom op het Doma Laukums plein is de trots van de inwoners van Riga. De eerste kerstboom zou namelijk al in het jaar 1510 zijn opgehangen. Volgens de Letten hebben zij dus ook evenveel recht op de titel ‘Thuisbasis van het kerstmis’ als de Noordpool.

kerstboom op Doma Laukums
De kerstboom op het plein is de trots van de Letten (foto: Flickr/Kārlis Dambrāns)

Kerstmarkt op het Liva Laukums

Op 5 minuten lopen van het Doma Laukums vind je de kerstmarkt op het Liva Laukums plein. Niks geen traditionele kerststalletjes of eten hier, nou ja, op glühwein na. Hier vind je vooral moderne kraampjes met kerstcadeautjes, sieraden en kleding. Het hoogtepunt is zonder twijfel de ijsbaan die hier is aangelegd.

Handwerk in de kerststalletjes
In de kraampjes zijn prachtige met de hand bewerkte producten te krijgen (foto: Flickr/Kārlis Dambrāns)

Konijndorp in het Esplenāde Park

Een bezoek aan het Esplenāde Park, even ten noorden van de oude stad, is altijd sfeervol. Maar met al die kerstkraampjes in december is dit een heerlijke plek. Alleen al voor het konijnendorp moet je hier eigenlijk even kijken. Tientallen konijnen huppen hier vrolijk rond tussen de miniatuurgebouwen.

Konijnendorp in het Esplenāde Park
Een konijnendorp in het Esplenāde Park (foto: Flickr/amanderson2)

Kalnciema kvartāls markt

Ben je in het weekend in Riga? Op zaterdag en zondag is er de Kalnciema kvartāls markt in de gelijknamige wijk aan de overkant van de rivier de Daugava. Ieder weekend worden hier lokale producten verkocht. In december is de markt helemaal in kerstsfeer met muziek en optredens.

Kerstvrouw op kerstmarkt Riga
Gezelligheid op de kersrmarkten (foto: Flickr/Kārlis Dambrāns)

Letten vieren meer dan kerst

Voor inwoners van Letland is kerst meer dan de geboorte van Jezus. Zij vieren in deze periode van het jaar ook de winterzonnewende. Na maanden waarin met de dag minder de zon scheen, zijn ze blij dat de dagen weer langer worden.

Verwacht in Riga geen kerstmarkten qua grootte zoals in Dresden of Berlijn. De Letse kerstmarkten zijn knusser, maar je bent er ook iets sneller uitgekeken. Maar Riga telt nog veel meer hoogtepunten voor tijdens een geweldige stedentrip.

Meer over Riga en de kerstmarkten lees je hier.

Overnachten in Riga

In Riga kun je al vanaf zo’n 15 euro overnachten. Trivago heeft de deals die het beste bij jou en je portemonnee passen op een rijtje gezet. Ga je voor luxe tijdens een stedentrip en wil je je eens helemaal in de watten laten leggen? Hier vind je de vijf meest luxe hotels in Riga.

Booking.com

Activiteiten en tours in Riga