Als je het hebt over de kerstmarkt Dresden, dan heb je het over de Striezelmarkt. De geschiedenis van deze markt gaat bijna 600 jaar terug in de tijd. Het wordt niet alleen gezien als de eerste kerstmarkt in de wereld, maar ook als een van de mooiste kerstmarkten in Europa en verrassendste kerstmarkten in Duitsland.

Dresden is een geweldige stad om eind november of in december te bezoeken. Er is niet één grote kerstmarkt Dresden, maar wel tien. En allemaal hebben zij hun eigen charmes.

Kerstmarkt Dresden - Striezelmarkt
De Dresdner Striezelmarkt vult de hele Altmarkt (Foto: Sylvio Dittrich)

De bekendste kerstmarkt in Dresden is de Striezelmarkt. In het jaar 1434 wordt hij voor het eerst gehouden. Striezel is een Duits woord voor stol. En de kerststol neemt een belangrijk plek in op de markt. Elk jaar wordt er tijdens het Stollenfest een kerststol gebakken van 3.000 kilo. Dit gebeurt op de zaterdag voor de 2e advent. Het is een hele happening die bol staat van tradities en erg leuk is om te bezoeken.

Traditie op de Striezelmarkt

Sowieso is de Striezelmarkt een kerstmarkt vol tradities. De markt wordt sinds jaar en dag gehouden op de Altmarkt in het centrum van de oude stad. Wanneer je de poort gepasseerd bent, gebouwd in de vorm van een traditionele kerstboog met kaarsen, dan bevind je je in een sprookjesachtige wereld.

Op het plein staan talloze kraampjes. Er hangt de geur van glühwein, amandelen worden geroosterd en tamme kastanjes gepoft. Natuurlijk zijn er braadworsten verkrijgbaar en die typische geglazuurde vruchten.  Daarnaast kijk je je ogen uit bij al die met de hand bewerkte producten die in stalletjes te koop zijn. Van speelgoed tot ambachtelijk gesneden houtwerk, maar ook mutsen en sjaals.

’s Avonds vallen alle lampjes op de markt nog eens extra goed op, net als de prachtig versierde boom. Maar het hoogtepunt is de grote Erzgebirge piramide. Een metershoge houten prachtig versierde carrousel die ronddraait op het plein.

Kerstmarkt Dresden - Stallhof
De kerstmarkt bij de Stallhof is in middeleeuws sferen (Foto: Sylvio Dittrich (DML-BY))

Andere kerstmarkten in Dresden

De Striezelmarkt is prachtig en indrukwekkend groot. Maar Dresden telt nog veel meer kleinere en knussere kerstmarkten.

Stallhof kerstmarkt

Vroeger waren in de Stallhof de koninklijke stallen. Tegenwoordig moet je hier even doorheen lopen tijdens een stedentrip naar Dresden. Het is er prachtig. En dat geldt zeker met kerst. Op deze knusse plek wordt elk jaar een middeleeuwse kerstmarkt gehouden. Er zijn oude ambachten en mensen lopen er rond in middeleeuwse kleding.

Kerstmarkt op de Neumarkt in Dresden
De kerstmarkt op de Neumarkt gezien vanaf de toren van de Frauenkirche (Foto: Sebastian Weingart (DML-BY))

Kerstmarkt op de Neumarkt

Voor de wereldberoemde Frauenkirche vind je de Neumarkt. Op deze kerstmarkt gaan ze ook ieder jaar terug in de tijd. Niet naar de middeleeuwen, zoals op de Stallhof, maar naar de tijd rond het jaar 1900. Hier zijn in de verschillende kraampjes alleen traditionele producten te koop en laten ambachtslieden zien hoe iets gemaakt worden. Zo worden er kerstklokjes gegoten en tassen gemaakt.

Dresdner Winterlichte

De Prager Strasse is een van de populairste winkelstraten in Dresden. Vanaf het hoofdstation loop je richting de Altmarkt. In de maand voor kerst wordt hier de Dresdner Winterlichte gehouden. Over honderden meters staan kraampjes met regionale specialiteiten. Bovendien heeft de kerstman zelf een woning in deze straat die je kunt bezoeken. De 15 meter hoge kerstboom is een echte eyecatcher.

Stollenfest Dresden
In een optocht wordt de reuzenstol tijdens het Stollenfest naar de Altmarkt gebracht (Foto: Schutzverband Dresdner Stollen e. V., Claudia Jacquemin (DML-BY))

Kerstmarkt op de Augustusmarkt

Ben je op zoek naar een kerstmarkt met minder traditionele Duitse producten? Op de Augustusmarkt wordt elk jaar een internationale kerstmarkt gehouden. Hier vind je bijvoorbeeld chocola uit Zwitserland, praline bonbons uit België, Italiaans kerstbrood, Tsjechische wafels en kruiden uit het Oosten. De Augustusmarkt strekt zich uit van de gouden ruiter tot aan de Hoofdstraat.

Weihnachtsmarkt am Schloss

Nog een kerstmarkt in het historische centrum van Dresden, de Weihnachtsmarkt am Schloss. Op de hoek bij het Residentzschloss staan verschillende historisch ogende kraampjes naast een leuke ijsbaan. Wil je even de drukte ontsnappen van die vele kerstmarkten, dan kun je hier iets rustiger rondlopen.

Kraampje op de Striezelmarkt
Een verkoopster verkoopt typische kunst uit het Erzgebergte (Foto: Sylvio Dittrich (DML-BY))

Zijn er nog meer kerstmarkten in Dresden?

Jazeker! Kun je geen genoeg krijgen van al die gezellige kerstmarkten? Aan de andere kant van de Elbe vind je de Neustädter Gelichter. Daarnaast kent de Kunsthofpassage Dresden in de Görlitzer Straße zijn eigen Nikolausmarkt. En ver buiten het centrum, op de Körnerplatz, is de Elbhangfest kerstmarkt.

Après skiën

Heb je zin om even helemaal los te gaan? Dan moet je op de Postplatz in het centrum zijn. Hier wordt de Dresdner Hüttenzauber gehouden. Sneeuw of geen sneeuw, hier kun je uren lang après skiën.

Kijk hier voor alle informatie over de kerstmarkt Dresden.

Reizen naar Dresden

Dresden ligt op ruim 700 kilometer afstand van Utrecht en is prima in een dag te bereizen met de auto. Of kies voor comfort en reis met NS International naar Florence aan de Elbe, zoals de stad liefkozend wordt genoemd.

Een andere optie is de Flixbus. Deze comfortabele bus rijdt vanuit vele Nederlandse steden naar Dresden toe. Gaat het je niet snel genoeg? In iets meer dan een uur vlieg je vanaf Schiphol naar deze stad. Op vergelijkingssite Kayak.nl ontdek je de goedkoopste vluchten.

Overnachten in Dresden

Dresden puilt uit van de hotels en appartementen. Van bescheiden en goedkoop tot luxueus en duur. Op Trivago heeft alle opties voor jou op een rij gezet. Vind hier een hotel dat bij jou past.

Daarnaast heeft TUI geweldige aanbiedingen tijdens de kerstmarkt Dresden.

Activiteiten en tours in Dresden