De kerstmarkt Rostock is met 250 kramen de grootste kerstmarkt in Noord-Duitsland. Bovendien is het een van de verrassendste kerstmarkten van Duitsland. De stad bruist in de weken voorafgaand aan die Weihnachten. Het decor, prachtige statige koopmanshuizen, is betoverend. Een miljoen lampjes verlichten de binnenstad. En voor de liefhebber is er de kermis.

Rostock is een prachtige Hanzestad aan de Oostzee in het voormalige Oost-Duitsland. Een plek die door de eeuwen heen rijkdom heeft gekend en dat zie je nog altijd terug in het historische centrum. De mooiste en bewaarde plekken in de binnenstad, de Neuer Markt en de Kröpeliner Strasse, zijn het epicentrum van de Kerstmarkt Rostock.

Kraampje op Kerstmarkt Rostock
De kerstmarkt wordt verlicht door meer dan een miljoen lampjes (foto: Thomas Ulrich)

Bij de Kröpeliner Tor word je verwelkomd door de grootste kerstboom van de stad. De duizenden lampjes brengen je onmiddellijk in de juiste sfeer. Loop de mensen achterna de winkelstraat in, volg het geluid en kom terecht op een van de leukste kerstmarkten van Duitsland.

Hoe dieper je de straat inloopt, hoe gezelliger de sfeer. Langs de traditionele gevelhuizen staan kraampjes met Rostockse rookworst, verse gerookte vis uit Warnemünde, gebakken bananen, Zweedse Glögg, Dresdense kerststollen en Finse honing.

Snoep op Kerstmarkt Rostock
Naast rookworsten en glühweini is er plek op de markt voor veel snoepgoed (foto: Susanne Nilsson/Flickr)

Historische kerstmarkt Rostock

Maak een uitstapje naar Universitätsplatz, waar vanuit enkele tientallen kraampjes ambachtslieden werken en handelaars hun waar aan de man brengen op de historische kersmarkt. Proef van de delicatessen of ontdek hoe goed je bent in boogschieten en bijlwerpen.

Door de gezellige Kröpeliner Strasse wandel je verder richting de Neuer Markt. Hier staan kleurrijke koopmanshuizen zoals je ze in Amsterdam niet meer ziet. Ze zijn het decor van een prachtige kerstmarkt. Op het marktplein staan tientallen vrolijk versierde kraampjes. In de lucht hangt de geur van Glühwein, geroosterde amandelen en braadworsten.

Historische kerstmarkt
Een optreden op de historische kerstmarkt (foto: Thomas Ulrich)

Uitstapje naar de kermis

Zoals gezegd, de kerstmarkt Rostock bruist. Ben je met de kinderen op stap? Dan mag een bezoek aan de kerstkermis niet ontbreken. Stap in het reuzenrad, ga griezelen in het spookhuis of stap in een botsauto.

Kermis
Met kerst wordt er een grote kermis opgebouwd in de stad (foto: Susanne Nilsson/Flickr)

Kerstmarkt Rostock al eeuwenoud

Rostock kent al honderden jaren een kerstmarkt. Hij is niet zo oud als de kerstmarkt in Dresden of Leipzig, maar deze traditie mag er hier ook zijn.

In de late middeleeuwen worden er grote markten gehouden aan het eind van het jaar in Rostock. Burgers kopen hier in om de koude winter door te komen. Maar langzamerhand worden er door handelaren ook steeds meer zoetigheden aangeboden.

Pas in 1949 krijgt de markt voor het eerst de officiële titel kerstmarkt. Zes jaar later wordt voor het eerst de kerstman verwelkomt. Tegenwoordig is het de Kerstmarkt Rostock de grootste kerstmarkt van Noord-Duitsland. De 31 dagen durende markt trekt jaarlijks zo’n anderhalf miljoen gasten uit Duitsland, Denenmarken, Zweden, Polen en Nederland.

Weekendje weg

Rostock ligt op ruim 600 kilometer rijden van Utrecht. Het is een prima stad voor een weekendje weg. Naast een mooi historische centrum kun je er ook prima shoppen.

Hou je van kerstmarkten? Onderweg naar Rostock kom je langs Bremen en Hamburg, steden die ook grote en leuke kerstmarkten kennen.

Wil je comfortabel naar Rostock reizen? Vanuit vele opstapplaatsen in Nederland kun je de ruime, comfortabele en snelle Flixbus nemen naar deze stad.

Overnachten in Rostock

Blijf je overnachten in Rostock? De stad heeft een groot aanbod aan hotels en appartementen in alle prijsklassen. Kijk voor de beste aanbiedingen op Trivago.

Wil je je lekker in de watten laten leggen? Dan is het Radisson Blu Hotel een prima keuze. Zoek je een goedkoop hotel? Dan zou je kunnen kiezen voor het Hotel Sportforum aan de rand van de stad.

Piramide op de Kerstmarkt Rostock
De traditionele piramide ontbreekt niet op de kerstmarkt (foto: Thomas Ulrich)

Andere beroemde kerstmarkten in (Oost-)Duitsland: