De kerstmarkt Weimar behoort zonder twijfel tot de mooiste en verrassendste kerstmarkten van Duitsland. In de sfeervolle historische binnenstad, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, wordt elk jaar een geweldige markt opgebouwd.

Het is niet de grootste of spectaculairste markt van het land. Maar de kerstmarkt Weimar mag gerust tot een van de allermooiste worden gerekend dankzij die oh zo mooie binnenstad. Toch is hij vrij onbekend in Nederland. Dat heeft er alles mee te maken dat hij iets verder van de grens ligt dan bijvoorbeeld de kerstmarkten in Bremen, Düsseldorf of Keulen.

Maar ben je een liefhebber van kerstmarkten? Dan is een weekendje naar de kersmarkt in Weimar een absolute aanrader. De ene dag bekijk je deze markt, een dag later rij je naar de 25 kilometer verderop gelegen kerstmarkt Erfurt, die net als de markt in Weimar internationaal tot de mooiste kerstmarkten van Europa wordt gerekend.

Nostalgie op Kerstmarkt Weimar
Houten sterren op de kerstmarkt (foto: Maik Schuck/Thüringer Tourismus GmbH)

Het hele centrum van Weimar is van eind november tot en met begin januari in kerstsferen. Middelpunt is de grote verlichte kerstboom op de knusse Marktplatz. Daar omheen zijn tal van kraampjes opgebouwd. Vanaf de markt loopt de kerstmarkt door tot aan het Theaterplatz.

De Marktplatz is geen enorm plein zoals we dat van de kerstmarkt in Dresden kennen. Maar gezellig is het wel. Rondom het plein staan tal van historische gebouwen die haast een Dickensachtige sfeer oproepen.

Waar Weimar zich in onderscheid, is de christelijke gedachte. Verwacht hier geen kermis, hier draait het om kerst voor het gezin. Mooi is het stadhuis, dat wordt omgetoverd tot een enorme adventskalender. Dagelijks komt de kerstman hier naartoe om een nieuw luikje te openen.

Al ruim 200 jaar een kerstboom

De mooie spar midden op de Marktplatz kent een geschiedenis van meer dan 200 jaar. In 1815 zet boekhandelaar Hoffmann er voor kerst een boom neer. Dat doet hij voor de arme kinderen in de stad. Het was de eerste openbare kerstboom die Duitsland telde.

Ingang kerstmarkt Weimar
In het midden van het plein staat tijdens kerstmis al ruim 200 jaar een kerstboom (foto: Maik Schuck/Thüringer Tourismus GmbH)

Glaskunst en houtsnijwerk

Hoewel de kerstmarkt in Weimar iets ingetogener is dan vele andere Duitse kerstmarkten, verschilt hij tegelijkertijd ook niet veel van andere markten. Ook hier hangt in de lucht de zoete geur van Glühwein en gebrande amandelen, gecombineerd met de rook die van de grill met braadworsten komt.

Tussen de vele kraampjes die zorgen voor de inwendige mens, zijn er kraampjes met prachtige glaskunst uit de regio Lauscha. Deze plek in Thüringen staat bekend vanwege de vele glasblazers. En natuurlijk is het houtsnijwerk uit het Ertsgebergte.

Ook mogen traditionele zaken als kaarsen, speelgoed, aardewerk en alles wat je op een Duitse kerstmarkt tegenkomt niet ontbreken in Weimar.

kerstballen
Handgemaakte kerstballen op de kerstmarkt (foto: Dominik Saure/ Thüringer Tourismus GmbH)

IJsbaan tijdens de kerstmarkt Weimar

Wanneer je van het marktplein naar het theater wandelt door de vrolijk versierde straten, kom je bij een ijsbaan uit. Omringd door historische panden kunnen vooral kinderen hier schaatsen, terwijl hun ouders lekker een kop Glühwein drinken.

ijsbaan op kerstmarkt Weimar
Op het Theaterplatz is een ijsbaan voor de kinderen (foto: Maik Schuck/Thüringer Tourismus GmbH)

Overnachten in Weimar

Wil je de kerstmarkt Weimar bezoeken? De hoofdstad van de deelstaat Thüringen ligt ruim 560 kilometer van Utrecht vandaan. Je rijdt hier in minder dan 6 uur naartoe.

De stad telt meer dan 60 hotels en appartementen. Genoeg plek om te overnachten. De beste aanbiedingen vind je op vergelijkingssite Trivago.nl. Zoek je een voordelig hotel in het hart van de stad, dan kunnen Hotel am Frauenplan*** aanraden. Of kies voor het iets luxueuzere Dorint am Goethepark****.

Andere geweldige kerstmarkten in voormalig Oost-Duitsland: