Mooi verlichte kraampjes, zoete geuren, houtsnijwerk en mensen die gezellig een drankje drinken. De kerstmarkten Berlijn zijn een geweldig uitstapje eind november en in de maand december. Er zijn er bijna honderd te vinden!

Zeker de markt aan de Gendarmenmarkt staat bekend als een van de mooiste kerstmarkten in Europa en een van de verrassendste kerstmarkten in Duitsland. Het is genieten van de Duitse kneuterigheid op de markten en tussendoor ontdek je deze bruisende metropool!

Waar bij ons de kerstman nog niet welkom is als Sinterklaas nog niet is vertrokken, doen ze daar in Duitsland duidelijk niet aan. De meest kerstmarkten openen al in de laatste week van november. En dat is gezelligheid gegarandeerd. Duitsers mogen, zeker na werktijd, graag een borrel drinken. En al die verlichte kraampjes en heerlijke geuren, ze geven een fantastische sfeer.

Kerstmarkten Berlijn: Reuzenrad bij het Roten Rathaus
Het reuzenrad op de kerstmarkt bij het Roten Rathaus (foto: Pixabay/Boris Mayer)

De kerstmarkten Berlijn zijn een verzameling aan gezellige houten huisjes. Natuurlijk zijn er kerstballen en kaarsen te vinden, of mutsen en handschoenen, maar de Duitsers vinden eten en drinken minstens zo belangrijk. Glühwein, heisse Schoko met slagroom (let op: de meeste slagroom in Duitsland is niet gezoet), bier en eierlikeur, aan dranken is er genoeg.

En wat is een kerstmarkt zonder braadworsten, gebraden champignons (gebratene Pilze), appelkoeken (Reibeküchen), Lebkuchen, Flammkuchen en Grünkohl (een soort van Duitse boerenkool)?

Lebkuchen op de kerstmarkten Brlijn
De lekker gekruide Lebkuchen moet je zeker proberen (foto: Pixabay/Gerhard G.)

Kerstmarkten Berlijn: deze markten moet je bezoeken

Je kunt niet spreken over een Weihnachtsmarkt Berlin, daarmee doe je de stad veel te kort. Berlijn is eigenlijk een grote verzameling aan kerstmarkten. Talloze kent de stad er. Dit zijn de leukste kerstmarkten in Berlijn om te bezoeken:

Kerstmarkt Gendarmenmarkt

Voor veel mensen is de kersmarkt op de Gendarmenmarkt de mooiste. Gelegen tussen de Deutsche Dom, het Konzerthaus en de Franzozische Friedrichstadtkirche, is het decor alleen al fantastisch. Een enorme en met duizenden lichtjes versierde kerstboom maakt de sfeer compleet.

Daarnaast is het aanbod in de kraampjes anders dan op veel andere markten. Hier vind je schitterende met de hand bewerkte kunstige voorwerpen, van sieraden tot speelgoed. Bovendien is er op de Gendarmenmarkt een podium aanwezig, waar verschillende voorstellingen worden gegeven door onder meer koren, dansgroepen en acrobaten.

Kerstmarkt Gedächtniskirche

Ben je in het centrum van Berlijn? Ga dan ook zeker even naar de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. 170 kraampjes lachen je toe. Schuifel tussen de mensen door en geniet van de sfeer en de veelal typische Duitse lekkernijen.

Kerstmarkt Alexanderplatz/Roten Rathaus

Naast Galeria Kaufhof en onder de Fernsehturm, vind je de kerstmarkt Alexanderplatz. Normaal gesproken is dit plein een behoorlijk tochtgat, waar het met koud weer behoorlijk guur kan zijn. Maar in de maand voor kerstmis verandert het in een gezellige kerstmarkt met een leuke ijsbaan.

Een groot reuzenrad torent boven de markt uit. Om de sfeer van boven eens te bekijken, moet je absoluut even een romantisch rondje maken. Leuk voor de kinderen: de kerstman komt hier enkele keren per dag langs.

Kerstmarkt Schloss Charlottenburg

Met op de achtergrond het vrolijk verlichte Schloss Charlottenburg, kan je bezoek aan de kertstmarkt daar al niet meer stuk. Zo sfeervol. Combineer is bezoek aan de kerstmarkt ook zeker met een bezoek aan het slot, waar in deze tijd van het jaar speciale evenementen zijn.

Kerstmarkt Potzdammer Platz

Misschien wel de drukst bezochte kerstmarkt in Berlijn is de Weihnachtsmarkt op Potsdammer Platz. Jaarlijks komen hier 2,5 miljoen mensen. En dat is niet voor niets. Hier hangt een echte après-ski sfeer. Lederhosen, Dirndls en een Rodelbahn geven je even het gevoel dat je in Oostenrijk bent, net als de specialiteiten in de kraampjes.

Welke kerstmarkten moet je in Berlijn nog meer bezoeken? Ze zijn allemaal niet op te noemen, zoveel zijn het er. Elke wijk heeft zijn eigen markten. Ga naar bijvoorbeeld Kreuzberg en bezoek de Stralauer Weihnachtsmarkt, in Mitte de Weihnachtsmarkt am Opernpalais en in Spandau de  Spandauer Weihnachtsmarkt. De keuze is enorm.

Kerstmarkten Berlijn: Schloss Charlottenburg
De kerstmarkt bij Schloss Charlottenburg verandert 's avonds in een sprookjesachtige omgeving (foto: Reiseuhu/Unsplash)

Kerst in KaDeWe

Het is geen kerstmarkt in Berlijn, maar er hangt wel dezelfde sfeer. Warenhuis KaDeWe is in de maand voor kerstmis nog leuker dan anders om te bezoeken. Het Kaufhaus de Westen (KaDeWe) kun je vergelijken met Harrods in Londen. Honderdduizenden mensen komen hier hun inkopen doen voor kerst en de hele winkel is versierd.

Ook is het leuk om een uitstapje te maken naar het Sony Center. Sowieso is het indrukwekkend om hier rond te lopen, maar in de kerstmaand wordt het alleen maar leuker. Zo is hier elke avond een lichtshow te zien.

Berlijn Kurfürstendamm rond kerst
De Kurfürstendamm is rond kerst prachtig versierd met lampjes in de bomen (foto: eigen)

Wat is er nog meer te doen in Berlijn?

Een weekendje Berlijn is natuurlijk leuk vanwege de kerstmarkten, maar de stad heeft zoveel meer te bieden. Ben je voor het eerst in de stad? Natuurlijk moet je dan een bezoek brengen aan de East Side Gallery, waar een van de laatste stukken van de Berlijnse Muur nog staat. Wandel ook even langs de indrukwekkende Brandenburger Tor.

Bezoek je de kersmarkt bij de Gedächtniskirche? Natuurlijk kun je deze kerk bekijken, maar wandel ook even over prachtig versierde Kurfürstendamm. Vooral ’s avonds, met al die lampjes in de bomen, is dit een schitterend gezicht. Warenhuis KaDeWe is hier ook gelegen. Wil je niets missen, boek dan hier alvast een Hop on Hop off bus.

Berlijn: East Side Galery
De East Side Galery is een van de laatste delen van de Berlijnse Muur die nog overeind staat

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de voormalige Stasi gevangenis Hohenschönhausen, Checkpoint Charlie en Berliner Unterwelten. En sta stil bij de Jodenvervolging bij het Holocaust gedenkteken.

Wil je wegdromen naar de tijd van de DDR? Wandel dan eens door de Karl-Marx-Allee, voor mij de mooiste straat van Berlijn.

Voor de sportliefhebbers is Berlijn ook een prachtige plek om te zijn. De stad telt topclubs in sporten als voetbal, basketbal, ijshockey, handbal en volleybal. De sfeer tijdens de wedstrijden is ongekend. Als je tijd over hebt, is dit een absolute aanrader.

En wil je gewoon lekker veel lol hebben? Bezoek dan Berlin Dungeon. Dit is een levend spookhuis met geweldige acteurs.

Met de trein naar de kerstmarkten Berlijn

Berlijn is vanuit Nederland natuurlijk met de auto te bereizen. In 6 a 7 uur rijden ben je er. Tip: Stop onderweg even bij de voormalige grensovergang Helmstedt-Marienborn. Erg indrukwekkend! 

Maar je kunt het je ook heel makkelijk maken door een 3-daagse vliegreis te boeken bij TUI of door de trein te nemen. Met NS International reis je voordelig en snel naar de Duitse hoofdstad. Ideaal!

Ga je voor goedkoop reizen? Met Flixbus reis je per bus vanaf verschillende plekken in Nederland voordelig en vlot naar de Kerstmarkten Berlijn.

Kerstmarkten Berlijn: Alexanderplatz
Vanuit het reuzenrad bij de kerstmarkt bij het Roten Rathaus heb je een goed uitzicht op de Fernsehturm (foto: Pixabay/Felix Berger)

Voordelig overnachten in Berlijn

Berlijn telt honderden hotels, dus plek genoeg om te overnachten. Maar houd er rekening mee dat de maand voorafgaand aan kerstmis een drukbezochte maand is. Prijzen stijgen enorm. Boek daarom ruim van te voren een hotel of pension. Het meest luxueuze hotel van de stad is trouwens Hotel Adlon, misschien aardig als je je partner wil verrassen.

Ga je voor comfort? Reisorganisatie Tui biedt volledig verzorgde reizen naar de Kerstmarkten Berlijn aan, inclusief treinreis en hotel.