Diep onder Berlijn liggen nog verschillende bunkers, de Berliner Unterwelten. Enkele bunkers die de nazi’s aanlegden, bunkers aangelegd door de West-Duitse regering uit angst voor een atoomaanval vanuit het Oosten en bunkers aangelegd door de communisten. Een bizarre geheime wereld waar je normaal gesproken achteloos overheen loopt, maar die nu hun deuren openen.

Naast U-Bahnhof Gesundbrunnen aan de Brunnenstrasse hangt een klein bordje naast een onopvallend gebouwtje. Berliner Unterwelten. Dit is de plek waar je op excursie kan in donkere wereld onder Berlijn.

Er zijn vijf verschillende tours met gids, die worden gegeven in verschillende talen. Duits, Engels of Nederlands, voor mij maakt het niet veel uit. De keuze is daarom eenvoudig. We kiezen voor de tour die als eerste start: Bunker, U-Bahn, Kalter Krieg. Een weinig sprankelende maar toch interessante titel.

Bunkers, we kijken om ons heen om er een te ontdekken. Maar in de verste verte is er geen een te zien. Een vriendelijke jonge gids roept ons bij elkaar en vertelt dat we een eindje gaan wandelen. We steken een brug over die over het spoor bij station Gesundbrunnen ligt. We passeren een vrolijk bloemenperkje en dan blijft onze gids ineens staan bij een met planten overwoekert wit gebouwtje.

Toilet in de Berliner Unterwelten
Een toilet onder de grond (foto: Flickr/Joan)

Verrassing!

Ik had hier honderd keer aan voorbij kunnen lopen. 95 keer zou me het gebouwtje niet zijn opgevallen. Die 5 andere keren zou ik hebben gedacht dat het een trafohuisje is. Maar de gids haalt een sleutelbos tevoorschijn en met de eerste de beste sleutel opent ze de deur. “Komm herrein.“

Met een stalen trap gaan we naar beneden toe, diep de Berliner Unterwelten in. Een sensationeel gevoel neemt me in zijn macht. Niemand die deze plek lijkt te kennen. Een plek die bij een eventuele atoomaanval op Berlijn het leven van duizenden mensen had moeten beschermen.

Beneden komen we in een schaars aangeklede ruimte. Onze fantasiën slaan ondertussen op hol. Wat zou dit voor plek zijn geweest? Heeft Hitler hier rondgewandeld? Of zaten hier andere leiders. Nou, nee. Deze bunker is pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.

Koude Oorlog

De vele bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op Berlijn, zorgen ervoor dat de bunkers uit die tijd grotendeels zijn vernield. De meeste bunkers zijn daarom ook afkomstig uit de Koude Oorlog. Dat geldt ook voor deze bunker.

Via verlichte gangen gaan we van ruimte naar ruimte. Op de ene plek hangt wat materiaal aan de muur, in een volgende ruimte ligt in een virtrine een helm en eerste hulpmateriaal. Heel spectaculair is het niet, maar intrigerend wel.

Dikke mure in de bunker
Grote donkere ruimtes onder de grond (foto: Flickr/Joan)

Fascinerend

Hoe verder we gaan, hoe groter de verrassingen worden. Ruimtes met bedden, kleedkamers waar je kunt zitten. En dan gaan we door een deur en komen in een kleine ruimte. Wanneer de deur gesloten wordt, krijgen we ineens druk op onze oren. Als de volgende deur opengaat, bevinden we ons in een kernbunker. Een bunker waar mensen dagenlang konden verblijven. Fascinerend! Helaas, fotograferen is verboden.

Wasbakken aan de zijkant, stapelbedden, toiletten en zelfs douches. Ruim 3.339 mensen konden bij een atoomaanval door het Rode Leger hier enkele weken verblijven. Net zolang als dat de NAVO nodig zou hebben om vanuit West-Duitsland Berlijn te bevrijden.

Na nog enkele deuren komen we ineens voor een enorme verrassing. Een klein metalen deurtje gaat open en ineens staan we…. Tsja, ik zou het je graag vertellen. Maar in dat geval zou het een enorme spoiler zijn. En dat zou echt doodzonde zijn.

Tours Berliner Unterwelten zijn supertof

Ik kan je alleen maar aanraden om deze tour of een van de andere tours van Berliner Unterwelten te gaan doen. Het is echt fascinerend. Je komt in een compleet andere wereld terecht. Een wereld die gelukkig nooit hoefde worden te gebruikt vanwege een atoomaanval.

Zelf vond ik het zo tof, dat ik bij een volgend bezoek aan Berlijn ook de tour Dunkle Welten heb gedaan. Deze tour was ook meer dan de moeite waard en waarschijnlijk geldt dit ook voor de andere tours die worden aangeboden door Berliner Unterwelten.

Tickets Berliner Unterwelten

Organisatie Berliner Unterwelten is een vereniging zonder winstoogmerk. Het doel van de vereniging is om de bunkers onder Berlijn toegankelijk te maken en te onderhouden. Daarom wordt er een entreeprijs gevraagd.

Een kaartje kun je aan de kassa kopen of online: www.berliner-unterwelten.de.

Bereid je voor op de Koude Oorlog

Vind je de Koude Oorlog interessant? Dan ben je in Berlijn op de juiste plek. Dit was de plaats waar de Koude Oorlog bijna warm werd. De Berlijnse Muur, geheime diensten die over en weer spioneerden en vluchtpogingen van Oost naar West.

Over Berlijn in de Koude Oorlog zijn enkele geweldige films verschenen, zoals Das Leben der Anderen en Goodbye Lenin. Daarnaast zijn er prachtige series en boeken over die periode.

Wat is er nog meer te doen in Berlijn?

Berlijn: East Side Galery
De East Side Galery is een van de laatste delen van de Berlijnse Muur die nog overeind staat

Berlijn is een wereldstad die nooit slaapt. Wij hebben geprobeerd de geschiedenis van Berlijn in een artikel te vangen. Maar wat moet je bekijken als je naar deze stad gaat?

In ieder geval de laatste stukken Berlijnse Muur, Museum Haus am Checkpoint Charlie en de indrukwekkende voormalige Stasi gevangenis Hohenschönhausen. Wil je oude grandeur van Oost-Berlijn ervaren? Wandel dan over de Karl-Marx-Allee. En wist je dat je naar boven kunt in de Fernsehturm voor een uitzicht over de stad en er zelfs kunt eten in het ronddraaiende restaurant?

Genoeg van alle serieuze bezoekjes? Er valt ook veel te lachen gieren en griezelen in Berlin Dungeon. Dit is een levend spookhuis waar je door 800 jaar geschiedenis gaat.

Overnachten in Berlijn

Bezoek je de Berliner Unterwelten, dan is het goed om een hotel of appartement als uitvalsbasis in Berlijn te kiezen. De beste hoteldeals staan op Trivago. Voor een appartement in de stad ga je naar Expedia.

Activiteiten