Erfurt heeft een van de mooiste middeleeuwse binnensteden van Duitsland. Een beter decor kun je niet wensen voor de Kersmarkt Erfurt, een van de verrassendste kerstmarkten in Duitsland. Op slechts 550 kilometer rijden van Utrecht ligt deze stad in het hart van de prachtige deelstaat Thüringen.

Denk je aan grote kerstmarkten in Duitsland, dan denk je aan Düsseldorf, Keulen, Berlijn, Dresden en Leipzig. Maar een van de best bewaarde geheimen ligt in het hart van Duitsland, de kerstmarkt Erfurt. Zo’n 200 kramen staan er in de schaduw van de imposante Sint Severuskerk en Mariadom. In 2018 eindigd

Houten speelgoed, sjaals, kaarsen, aardewerk en kerstversieringen. De kraampjes liggen vol met leuke snuisterijen. Terwijl je er langs trekt, ruik je de geur van glühwein, peperkoek, geroosterde amandelen, gepofte kastanjes en braadworsten. Dit is Duitsland op zijn best.

Kerstmarkt Erfurt
De Domplatz verandert eind november in een bruisende kerstmarkt (foto: Martin Kirchner / Thüringer Tourismus GmbH)

Al in de middaguren is het, zeker in de weekenden, gezellig op de kerstmarkt Erfurt. Maar aan het eind van de middag, wanneer de duisternis invalt, neemt de sfeer toe tot een hoogtepunt. De enorme Mariadom en de prachtige Sint Severuskerk worden verlicht met schijnwerpers. De godshuizen zien er nog iets spectaculairder uit dan aan het begin van de dag.

Een 25 hoge kerstboom vol lichtjes, een enorme kerstpiramide uit het Ertsgebergte, het reuzenrad en een draaimolen maken de feestelijke sfeer compleet op de Domplatz. Kinderen kijken hun ogen uit bij de metershoge adventskalender op de trappen van de dom en dwalen vrolijk rond in het sprookjesbos.

Kerstmarkt Erfurt
De Mariadom en de Sint Severuskerk zijn het decor van de kerstmarkt (foto: Maik Schuck / Thüringer Tourismus GmbH)

Kerstsfeer in de hele stad

Maar de kerstmarkt Erfurt is een meer dan een feestelijke markt op de Domplatz. De hele historische binnenstad is in kerstsferen. Winkels en warenhuizen zijn vrolijk verlicht met kerstverlichting, kleine boetiekjes doen enorm hun best om de mooiste etalages te creëren.

Anger, de winkelstraat van Erfurt, is het hoogtepunt. Overal staan kraampjes opgesteld voor de historische vakwerkhuizen. De sfeer op straat is gemoedelijk. Her en der klinkt het geluid van bandjes en eenzame zangers en zangeressen. En als je er even niet op bedacht bent, kun je zo maar de kerstman tegen het lijf lopen.

Meer kerstmarkten in Erfurt

De kerstmarkt op de Domplatz is zonder twijfel de grootste kerstmarkt van de stad. En op de een of andere manier word je er altijd naartoe getrokken. Maar in Erfurt zijn er vanaf eind november nog meer leuke kleinere kerstmarkten te vinden.

Willy-Brandt-Platz

Voor het hoofdstation, vlak buiten de binnenstad, ligt de Willy-Brandt-Platz. Kom je met de trein naar Erfurt, dan is dit de plek waar je kennismaakt met de eerste kerstmarkt. Een vrolijk verlichte kerstboom en enkele kraampjes verwelkomen je in de hoofdstad van Thüringen. Hier kun je je eerste kop glühwein of je eerste glas bier drinken, om vervolgens de stad in te trekken.

Anger winkelboulevard

Wanneer je vanaf het hoofdstation de Bahnhofstrasse volgt, dan kom je vanzelf in de belangrijkste winkelstraat van Erfurt uit, Anger. Hier is een kleine maar gezellige kerstmarkt ingericht met onder meer een draaimolen.

Binnenstad versierd
De hele binnenstad is vrolijk versierd (foto: Till Voigt via Pixabay)

Schlösserbrücke

Vanaf Anger verandert de Bahnhofstrasse in de Schlösserstrasse, die je naar de Schlösserbrücke leidt. Dit is de brug over het riviertje Gera, die het centrum in twee delen splitst. Hier staan opnieuw enkele kramen opgesteld.

Fischmarkt

Van de Schlösserbrucke is het maar een klein stukje de weg volgen naar de Fischmarkt. Op dit schitterende plein, waar ook het historische stadhuis staat, is een iets grotere kerstmarkt ingericht. Een parel. Geniet niet alleen van de glühwein en de warme chocolademelk, maar kijk ook om je heen. Het stadhuis behoort tot de mooiste panden in de stad.

Wenigemarkt

Op de Wenigemarkt wordt de Puffbohnenmarkt gehouden in de maand voor kerst, in het Nederlands de gepofte bonenmarkt. Hier is een uitgebreid cultureel programma. De markt is een stuk kleiner dan op de Domplatz, maar wel erg knus en gezellig.

Reuzenrad
Het reuzenrad is de grote blikvanger (foto: Jörgen Schlosser via Pixabay)

En verder?

De lijst met plekken waar de kerstsfeer de boventoon voert in Erfurt is schier eindeloos. Ben je op de grote kerstmarkt op de Domplatz? Dan moet je ook zeker even naar de iets hoger gelegen Domgarten toe. En wie geen genoeg kan krijgen, moet ook zeker de Luthermarkt bij de Kaufmannskirche bezoeken. Vergeet ook niet de Kramerbrücke te bezoeken en de Christkindlmarkt aan de Horngasse.

Ons advies: wandel lekker rond door de historische binnenstad van Erfurt. Vergeet ook zeker niet de kleine steegjes. Want overal kunnen ineens de kerstkramen opdoemen. De kerstmarkt Erfurt behoort daarmee niet alleen tot de mooiste kerstmarkten van Duitsland, maar ook van Europa. In 2018 eindigde de markt als vijfde in een Europese ranglijst achter onder meer Tallinn, Boedapest en Straatsburg.

Kijk voor het complete programma op de website van Weihnachtliches Erfurt.

Reizen naar kerstmarkt Erfurt

Erfurt ligt op 550 kilometer afstand van Utrecht. Daarmee is deze stad in het hart van Duitsland vrij eenvoudig met de auto te bereiken. Ook kun je er voor kiezen om ontspannen met de trein te reizen. In 6 uur tijd reis je met de ICE vanuit Utrecht Centraal naar Erfurt Haubtbahnhof. Tickets zijn online verkrijgbaar vanaf 30 euro bij NS International.

Combineer met de kerstmarkt in Weimar

Op nog geen 25 kilometer afstand van Erfurt ligt nog zo’n prachtige historische stad: Weimar. Tegen het decor van de prachtige oude binnenstad, die op de Unesco Werelderfgoedlijst ligt, wordt de kerstmarkt Weimar gehouden. Net als de kerstmarkt Erfurt wordt deze tot de mooiste van Duitsland en Europa gerekend.

Overnachten in Erfurt

Erfurt telt verschillende hotels en appartementen. De beste aanbiedingen staan op Trivago.nl. Zoek je een voordelig hotel? Dan kunnen wij de Weisser Schwan adviseren, hoewel dit op ruim 5 kilometer van het centrum ligt. Of kies voor het iets duurdere, maar uitstekende, 4 sterren IntercityHotel Erfurt.