Knus, gezellig en de plek waar de kerstman tot leven komt. Welkom op kerstmarkt Tallinn, in de hoofdstad van Estland. Dit is een van de leukste kerstmarkten in Europa.

In het midden van het Stadhuisplein in Tallinn staat een hoge kerstboom, vrolijk versierd met lampjes. Daar omheen allemaal rijen met kraampjes en er staat een podium aan de rand. Over het plein zijn lampjes gespannen. Met een beetje geluk ligt er een laagje sneeuw. Maar ook zonder sneeuw is het hier sprookjesachtig.

Kraampjes op de kerstmarkt Tallinn
(foto: Sergei Zjuganov)

Eigenlijk is de kerstmarkt Tallinn helemaal niet zo groot. Groter dan dit gaat ook niet, op het Stadhuisplein past dat niet. Maar de locatie, die is geweldig. Rondom het plein staan allemaal historische panden. De absolute eyecatcher is het middeleeuwse gemeentehuis. Wat een prachtig gebouw, dat ook als kerk door het leven had kunnen gaan. Het is het perfecte decor voor een sfeervolle kerstmarkt. European Best Destinations riep de markt in 2019 uit tot beste kerstmarkt van Europa.

Duizenden mensen scharrelen langs de kraampjes. Elk jaar komen bijna een half miljoen mensen naar de kerstmarkt. Handschoenen, mutsen en sjaals. Als je deze vergeten bent mee te nemen, dan is het geen enkel probleem om ze hier op de kerstmarkt Tallinn te kopen. Verschillende kraampjes liggen er vol mee.

snoep in de kraampjes
(foto: Raa PhotoDesign)

Glühwein, chocolademelk en kerstcadeaus

In de lucht hangt de zoete geur van glühwein. Heerlijk als het koud is. Of neem een kop thee of hete chocolademelk. Er staan kraampjes met typische Estse specialiteiten, zoals zwarte pudding en zure kool. Klinkt niet echt uitnodigend? Je moet het eigenlijk gewoon eens proeven. En heel verrassend… Overal zijn poffertjes te koop!

En wat is een kerstmarkt zonder peperkoek en snoepgoed? Natuurlijk kun je dat in Tallinn ook krijgen. Als je op zoek bent naar cadeautjes voor thuis, dan zit je ook helemaal goed. Sieraden, kaarsen, ambachtelijk houtsnijwerk en kerstklokjes, alles wat je op een kerstmarkt verwacht.

Kerstmarkt Tallinn
(foto: Sergei Zjuganov)

Kerstman komt tot leven op kerstmarkt Tallinn

Wat de kerstmarkt in Tallinn tot een unieke plek maakt is de kerstman. Die komt hier tot leven. Nee, het is niet een van zijn hulpjes die een bezoek brengt aan de markt. Het is de enige echte Santa Klaus  in de vorm van een hologram. Dat hebben ze heel tof gedaan.

Oude traditie

De kerstboom op het Stadhuisplein is de trots van de inwoners van Tallinn. De traditie heeft een lange geschiedenis. Al in 1441 werd de eerste kerstboom op het plein neergezet. Tegenwoordig wordt er gekozen voor een spar van zo’n 50 jaar oud. Je kunt dus wel nagaan hoe groot hij is!

Heb je de kerstmarkt bekeken? Tallinn heeft een heel mooi en oud centrum. Niet alleen zul je hier zeker slagen tijdens het kerstshoppen, er zijn ook genoeg plekken die je als toerist zeker moet gaan bekijken.

Kerstmarkt Tallinn
(foto: Sixten Sepp)

Overnachten in Tallinn

Zoek je een hotel of appartement in Tallinn? Trivago heeft de beste aanbiedingen voor jou op een rij gezet.

Activiteiten en tours in Tallinn