Laat je verrassen door het schitterende Tallinn. De hoofdstad van Estland staat bekend als de mooiste stad van de Baltische Staten. Met zijn historische binnenstad brengt het je tijdens een stedentrip terug naar de middeleeuwen. En een groot voordeel: de stad is relatief goedkoop!

Stadsmuren, een binnenstad met gebouwen uit de 13e, 14e en 15e eeuw en een nog vrij recente geschiedenis van onderdrukking door de nazi’s en daarna de Sovjet-Unie. Liefhebbers van geschiedenis gaan hier een geweldige tijd beleven. Maar hou je van lekker eten, shoppen en musea? Ook dan stelt Tallinn je geen moment teleur.

Wat moet jij gaan doen in Tallinn? Wij geven je 21 tips voor een fantastische stedentrip naar de stad waarvan het centrum sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Je gaat hier een geweldige tijd beleven!

Tegenwoordig maakt Estland deel uit van de Europese Unie. Dat heeft ervoor gezorgd dat het land en de hoofdstad in razend tempo zijn gemoderniseerd. Eigenlijk net als aan het eind van de 13e eeuw, toen Tallinn een hanzestad werd.

De Hanze was een organisatie van steden, zoals andere steden rond de Oostzee als Wismar, Rostock en Stralsund, die op economisch gebied gingen samenwerken. Het zorgde voor een gouden periode, die je nog altijd herkent in de prachtige binnensteden. Ook Nederland kende verschillende hanzesteden, zoals Deventer, Zutphen en Kampen. Steden die nog steeds worden gezien als de mooiste steden van het land.

In de eeuwen nadat de Hanze verdween, werd Tallinn (destijds heette de stad Reval) regelmatig aangevallen, vooral door de Russen. De Russen zijn uiteindelijk succesvol. In 1710 wordt de stad ingenomen. Maar ook die periode heeft mooie gebouwen opgeleverd, zoals het Kadriorg Paleis.

Tussen 1918 en 1940 was Estland weer vrij, waarna het opnieuw werd ingenomen door achtereenvolgens de Russen, nazi’s en weer de Russen. Deze periode is veel donkerder. Onderdrukking, deportaties en afbraak kenmerken de tweede Russische bezetting. Een reden om zeker het KGB Museum in de stad te bezoeken.

Tallinn oude stad
De historische binnenstad stamt uit de 13e en 14e eeuw, toen Tallinn zijn gouden eeuw beleefde (foto: Kaupo Kalda)

Tallinn als hippe studentenstad

Tegenwoordig kun je Estland tot een van de grote successen van de Europese Unie zien. Het land heeft enorme stappen gezet en dat zie je ook in Tallinn. De hoofdstad is een moderne stad geworden waar de bewoners trots zijn op het verleden.

Het is ook een studentenstad en dat betekent levendigheid. Hier vind je leuke cafeetjes, restaurants en discotheken.

Vol terras in Tallinn

Korting op OV en heel veel musea in Tallinn

Tallinn is in vergelijking met de meeste Europese hoofdsteden geen dure stad. Maar wil je jouw stedentrip nog voordeliger maken en wil je verschillende culturele hoogtepunten bezoeken? Dan is de Tallinn City Card net iets voor jou!

Met de Tallinn City Card maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer in de stad. Daarnaast krijg je korting op je bezoek aan meer dan 50 musea en andere toeristische hoogtepunten. Ga je met kinderen op citytrip? Kinderen onder de 7 jaar mogen gratis meeliften op jouw City Card, kinderen tot en met 16 jaar krijgen korting.

Wat is er in Tallinn te doen?

De hoofdstad van Estland schreeuwt erom om bezocht te worden. Grote kans dat je vrienden en je familie je misschien raar aankijken als je zegt dat je naar Tallinn gaat, maar als je enthousiast terugkomt in Nederland willen zij ook.

Maar wat is er allemaal te doen in deze prachtige stad? Wij zetten 21 tips voor jou op een rijtje!

1. Ontdek de historische binnenstad

Tallinn staat bekend om zijn schitterende oude stad. Vanalinn noemen de Esten het. De geschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw en is ongelofelijk goed bewaard gebleven. De rijkdom die de hoofdstad van Estland kende ten tijde van de Hanze, is nog zo goed zichtbaar. Niet voor niets heeft de Unesco de binnenstad op de Werelderfgoedlijst geplaatst en noemt het het de best bewaarde historische binnenstad van Noord-Europa.

Zwerf over de kinderkopjes in de smalle straatjes, laat je betoveren door de mooie pleintjes en de schitterende gebouwen. Droom terug naar een tijd dat er nog geen auto’s waren. Het Raadhuisplein is het hart van de oude stad met het schitterende stadhuis en de oudste apotheek van Europa.

Het dichtste bij de middeleeuwen kom je in de St. Catharine’s Passage met zijn gezellige winkeltjes en het straatje Pik Tänav met zijn prachtige bouwen. Deze straatjes ademen historie uit. Bezoek ook zeker de Masters’ Courtyard, een binnenplaatsje dat er uitziet als eeuwen geleden. Bovendien is hier voor de liefhebbers van chocola het café Chocolaterie.

En verder? Ga vooral dwalen. In Tallinn raak je de weg nooit kwijt.

St Catherines Passage
De St. Catherines Passage is een van de oudste straatjes in de historische binnenstad (foto: Renee Altrov)

2. Bezoek de toeristische hoogtepunten met de Hop On Hop Off Bus

De historische binnenstad van Tallinn, die kun je heel goed wandelen ontdekken. Maar ben je slechts enkele dagen in de stad en wil je zo veel mogelijk hoogtepunten bezoeken? Neem dan de Hop On Hop Off Bus. Onderweg wordt je door een audioguide helemaal bijgepraat over wat je onderweg ziet.

Ontdek onderweg de invloeden die de Duitsers, Italianen, Russen en Scandinaviërs hier hadden. Stap uit op het Vrijheidsplein, bij het KGB Museum op het Viruplein, bezoek het nieuwe centrum van de stad, het songfestival stadion en de haven.

3. Raak onder de indruk van de stadsmuur

Waar in veel steden de stadsmuur is verdwenen, is die in Tallinn nog bijna intact. Ooit was hij 2,4 kilometer lang. Tegenwoordig ontbreekt er 500 meter en is hij nog altijd 1,9 kilometer lang. Bovendien zijn 20 verdedigingstorens bewaard gebleven.

In 1265 werd begonnen met de aanleg van de stadsmuur, die vijanden buiten de poort moest houden. Hij is op veel plekken ruim 14 meter hoog en 3 meter dik. Verschillende torens zijn tegenwoordig kleine musea.

Wil je een mooie blik op de stadsmuur? Vanaf het uitkijkplatform van kasteel Toompea raak je diep onder de indruk van het bouwwerk.

Stadsmuur Tallinn
De oude stadsmuur is nog grotendeels intact (foto: Kaupo Kalda)

4. Geheime ondergrondse gangen van de Bastion passage

Van de buitenkant kun je het niet zien, maar onder de oude stadsmuren van Tallinn liggen nog verschillende geheime ondergrondse gangen. Deze Bastion passage werd gebouwd in de 17e en 18e eeuw, toen Estland onderdeel van Zweden was.

De ondergrondse gangen liggen onder Toompea en werden gebruikt voor het veilig verplaatsen van soldaten en munitie. Tijdens de Sovjet-overheersing werden ze gemoderniseerd, zodat ze gebruikt konden worden tijdens een nucleaire aanval.

De tunnels zijn tegenwoordig zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht, middeleeuws en in Sovjetstijl. Je kunt ze bezoeken bij het Kiek in de Kök vestingmuseum. Trek wel warme kleren aan, want de temperatuur in de tunnels komt niet boven de 12 graden uit.

Bastion Passage
Tijdens de Koude Oorlog werden de Bastion passages gemoderniseerd, zodat ze konden worden gebruikt bij bijvoorbeeld een nucleaire aanval (foto: Kadi-Liis Koppel)

5. Raadhuisplein met het raadhuis van Tallinn

In het hart van de oude stad, aan de rand van het Raekoja Plats (Raadhuisplein), staat een van de mooiste en bekendste gebouwen van de stad. Het oude raadhuis telt maar twee verdiepingen en een zolder, maar heeft een opvallende toren. Sinds 1404 staat het gebouw er.

In al die eeuwen heeft het zijn middeleeuwse uiterlijk behouden. Wandel je naar binnen, dan is het alsof je teruggaat in de tijd. In de kelder bestaan nog de voormalige martelkamers, die tegenwoordig deel uitmaken van het museum, net als de eerste verdieping.

Ontdek op de begane grond en de eerste verdieping hoe de burgemeester en gemeenteraadsleden werkten. Zo staan onder meer de prachtig gesneden houten stoelen van de raadsleden er nog.

Buiten het oude raadhuis is het Raadhuisplein ook absoluut een bezoekje waard. Bezoek de oude apotheek, ga uiteten in een middeleeuws restaurant en geniet van al die oude gebouwen. Vanaf eind november is het plein het decor van een van de meest romantische kerstmarkten in Europa.

Historische raadhuis Tallinn
Het oude raadhuis op het Raadhuisplein (foto: Kadi-Liis Koppel)

6. Alexander Nevski kathedraal

Bovenop de Toompea heuvels staat trots de Alexander Nevski kathedraal te pronken. Samen met het oude raadhuis is dit een van de mooiste gebouwen van de stad. Bezoek ook zeker de binnenzijde, die dankzij al het blinkende goud, prachtige mozaïeken en iconen pure rijkdom uitstraalt, zoals veel Russisch Orthodoxe kerken.

De kathedraal met zijn prachtige uivormige koepels is gebouwd in 1900 door de Russen, die op dat moment Estland bezetten. Het moest niet alleen laten zien wie de baas was in de stad, maar ook de Lutherse bevolking overhalen om Russisch Orthodox te worden.

Alexander Nevski kathedraal Tallinn
De schitterende Alexander Nevski kathedraal vanuit de lucht (foto: Mark Harrison)

7. Machtig Tallinn op de Toompea heuvel

Als we het over de Alexander Nevski kathedraal hebben, dan hebben we het ook over de Toompea heuvel. Dit is het hoge deel van de oude stad, de plek van waar Estland wordt geregeerd en de macht letterlijk van boven op de stad neerkijkt.

In het Toompea kasteel huist het Estse parlement. Wil je het bezoeken, dan moet je je van te voren aanmelden. Naast de Alexander Nevski kathedraal is er op de tafelberg nog een tweede kerk, de Lutherse kathedraal. Van de buitenkant misschien ietwat saai, van binnen prachtig.

Maar de Toompea heuvel is alleen al leuk om rond te wandelen. Het heeft nog altijd die mooie historische uitstraling. Bovendien zijn er de Kohtuotsa, Patkuli en Piiskopi uitkijkpunten. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Toompea Heuvel vanuit de lucht
Op de Toompea Heuvel zetels de macht in Tallinn (foto: Allan Alajaan)

8. Maak een fietstour door Tallinn

De Toompea heuvel geeft het idee dat er nogal wat hoogteverschil in Tallinn is te vinden. Nou, nee hoor. Het is een geweldige stad om te fietsen. Get Your Guide biedt fietstours om de stad op een toffe manier te leren kennen!

In 2 uur tijd kom je langs de mooiste bezienswaardigheden in de stad. Niet alleen de historische binnenstad, maar ook ruim er buiten. Van het Kadriorg paleis met zijn prachtige tuinen tot de zandstranden aan de Finse Golf en van het Tweede Wereldoorlog monument tot het Olympisch Centrum.

Tijdens de fietstour gaat een enthousiaste gids mee. In de wintermaanden worden de fietsen aangepast en krijgen ze kleine spikes. Dus ook in die periode kun je, mits goed gekleed, heel goed deze tour doen.

9. Estland proeven op de Balti Jaam Markt

Wil je de Esten ontmoeten en ontdekken wat er in dit land wordt gegeten? Breng dan zeker een bezoek aan het de Balti Jaam Markt. Dit is de plek waar de inwoners van Tallinn hun dagelijkse inkopen doen.

Kramen met groenten, fruit, vlees en vis vullen deze gerestaureerde markthal. Maar ook kun je er kleren kopen en streetfood. Bijzonder is de aparte antiekafdeling.

10. Bezoek het Kadriorg paleis en Kadriorgpark

Denk je aan de mooiste paleizen en paleistuinen, dan denk je al snel aan Frankrijk. Maar vergeet Tallinn niet. Hier staat het statige Kadriorgpaleis met daarbij het prachtige Kadriorgpark.

De geschiedenis van het paleis gaat terug tot het jaar 1718. Peter de Grote heeft met zijn Russische Rijk enkele jaren ervoor Estland veroverd. Hij laat tussen het kalksteenplateau Lasnamäe en de Finse Golf een paleis bouwen in het gebied dat hij vernoemd naar zijn tweede vrouw Katarina, Kadriorg op zijn Ests.

Als de tsaar in 1725 overlijdt, is het paleis nog niet af. Dat gebeurt pas in 1830, als tsaar Nicholaas I interesse heeft.

Tegenwoordig is in het schitterend ingerichte Kadriorgpaleis een museum met buitenlandse kunst gevestigd. Maar je kunt ook heerlijk rondwandelen door schitterende paleistuin, dat in de lente en zomer vrolijk kleurt dankzij de mooie bloemenperken. In dit park vind je meer musea, zoals het Kumu Art Museum, het Mikkel Museum en het Peter de Grote Museum. Ook vind je hier het presidentieel paleis.

11. Kumu Art museum

Het Kumu Art museum is de nationale galerie van Estland en internationaal geprezen. In 2008 werd het door het European Museum Forum uitgeroepen tot Europees Museum van het Jaar.

In het Kumu Art Museum zijn werken te zien van Estse kunstenaars uit de 18e tot en met de 21e eeuw, van klassiek tot hedendaags. Ook is er aandacht voor kunst uit de Sovjet periode en zijn er tijdelijke tentoonstellingen met hedendaagse kunstwerken.

Kumu Art Museum Tallinn

12. Vabamu museum

Door de eeuwen is Estland vaak bezet geweest door andere landen. Eigenlijk is het pas het echt een vrij land sinds de val van de Sovjet Unie in 1991. In het Vabamu Museum wordt stilgestaan bij de bezetting en de huidige vrijheid van het land sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Ervaar de wreedheid van het leven onder het Sovjet-juk. Er zijn vele verhalen van mensen die werden onderworpen aan de misdaden die dit regime pleegde. In het museum krijg je een e-guide, zodat je een tijdreis kunt maken door de nog recente geschiedenis. Wanneer je natijd weer naar buiten gaat, waardeer je de vrijheid die wij kennen nog meer dan je al deed.

Koop je ticket nu online:

13. Ontdek de voormalige werkplek van de KGB

Als we het hebben over de wreedheden in de Sovjettijd, dan hebben we het zeker over de geheime dienst KGB. Die werkte vanaf de 23e verdieping van het Viru hotel, een verdieping die officieel niet bestond. Dit is de plek van waaruit de KGB vooral internationale gasten in de gaten hield. Na de val van de communisme sloegen de geheim agenten op de vlucht en lieten alles achter. Nu is het een tof museum.

Niet alleen internationale gasten werden in de gaten gehouden. De hele Estse bevolking kwam voor in de dossiers van de KGB. Spionage, chantage en arrestaties waren aan de orde van de dag.

De geheime 23e etage van het Viru hotel is helemaal in tact gelaten. In een uur tijd val je hier van de ene in de andere verrassing. Onvoorstelbaar hoe de KGB te werk ging. Om bang van te worden.

Wil je het KGB Museum bezoeken? Verschillende keren per dag wordt een rondleiding gegeven, waaronder enkele keren in het Engels. Het is noodzakelijk om je hier vooraf voor aan te melden. Reserveren kan op de site van het Viru hotel.

KGB Museum Tallinn
Het vroegere KGB kantoor op de 23e verdieping van het Viru hotel is nu een museum (foto: Kadi-Liis Koppel)

14. Maak een Sovjettour

Ben je gefascineerd door de Sovjetgeschiedenis van Estland? Maak dan met een gids een Sovjettour langs de Estse kust. In vier uur tijd kom je op verschillende plekken die een belangrijke rol speelden in de tijd van de Sovjet-Unie.

Zo staat er een bezoek op het programma naar het Olympisch Centrum. Hier werden tijdens de Olympische Spelen van Moskou in 1980 de zeilwedstrijden gehouden. De typische Sovjet architectuur is hier nog altijd goed te zien.

Daarnaast bezoek je een voormalige Sovjet luchtafweerbasis op het schiereiland Vimsi. In het Volksmuseum zijn er verhalen te zien van de tijd achter het IJzeren Gordijn. Het letterlijke hoogtepunt is het bezoek aan de televisietoren, waar je naar het 170 meter hoge uitkijkplatform gaat.

15. Tallinn City Life Museum

Hoe heeft Tallinn zich door de eeuwen heen ontwikkeld? Dat ontdek je in het Tallinn City Life Museum. Het museum gaat terug tot de tijd dat de stad werd opgericht, rond het jaar 1150. Binnen word je verwelkomd met een film over de historie en een maquette van de stad in 1825.

Het museum telt vier verdiepingen en een kelder. In de kelder liggen archeologische stukken, maar ook keramiek en porselein. Op de eerste verdieping duik je in de middeleeuwen, de gouden periode van Tallinn.

Op de tweede verdieping duikt het museum in de geschiedenis van de Koude Oorlog en de band tussen Estland en Finland in die periode. Op de bovenste verdieping is er een expositie over prostitutie in de stad.

16. Openluchtmuseum Rocca al Mare

Gaat terug in de tijd in het Estse openluchtmuseum Rocca al Mare, dat aan de westzijde van Tallinn ligt. Ontdek hoe Estse dorpen er in de 19e en 20e eeuw eruit zagen en hoe de mensen daar leefden, in dit prachtig nagebouwde dorp.

In het dorp staan zo’n 80 historische bouwwerken. Kleine boerderijtjes, een school, herberg, molens en zelfs een brandweerkazerne. Ontdek hoe de mensen aan hun eten kwamen, hoe ze kookten en hoe ze dit bewaarden.

Openluchtmuseum Rocca al Mare
Ontdek hoe de Esten in de afgelopen eeuwen leefden in het openluchtmuseum Rocca al Mare (foto: Merlen Aringo)

17. Naar de olifanten in Tallinn Zoo

Vlak naast het openluchtmuseum Rocca al Mare is nog een leuk uitje voor als je met kinderen in deze geweldige stad bent, de Tallinn Zoo. Een traditionele dierentuin die misschien niet meer helemaal aan ons Hollandse beeld van een dierentuin voldoet, hoewel de dieren ruime verblijven hebben.

In de dierentuin tref je onder meer olifanten, leeuwen, neushoorns, krokodillen, ijsberen en nijlpaarden. In totaal zijn er meer dan 10.000 dieren. De Tallinn Zoo is de meest bezochte dierentuin in de Baltische Staten.

Een groot voordeel van de Estse dierentuin ten opzichte van Nederlandse dierentuinen is de prijs. Waar je in Nederland een ticket voor een persoon koopt, kun je hier met de hele familie voor dezelfde prijs naar binnen.

Olifant in Tallinn Zoo
In de dierentuin leven onder meer olifanten (foto: Merlen Aringo)

18. TV toren Tallinn: uitzicht op 170 meter hoogte

Het hoogste gebouw van Tallinn is zonder twijfel de 314 meter hoge televisietoren. Allemaal leuk en aardig zo’n tv toren, het wordt pas interessant als je erin kunt. En dat kan. Op 170 meter hoogte is een uitkijkplatform, vanwaar je over de verre omtrek kunt kijken.

Maar de tv toren van Tallinn, in 1985 in gebruik genomen, is meer dan alleen een uitkijkplatform. Voordat je naar boven gaat, kom je eerst in de Cinema Hall. Hier wordt de geschiedenis van de toren vertelt en de geschiedenis van de Estse onafhankelijkheid.

Daarna kun je met de lift naar het uitkijkplatform op 170 meter hoogte. Heb je genoeg gezien? Dan is het tijd om te verhuizen naar het restaurant in de toren, waar je op 170 meter iets kunt drinken en kunt eten!

19. Doe een historische eet- en drinktour

Een van de allerleukste activiteiten in Tallinn is een historische eet- en drinktour. Want, kun jij je voorstellen wat er door de eeuwen heen ’s avonds op tafel stond in Estland? Een land ver weggestopt in Noordoost-Europa. Dat belooft een exotische tour!

Ontdek wat de handelaren te eten kregen tijdens de gouden periode van Estland in de Hanzetijd, maar ook wat de boeren aten op het platteland. En wat werd er geserveerd tijdens de Sovjetperiode? En tegenwoordig?

De tour duurt drie uur. Onderweg doe je verschillende bijzondere restaurants aan waar je teruggaat in de tijd. Hier krijg je drie gerechten geserveerd, inclusief dessert. Ook staan er drie lokale drankjes op het menu. Een superleuk idee, ook als het slecht weer is!

20. Uitwaaien aan zee

Tallinn is een havenstad aan de Finse Golf. Dat betekent zee! En wat is er lekkerder dan even uitwaaien aan zee? Het Pirita district aan de noordkant van de stad ligt direct aan zee, heeft een jachthaven en strand.

Daarnaast vind je in dit district de ruïne van het klooster Sint-Brigitta, de televisietoren van Tallinn en een botanische tuin.

21. Kerstmarkt Tallinn

Ga je eind november of in december voor een stedentrip naar Tallinn? De stad verandert in die periode helemaal in kerstsferen. Op het Raadhuisplein is de grote kerstmarkt, met het oude raadhuis als prachtig decor. In 2019 werd de kerstmarkt Tallinn uitgeroepen tot de beste van Europa.

Grote kans dat er in deze periode ook sneeuw ligt, wat de kerstsfeer helemaal compleet maakt! De kraampjes op de markt zorgen voor de rest. Neem een kop glühwein of warme chocolademelk, eet peperkoek en snoepgoed of probeer eens zwarte pudding.

Daarnaast zijn er in de kraampjes kerstcadeautjes, sieraden, kaarsjes en bijvoorbeeld ambachtelijk houtsnijwerk te koop. Wat de kerstmarkt helemaal bijzonder maakt is de kerstman, die als een hologram tot leven komt.

Kerstmarkt Tallinn
De kerstmarkt bij het oude raadhuis staat bekend als een van de mooiste in Europa (foto: Sergei Zjuganov)

Wat is er nog meer te doen in Tallinn?

Heel Tallinn tijdens een korte citytrip bekijken, is bijna onmogelijk. Er is zoveel te doen in deze prachtige stad. Met onze 21 tips ga je in ieder geval een geweldige tijd hebben.

Maar er is nog veel meer mogelijk. De Finse hoofdstad Helsinki ligt bijvoorbeeld vlakbij. Met de boot kun je eenvoudig een dagje Helsinki doen. En heb je er ooit wel eens van gedroomd om met een automatisch geweer te schieten? Dat kan hier ook.

Ontdek alle mogelijke activiteiten op Get Your Guide.

Reizen naar Tallinn

Tallinn ligt op ongeveer 2150 kilometer van Utrecht. Een tripje met de auto duurt zo’n 24 uur. Een leuke uitdaging, maar voor een stedentrip misschien wel iets aan de lange kant. Met het vliegtuig vlieg je in ongeveer 2,5 uur naar de hoofdstad van Estland.

Overnachten in Tallinn

Tallinn is een geweldige stad voor een stedentrip. Niet alleen vanwege die schitterende binnenstad en alle activiteiten die hier te doen zijn. Je kunt er ook heerlijk op stap en goed uit eten. Bovendien zijn de prijzen veel lager dan wij gewend zijn.

Dat merk je ook in de hotels, waar je vrij voordelig kunt overnachten. Dit zijn onze tips:

Comfort en luxe

Hou je van comfort? Dan is het 4 sterren Park Inn by Radison Central hotel precies wat je zoekt. Het hotel ligt vlakbij het historische centrum en heeft mooie moderne en ruime kamers.

Voordelig en centraal gelegen

Voordelig en comfortabel is het 3 sterren hotel Citybox Tallinn City Center. Dit moderne hotel ligt in het havengebied, op loopafstand van het historische centrum.

Budgethotel

Zoek je een goedkoop hotel? In het 2 sterren budget Center Hotel kun je al voor een paar tientjes overnachten. De kamers zijn sober, maar schoon en hebben een eigen tv. Ook is er de mogelijkheid om te ontbijten. Het hotel ligt op ruim een kilometer buiten het oude stadscentrum.