Schitterende natuurparken, meer dan 2.000 eilanden en de prachtige middeleeuwse hoofdstad Tallinn. Estland is een parel van een vakantieland. Bovendien kom je er vrijwel geen toeristen en is het er niet duur. Is dat nog niet voldoende? Wij schudden nog zo 15 reden uit onze mouw waarom je naar dit land op vakantie moet.

Estland vormt samen met Letland en Litouwen de Baltische Staten. Het is het noordelijkste land van de drie. Het grenst aan de oostzijde aan Rusland aan de westzijde ligt de Baltische Zee. Dat klinkt allemaal koud, maar dat valt echt wel mee! De Baltische Zee zorgt voor koele winters en aangename zomers. Perfecte omstandigheden, waar wij in Nederland (zeker in de winter) van dromen.

De helft van het land, dat net iets groter is dan Nederland, bestaat uit bossen. Maar je vindt er ook meer dan 2.000 eilanden, uitgestrekte merengebieden, moerassen, grotere en heel kleine rivieren en een ruige kust afgewisseld met zandstranden. Het is een paradijs voor de natuurliefhebber. En hoewel het land iets groter is dan het onze, wonen er slechts 1,3 miljoen mensen.

Wandelen door de natuur van Estland
Estland heeft een schitterende natuur om in te wandelen (foto: Visit Estonia)

De geschiedenis van Estland is er een van onderdrukking. Vikingen, Duitsers, Denen, Polen, Zweden en Russen hebben door de eeuwen heen geheerst in het land. Boeren werden onderdrukt, Esten hadden weinig te vertellen. Pas in 1918 werd het een zelfstandig land, waarna het in de Tweede Wereldoorlog eerst werd ingenomen door de Sovjet-Unie en vervolgens door de nazi’s. Na de oorlog werd het opnieuw een Sovjetrepubliek.

Maar daar is tegenwoordig weinig meer van te merken. In 1991 wordt het weer onafhankelijk. De ontwikkelingen in de decennia daarna zijn een mirakel. Samen met de andere Baltische Staten heeft het land zich enorm ontwikkeld tot een modern land, dat onderdeel is van de Europese Unie. Sinds 2011 wordt er betaald met de Euro.

Tallinn
Het land is na de onafhankelijkheid snel gemoderniseerd (foto: Visit Estonia)

Mooiste plekken in Estland

Wil je op vakantie naar Estland? Reken erop, dat wordt een unieke reis. Mensen om je heen zullen vraagtekens in hun ogen krijgen. Maar wanneer je thuiskomt met de mooiste verhalen, zullen ze overdonderd zijn door jouw verhalen.

Wij zetten de mooiste plekken in Estland op een rij. De leukste steden, de mooiste natuurgebieden, de tofste activiteiten en de gaafste hoogtepunten.

Steden in Estland

Hoewel deze Baltische staat slechts 1,3 miljoen inwoners telt, zijn er in Estland leuke steden te vinden. Dit zijn de vijf mooiste:

1. Tallinn

Hoofdstad Tallinn staat bekend om zijn schitterende middeleeuwse binnenstad, de mooiste van Noordoost-Europa. De historische stadsmuur is nog grotendeels intact en telt 26 wachttorens. Binnen de muren kun je heerlijk struinen door de keitjes in de smalle straatjes en genieten op de gezellige pleintjes. De UNESCO heeft de binnenstad in 1997 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Tallinn is een moderne stad en telt zo’n 400.000 inwoners. Je vindt er hippe barretjes, restaurants en discotheken. Dat maakt deze stad heel anders dan andere plekken in Estland, waar uitgaan een onbekend verschijnsel is.

Hoogtepunten in de stad zijn de stadswal waar je overheen kunt lopen, de schitterende Alexander Nevski kathedraal en de heuvel van Toompea. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Wil je een beter uitzicht? Bezoek dan de televisietoren. Ontspan daarnaast in de mooie stadsparken, ga naar zee of bezoek een van de toffe musea in de stad.

Tallinn
Het historische Tallinn wordt gezien als de mooiste middeleeuwse stad van Noord-Europa (foto: Visit Estonia)

2. Tartu

Tartu is de tweede stad van Estland en telt bijna 100.000 inwoners, waaronder veel studenten. Deze studentenstad heeft de oudste en belangrijkste universiteit van het land binnen zijn grenzen, al sinds 1632.

De stad heeft een knus, maar bruisend historische centrum. Langs het centrum stroomt de rivier de Emajõgi. ‘Beklim’ zeker de Domberg, een heuvel aan de rand van het centrum. In het parkachtige landschap staat de ruïne van de voormalige Domkerk.

Ander hoogtepunt in Tartu is het Raadhuisplein met de fontein met de kussende studenten, het scheve huis en de Janskerk. Interessant om te bezoeken is het wetenschapsmuseum AHHHA Science center, het nationaal Ests Museum en de Botanische tuin van de universiteit.

Tartu Estland
Het schitterende stadhuis van Tartu (foto: Visit Estonia)

3. Narva

Op de grens met Rusland, in het noorden van Estland, ligt Narva. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het kasteel van Narva, een van de weinig overgebleven kastelen in het land.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in de stad zwaar gevochten. Van de historische binnenstad is daardoor helaas weinig meer over. Narva is herbouwd als een typische Sovjet-stad. Desondanks vind je hier enkele mooie kerken. Bovendien is er een strand.

Narva strand
Het prachtige strand bij Narva (foto: Visit Estonia)

4. Haapsalu

Het stadje Haapsalu ligt in het westen van het land aan zee en je kunt zien dat het ooit een stuk belangrijker was dan dat het nu is. Hier vind je het warmste zeewater van het land. Dus wil je in de zomermaanden een duik nemen?

Haapsalu staat al eeuwen bekend om zijn modderbaden. Onder meer de Russische tsaar en Tsjaikovski maakten hier gebruik van. Speciaal voor de bijzondere gasten uit Sint Petersburg werd daarom ooit een station met een enorm perron gebouwd. Helaas, er stoppen al jaren geen treinen meer.

Wandel rond door de oude stad en geniet van de vergane glorie. Bezoek het kasteel, het spoor- en communicatiemuseum en ga onderweg even zitten op het Tsjaikovskibankje.

Haapsalu Estland
Haapsalu (foto: Visit Estonia)

5. Pärnu

Pärnu is een kuuroord en dé badplaats van Estland. In de zomer bruist het hier. Vakantiegangers Finland en de Baltische Staten verblijven hier graag. Bovendien worden er veel festiviteiten georganiseerd.

Wanneer je door de straten van deze 50.000 inwoners tellende plaats wandelt, dan proef je de grandeur van vroeger. Al aan het begin van de 19e eeuw was het een populaire plek voor the rich and the famous.

Naast een mooi strand heeft het ook een leuk stadscentrum. Wandel ook zeker even over de houten loopbrug aan de oostkant van het strand. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de schitterende natuur.

Spa Pärnu
Pärnu is de wellness stad van het land (foto: Visit Estonia)

Natuur in Estland

Puur en ongerept, dat is de natuur op veel plekken in Estland nog altijd. Het land is een beetje als Nederland, maar dan duizend jaar geleden. Hier vind je nog moerassen en ligt het vol beekjes zoals ze al eeuwen door het land kronkelen.

Er is meer dan 45.000 hectare aan oerbossen. Dat komt neer op ruim 66.000 (!) voetbalvelden. Iets wat wij helemaal niet meer kennen. Wat wij wel kennen, dat zijn heuvels, maar dan alleen in het zuiden van het land. Estland is vergelijkbaar. Hier vind je heuvels tot ruim 300 meter in het oosten.

In totaal telt Estland zes nationale parken, die allemaal bewoond worden, vaak op vrij traditionele manier.

Dit is de mooiste natuur in Estland:

6. Nationaal Park Soomaa

In het zuidwesten van het land, niet ver van Pärnu vandaan, ligt het Nationaal Park Soomaa. Dit is het grootste veengebied van Europa. Het is een afwisseling van sompige natuur met kleine meertjes, bossen en weilanden.

In deze pure wildernis leven beren, elanden, herten, wolven, wilde zwijnen lynxen en bevers. Daarnaast is het een belangrijk gebied voor vogels, zoals kraanvogels, steenarenden, korhoenders, uilen en spechten. In het park liggen enkele kleine dorpjes. De bewoners daarvan verplaatsen zich met kano’s door het gebied.

Nationaal Park Soomaa staat bekend om zijn vijfde seizoen. Wanneer de sneeuw smelt en de rivieren overstromen, overstroomt ook een deel van het nationaal park.

Door het veengebied van het Nationaal Park Soomaa zijn wandelroutes over houten vlonders aangelegd. Geniet van de rust en de stilte en kijk goed om je heen. Ga zelf kanoën of trek moerasschoenen aan en maak onder begeleiding een wandeling over de sompige ondergrond.

7. Nationaal Park Vilsandi

Nationaal Park Vilsandi bestaat uit meer zon 150 eilandjes voor de kust van het grote eiland Saaremaa. Het is het oudste vogel beschermingsgebied van regio en sinds 1993 is het een officieel nationaal park.

Opvallend aan het landschap op het eiland Saaremaa zijn de vele jeneverbessen die er groeien. Maar het is vooral ook de plek voor trekvogels, overwinteraars en vogels die hier broeden. In totaal zijn er 247 vogelsoorten geregistreerd in het gebied, waarvan er 114 hier nestelen. Onder andere de zeearend, Euraziatische oehoe en de kortsnavelstrandloper komen hier graag. Daarnaast leven in dit gebied elanden, edelherten, wilde zwijnen en de grijze zeehond.

In het Nationaal Park Vilsandi kun je wandelen, fietsen, kanoën en varen. Daarnaast is het een perfecte plek voor vogelaars. Ook kun je er fossielen vinden en groeien er meer dan 30 soorten orchideeën.

8. Nationaal Park Karula

In het heuvelachtige zuiden van Estland ligt het Nationaal Park Karula. Het kleinste nationale park van het land is rijk aan meren. Dit groene gebied is meer dan 10.000 jaar geleden ontstaan tijdens de ijstijd. Hier kun je heerlijk wandelen en fietsen.

In de bossen en rond de meren leven bevers, wilde geiten en herten samen met roofdieren als wolven en lynxen. Daarnaast is het het domein van meer dan 150 vogelsoorten, waaronder de Westerse visarend, de drievingerige specht en de zwarte ooievaar.

9. Nationaal Park Lahema

Nationaal Park Lahema is het grootste nationale park van Estland en ligt niet ver ten oosten van Tallinn. Je vindt er kalksteenrotsen aan de kust en in het binnenland liggen bossen, moerassen, riviertjes en meren. Het is het domein van bruine beren, lynxen, elanden en wilde zwijnen.

In het park liggen mooie wandel- en fietsroutes door de ongerepte natuur. Maar het telt ook 66 dorpjes en twee kleine steden. Een bijzondere plek is het Sagadi Manor, een landhuis midden in de natuur.

10. Nationaal Park Matsalu

Een paradijs voor vogelaars, dat is het Nationaal Park Matsalu aan de westkust. Het is een bijna 500 vierkante meter groot wetlandgebied rond de delta van de rivier de Kasari. Elk jaar komen hier honderdduizenden trekvogels voorbij.

Het gebied is zo bijzonder door de weides die hier regelmatig overstromen. Onder andere de kwartelkoning, vlekkont en watersnip broeden hier, maar ook de kievit en de wulp komt er graag.

Het bezoekerscentrum van Matsalu National Park in Penijõe Manor heeft een permanente tentoonstelling over de natuur, geschiedenis en cultureel erfgoed van het Nationaal Park Matsalu.

11. Nationaal Park Alutaguse

Het Nationaal Park Alutaguse in het noordoosten van Estland is het jongste nationale park van het land. Het bestaat pas sinds 2018. Je vindt er loofbossen, veengebied, moerassen, meren en duinen. Hier heeft de natuur eeuwenlang zijn gang kunnen gaan.

Bijzondere dieren die hier leven zijn de wolf, bruine beer, steenarend, zwarte ooievaar, de moerassneeuwhoen en de Siberische vliegende eekhoorn. Dit park is ook zeer geschikt om in te wandelen of fietsen.

12. Valaste waterval

In het noordoosten van Estland, niet ver van de plaats Narva vandaan, ligt de Valaste waterval. Met een hoogte van 30 meter is het de hoogste waterval van het land. Het water valt van de kalkstenen rotsen naar beneden. Vanaf de zijkant heb je een geweldig zicht op de ringen in de rotsen die in de afgelopen 400 miljoen jaar zijn gevormd.

In het gebied rond de Valaste waterval zijn vele mooie wandelroutes. Niet alleen in het voorjaar en in de zomer is deze plek leuk om te bezoeken, in de winter zeker ook. Door de wind die er waait en de waterdruppels in de lucht ontstaan er bij vorst spectaculaire ijssculpturen.

Valaste waterval
De 30 meter hoge Valaste waterval (foto: Flickr/Aigars Mahinovs)

13. Keila waterval

De Keila waterval ten westen van Tallinn is een andere prachtige waterval. Hij is niet hoog, slechts 6 meter, maar wel tientallen meters breed. Het is de op twee na grootste waterval van Estland.

De waterval ligt in de Keila rivier dat door een soort van park stroomt bij het plaatsje Keila-Joa. ’s Winters bevriest het water. In de omgeving zijn onder meer een mooi herenhuis en een gerenoveerde waterkracht centrale te bekijken.

Keila waterval Estland
De Keila waterval is tientallen meters breed (foto: Aigars Mahinovs)

14. Saaremaa

Het eiland Saaremaa kwam al eerder voorbij vanwege het Nationale Park Vilsandi dat hier ligt. Maar Saaremaa heeft meer te bieden. Het is het grootste eiland van Estland en telt vele oude kerkjes, die in het verleden ook dienden ter verdediging van de bevolking.

Bijzonder zijn de 9 kraters van Kaali, in het hart van het eiland. Deze zouden eeuwen voor Christus al zijn ontstaan door een meteorietinslag. Volgens berekeningen zou de inslag zou net zo zwaar zijn geweest als de atoombom op  Hiroshima. Bij de kraters is een museum over de meteorietkraters.

Kraters Kaali Estland
Op 9 plekken zijn kraters gevonden door een meteorietinslag (foto: Flickr/wwikgren)

15. Warm water bronnen in het Pühajärv Meer

Gelegen in een landschap dat lijkt op een park, ligt in het zuidoosten van Estland het Pühajärv Meer. Een bijzonder meer. Niet alleen omdat het in 1991 werd gezegend door de Dalai Lama, er staat nog altijd een houten sculptuur die daaraan herinnert, maar vooral vanwege de warme bronnen. De bekendste is de Armuallikas (Spring of Love).

Rondom het Pühajärv Meer zijn mooie wandelroutes aangelegd. Daarnaast zijn er strandjes en plekken om iets te eten of drinken. Het maakt deze plek in de zomer tot een populaire plaats voor de Esten.

Pühajärv Meer
Het Pühajärv Meer (foto: Flickr/Ilmo Tamm

16. Narva-Jõesuu strand

Het Narva-Jõesuu strand wordt gezien als een van de mooiste stranden van Estland en ligt aan de zuidzijde van de Finse Golf. Het zand is hier zo fijn en zo wit. Achter het strand ligt een mooi groen dennenbos.

Onder de Esten is het Narva-Jõesuu strand erg populair in de zomerperiode. Hoewel de zee koud is om in te zwemmen, ook in de zomermaanden, kunnen de Esten dit tot niet weerstaan. Daarnaast is er voldoende vertier op het strand, zoals de een beachvolleybalveld en een speeltuin.

Narva-Jõesuu strand - Estland
Het Narva-Jõesuu wordt gezien als een van de mooiste stranden van het land (foto: Jon Worth/Flickr)

Cultuur in Estland

De Esten zijn een volk die verwant zijn aan de Finnen. Een compleet ander volk dan wij. Maar er zijn ook nog veel Russische invloeden. Van de 915.000 inwoners is bijna 70 procent Ests, daarnaast is er een grote Russische minderheid. Een veel kleinere minderheid, maar daarmee ook zoveel bijzonderder, zijn de Setu’s. Hierover later meer.

Waar de Esten om bekend staan, is het zingen. Uitgaan kennen ze buiten de hoofdstad Tallinn vrijwel niet, samen zingen des te meer. Dit zijn de culturele hoogtepunten die we heel erg kunnen aanbevelen wanneer je in het land bent.

17. Bezoek de Setomaa

De Setomaa, of ook wel Seto’s genoemd, zijn een kleine bevolkingsgroep in het zuidoosten van Estland. Een deel van het volk woont in Estland, een ander deel net over de grens in Rusland. In totaal zijn er nog zo’n 4.000 van in Estland.

Het bijzondere aan de Setos is dat ze sterk vasthouden aan hun historische cultuur. Ze hebben een eigen taal, hangen het orthodoxe geloof aan, dragen folkloristische kleding en houden oude tradities in stand. Daarnaast zijn hun dorpen bijzonder. Het zijn kleine groepen huizen die worden beschermd door een muur van houten palen die de dorpen moeten beschermen.

Tijdens een vakantie in Estland kun je de Setomaa en hun cultuur vanuit de stad Tartu bezoeken en daarnaast het traditionele voedsel proberen.

Setomaa vrouwen in Estland
De Setomaa houden oude tradities nog in stand (foto: Liga Eglite/Flickr)

18. Kastelen in Estland

Ooit telde Estland veel meer kastelen, maar daar zijn er nog maar een aantal van over. De mooiste is het kasteel Kuressaare dat op het eiland Saarema. Dit kasteel is nog in originele staat. Tegenwoordig is in het voormalige bisschoppelijke paleis het Saarema museum gevestigd.

Andere mooie kastelen zijn het Sangaste kasteel, het kasteel Alatskivi, het kasteel Haapsalu en het kasteel Maarjamäe. Ook het Toompeakasteel verdient een bezoek.

Kuressaare kasteel - Estland
Het Kuressaare kasteel op het eiland Saarema is nog in originele staat (foto: Bernt Rostad/Flickr

19. Zingen

Hou je van koorzang? Dan zit je in Estland helemaal goed. Esten houden van zingen. Er zijn tal van koorfestivals, groot en klein. Het Estisch Zangfeest is zelfs een van de grootste zangfestivals ter wereld. Iedere vijf jaar wordt het tweedaagse festival gehouden in Tallinn.

Estisch zangfeest
Het Estisch angfeest is het grootste korenfestival ter wereld (foto: Steve Jurvetson/Flickr)

20. Kerstmarkt

Vanaf eind november is Tallinn elk jaar een maand lang een attractie rijker; de kerstmarkt Tallinn. Vergeleken met de Duitse kerstmarkten is het een relatief kleine markt, maar wel met een geheel eigen sfeer.

De markt behoort zonder twijfel tot de mooiste kerstmarkten in Oost-Europa. In 2019 werd de kerstmarkt Tallinn door European Best Destinations zelfs verkozen tot leukste kerstmarkt van Europa.

Op het Stadhuisplein staan rondom een vrolijk versierde kerstboom tientallen kraampjes. Daarnaast is de binnenstad vrolijk versierd. Het leuke aan deze kerstmarkt is dat de kans op sneeuw relatief groot is. Een absolute aanrader.

Kerstmarkt Tallinn
De kerstmarkt Tallinn wordt gezien als een van de mooiste in Europa (foto: Ari Helminen/Flickr)

Actief in Estland

Heb je zin om tijdens je vakantie actief bezig te zijn? Natuurlijk kun je gaan wandelen en zijn er allerlei mogelijkheden om te gaan fietsen. Maar wij hebben ook enkele verrassende tips.

21. Skipistes in Otepää

Hoewel het hoogste punt van Nederland hoger is dan het hoogste punt van Estland, kent het land in het zuiden wel een skigebied. Leuk voor een kort uitstapje in de winter. Want de Skipistes in Otepää kun je natuurlijk niet vergelijken met de pistes in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk.

Maar toch. Op de pistes van Otepää kun je langlaufen, downhill skiën, snowboarden en snowtuben. En het stadje met slechts ruim 2.000 inwoners, is ook erg knus. Leuk voor een dagje.

En ben je er in de zomer? Dan is er ook een leuk klimpark.

22. Huskytochten

Maar nog veel leuker is misschien wel een huskytocht. Vanuit Tallinn worden er huskysledetochten georganiseerd. Leuker wordt het niet in de Estse winter.

Husky’s zijn honden die niets liever willen dan sleeën trekken door de sneeuw. Tijdens de tochten kun je zelf proberen een slee te besturen. Maar het is ook een kennismaking met de honden en je ziet hoe de dieren worden getraind.

Huskytochten worden gehouden van december tot en met maart

Huskytocht - Estland
In de wintermaanden kun je een tocht met husky's maken door de Estse natuur (foto: Steve K/Flickr)

23. IJsvissen

Nog zo’n traditionele Noord-Europese hobby in de winter. IJsvissen. Wanneer de meren zijn dichtgevroren, gaan de Esten gewapend met een boor en kleine hengel het ijs op.

Vanuit Tallinn wordt je naar een dichtgevroren meer gebracht. Tijdens het ijsvissen leer je de technieken, maar het is ook genieten van de natuur. Een avontuur dat je niet snel zult vergeten.

IJsvissen is mogelijk van december tot en met maart.

Op vakantie naar Estland

Ben je eruit? Wordt het een vakantie naar Estland? Elk jaargetijde heeft zijn mooie kanten, maar de beste periode om het land te bezoeken is in de zomer en in de winter. In de zomer is de natuur er op zijn mooist. ’s Winters zijn er allerlei leuke activiteiten.

Via Kayak.nl vind je de goedkoopste vliegtickets. Hou je van de natuur? Natuurhuisje.nl biedt verschillende vakantiewoningen midden in de natuur. Of kies voor een van de honderden vakantiewoningen op Booking.com.

Wil je jouw reis combineren met een bezoek aan Letland en Litouwen? Tui biedt verschillende rondreizen door de Baltische Staten aan.

Kijk voor meer tips op Visit Estonia.