Heb je die standaard wintersportvakantie in de Alpen wel eens gezien? Ga het avontuur aan en ga op wintersport in Estland. Geen idee wat je hier tegenkomt? In deze blog nemen we je mee in de wereld van het skiën (goh wat verrassend 😉), huskytochten, ijsvissen en het scheuren op een sneeuwscooter.

Skien
Estland kent enkele pistes waar je kunt skiën en snowboarden (foto: Pixabay/David Mark)

Natuurlijk is het tof om naar het Zillertal te gaan, Val Thorens, Sestrière of het Tsjechische Reuzengebergte te gaan. Kilometers lange afdalingen, skiën en snowboarden en natuurlijk apres-skiën. Maar die zwarte piste kun jij inmiddels wel dromen. Als Marcel Hirscher slalom jij naar beneden. En nu?  Lonkt het avontuur? Durf jij het aan om buiten je comfortzone te stappen en er een geweldige wintersportvakantie van de te maken in Estland?

Als je verwend bent met de Alpen, dan volgt er eerst een kleine waarschuwing. Estland telt minder skipistes, ze zijn aanmerkelijk korter en minder uitdagend. Ook het apres-skien zal niet zijn wat je gewend bent. Maar, het wordt het avontuur van je leven. Heb je ooit iemand van je vrienden gehoord die zijn wintersport in de Baltische Staten doorbracht?

Het skiën mag tijdens een wintersport in Estland misschien niet zo uitdagend zijn, maar wat is er romantischer dan op een slee door de sneeuw getrokken worden tijdens sledehondentocht. Zie jij jezelf al op een bevroren meer zitten met een klein hengeltje. Of rag tijdens een sneeuwscootersafari met een sneeuwscooter door de sneeuw!

Sneeuwscooters tijdens je wintersport in Estland
Een sneeuwscootersafari is heel tof mee mee te maken (foto: Pixabay)

Skiën en snowboarden

Estland staat niet bekend om zijn hoge bergen. Skigebied Kuutse Hill – Otepää heeft een top van 217 meter. Maar het grote voordeel in Estland is dat je geen hoogte nodig hebt voor sneeuw. Het land is in de winter altijd bedenkt met een laag sneeuw.

In totaal telt Estland zes skigebieden. Zij worden door achttien skiliften ontsloten. Kuutse Hill – Otepää is het grootste gebied met twee kilometer aan blauwe en rode piste. Een skipas kost er in het hoogseizoen aanmerkelijk minder dan in de Alpen. Hartstikke leuk om een dag naar toe te gaan met kinderen.

Huskytocht tijdaens wintersport in Estland
Een huskytocht, beter wordt het niet (foto: Pixabay/badamczak80)

Huskytocht

Romantischer dan dit wordt het niet tijdens de wintersport in Estland. Zit in een slee en laat je voorttrekken door een roedel enthousiaste husky’s. Glij door de witte bossen, over heuvels en dichtgevroren meren.

Husky’s willen niets liever dan lopen en sleeën voorttrekken. Voordat ze worden ingespannen is het een geblaf van jewelste. De honden willen weg, het duurt hen te lang. Maar als ze eenmaal ingespannen zijn, de slee wordt losgemaakt, dan is het afgelopen met het geblaf en glij jij door de winterse wereld.

Husky’s zijn erg lieve dieren. Ze doen niets liever dan knuffelen. Toch hebben ze een nadeel en dat merk je wanneer je op de slee zit. Tijdens het rennen willen ze nog wel eens wat ontlasting laten lopen. Nou ja, een kleinigheidje hou je. Niet te lang over nadenken en geniet vooral van de tocht. Want dit is misschien wel once in a lifetime.

IJsvissen
Word één met de natuur tijdens het ijsvissen op een meer (foto: Pixabay/Daniel Tilrem)

IJsvissen

Je hebt het ongetwijfeld wel eens gezien op televisie. Mannen die gehurkt op een grote ijsvlakte zitten met een mini hengel in hun hand. IJsvissen. Tijdens je wintersport in Estland hoort dit er absoluut bij. Het Viitna meer is hier de uitgelezen plek voor. Het is van de mooiste plekken in het noorden van het land met zijn unieke landschap.

Dat is ook direct de reden dat je wel moet gaan ijsvissen. Zelfs als het vissen tegenzit, je geen vis uit het water haalt, is het leuk om eens te ervaren. Geniet daarom ook tussendoor van de rust en het prachtige winterse landschap om je heen. Deze ervaring vergeet je nooit weer en zal het zeker goed doen op verjaardagen.

Sneeuwscootersafari

Gingen de husky’s je niet snel genoeg? Ga op sneeuwscootersafari. Ploeg met een flinke snelheid door de sneeuw en rijd dwars door de natuur over smalle paadjes. En weet je, deze apparaten willen best hard! Heb je een beetje geluk, dan kom je een bevroren meer tegen onderweg. Hier kan je helemaal ervaren hoeveel power er in jouw machine zit. En trouwens, in veel gevallen zijn handvaten verwarmd. Wel zo lekker met die kou. Heb je er al zin in? Neem tijdens je wintersport in Estland je rijbewijs mee. Die heb je nodig om te mogen rijden op de sneeuwscooter.

Sauna in de sneeuw
De perfecte afsluiting van je vakantie is een bezoek aan de sauna (foto: Pixabay/makive)

Sauna

Heb je genoeg van de tochten met safari’s met husky’s, de tochten op de sneeuwscooter of het ijsvissen? Je kunt niet eerder naar huis voordat je een bezoek hebt gebracht aan een Estse sauna. De sauna hoort tot de cultuur van het land, een traditie die al 800 jaar terug in de tijd gaat. En als een echte Est doe je dat het best in goed gezelschap en midden in de natuur.

Er gaat echt niets boven een bezoek aan de sauna, wanneer je een dag in de natuur bent geweest. Laat je daarbij een takkenbos op je rug en benen slaan en laat alle stress achter je. Dit is het perfecte einde van je wintersport in Estland. PS: Je bent een held als je daarna in de koude sneeuw duikt.