Het is een van de grootste kerstmarkten van Duitsland en ook een van de oudste, de kerstmarkt Leipzig. Met ruim 250 kramen kun je hier uren rondstruinen, eten en drinken. En natuurlijk ontbreken hier de traditionele kerstversieringen uit het Ertsgebergte niet.

In het hart van Leipzig, op de Markt, begint eind november de gezelligheid. Talloze kraampjes op de kerstmarkt Leipzig verspreiden de zoete geur van glühwein. Even verderop ruik je houtskool, de braadworsten worden bruin gebakken. Her en der wordt in pannen met tamme kastanjes geroerd, mannen en vrouwen staan aan ronde tafels bier te drinken. Of een warme chocolademelk.

Kerstmarkt Leipzig

Kerstmarkten zijn in Duitsland traditie en die traditie gaat in Leipzig ver terug. Tot het jaar 1458. De nabijgelegen kerstmarkt in Dresden is alleen net iets ouder. Traditiegetrouw wordt de kerstmarkt in Leipzig gehouden op de Markt. Een mooiere plek kun je niet wensen, tussen de historische gebouwen die er omheen staan. Met de sfeer zit het helemaal goed.

Die wordt alleen maar verhoogd door de vrolijk versierde kraampjes. In de ene ligt het lekkerste snoep uitgestald, terwijl in een kraam ernaast schitterend glaswerk en kristal wordt verkocht. Ook is er ruimte voor kleding, de traditionele kaarsen, houten speelgoed en natuurlijk is er een kraam met worsten.

Leuk aan de kerstmarkt Leipzig is dat de kerstman zijn eigen kraam heeft. Een professionele fotograaf zet je met hem op de foto als een mooie herinnering. Tegelijkertijd is het het kantoor van de kerstman. Hier houdt hij jaarlijks spreekuur.

Mooie sfeer op kerstmarkt Leipzig

Prominent aanwezig op markt is natuurlijk de 20 meter hoge vrolijk versierde kerstboom. Maar ook de klassieke draaimolen zorgt voor sfeer, net als het kerststalletje.

Daarnaast is er op de Markt een podium. Dagelijks worden hier optredens gegeven. Die worden in ieder geval onderbroken voor een stuk muziek vanaf het balkon van het Oude Stadhuis. Hier spelen de torenblazer dagelijks een deuntje. Van maandag tot en met donderdag om 18.00 uur, op vrijdag om 19.00 uur en in het weekend om 13.00 en 19.00 uur.

Aankomst kerstman

Een typische traditie voor de kerstmarkt Leipzig is de jaarlijkse aankomst van de kerstman. Die komt met een speciale trein op de laatste zaterdag van november aan op het hoofdstation van de stad. Hier wordt hij door vele kinderen om 11.00 uur verwelkomd, waarna hij verhuist naar zijn kraam op de Markt.

Kerstmarkt Leipzig

Andere kerstactiviteiten in Leipzig

Niet alleen op de Markt is Leipzig in de maand voor kerstmis in kerstsferen, de hele binnenstad doet mee. Zo zijn er ook kerstmarkten op de Naschmarkt, Nikolaikirchhof en Augustplatz.

Naschmarkt

Vlak naast de Markt is er een tweede kleinere plein in de binnenstad van Leipzig, de Naschmarkt. Waar op de Markt een moderne kerstmarkt wordt gehouden, wordt op de Naschmarkt een historische kerstmarkt gehouden. Ambachtslieden laten hier zien hoe al eeuwen bijvoorbeeld metaal bewerkt wordt en hoe kaarsen gemaakt worden. Ook hier zijn genoeg stalletjes om te drinken en eten.

Nikolaikirchhof

Wat is een mooier decor voor een kerstmarkt dan de imposante Nikolai kerk in Leipzig? Op het knusse plein voor de kerk staan verschillende kraampjes. Hier vind je veel traditioneel handwerk uit het Ertsgebergte. Daarnaast is er ruimte voor klassiek aardewerk. Het hoogtepunt van de kerstmarkt op Nikolaikirchhof is de 8 meter hoge kerstpiramide, zoals we die in het Ertsgebergte kennen. Dit is een prachtig stuk houtsnijkunst en in Leipzig vind je hem levensgroot.

Kerstpiramide
De kerstpiramide staat bij de Nikolaikirchhof (foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay)

Augustplatz

Aan de rand van het centrum, bij de Leipziher Opera, ligt de Augustplatz. Dit plein verandert in de maand voor kerst in een Fins dorp en daarbij is een sprookjesbos met mythische wezens voor de kinderen. Je kunt het niet missen vanwege het hoge reuzenrad dat hier staat. Proef van het Finse gebak en andere lokale specialiteiten, zoals zalm en rendier.

Kerstmarkt Leipzig Augustmarkt
De kerstmarkt op de Augustplatz (foto: Martin Lutze via Pixabay)

Zelf naar Leipzig reizen

Ga je zelf naar de kerstmarkt Leipzig? De stad ligt op ongeveer 600 kilometer afstand van Utrecht en is in een kleine 7 uur te bereizen met de auto. Ook kun je ervoor kiezen om comfortabel met de trein te reizen. Vanaf Utrecht rij je met NS Highspeed in 7 uur naar deze Oost-Duitse stad. Of kies voor de goedkope Flixbus.

Overnachten

Zoek je een voordelig hotel in voor jouw tripje naar de Kerstmarkt Leipzig? Een van de goedkoopste 3 sterren hotels in het hart van de stad is het Best Western Hotel. Op Trivago vind je meer dan 250 hotels en appartementen in de stad tegen de scherpste prijs.