Een weekendje of een weekje Berlijn is hét moment om een sportwedstrijd te bezoeken. Aan topsport geen gebrek in de Duitse hoofdstad. Voetbal in de Bundesliga bij Hertha BSC en Union Berlin. Europese topclubs op gebied van handbal, basketbal en volleybal. En geweldige evenementen als de Zesdaagse van Berlijn en de marathon.

Duitsers beleven sport op een heel andere manier dan wij Nederlanders. Het zit meer in hun cultuur. Niet alleen bij het voetbal zitten de stadions vol. Ook de basketballers van Alba Berlin en de ijshockeyers van Eisbären Berlin trekken regelmatig 10.000 toeschouwers of meer. Echte tifo op de tribunes bij de handballers van Füchse Berlin en de volleyballers van Berlin Recylcing Volley. Een wedstrijd in Duitsland staat garant voor een fantastisch uitje! Boek nu alvast een hotel.

Hertha BSC
Hertha BSC speelt zijn wedstrijden in het imposante Olympia Stadion (foto: Muns/ CC BY SA)

Met Hertha BSC en 1. FC Union Berlin kent Berlijn twee voetbalclubs die uitkomen op het hoogste niveau, de Bundesliga. Een groter verschil tussen twee clubs ineen stad bestaat bijna niet.

Hertha BSC

Hertha BSC is de grootste club in Berlijn en sinds 1998, op twee seizoenen na, eigenlijk een zekerheidje in de Bundesliga. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het enorme en indrukwekkende Olympia Stadion, waar plek is voor zo’n 75.000 toeschouwers. Het is de club van West-Berlijn. De fanatieke supporters zitten/staan op de Ostkurve.

Tickets Hertha BSC

Wil je een wedstrijd bezoeken van Hertha BSC? Bestel hier je tickets.

Union Berlin

Union Berlin
In het stadion An der Alten Försterei hangt een unieke sfeer tijdens de wedstrijden van Union Berlin (foto: Christian Liebscher (Platte)/CC BY SA)

1. FC Union Berlin heeft de laatste jaren een cultstatus bereikt in Duitsland. De club uit de wijk Köpinick is een echte Ostclub. In het seizoen 2018-2019 bereikten zij het onmogelijke, promotie naar de Bundesliga. En heel erg knap, de Berlijners wisten in het eerste seizoen te overleven. Dat heeft veel te maken met de bijzondere sfeer in het stadion An der Alten Försterei. Grote kans dat dit de bijzonderste stadionbeleving ooit voor je wordt.

Supporters hebben in de afgelopen jaren met hun eigen handen dit stadion deels gebouwd. Op de nieuwe hoofdtribune na, kent het stadion alleen maar staplaatsen. De fanatieke supporters staan aan de Waldseite, maar het hele stadion zingt en springt met hun liederen mee. Bestel hier tickets voor Union Berlin.

Tickets Union Berlin

Misschien is het inmiddels wel de grootste cultclub van Duitsland. Boek hier tickets voor Union Berlin.

De Duitse voetbalcompetitie ligt rond kerst en de jaarwisseling altijd stil. Maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Naast de vele kerstmarkten in Berlijn is het Weihnachtssingen in stadion An der Alten Försterei een echte traditie geworden. Het stadion en veld loopt op kerstavond met duizenden mensen vol met fans van de club, die samen gewapend met een kaars kerstliederen zingen.

Basketbal:

Bastketbal is groot in Duitsland en trekt duizenden toeschouwers. De Bundesliga telt 18 clubs en een van de grootste is Alba Berlin.

Alba Berlin
De basketballers van Alba Berlin trekken gemiddeld zo'n 10.000 toeschouwers (foto: Wikimedia/Alter Fritz)

Alba Berlin

De Mercedes Benz-Arena is de thuishaven van Alba Berlin. 14.500 toeschouwers passen hierin als Alba thuis speelt. Gemiddeld trekt de negenvoudig kampioen van Duitsland zo’n 10.000 toeschouwers. Ongekend! Gekleed in het geel en blauw moedigen zij hun team aan met trommels, gezang en geklap.

Binnen Duitsland is Alba Berlin een heel grote club. Sinds 1991 is het 9 keer kampioen geworden, pakte het 10 keer de beker en een keer werd een Europa Cup gewonnen.

Koop een ticket en geniet zelf van het spektakel dat Alba biedt.

IJshockey:

Net als basketbal is ijshockey een veel grotere sport in Duitsland dan in Nederland. Vrijwel elke stad kent een ijsstadion met een profteam. Een van de grootste is Eisbären Berlin.

Eisbären Berlin
Een bezoek aan die Eisbären Berlin is een hele belevenis (foto: Wikimedia)

Eisbären Berlin

Net als de basketballers van Alba Berlin spelen de ijshockeyers van Eisbären Berlin hun thuiswedstrijden in de grote Mercedes Benz-Arena. Speciaal hiervoor wordt er een ijsvloer neergelegd. 14.500 toeschouwers kunnen erin en regelmatig zit het helemaal vol.

De club werd in 1954 opgericht in de DDR als Dynamo Berlin. Sinds 1992, na de hereniging, gaat het door het leven als Eisbären Berlin. Het is de recordkampioen van Duitsland. Wedstrijden zijn spectaculair, er is veel entertainment omheen en net als in het voetbal kennen de Eisbären ook echte fanatieke supporters. Echt een openbaring voor sportfans.

Bestel een ticket en maak het zelf mee.

Handbal:

Nog zo’n grote sport in Duitsland: handbal. Spektakel, veel doelpunten en volle arena’s. In Berlijn vind je Füchse Berlin.

Füchse Berlin
Füchse Berlin is een van de tophandbalclubs in Duitsland (foto: Wikimedia/Velomax)

Füchse Berlin

Duitsers weten hoe je spektakel maakt van een sportwedstrijd. Dat geldt ook zeker voor de handballers van Füchse Berlin. De duizenden toeschouwers genieten elke thuiswedstrijd vuurwerk, sfeer en tophandbal in de sterkste mannencompetitie ter wereld.

Füchse Berlin speelt zijn thuiswedstrijden in de Max-Schmeling-Halle. Met een capaciteit van 9.000 toeschouwers is het de tweede hal van Berlijn. Regelmatig zit het stadion volledig vol voor de ‘Vossen’. Hoewel het team nog nooit kampioen van Duitsland is geworden, heeft het wel enkele Europa Cups gewonnen. Koop een ticket en bezoek ook eens een van hun sfeervolle wedstrijden.

Volleybal:

In Duitsland is alles net even iets groter en beter op sportgebied dan in Nederland. Dat geldt ook voor de volleybalcompetitie. Meer publiek, betere spelers en meer spektakel. De topclub in Berlijn is Berlin Recycling Volleys.

Berlin Recycling Volleys
De volleyballers van Berlin Recycling Volleys spelen hun thuiswedstrijden in de Max-Schmeling-Halle (foto: Wikimedia/Velomax)

Berlin Recycling Volleys

Met zeven landstitels mag Berlin Recylcing Volleys zich een van de grootste clubs van het land noemen. Ook Europees speelt de club zeker een rol. Samen met de handballers van Füchse Berlin deelt het de Max-Schmeling-Halle als thuishaven.

Bezoek een wedstrijd van Berlin Recycling Volleys en ontdek de geweldige sfeer. Dit is topvolleybal pur sang! Hier koop je de tickets.

Baanwielrennen:

Wielrennen, en dan met name het baanwielrennen, is in Duitsland groot. Er worden verschillende zesdaagses verreden, maar de Zesdaagse van Berlijn is misschien wel het leukste om te bezoeken.

Wielerzesdaagse Berlijn
De Wielerzesdaagse Berlijn wordt verreden in het schitterende Velodrom (foto: Wikimedia/Nicola)

Zesdaagse van Berlijn

Eind januari, stadion Velodrome, wordt de Zesdaagse van Berlijn verreden. Zes dagen baanwielrennen op topniveau, heel veel entertainment en volle tribunes. Gemiddeld trekt het evenement 70.000 toeschouwers.

Het leuke aan een zesdaagse is het afwisselende programma. De wielrenners, die rijden in teams van twee, komen ’s avonds op tal van onderdelen in actie. Achtervolging, koppelkoers, sprint en meer. Met topsnelheden over de 60 kilometer per uur op een baantje van enkele honderden meters is dit echt topsport. En de coureurs weten hoe ze het publiek moeten vermaken. Tussendoor kun je eenvoudig op het middenterrein komen en de toprenners van dichtbij bekijken. Tof!

Ga ook een avond naar de Zesdaagse van Berlijn en geniet van de races en sfeer. Koop nu je ticket.

Atletiek:

Natuurlijk zijn er regelmatig top atletiek evenementen te zien in het Olympiastadion. Maar het bekendste evenement is de Marathon van Berlin

Marathon Berlijn
De marathon van Berlijn gaat onder meer door de Brandenburger Tor (foto: Wikimedia/Simon Mannweiler)

Marathon van Berlijn

De Marathon Berlin staat bekend om het snelle parcours. Menig wereldrecord op de marathon is hier gesneuveld. De stadsmarathon laat je een groot deel van de stad zien. Als toeschouwer is het ook zeker leuk om het mee te maken, meedoen is nog veel toffer. Meld je hier aan, dan weet je zeker dat jij een startnummer hebt.

Reizen naar Berlijn

Berlijn is eenvoudig in een dag te bereizen. Met de auto is het zo’n 6,5 uur rijden vanuit Utrecht, wanneer je geen files hebt. Ook kun je kiezen om de Flixbus te nemen. Zelf heb ik goede ervaringen met het reizen met de trein naar Berlijn. Het is iets sneller dan met de auto, niet duur en comfortabel.

Lees ook: Berliner Unterwelten – ontdek de bunkers onder Berlijn

Lees ook: Karl-Marx-Allee – een ode aan de mooiste straat van Berlijn

Lees ook: Adembenemend uitzicht over de Duitse hoofdstad vanuit de Fernsehturm

Overnachten in Berlijn

Overnachten in Berlijn is geen enkel probleem. Deze fantastische stad telt honderden hotels in alle prijscategoriën. Maar je kunt natuurlijk ook tot in de vroege uurtjes doorfeesten. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.