Ga je op stedentrip naar de hoofdstad van Duitsland? De comfortabelste manier van reizen is met de trein naar Berlijn. Ontdek hier alle voordelen van het treinreizen boven een reis met de eigen auto, bus of met het vliegtuig.

Allereerst moeten we een vooroordeel wegnemen. Met de trein naar Berlijn is niet duur. Dat zou je kunnen verwachten, als je naar de prijs van een ticket op het Nederlands spoor kijkt. Maar via NS International kun je al een enkele reis boeken voor 38 euro vanaf Utrecht Centraal. Minder dan 6 uur later stap je vervolgens uit op Berlin Haubtbahnhof. Maar het kan nog goedkoper. Hoe? Dat leggen we verderop uit.

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor (foto: Flickr/Wilhelm Joys Andersen)

Het reizen met de trein heeft veel voordelen, zeker wanneer je zulke grote afstanden aflegt. We leggen ze hieronder uit.

1. Het is snel

Een reis van Utrecht Centraal naar Berlijn Haubtbahnhof kan met de trein al in 5 uur en 43 minuten. Het eerste stukje reis je met een Sprinter naar Amersfoort, van daar gaat het met IC naar Hannover en van Hannover gaat het in een ruk met de ICE naar de plek van bestemming. Ter vergelijking: met de auto is het zo’n 6,5 uur rijden naar de Duitse hoofdstad.

ICE
Tussen Hannover en Berlijn reis je in een supersnelle ICE (foto: Flickr/Pedro Plassen Lopes)

2. Geen files

Als iets vervelend is als je op reis bent, dan zijn het wel files. Een half uur stilstaan, of nog veel langer, bah. Het is niet alleen tijdverlies, maar vaak ook een stuk frustratie. En iedereen weet hoe de Duitsers altijd met hun snelwegen bezig zijn. Het is dan ook een utopie om te denken dat je in een ruk door kunt rijden naar de Berlijn. Met de trein heb je hier geen last van. Met een snelheid van 120 tot 180 kilometer per uur raas je door het Duitse landschap.

3. Comfortabel reizen

Duitse treinen zitten doorgaans wat ruimer dan we in Nederland gewend zijn. Boek je een ticket bij NS International, of via Deutsche Bahn, dan kun je een stoel reserveren. Dit is een aanrader. Veel plekken zijn bezet. Met je gereserveerde stoel hoef je alleen als je instapt het juiste treinstel te vinden. Dit staat op je ticket en op de buitenkant van de trein vermeld. Geniet vervolgens van de prima stoelen. Bovendien zijn de treinen relatief stil.

Berlin Haubtbahnhof
Berlin Haubtbahnhof (foto: Flickr/Jan-Willem Reusink)

4. Minder vermoeiend

Iedereen weet het, reizen is vermoeiend. Zeker als je in de auto zit. Je moet geconcentreerd zijn. Auto’s die langs je heen flitsen, het verkeer dat ineens remt en dan weer optrekt. Je hebt een taak, de hele tijd aandacht erbij houden. Dat is in de trein niet nodig. Hier kun je rustig je ogen sluiten en lekker gaan slapen. Je komt gegarandeerd beter uitgerust aan op de plek van je bestemming.

5. Tijd voor iets anders

Reis je met de trein naar Berlijn, dan heb je tijd voor iets anders onderweg. Lees een boek, pak je studie erbij, schrijf een puzzelboekje vol, speel een spelletje met een reisgenoot of werk op je laptop. Die 6 uur durende reis kun je heel goed besteden en voor je weet kom je in Berlijn aan.

6. Geen parkeerkosten

Ben je niet met de auto? Dan hoef je natuurlijk ook geen parkeerkosten te betalen. Dat scheelt bij een hotel al snel zo’n 20 euro per 24 uur. Die heb je op deze manier snel verdiend.

Berlijn Brandenburger Tor en Fernsehturm
De Brandenburger Tor en de Fernsehturm zijn de beeldvangers van Berlijn (foto: Pixabay/Pawel Grzegorz)

7. Goed voor het milieu

Natuurlijk kun je de auto pakken naar Berlijn. Misschien ben je er ook wel iets eerder. Maar het reizen met de auto is vele malen slechter voor het milieu dan het reizen met de trein.

8. Aankomst in hartje Berlijn

Aan het eind van je comfortabele treinreis naar Berlijn rij je Berlin Haubtbahnhof binnen. Dit architectonische wonder ligt midden in Berlijn, vlakbij de Spree, de Reichstag en Tiergarten. Maar het station zelf is ook al de moeite waard om te bekijken. Het is een opeenstapeling van verdiepingen waar treinen, trams en metro’s binnen komen rijden.

Vanuit Haubtbahnhof pak je vervolgens voor enkele euro’s een S-Bahn of U-Bahn naar de plek waar je verblijft. Of je maakt het jezelf eenvoudig en pakt een taxi, waarvan er buiten talloze staan.

Reichstag
De Reichstag ligt niet ver bij Haubtbahnhof vandaan (foto: Flickr/Stinging Eyes)

Goedkoop met de trein naar Berlijn

Er zijn twee goede opties om een treinreis naar Berlijn te boeken. Of je boekt je ticket op NS International, of je boekt hem op de site van Deutsche Bahn. Bij beide organisaties kan dit in het Nederlands (ja, ook bij Deutsche Bahn) en kun je jouw dichtstbijzijnde station aangeven als vertrekpunt. Van Leeuwarden tot Bergen op Zoom.

Wil je goedkoop reizen, dan is het belangrijk dat je zo vroeg mogelijk boekt. Het liefst al enkele maanden van te voren. De goedkoopste ritten zijn vaak op vervelende tijdstippen, bijvoorbeeld in de avonduren. Dat betekent dat je ’s nachts aankomt in Berlijn. Maar voordelig is het wel.

Televisietoren Berlijn
De Fernsehturm is een van de symbolen van Berlijn (foto: David Mark)

Goedkoop 2: Treinreis starten in Duitsland

Moet je eerst met de auto naar een station? Parkeren in Nederland is duur. Zelf vind ik het daarnaast makkelijk om de boemeltreintjes in Nederland over te slaan. Ik boek een ticket vanaf een station in Duitsland en rij daar met de auto naartoe. Zeker als je uit een klein plaatsje vertrekt, zijn er vaak gratis parkeerplaatsen in de buurt.

Het voordeel hiervan is dat de treinreis korter is, maar vaak ook goedkoper. Dat geld dat je hiermee wint, ben je echter aan benzine kwijt. Het geld wat je niet uitgeeft aan parkeren, dat is winst.

East Side Gallery
East Side Gallery is een overgebleven stuk van de Berlijnse Muur (foto: Flickr/Tomasz Baranowski)

Andere manieren van reizen

Ben je te laat met het kopen van tickets voor de trein? Of reis je liever op een andere manier? Berlijn is ook eenvoudig te bereizen met de auto, Flixbus of met het vliegtuig.

Met de auto naar Berlijn

Of je nu vanuit Groningen, Utrecht of Maastricht naar Berlijn rijdt, de route gaat altijd via Hannover. Vanuit Groningen is het zo’n 5 uur en 50 minuten rijden, Vanuit Utrecht ongeveer 6,5 uur en vanuit Maastricht nog 10 minuten verder. Onderweg kom je langs de voormalige grensovergang Helmstedt-Marienborn. Ben je geïnteresseerd in deze voormalige grenspost tussen West- en Oost-Duitsland, dan moet je zeker even rondkijken op deze historische plek, die tegenwoordig een gratis museum is.

Bij een verbruik van 1 op 15 ben je tussen 80 en 90 liter benzine kwijt bij een retourtje Berlijn.

Museuminsel
Museuminsel is het beroemde museumeiland in Berlijn (foto: Flickr/Francisco Anzola)

Met de Flixbus

De goedkoopste manier van reizen naar Berlijn is met de Flixbus. Hier geldt ook: hoe vroeger je tickets koopt, hoe goedkoper het is. Voor enkele tientjes rij je die kant al op. De reis is wat minder comfortabel dan met de trein, maar toch ben je in 8 tot 10 uur in Berlijn.

Met het vliegtuig

De snelste manier van reizen naar Berlijn is met het vliegtuig. Een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar het nieuwe vliegveld Berlin Brandenburg duurt 1 uur en 20 minuten. De prijzen op Expedia verschillen. Voor vliegtickets geldt dat je ze het best 8 weken voor je reis kunt kopen.

Maar is een vliegreis zoveel sneller dan met de trein? Als je 2 uur van te voren op Schiphol moet zijn, en je moet natuurlijk ook naar Schiphol toe reizen, dan ben je al bijna 4 uur onderweg voor je in Berlijn bent. Vervolgens wachten op je koffer en nog een reis naar het hotel en je bent na 5,5 uur reizen op de plek van bestemming.

Met de trein naar Berlijn is het makkelijkste

Conclusie? Wil je snel, comfortabel en voordelig naar de hoofdstad van Duitsland reizen?  Met de trein naar Berlijn is ideaal. Je bent er sneller dan met de auto of bus, ongeveer net zo snel als met het vliegtuig, maar het is vele malen comfortabeler. Ga zitten, geniet van de rust en gebruik je reistijd nuttig of ontspan. Voor je het weet ben je op de plek van bestemming. Maar boek dus ruim op tijd een ticket.

Overnachten in Berlijn

Berlijn puilt uit van de hotels en appartementen. Vind voordelig de beste plekken op Booking.com. Mijn favoriete hotels in Berlijn zijn het Pullman Schweizerhof en het Holiday Inn vlakbij Alexanderplatz.

Activiteiten en tours in Berlijn