Bijna 15.000 toeschouwers volgen de puck, fanatieke supporters trommelen en zingen en mijn buurman zet een halve liter bier aan zijn lippen. Welkom bij Eisbären Berlin, de grootste ijshockeyclub van Duitsland. Een geweldige ervaring.

Een stedentrip betekent voor mij ook altijd even kijken of er een leuke sportwedstrijd wordt gespeeld. In Berlijn zit je wat dat betreft altijd goed. Sportwedstrijden in de Duitse hoofdstad staan garant voor veel publiek, een toffe sfeer en veel spektakel.

Supporters bij Eisbären Berlin
Tijdens de wedstrijden hangt er een sfeer als tijdens een voetbalwedstrijd (foto: Flickr/Michael Panse)

Na wedstrijden van Union Berlin en de Wielerzesdaagse van Berlijn, is nu Eisbären Berlin aan de beurt. Moet je van ijshockey houden als je een leuke avond wilt hebben? Nee, dat is echt niet nodig. Mijn kennis van de sport is beperkt. Maar ik laat me graag meeslepen in het enthousiasme van al die duizenden op de tribunes.

IJshockey is een grote sport in Duitsland

IJshockey is in Nederland slechts een kleine sport. Onze beste club, de Tilburg Trappers, komt uit in de 3e divisie van Duitsland. Daarnaast kent Nederland een gezamenlijke competitie met België. Hoe anders is dat in Duitsland. De Bundesliga telt 14 teams. De clubs spelen in grote stadions en trekken elke thuiswedstrijd duizenden toeschouwers. IJshockey is groot bij onze Oosterburen.

Dat merk ik wanneer ik 45 minuten voor het begin van de wedstrijd Eisbären Berlin – Düsseldorf EG bij de kassa kom van de Mercedes Benz Arena. Er zijn nog slechts enkele kaartjes te koop. De beste plaatsen zijn al verzegd. Misschien had ik de tickets van te voren online moeten kopen.

Hoge tribunes
De Mercedes Benz Arena is een kolossaal indoorstadion (foto: Flickr/Michael Panse)

Bizarre geschiedenis van Eisbären Berlin

Eisbären Berlin is een zogenaamde Ostclub, voor zover je daar nog over kunt spreken. In 1954 wordt het opgericht als SC Dynamo Berlin. Samen met SG Dynamo Weiswasser overleeft de club in 1970 de sanering van de Oost-Duitse ijshockeywereld. De regering belsuit dat jaar dat ijshockey te duur is en dat het geen clubs wil helpen. Alle clubs worden daarom min of meer opgeheven, op Dynamo Berlin en Dynamo Weisswasser na. Tot 1990 spelen alleen zij in de kleinste ijshockeycompetitie ter wereld.

In 1994 wordt de naam Dynamo Berlin ingeruild voor Eisbären Berlin. Het is het begin van een succesverhaal. Zeven nationale titels weet de club tot en met 2020 te veroveren.

Spelerspresentatie
De spelers komen uit de bek van een ijsbeer het ijs op geschaatst (foto: Flickr/Michael Panse)

‘Wir wollen die Eisbären sehen’

Vlak voor het begin van de wedstrijd gaan de lampen uit. Ineens begint er een lichtshow en in de hoek van het veld komt de kop van een ijsbeer tevoorschijn. Een commentator roept alle spelers een voor een uit de berenkop tevoorschijn. Fans juichen en zwaaien met vlaggen. Het ‘Wir wollen die Eisbären sehen’ schalt uit de boxen. Nee, dit is geen voetbalwedstrijd. Dit is ijshockey in Duitsland.

De reputatie van grootste club van Duitsland kan Eisbären Berlin deze avond niet waarmaken. De fans voor mij uit Dusseldorf hebben een prima uitje. Hun club domineert en veegt de vloer aan met de Berlijners. Even wordt het spectaculair, als ijshockeyers van beide teams traditiegetrouw met elkaar op de vuist gaan. Verder wil de wedstrijd maar moeilijk ontbranden.

Het publiek wordt opgewarmd voor de wedstrijd en de spelers gepresenteerd:

Prima uitzicht

Vanaf mijn plekje bovenin de Mercedes Benz Arena kan ik de wedstrijd prima volgen, hoewel die kleine puck wel heel  klein wordt. Is dat erg? Je zou het denken, maar eigenlijk helemaal niet. Het spel is prima te volgen. En met de sfeer rondom het duel is het gewoon puur genieten.

Een braadworst en nog een halve liter verder is de wedstrijd ten einde. Dusseldorf gaat er met de winst vandoor: 2-5. De spelers van Eisbären Berlin bedanken de fans voor hun komst. Nog een keer verbaas ik mij over dit enorme stadion dan bomvol zat.

Dan is het tijd om terug te gaan naar het hotel. Er staan tijdens deze stedentrip Berlijn nog enkele andere hoogtepunten op het programma, zoals een bezoek aan de voormalige Stasi gevangenis Hohenschönhausen en de bunkers onder de stad bezoeken bij de Berliner Unterwelten. En natuurlijk wandel ik nog even langs de imposante Fernsehturm, waar vanuit je een fantastisch uitzicht over de stad hebt.

Overnachten in Berlijn

Tijdens deze stedentrip naar Berlijn verbleef ik in het Holiday Inn hotel, vlakbij Alexanderplatz. Een prima middenklasse hotel en een mooie locatie om als uitvalsbasis te gebruiken om Berlijn te ontdekken. Overigens kan ik je van harte aanbevelen om met de trein naar Berlijn te gaan.

Activiteiten in Berlijn

Een van de leukste activiteiten in Berlijn is een bezoek aan Berlin Dungeon. Via een wankele lift ga je 800 jaar terug in de tijd naar de duistere tijden in de Duitse hoofdstad. In dit levende spookhuis word je achterna gezeten door soldaten en kom je misschien wel in een martelkamer terecht…

Daarnaast zijn er nog veel meer leuke activiteiten in de stad.