Dresden puilt uit van de mooie paleizen, kerken en andere gebouwen. Maar als je ogen eenmaal de Semperopera Dresden hebben gevonden, dan laten ze dit schitterende gebouw niet meer los. Voor de buitenkant kom je bijna superlatieven tekort, de binnenkant is als het bombastische slotakkoord van een klassiek concert waarbij het orkest tot een hoogtepunt komt.

Dat we dit unieke gebouw tegenwoordig nog kunnen bezoeken, dat is mirakel. Bij het bombardement op Dresden in 1945 wordt een groot deel van de historische binnenstad verwoest. Wat niet vernield is door de bommen, wordt daarna door de vlammen verwoest.

Niet veel gebouwen die zijn verwoest in de Tweede Wereldoorlog zijn weer opgebouwd in de DDR. De Semperopera Dresden gelukkig wel. En daarom kunnen we dit schitterende gebouw nu bezoeken. Natuurlijk kun je een ticket voor een voorstelling kopen, maar je kunt ook een rondleiding door het gebouw krijgen.

Tijdens de rondleiding heb je het gevoel dat je teruggaat naar de 19e eeuw. Alsof je wandelt door een paleis. Gangen met bogen aan de buitenkant waardoor het licht naar binnen valt. Hoewel er geen muziek klinkt, is het niet lastig om de klanken van violen te horen in je hoofd.

Het plafond heeft allerlei vormen die fantastisch zijn gedecoreerd met goud en zachte kleuren. Daaronder hangen tal van kroonluchters die de hal verlichten. Aan de zijkant staan versierde pilaren die niet zouden misstaan in een Romeinse tempel.

Hal Semperoper Dresden
De hallen hebben marmeren pilaren (foto: Flickr/Thomas Quine)

Grote zaal van de Semperoper Dresden

Wanneer je de grote zaal betreedt, wordt je de adem haast onthouden. Zo groot, zo indrukwekkend. En de akoestiek, ongekend. Dit is pure kunst. In het midden van de zaal staan honderden klassieke rode theaterstoelen. Langzaam loopt deze tribune schuin omhoog, zodat iedereen goed zicht heeft op het podium.

Maar zonder artiesten op het podium, dwalen je ogen onmiddellijk af naar de vier verdiepingen aan balkons. De bovenste wordt gebruikt om het podium en de zaal goed te verlichten, de onderste drie zijn voor de notabelen die het theater bezoeken.

Als je ogen verder naar boven glijden, kom je bij het indrukwekkende plafond uit. Dit is ook prachtig versierd. In het midden hangt een enorme lamp. Ooit zal het een kroonluchter zijn geweest, nu is het een prachtig onderdeel van de zaal die tevens dient als decor.

Operazaal Semperoper Dresden
De betoverende operazaal (foto: Christian Barth, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

Podium

Het podium van de Semperoper Dresden heeft een rustige uitstraling. Belangrijk, want het publiek komt uiteindelijk voor de artiesten die hier optreden. Maar rondom het podium is het weer een genot voor het oog. Engeltjes staan in de nissen van de vierkante pilaren.

De details, je kunt ze bij lange na niet allemaal opnoemen. Kijken, kijken, kijken en genieten.

Geschiedenis van de Semperoper Dresden

De Semperoper Dresden is helemaal niet de officiële naam van het operagebouw op de oever van de Elbe. In 1838 wordt begonnen met de bouw van het cultuurpaleis, de Sächsische Staatsoper. Het is de koninklijke staatsopera van het koninkrijk Saksen, dat dan nog echt een land is.

De eerste architect van dit juweel is Gottfried Semper. Hij kiest voor een stijl die is geïnspireerd op de vroege Renaissance. Als de opera drie jaar later in gebruik wordt genomen, is het bouwwerk nog indrukwekkender dan dat het nu is.

Allereerste Semperoper Dresden
Zo zag de allereerste Sächsische Staatsoper eruit (foto: Carl Täubert, Public domain, via Wikimedia Commons)

Brand verwoest Sächsische Staatsoper

Bij werkzaamheden op zolder breekt in 1869 brand uit in het operagebouw. Het vuur verwoest alles. Binnen zes weken wordt een houten noodtheater gebouwd. Twee jaar later wordt begonnen met de bouw van een nieuw permanent operagebouw.

Dat gebeurt niet door Gottfried Semper. Hij heeft zich in 1849, net als componist Richard Wagner, bij een groep opstandelingen aangesloten. Die eisten veranderingen in het land. De opstand wordt neergeslagen en Semper moet vluchten.

Nieuwe Sächsiche Staatsoper

Maar de naam Semper blijft voor eeuwig verbonden aan het operahuis. Zoon Manfred Semper krijgt de opdracht. In de geest van zijn vader bouwt hij een schitterende nieuwe Sächsische Staatsoper. Een parel voor de stad. Alleen kiest hij niet voor de vroege Renaissancestijl, maar juist voor voor stijl die is gebaseerd op de late Renaissance.

Het operagebouw bij nacht
Overdag is het operagebouw schitterend, 's nachts wordt het ook betoverend van de buitenkant (foto: Sebastian W via Pixabay)

Derde Staatsoper

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gaat het opnieuw mis. Bij de geallieerde bombardementen op Dresden, in de nacht van 13 op 14 februari 1945, komen zo’n 25.000 mensen om het leven. De complete historische binnenstad is verwoest, waaronder de Semperoper.

Waar in het Westen snel wordt begonnen met de herbouw, blijft het puin van de nadagen van de oorlog lang liggen in de Oost-Duitse straten. De Sovjet Unie heeft andere prioriteiten. Maar in 1952 wordt toch begonnen met de herbouw van het operagebouw. Vier jaar later is de buitenkant hersteld.

De muren van het muziekpaleis mogen dan wel staan, de binnenkant is nog een ramp. Pas in 1977 wordt begonnen met de reconstructie van de binnenkant, acht jaar later is het af en zal er voor het eerst worden opgetreden. Na de val van de DDR is de Semperoper Dresden opnieuw verbouwd.

Het operagebouw overdag
(foto: David Mark via Pixabay)

Optreden bezoeken

Tegenwoordig zijn er dagelijks optredens in het misschien wel het mooiste operagebouw ter wereld. Van het Zwanenmeer tot Sneeuwwitje en van opera’s als Die Zauberflöte tot optredens van die Staatskapelle Dresden. Het programma is indrukwekkend.

Bekijk hier het hele programma en koop kaartjes voor een van de shows.

Bezienswaardigheden Dresden

De Sächsische Staatsoper is een van de talloze mooie gebouwen in Dresden. Wil je betoverd worden, dan zul je het zeker moeten bezoeken. Een rondleiding kost 13 euro.

Maar naast de Semperoper heeft Florence aan de Elbe, zoals Dresden liefkozend wordt genoemd, nog zoveel meer bijzonderheden die je moet zien. Wil je ze allemaal zien, dan kun je ervoor kiezen om een ticket voor de Hop on, Hop off bus te kopen.

Onderweg zul je onder meer langs de Frauenkirche komen, het Zwinger paleis en het Taschenberg paleis. Maar ook de Fürstenzug is bizar indrukwekkend. En wat te denken van het Stallhof.

Ook is het leuk om Dresden tijdens een fietstour met een lokale gids te ontdekken.

Niet zo bekend, maar wel erg leuk om te bezoeken, is het DDR Museum Die Welt der DDR. Dit is pure Ostalgie. Hier staat speelgoed waar Oost-Duitse kinderen mee speelden, er is een uitgebreide collectie met motoren en auto’s en er zijn supermarkten, kapsalons en ziekenzalen nagebouwd. Voel hoe het is om eens in de schoolbanken te zitten op een DDR-school en neem een kijkje in een appartement van toen.

Binnenplaats Zwinger
De binnenplaats van het mooie Zwinger Paleis (foto: eigen)

Overnachten in Dresden

Tegenwoordig is Dresden een moderne stad met hotels in alle prijsklassen. Op Trivago vind je ze voor de beste prijs.

Daarnaast zijn er in en rondom Dresden vele vakantiewoningen te huur. Zo kun je niet alleen deze historische stad bezoeken, maar ook de prachtige omgeving. Denk aan het naastgelegen Nationaal Park Saksisch Zwitserland, of een van de vele mooie steden, zoals de stad van de torens Bautzen en de mooiste stad van Duitsland Görlitz. En ook het naastgelegen middeleeuws Pirna is erg leuk om te bezoeken.

Belvilla heeft een uitgebreid aanbod aan vakantiewoningen in de omgeving van Dresden. Je kunt er ook voor kiezen om de rust op te zoeken en te overnachten in een natuurhuisje in de schitterende omgeving van Dresden.

Activiteiten in Dresden