Ze noemen Dresden het Florence aan de Elbe. Dit belooft veel! Maar het is ook de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig werd verwoest door de geallieerden. Wat is hier nog van terug te zien? Als we onze auto parkeren in een parkeergarage onder de Karstadt in het centrum van de stad, zitten we vol verwachtingen.

We zijn op vakantie in het stadje Hohnstein, dat in het prachtige natuurpark Saksisch Zwitserland ligt. We hebben hier een mooie vakantiewoning voor weinig geld. Op een half uurtje rijden naar het westen ligt Dresden. Deze stad moet een van de hoogtepunten van onze reis worden.

Het is warm als we vanuit de garage de straat op lopen. En een ding valt direct op, het is hier sfeervol! Mensen slenteren door de mooie winkelstraten en zitten op terrasjes. Maar voor de winkels zijn we niet hier en dat terrasje komt later wel. Wij zijn hier voor het Florence aan de Elbe.

Om alle toeristische hotspots te kunnen zien, hebben we tickets voor de Hop on, Hop off bus van te voren al online gekocht. Ideaal! Geen gedoe met kaartjes kopen, we kunnen gewoon op stap. En bovendien ben je met de Hop on, hop off bus er zeker van dat je alle hoogtepunten van Dresden krijgt te zien!

Voor ons is de bustocht perfect. ’s Middags wordt er regen verwacht en willen we het DDR Museum bezoeken. De stad moeten we dus ‘s ochtends in een hoog tempo bezoeken.

Fontein in het Zwingerpaleis
Het Zwingerpaleis is de eerste stop (foto: eigen)

Zwinger paleis

Onze tocht begint bij het Zwinger paleiscomplex. Wat een verrassing en wat een rijkdom. Via de poort onder de Kronentor komen we op een grote binnen binnenplaats met wandelpaden, grasvelden en fonteinen. Om ons heen schitterende gebouwen. Dit is de plek waar grote toernooien en feesten werden georganiseerd. De schoonheid is verblindend.

Zwingerpaleis in Dresden
Op de binnenplaats van het Zwinger paleis werden vroeger feesten en toernooien georganiseerd (foto: eigen)

We scharrelen een tijdje rond, zitten even van het mooie weer te genieten bij een fontein, maar dan moeten we weer verder. De tocht met de bus is in totaal 90 minuten, dus we mogen niet te lang blijven hangen. Daarom gaan we aan de Orientalische Tabak- und Cigarettenfabrik Yenidze voorbij. Jammer, want het ziet er van een afstandje schitterend uit. Via het Kongresszentrum rijden we naar het Grand Hotel Taschenbergpalais. Hier moeten we erg weer even uit.

Tashenbergpalais en Semperoper

Het Tashenbergpalais in hartje centrum is prachtig, maar het vlakbij gelegen Semperoper Dresden maakt meer indruk. Het is het mooiste gebouw van de stad. En echt waar, de binnenkant is nog mooier dan de buitenkant! Er worden hier schitterende rondleidingen gegeven. Het naastgelegen Residentzschloss is een van de oudste gebouwen in Dresden en tegenwoordig een museum met kunst.  Het is een van de grootste schatkamers van Europa. We besluiten het alleen van de buitenkant te bekijken. Want het is tijd om weer verder te rijden.

Semperoper Dresden
De Semperoper, de staatsopera in Dresden (foto: eigen)

Betoverende buitenwijken van Dresden

Via de Altmarkt gaat het langzaam het historische centrum uit richting de Grosser Garten, de Elbschlösser, Schillerplatz en de chique woonwijk Weisser Hirsch. Via het schitterende Schloss Albrechtsberg, het Waldschlöschen en het Canaletto Blick keren we terug naar de prachtige binnenstad. De tocht door Dresden was schitterend!

Na een hapje eten hebben we in het centrum nog even tijd. En dat is maar goed ook. Een bezoek aan Dresden kan niet zonder de Frauenkirche te hebben gezien. Helaas, vanwege corona is de kerk gesloten. Geen prachtig uitzicht over de stad, wel een goed uitzicht op dit prachtige bouwwerk, dat na de oorlog tientallen jaren in puin lag. Tegenwoordig kun je je niet voorstellen dat het herbouwd is. Dit moet er al eeuwenlang zo bij hebben gestaan.

Waarom heeft de Frauenkirche twee kleuren?

Aan de voorzijde is de Frauenkirche een beetje gelig van kleur, zoals je van zandsteen mag verwachten. De achterkant is hij echter zwart. Het is een restant van het bombardement op Dresden. De Frauenkirche heeft vier dagen in brand gestaan, waarna het instortte. De Sovjets, en daarna de DDR-regering, hebben de kerk er jaren ingestort en onbruikbaar laten staan. Als een soort eeuwige herinnering aan de vijand.

Maar in 1994 wordt de kerk toch herbouwd. De zwartgeblakerde muren die nog staan, mogen blijven staan. De ingestorte delen worden opnieuw opgebouwd met nieuwe stenen. Hierdoor heeft de kerk tegenwoordig twee kleuren.

Frauenkirche in Dresden
De Frauenkirche is het symbool van Dresden (foto: eigen)

Fürstenzug

Vlakbij de Frauenkirche vinden we de Fürstenzug. Een indrukwekkend en ruim honderd meter lang porseleinen kunstwerk op een kale muur. Alle Saksische vorsten zijn hier afgebeeld, te paard.

Als we besluiten terug te wandelen naar onze auto, komen we langs de schitterende Stallhof, de voormalige koninklijke stallen. Je mond valt van alle schoonheid open. Maar dan beginnen de eerste druppels te vallen. Tijd om het DDR Museum Dresden op te zoeken.

Fürstenzug
Alle Saksische vorsten op de 102 meter lange Fürstenzug (foto: eigen)

Wandelen of bus?

Ben je alleen geïnteresseerd in de historische binnenstad van Dresden? Dan kun je heel goed een rondje langs alle historische hoogtepunten wandelen. Maar Dresden is zoveel meer dan de historische Altstadt. Buiten het centrum zijn tal van pareltjes te vinden, die je waarschijnlijk zelf niet snel zult ontdekken. Een hop on, hop off bus is daarbij een uitkomst.

Een andere leuke optie is om de stad per fiets te verkennen. Er is een toffe fietstour met een lokale gids.

Stallhof
Het Stallhof zijn de voormalige koninklijke stallen (foto: eigen)

Florence aan de Elbe

Wij wilden graag het Florence aan de Elbe ontdekken en daarin zijn we geslaagd. Ik moet bekennen, ik ben nog nooit in Florence geweest. Maar als Dresden deze bijnaam met trots draagt, dan moet ik zeker weten een keer naar Florence toe.

Herken je nog de verwoestingen van de geallieerde bombardementen in de stad? Op het eerste oog niet. Maar let eens op de Frauenkirche, met zijn twee kleuren. Of dat ook voor andere donkergekleurde gebouw geldt, ik weet het niet. Maar misschien moeten we ook maar blij zijn dat het bombardement een verre herinnering is. Een historische feit dat hopelijk nooit weer plaatsvindt, waar dan ook ter wereld.

Oude centrum Dresden
Het oude centrum gezien vanaf de andere kant van de Elbe (foto: Pixabay/Filip Altman)

Dresden in een ochtend?

Ja, het kan. Dresden in een ochtend bezoeken is mogelijk. Of dat een aanrader is? Nee. Alleen al het historische centrum verdient meer tijd om eens uitgebreid rond te struinen en te combineren met enkele terrasjes. Bovendien zijn wij nergens binnen aan het kijken geweest.

Kerstmarkten in Dresden

Ga je eind november of in december naar Dresden en hou je van kerstsfeer? Dan val je met je neus in de boter. Er zijn wel 10 kerstmarkten in Dresden, waarvan de meeste in het historische centrum. De bekendste is de bijna 600 jaar oude Striezelmarkt op de Altmarkt. Deze markt wordt gezien als een van de leukste kerstmarkten in Europa.

Goedkope stedentrip

Gelukkig is Dresden slechts 7 uurtjes rijden vanaf Utrecht. En ook met de trein kun je er eenvoudig naar toe reizen. Het is de perfecte plek voor een stedentrip. Een historische centrum, tal van prachtige gebouwen die je van binnen moet hebben gezien en voor de shoppers heeft het een geweldig centrum. Bovendien hoeft overnachten hier helemaal niet duur te zijn.

Naast vele hotels en appartementen zijn er in de omgeving van de stad ook veel goede campings te vinden.

Booking.com

Activiteiten en tours in Dresden