Diep in het voormalige Oost-Duitsland, op de grens met Tsjechië, ligt natuurgebied die Sächsische Schweiz. Een nog onbekend, maar schitterend gebied met bijzondere rotsformaties. In dit artikel vertellen zetten wij de bezienswaardigheden in Saksisch Zwitserland op een rij.
Nationalpark Sächsische Schweiz is een van de meest verrassende gebieden in Duitsland. Slechts weinig Nederlanders kennen de streek. Maar diegenen die er op vakantie zijn geweest, komen allemaal met fantastische verhalen weer thuis. Hoewel het natuurgebied echt geen hooggebergte is, zullen de rotsformaties je fascineren.
Maar allereerst even een misverstand wegnemen. We hebben het hier níet over de Alpen en níet over Zwitserland. Dit natuurpark ligt honderden kilometers noordoostelijker, op ongeveer een uur rijden voorbij de schitterende stad Dresden. Wanneer je de grens passeert, kom je uit in het Tsjechische Boheems Zwitserland.
Wat is het voor gebergte?
De Sächsische Schweiz, zoals de Duitsers het gebied noemen, is een officieel natuurpark. Het is gelegen in het Elbezandsteengebergte. Het berggebied strekt zich uit van de Duitse middeleeuwse stad Pirna tot het Tsjechische Děčín. Dwars door het gebergte stroomt de rivier de Elbe. Het hoogste punt aan Duitse zijde is de Groszer Zschirnstein met 562 meter.
Wandelen, fietsen en klimmen in die Sächsische Schweiz
Het natuurpark is een fantastische plek om te wandelen. Het relatief kleine gebied telt maar liefst 1.200 kilometer aan wandelroutes. Die leiden je door en langs diepe dalen, over hoge rotsplateaus, door prachtige bossen en verbazingwekkende rotsformaties. De routes zijn een aaneenschakeling van indrukwekkende panorama’s, zoals je nooit eerder hebt gezien. De bekendste is de Malerweg, een geweldige 8-daagse wandeltocht.
Daarnaast is het gebied ook zeer geschikt om te fietsen. Langs de rivier de Elbe loopt een kilometers lang fietspad. Je krijgt een fantastische blik op de hoge rotsen langs het water. Daarnaast zijn er op verschillende plekken fietsroutes, waaronder enkele waarbij je over klimmersbenen moet beschikken. Doorzetters worden bovenop de heuvels beloond met een prachtig uitzicht.
Hoewel het Elbezandsteengebergte in Saksisch Zwitserland slechts ruim 550 meter hoog is, is het gebied geliefd bij bergbeklimmers. In het gebied zijn 1100 afzonderlijke zandsteenrotsen te vinden.
Mooiste bezienswaardigheden Saksisch Zwitserland
Wandelen en fietsen door het gebied is tof, maar je wilt ook iets zien. Deze bezienswaardigheden in Saksisch Zwitserland mag je absoluut niet overslaan.
Bastei
De bekendste plek in natuurpark Saksisch Zwitserland is zonder twijfel de Bastei. Deze rotsformatie is ruim 300 meter hoog en heeft een fantastisch platform waar je kunt uitkijken over het dal van de Elbe. Al meer dan 200 jaar komen hier toeristen naar toe. Om de verschillende rotsen te kunnen bereiken, is in 1851 de Basteibrug gebouwd.
Vesting Königstein
De regio Saksen telt meer dan duizend kastelen, maar de mooiste is zonder twijfel Vesting Königstein. Op maar liefst 361 meter hoogte torent hij boven de Elbe uit. In 1233, toen het gebied nog tot Bohemen behoorde, wordt de burcht voor het eerst in teksten genoemd. In 1408 kwam het in handen van de Saksen. Door de jaren heen is het uitgebouwd tot een vesting met vijftig gebouwen. Sommigen daarvan zijn meer dan 400 jaar oud. In al die jaren is het fort nooit veroverd. Neem de tijd om de vesting te bekijken. Er valt zeer veel te zien.
Lilienstein en andere tafelbergen
Uniek aan het landschap zijn de tafelbergen. Grote ronde rotsmassieven met een platte bovenkant die ineens omhoog komen in het landschap. Door de jaren heen zijn de toppen er vanaf gesleten.
De bekendste tafelberg in Saksisch Zwitserland is Lilienstein. Deze berg is het symbool voor het gebied geworden. Naast Lilienstein zijn er verschillende andere tafelbergen in het gebied die je kunt beklimmen. Via een uitgehakt trappetje, maar ook als een echte bergbeklimmer.
Boottocht over de Elbe
Bekijk de indrukwekkende rotsformaties van het Elbezandsteengebergte eens vanaf het water. Dagelijks varen er vanuit Pirna en Bad Schandau boten met toeristen over de Elbe. Onderweg zijn er enkele haltes waar je uit kunt stappen bijzondere plekken kunt bezoeken.
Leuke stadjes
In Saksisch Zwitserland liggen enkele erg mooie stadjes, zoals Bad Schandau, Pirna, Wehlen, Rathen en Hohnstein. Bad Schandau is een oud kuuroord aan de Elbe met een middeleeuwse stadscentrum, cafés, restaurants en winkels. Je kunt hier heerlijk een rondje doen. Pirna is de grootste stad in de regio. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze stad nauwelijks beschadigd geraakt. Hierdoor is het charmante historische centrum bewaard gebleven.
Wehlen is een van de kleinste stadjes in Saksen. Met zijn schilderachtige huisjes is het een streling voor het oog. Vanuit hier kun je mooie wandelingen in de Sächsische Schweiz maken. Rathen is net als Bad Schandau een kuuroord. Maar belangrijker: vanuit hier kun je het gebied rond de Bastei verkennen. Daarnaast bezit het stadje een van de mooiste natuurtheaters van Europa. Tot slot is Hohnstein vooral bekend om de Burcht Hohnstein en poppenspeler Max Jacob. Daarnaast bestaat het stadje uit prachtige vakwerkhuizen. Vanuit Hohnstein kun je heerlijk wandelen in het natuurgebied. Er ligt hier meer dan 70 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes.
Kirnitzschtalbahn
Ook zeker leuk om te doen is een ritje met de Kirnitzschtalbahn. Deze tramlijn stamt uit 1898 en loopt vanuit Bad Schandau door het Kirnitzschtal tot de Lichtenhainer waterval. Onderweg stopt hij bij zeven haltes. Vanaf elke halte zijn er wandelroutes die je door het mooie dal leiden.
Bezienswaardigheid in de buurt van Saksisch Zwitserland
Even een klein uitstapje over de Tsjechische grens. Aan de andere zijde, in Boheems Zwitserland vind je Pravcicka brana of Prebischtor, zoals de Duitsers hem noemen. Dit is de grootste natuurbrug van Europa. Hij is 26 meter breed en 16 meter hoog en ontstaan door watererosie. Via de plaats Hřensko kun je dit indrukwekkende stukje natuur bezoeken.
Neem je verrekijker mee
Ga je op vakantie naar Saksisch Zwitserland en daar lekker wandelen? In het natuurgebied leven tal van diersoorten. Neem je verrekijker mee om uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels en spechten te spotten. Daarnaast leven hier everzwijnen, edelherten, adders en ringslangen.
Overnachten in die Sächsische Schweiz
In en om het natuurgebied liggen vele campings van hoge kwaliteit. Daarnaast zijn er in de regio talloze hotels en appartementen voor scherpe prijzen te vinden. Zelf heb ik een week doorgebracht in deze vakantiewoning in Hohnstein. Kamperen is bijna net zo duur.
Ontdek hier onze vakantiewoningen in Saksisch Zwitserland.
Combineer je vakantie met een trip naar Berlijn
Een actieve vakantie in Saksisch Zwitserland is uitstekend te combineren met een paar dagen Berlijn. De Duitse hoofdstad ligt zo’n 250 kilometer naar het noorden. En rij je op de terugweg over de A2 terug naar Nederland, dan moet je niet vergeten te stoppen bij de voormalige grensovergang Helmstedt-Marienborn. Checkpoint Alpha, zoals de Amerikanen de grensovergang tussen West-Duitsland en de DDR noemden, is tegenwoordig een gratis openluchtmuseum.
Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Oost-Duitsland? Ontdek hier de beste films, series en boeken over de DDR.
Op vakantie naar Saksisch Zwitserland
Vind voordelige hotels in Saksisch Zwitserland
Leestip:
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je beslissen om iets te boeken op de website van een van onze partners, dan ontvangen wij een kleine vergoeding. Daar merk je helemaal niets van en je betaalt geen cent extra. Op deze manier kunnen wij gratis en zonder reclame-uitingen tips blijven geven over de mooiste en interessantste plekken in Oost-Europa.