Boheems Zwitserland is een van de mooiste wandelgebieden in Tsjechië. Indrukwekkende rotspartijen, groene bossen, diepe kloven en prachtige uitzichten wisselen elkaar af. Het absolute hoogtepunt is de Pravčická brána, de grootste natuurlijk zandsteenbrug in Europa.

De naam Boheems Zwitserland klinkt alsof dit natuurpark dicht bij de Alpen ligt. Nou, nee. Welkom in het noordwesten van Tsjechië. Welkom in het Nationaal Park České Švýcarsko, zoals de Tsjechen het noemen. Aan de andere kant van de grens, tussen Dresden en de Tsjechische grens, vind je Saksisch Zwitserland. Deze twee gebieden zijn, net als zoveel gebieden in Europa, vernoemd naar Zwitserland vanwege de schoonheid van het gebied.

Uitzicht over Boheems Zwitserland
Het schitterende uitzicht over Boheems Zwitserland (foto: Flickr/Maarten)

Het gebied is sinds 2000 een nationaal park en bestaat uit grillige rotsen van zandsteen. Met als hoogste top de Děčínský Sněžník (726 meter hoog) is het bepaald geen hooggebergte, toch heb je hier het gevoel dat je wel op hoogte bent. Ooit was de top van de Děčínský Sněžník waarschijnlijk veel hoger. Want het zandsteen slijt. Volgens berekeningen is het gebied over 100 miljoen jaar net zo plat als Nederland.

Het Nationaal Park České Švýcarsko is een perfecte plek om te gaan wandelen. Er liggen tal van wandelroutes in het gebied. Parkeer je auto bij een van de dorpjes rondom het park en je kunt alle kanten op. Een goed startpunt is de Pravčická brána, waar een grote parkeerplaats bij is gelegen.

Wandelpad
Een wandelpad slingert door de bossen (foto: Flickr/donchili)

Bezienswaardigheden

Kloven, bergtoppen, uitzichten en de Pravčická brána. Boheems Zwitserland heeft verschillende bezienswaardigheden die je eigenlijk moet gaan bekijken wanneer je hier bent. Wij zetten ze voor je op een rij.

Pravčická brána

De Pravčická brána is zonder twijfel de beroemdste plek in Nationaal Park České Švýcarsko. Met een breedte van ruim 26 meter en een hoogte van 16 meter is dit de grootste natuurbrug van Europa en de op een na grootste ter wereld. Helaas, sinds 1982 mag je er al niet meer overheen lopen. Maar er onderdoor lopen is geen enkel probleem. Het levert zeker mooie foto’s op. Wil je nog mooiere foto’s maken, dan moet je betalen. Voor drie euro per persoon (volwassenen) krijg je een betere plek bij het hotel en dat is zeker moeite waard.

Dat hotel, het Valkennest, is op zichzelf eigenlijk al een bezienswaardigheid. In 1881 werd het gebouwd tegen een rots aan, schuin onder de Pravčická brána.

Pravčická brána
Natuurbrug Pravčická brána, met aan de zijkant het hotel Valkennest (foto: Flickr/ gravitat-OFF)

Heb je ooit de film The Chronicles of Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast gezien? Een aantal scenes is opgenomen bij en op de natuurbrug.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Edmundsklamm

Het plaatsje Hrensko ligt aan de Elbe en de Kamenice, een zijtak van de grote rivier. De Kamenice stroomt door enkele kloven, waaronder de Edmundsklamm. De wanden zijn hier tot 150 meter hoog. Om de Edmundsklamm echt te beleven, kun je hier een boottocht maken.

Met verschillende mensen kom je in een groene boot, die wordt geduwd door de stuurman. Voel je klein tussen de rotswanden en geniet van het uitzicht.

Boheems Zwitserland - Edmundsklamm
Varen door de Edmundsklamm (foto: Flickr/donchili)

Děčínský Sněžník

Het hoogste punt in České Švýcarsko is zonder twijfel de top Děčínský Sněžník dat ligt op een plateau. Onderweg naar de top word je al getrakteerd op mooie uitzicht. De top van de berg ligt op 672 meter hoogte is het hier en bovenop de top staat een uitkijktoren. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Boheems Zwitserland, maar ook beneden zijn er plekken waar je de omgeving goed kunt bekijken.

Reizen naar Boheems Zwitserland

Boheems Zwitserland ligt ongeveer 760 kilometer en 8 uur rijden met de auto vanaf Utrecht. Ben je op vakantie in Praag? Vanuit de Tsjechische hoofdstad is het ongeveer anderhalf uur rijden naar dit prachtige natuurpark. Ook kun je ervoor kiezen om vanuit Praag een georganiseerde reis met gids te boeken.

Overnachten

Rondom Nationaal Park České Švýcarsko liggen de campings Mezni Louka, Autokemp Alaska, Kemp Decin en camping De Regenboog. Daarnaast zijn er vele hotels en appartementen in de buurt te vinden.