Spanning, bedrog, avonden lang puzzelen, maar vooral ook prachtige landschappen, ondergrondse rivieren en indrukwekkende steden. Wie is de Mol 2021 is opgenomen in Tsjechië. Maak nu dezelfde reis die de deelnemers ook hebben gemaakt tijdens het TV-programma.

China, Colombia, Georgië of de Verenigde Staten. Door de jaren heen is Wie is de Mol op veel verschillende plekken in de wereld opgenomen en vaak lagen die plekken niet naast de deur. Hoe anders is dat tijdens de 22e editie van het spelprogramma. Corona zorgt ervoor dat er een locatie dichter bij huis moet worden gezocht. En die wordt gevonden, in Tsjechië.

Mikulov staat op plek 8 in de lijst met mooiste steden in Tsjechië
Het prachtige Tsjechische land is het decor in 2021 voor het spelprogramma (foto: Lixabay/Lukas Huska)

Tsjechië is een schot in de roos. Het heeft alles te bieden wat Wie is de Mol zo’n succes maakt. De glooiende landschappen afgewisseld met berggebieden, prachtige steden met historische kloosters en kastelen, ondergrondse rivieren en indrukwekkende industriële plekken. Hier worden opdrachten uitgevoerd, geld verdiend, jokers veroverd, teamgenoten verraden en jacht gemaakt op de mol.

Splinter Chabot is compleet verrast door Tsjechië. Niet alleen van de natuur, maar ook van alle prachtige gebouwen. “Ze zijn allemaal versierd met geweldige ornamenten. Dit is een sprookjesachtig land.”

De reis die Splinter Chabot, Charlotte Nijs, Remco Veldhuis, Renée Fokker, Joshua, Marije Knevel, Erik de Zwart, Rocky Hehakaija, Florentijn Hofman en Lakshmi maakten, kun jij ook maken.

Wie is de Mol vakantie

Ben je ook zo onder de indruk geraakt van het prachtige Tsjechië? Plan nu jouw eigen Wie is de Mol vakantie. Wij laten per aflevering zien waar de kandidaten zijn geweest, wat ze hebben gedaan en hoe jij jouw eigen Wie is de Mol avontuur kunt beleven.

Boheems Zwitserland, Tsjechië
Ontdek Tsjechië zelf tijdens een Wie is de Mol vakantie ((foto:Pixabay/andreasmetallerreni))

WIDM aflevering 1: Jaroslavice, Lednice-Valtice en Mikulov

De aftrap van Wie is de Mol 2021 is in de streek Zuid-Moravië, in het zuidoosten van Tsjechië. In het verlaten kasteel van Jaroslavice worden de deelnemers geïntroduceerd en komt hun ware aard direct boven, wanneer zij moeten kiezen tussen geld voor de groep of een joker. En wat doen de deelnemers tijdens het lasergamen op de binnenplaats?

Kasteel Jaroslavice

Het vervallen kasteel Jaroslavice is het hoogtepunt van het dorp Jaroslavice. Met zijn afbrokkelende muren en de gesloten poorten doet het mysterieus aan. Helaas, het is niet te bezoeken. Maar in de naastgelegen visvijver kun je uitstekend vissen. Daarnaast telt het dorp enkele wijnbedrijven die lokaal wijn produceren en waar je ook wijn kunt proeven.

Heb je zin om zelf te gaan lasergamen? Dan moet je naar de nabij gelegen plaats Znojmo, waar Infinity Laser Game & VR een indoorlocatie heeft.

Overnachten in Jaroslavice

Kasteel Jaroslavice (foto: Flickr/ János Korom)

Mountainbiken in Lednice-Valtice

Daarna verhuist het gezelschap naar de historische stad Mikulov in de streek Lednice-Valtice. Dit is het wijngebied van Tsjechië. Glooiende heuvels, af en toe een bos, maar vooral veel wijngaarden. Hier staat een eerste serieuze opdracht op het programma, Moltainbiken. Hartstikke tof natuurlijk, op een mountainbike bordjes met teksten onderweg zoeken. Maar dan heb je amper oog voor de omgeving. En dat is doodzonde.

De streek Lednice -Valtice wordt ook wel de Tuin van Europa genoemd. Het gebied is aangelegd rond twee paleizen die ooit zijn gebouwd door de adelijke familie Liechtenstein. Het is een prachtig gebied (wel veel onverharde paden) om te fietsen. Je vindt hier een mooi netwerk aan fietsroutes. Ook voor ons Hollanders van het vlakke land is dit gebied goed te befietsen. Een  mountainbike kun je huren bij Bike Rental Valtice, in het plaatsje Valtice.

Overnachten in Lednice-Valtice

Wie is de Mol 2021 kasteel Lednice
Het cultuurlandschap Lednice-Valtice is aangelegd rondom twee paleizen in het zuiden van Tsjechië (foto: flickr/ দেবর্ষি রায়)

Kasteel van Mikulov

De aflevering eindigt in het kasteel van Mikulov, dat boven het middeleeuwse stadje Mikulov uittorent. Van kilometers afstand is het al te zien. Geniet in het stadje van de smalle kronkelende straatjes, mooie pleintjes en de historische gebouwen.

Het kasteel van Mikulov stamt uit de 13e eeuw. De huidige vorm kreeg het tussen 1719 en 1730. Tegenwoordig is het een regionaal museum met kunst en historische collecties . Ook is er een wijnexpositie met daarin onder meer een enorm wijnvat uit het jaar 1643. Met een inhoud van 1.014 hectoliter is het een van de grootste wijnvaten in Centraal-Europa.

Kijk aflevering 1 van Wie is de Mol terug.

Overnachten in Mikulov

WIDM aflevering 2: Valtice, Znojmo en Kopřivnice

De deelnemers van Wie is de Mol blijven nog even in Zuid-Moravië. Van Mikulov gaat het nog iets verder naar het oosten, naar Valtice.

Kasteel van Valtice

Het kasteel van Valtice is een barok monument. Een van de twee grote kastelen in het Cultuurlandschap Lednice-Valtice. In de 17e eeuw laat vorst Karel Eusebius van Liechtenstein het paleis bouwen. Tegenwoordig staat het vlakbij de Oostenrijkse grens. Rond het kasteel is een prachtige Engelse tuin aangelegd met een zuilengalerij en de imposante Tempel van Diana, als eerbetoon aan de Griekse en Romeinse godin van de jacht.

De deel van de deelnemers krijgt een rondleiding door de tuin, het andere deel door het kasteel. Maar als bezoeker mag je beide niet missen. Dagelijks worden hier verschillende rondleidingen gegeven. Daarnaast kun je ook een tour over het terrein maken met paard en wagen.

Overnachten in Valtice

Wie is de mol - Kasteel Valtice
Het schitterende kasteel Valtice (foto: Flickr/Herbert Frank)

Loucky klooster

De volgende opdracht moeten de deelnemers uitvoeren in het Loucky klooster in Znojmo. Eeuwenlang was dit een van de belangrijkste kloosters van Centraal Europa. Tegenwoordig bevinden zich geen monniken meer in dit klooster. Op de deelnemers wachten hier geblindeerde ballerina’s met laser guns.

Bezoek je dit klooster tijdens je vakantie, dan ontbreken de ballerina’s. Maar het voormalig klooster is meer dan een bezoek waard. Niet alleen ziet het er prachtig uit en hangt er nog altijd een spirituele sfeer, er is ook een wijnmuseum gevestigd in de kelders van het complex. In deze koele ruimtes worden tegenwoordig de wijnen opgeslagen van de grootste wijnproducent van het land.

Overnachten in Znojmo

Loucky klooster - Wie is de mol
Het Loucky klooster in Znojmo (foto: Flickr/ Donald Judge)

Tatra vrachtwagens in Koprivnice

Je ziet ze ook wel eens in Nederland rijden: Tatra vrachtwagens. Dit merk is afkomstig uit Koprivnice in Tsjechië. Ooit begonnen als autofabrikant, bouwde het ook vliegtuigen. Tegenwoordig is het gespecialiseerd in vrachtwagens voor off-road terrein.

Deelnemers van Wie is de Mol proberen de vrachtwagens uit op het testterrein bij de stad Koprivnice. Dat zit er als toerist niet in. Maar het Technicke Museum Tatra, het Auto-Moto-Muzeum Koprivnice en het Tatra Museum zijn hier gevestigd. En allemaal zijn ze meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Overnachten in Koprivnice

Kijk aflevering 2 van Wie is de Mol terug.

Koprivnice - Tatra museum
Koprivnice is de autostad van Tsjechië (foto: Flickr/Jan Kaláb)

WIDM aflevering 3: Brno, Punkva grotten en Zlin

De tweede kandidaat is afgevallen in Wie is de Mol en de reis gaat door naar Brno. Hier wacht de kandidaten een leuke verassing.

Filmhotel Brno

Brno is de tweede stad van Tsjechië. Wanneer je naar de stad toe rijdt, vraag je je af in wat voor Sovjet stad je terecht komt. De buitenwijken bestaan alleen maar uit grauwe betonnen flats. Maar wanneer je de binnenstad bereikt, opent zich een compleet andere wereld. Brno heeft een gezellige historische binnenstad. Bovendien is het studentenstad, zodat er altijd iets beleven valt. Tsjechen vinden deze stad vaak fijner dan de hoofdstad Praag.

Geen stad voor de deelnemers, wel een hotel. Het Anybody Hotel. Alle kamers hebben hier een filmthema. Waan je James Bond in de kamer Casino Fatale, of droom weg als of je op de set van La Dolce Vita in de kamer Four Selves of Rome. Voor de Mollers verandert het hotel in een escape room, maar als toerist is het vooral een perfecte plek om de stad te ontdekken.

Overnachten in Brno

Brno
Brno is een stad met stijl (foto: Flickr/ Paul Korecky)

Punkva grotten

Een kilometer of 35 buiten Brno liggen de Punkva grotten in de Moravische Karst. De Punkva rivier loopt hier 4 kilometer lang door de grot heen. Het eerste stuk kun je nog lopen, het vervolg moet met een boot. Of met een kayak. Helaas is dat alleen weggelegd voor deelnemers aan Wie is de Mol.

Voor toeristen is er een treintje dat je naar de ingang van de grot brengt. Eerst moet je een stukje wandelen, waarna je verder kunt met een boot. Verbaas je over de enorme stalactieten en de mooie kamers. Trek wel een warme trui en jas aan, binnenin de grot is het slechts 8 graden.

Overnachten bij de Punkva grotten

Punkva grotten - Wie is de mol
Door de Punkva grotten stroomt een ondergrondse rivier (foto: Flickr/ Milan Tvrdy)

Zlin

Wie is de Mol brengt ons verder naar het oosten van Tsjechië. Naar Zlin, om precies te zijn. Een industriestad die bekend is geworden dankzij Thomas Bata en zijn Bata schoenen. In de Eerste Wereldoorlog mag hij schoenen leveren aan het Oostenrijks-Hongaarse leger en dat legt hem geen windeieren. Vijf jaar na de oorlog wordt Bata verkozen tot burgemeester van de stad.

Bata is een vooruitstrevend man. Hij schrijft een wedstrijd uit voor architecten om Zlin uit te breiden. De huidige vorm en de bijzondere gebouwen die tegenwoordig in de stad staan zijn te danken aan de winnaar, de Tsjechische architect František Gahura.

De deelnemers van Wie is de Mol moeten abseilen van het 16 verdiepingen tellende oude fabriekspand van Bata. Met een hoogte van 77 meter was het lange tijd het hoogste gebouw in Tsjechoslowakije. Maar voor een mooi uitzicht over de stad kun je ook gewoon de voormalige fabriek bezoeken. Hierin is een museum gevestigd over de historie van de Bata schoenen. En heel bijzonder: Thomas Bata zijn kantoor was gevestigd in een lift.

Wil je zelf abseilen? Van de Bata-fabriek is dat niet mogelijk. In verschillende berggebieden kan dit wel, onder meer met Outdoor Discovery.

Overnachten in Zlin

Kijk aflevering 3 van Wie is de Mol terug.

Zlin
Thomas Bata maakte van Zlin een model industriestad in constructivistische stijl (foto: Flickr/ Herbert Frank)

WIDM aflevering 4: Zlin, Brno, Velka Amerika

Dat voormalige hoofdkantoor van Bata Schoenen in Zlin, dat is veel te mooi om alleen te gebruiken voor abseilen, moeten de programmamakers van Wie is de Mol 2021 hebben gedacht. De kandidaten keren er dus terug.

Terug naar de Bata fabriek in Zlin

In het voormalige hoofdkantoor van Bata lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Alles ziet er nog zo uit als in de jaren 60 en 70. De liften gaan continu door en je kunt er op elk moment instappen. Leuk voor een quizje met de Mol-kandidaten. Als je als toerist de kans krijgt om er even in te stappen, ik zou het doen.

Is Zlin nu zo’n mooie stad dat er hier verschillende onderdelen van het spel moeten worden opgenomen?  Nou nee. De historie rondom Thomas Bata is interessant. Maar mooi is de stad niet. Eerder lelijk. Maar kijk er eens goed naar en je ziet de schoonheid van lelijkheid. Heb je iets met architectuur, industriële uitstraling of hou je gewoon van fotograferen? Dan is Zlin een fantastisch plek om rond te struinen.

Overnachten in Zlin

Brno, Lužánky Park

Na een nacht in Hotel Passage in Brno, staat er voor de kandidaten een foto-opdracht op het programma in het Lužánky Park in Brno. Fotograferen in de stad, exposeren in het park. Wat opvalt is dat inwoners en winkeliers in Brno overal aan mee willen werken. Dat is echt wel typisch voor deze stad, die trots is toeristen te mogen ontvangen.

Het Lužánky Park heeft een lange geschiedenis. In 1786 (!) werd het park geopend. Daarmee was het een van de eerste publieke parken in Centraal Europa. In 1840 ging het op de schop en tegenwoordig ziet het er niet veel anders uit dan toen. Veel gras, mooie groene bomen, brede lanen om te wandelen, vijvers en stroompjes met kleurrijke vissen, speeltuintjes en plekken om te sporten. In een studentenstad als Brno kun je je voorstellen hoe gezellig het hier is het hele jaar door.

Overnachten in Brno

Lužánky Park Brno - Wie is de Mol
Het Lužánky Park in Brno is een van de oudste parken in Centraal Europa (foto: Flickr/ Jaroslav A. Polák)

Velká Amerika

De kandidaten verlaten Brno en Zuid-Moravië en trekken richting Midden-Bohemen. Even ten zuidwesten van Praag, bij het dorp Mořina, ligt Velká Amerika. De Tsjechische variant van de Grand Canyon. Een verlaten kalsteengroeve die deels onder water is gelopen. Met een vlot en een fakkel moeten hier kokers met geld worden losgebrand van touwen.

Velká Amerika is 800 meter lang, 200 meter breed en op sommige plekken 100 meter diep. Afdalen kan alleen via een stijl rotspaadje, maar is officieel verboden. Desondanks zie je hier in de zomermaanden veel mensen zwemmen. Durf je niet naar beneden of wil je een boete vermijden? De kloof is ook prachtig om van boven te bekijken. Parkeren kan het best bij het plaatsje Mořina.

Overnachten bij Velká Amerika

Kijk aflevering 4 van Wie is de Mol terug

Velká Amerika
De Grand Canyon van Tsjechië: Velká Amerika (foto: Flickr/Jan Helebrant)

WIDM aflevering 5: Hradec Králové, Prachov rotsen en spoorwegmuseum Lužné u Rakovníka

Van Midden-Bohemen gaat het naar Oost-Bohemen, waar de stad Hradec Králové de uitvalsbasis is.

Hradec Králové

Met ruim 90.000 inwoners is Hradec Králové een flinke stad. In de 10e eeuw werd op deze plek een burcht gebouwd. Enkele honderden jaren later veranderde het in een stadje. Hradec Králové betekent Kasteel van de koningin. Die naam stamt uit de 14e eeuw, toen het de bruidsschat werd van de Boheemse koninginnen.

Onder toeristen is de hoofdstad van Oost-Bohemen vrij onbekend. Maar de binnenstad is met zijn barokstijl prachtig om te bekijken. Daarnaast kent het ook enkele pareltjes, zoals de Kathedraal van de Heilige Geest en de Witte Toren, waar vanaf je een geweldig uitzicht hebt over de hele stad. Bezoek daarnaast het Museum van Oost-Bohemen en de Gallery of Modern Art.

Overnachten in Hradec Králové

Hradec Kralove
Hradec Králové is nog niet ontdekt door het massatoerisme (foto: Flickr/Herbert Frank)

Prachovské skály

Ten noordwesten van Hradec Králové, midden in het Boheems Paradijs, liggen de Prachovské skály (rotsen van Prachov). Een stenen stad. De ene na de andere rotspilaar steekt kaarsrecht naar boven. Voor de zes overgebleven kandidaten van Wie is de Mol is hier een schilderopdracht. Maar volgens mij hoor je als toerist hier vooral te genieten en te fotograferen.

De Prachovské skály rotsen betoveren de deelnemers. “Het lijkt hier wel alsof we bij de hobbits zijn”, zegt Reneé Fokker. En ook Charlotte Nijs vindt het een heel bijzondere plek. “Het is hier adembenemend. Er lijkt geen einde te komen aan de rotsen.” En daar is geen woord aan gelogen. Op ongeveer een vierkante kilometer steken de rotsen tientallen meters hoog de grond uit. De bomen die tussen en op de rotsen groeien, maken het gebied nog een stukje magischer.

Sinds 1933 is Prachovské skály een natuurreservaat. Aan beide kanten van het gebied ligt een parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaatsen zijn er enkele wandelroutes door het gebied. Dit is een van de meest toeristische plekken in Tsjechië. In de zomermaanden kan het er druk zijn.

Overnachten in de buurt van de Prachov rotsen

Prachovské skály
De indrukwekkende rotsformaties van Prachovské skály (foto: Flickr/maggiejp)

Lužné u Rakovníka

Aflevering 5 van Wie is de Mol 2021 eindigt opnieuw in Midden-Bohemen, in Lužné u Rakovníka. Ten westen van Praag moeten de deelnemers puzzels in een historische trein oplossen. Dat gebeurt in het spoorwegmuseum van Lužné u Rakovníka.

Het spoorwegmuseum van Lužné u Rakovníka is het grootste spoorwegmuseum van Tsjechië. Er is een treindepot met verschillende historische locomotieven en je kunt rondkijken in de oude gebouwen. Maar het mooiste is waarschijnlijk om hier met een oude stoom- of dieseltrein te nemen en kilometers lang door het landschap te boemelen langs oude stationnetjes.

Overnachten bij Lužné u Rakovníka

Kijk aflevering 5 van Wie is de Mol terug

Spoorwegmuseum Lužné u Rakovníka
Bij het spoorwegmuseum Lužné u Rakovníka rijden nog historische treinen (foto: Flickr/Tomas Kohl)

WIDM aflevering 6: Skoda, Mlada Boleslav en Hradec Kralóvé

Tsjechië is een autoland. Naast Tatra komt ook het merk Skoda oorspronkelijk uit het land.

Skoda

Nadat aan het eind van aflevering 5 weer een kandidaat afviel, slapen de overgebleven 5 deelnemers in het hotel Chateau Kotera. En daar zijn ze behoorlijk van onder de indruk.

De volgende opdracht moet worden uitgevoerd in een oude Skoda-bus. Een schitterende bus. Wanneer je van auto’s houdt en je bent in Tsjechië, dan verdient het Skoda museum in Mlada Boleslav absoluut een bezoekje. 125 jaar aan geschiedenis lacht je toe. Van de eerste Slavia fiets tot de Skoda Fabia Monte Carlo uit 2015. Van stijlvolle auto’s van voor de oorlog tot de vierkante koekblikken uit de Sovjet-tijd.

Skoda museum Mlada Boleslav - Wie is de mol
In het Skoda museum is de complete 125 jaar oude geschiedenis van het merk te zien (foto: Flickr/Black nexus.cz Photography)

Verlaten gevangenis Mlald Bodeslav

Hoe is het om vast te zitten in een gevangenis en hoe voelt het om te ontsnappen? Dat ontdekken de deelnemers van Wie is de Mol in de voormalige gevangenis in Mlada Boleslav. Tegenwoordig zitten er geen gevangenen meer, maar wordt dit historische bouwwerk vooral gebruikt bij het opnemen van films. Onder ander Mission Impossible: Ghost Protocol met daarin Tom Cruise werd hier geschoten.

De gevangenis werd gebouwd in 1928. Opvallend zijn de dikke deuren en de tralies bij de ingang. Dit is een gevangenis zoals je je een historische gevangenis voorstelt. Kleine donkere hokjes met een houten bed. Maar sinds 1995 staat het leeg. Helaas kun je het niet bezoeken. Gelukkig ziet ook de buitenkant er indrukwekkend uit.

Overnachten in Mlada Boleslav

Openlucht museum Mayrau

Het slotspel wordt gespeeld in openlucht museum Mayrau, een museum over de mijnbouw in Kladno. In 1874 werd deze grote kolenmijn geopend op zo’n 30 kilometer ten westen van Praag. Tot 1997 was het complex in gebruik. Mijnwerkers moesten tot ruim 500 meter de grond in het om de kolen te delven.

In het museum kun je ruim 100 meter een berg in, waar historische machines staan tentoongesteld. Daarnaast zijn er verschillende ruimtes waar je het leven van een mijnwerker ontdekt.

Overnachten in Kladno

Kijk aflevering 6 van Wie is de Mol terug

Mijnbouw museum Mayrau
In het openlucht museum Mayrau waan je je in een nog werkende kolenmijn (foto: Flickr/Ondrej Pospisil )

WIDM aflevering 7: Mayrau, Kladno, Hospital Kuks,

De kandidaten van Wie is de Mol blijven in het hart van Tsjechië, in de regio Hradec Králové. Er staat nog een opdracht op het programma in mijnbouwmuseum Mayrau, de reis gaat naar Kladno en naar Hospital Kuks.

Mijnmuseum Mayrau
In Mayrau kun je nog altijd een deel van de mijnen bekijken ()foto: Flickr/Ondrej Pospisil)

Mijnbouwmuseum Mayrau

We krijgen nog een blik in mijnbouwmuseum Mayrau. Een enorm fotogenieke locatie. De deelnemers gaan de mijn in, zoals je in het museum ook in het echt nog altijd kan doen. Zeker op een regenachtige dag is dit een mooie en spannende locatie om eens te bezoeken.

Hospital Kuks
In Hospital Kuks bevindt zich een apotheek uit de 18e eeuw (foto: Flickr/ElPadawan)

Hospital Kuks

Van Mayrau gaat het naar Hospital Kuks, een ziekenhuis in barokke stijl en een voormalig kuuroord. Wat een schitterende gebouw is dit, even ten noorden van Hradec Králové. Ooit, voordat graaf Franz Anton von Sporck eigenaar in 1684 werd van het gebied, waren de bronnen in het huidige Kuks al bekend. Mensen die hier in de buurt woonden, geloofden dat het water geneeskrachtige eigenschappen had.

Von Sporck ziet mogelijkheden in de geneeskrachtige bron en bouwt een spa. Aan de andere kant van de Elbe bouwt hij daarnaast een ziekenhuis voor veteranen. Gewonde soldaten kunnen hier worden verpleegd: Hospital Kuks.

Eeuwenlang diende Hospital Kuks als ziekenhuis. Tegenwoordig is het complex een monument. Tussen 2013 en 2015 is het gebouw gerenoveerd en nu worden er evenementen georganiseerd. In het historische pand is ook een museum voor barokke kunst gevestigd en een schitterende apotheek die stamt uit de 18e eeuw.

Overnachten in de buurt van Kuks

Kasteel Karlstejn
Kasteel Karlstejn is een van de vele mooie kastelen rond Kladno (foto: Flickr/Pedro)

Kladno

De laatste opdracht in aflevering 7 is op een oud industrieterrein in Kladno. Ik hou van de schoonheid van lelijkheid en daarom kan ik deze plek wel waarderen. Voor een fotograaf is het een prachtig gebied. Als toerist wil je zeer waarschijnlijk graag iets anders zien. Gelukkig heeft de omgeving van Kladno ook meer te bieden.

Kladno zelf is een industriestad en er is weinig te bekijken. Maar gelukkig ligt Praag slechts enkele tientallen kilometers verderop. En even ten noorden van de stad ligt Slatny, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de prehistorie. Daarnaast zijn er in de regio verschillende mooie kastelen, zoals het Karlstejn kasteel, het Krivoklat kasteel, chateau Lany en chateau Smecno.

Vlakbij Kladno ligt het ook het openlucht museum Slánska v Třebí. Hier ga je honderden jaren terug in de tijd en komen oude ambachten als een smid, pottenbakker en keuterboer tot leven. Drink een  pivo (bier) in de middeleeuwse kroeg, wandel tussen de schapen en geiten door en zie hoe de burgemeester leefde.

Voordelig overnachten in Kladno

Kijk aflevering 7 van Wie is de Mol terug

WIDM aflevering 8: West-Bohemen en Mariánské Lázně

De finale van Wie is de Mol 2021 lonkt voor de vier overgebleven kandidaten. Zij verhuizen naar het schitterende West-Bohemen, in de regio Karlovy Vary, een van de mooiste steden van Tsjechië.

Marienbad - Marianske Lazne
In Marianske Lazne (Marienbad) voelt het alsof je een eeuw terug in de tijd gaat (Foto: Flickr/Jim Linwood)

Aeroclub Toužim

Dat golvende Tsjechische landschap is prachtig. Maar hoe kun je dat beter bekijken dan vanuit de lucht? Twee kandidaten mogen in een zweefvliegtuig stappen bij Aeroclub Toužim in het plaatsje Toužim. Terwijl de piloot de hefstigste stunts maakt, moeten zij samen met hun kompanen op de grond een puzzel oplossen. Heel veel tijd om te genieten van het uitzicht hebben ze niet.

Mariánské Lázně

De volgende opdracht is in het prachtige kuuroord Mariënbad, een stad met ruim 13.000 inwoners. Zo klassiek, zo mooi. Mariënbad vormt samen met Karlsbad en Franzensbad de Tsjechische spadriehoek.

De deelnemers krijgen opdrachten in het theater Městské divadlo Mariánské Lázně. Dit gebouw in Art Nouveau stijl is net als de rest van de stad een lust voor het oog.

Marienbad Stadspark
Het stadspark in Mariënbad (foto: Flickr/dmytrok)

Skalnikova Sady park in Mariánské Lázně

Nadat de kandidaten in donkere ruimte nog aan een rad hebben moeten draaien, en daarmee jokers en geld kunnen winnen, verhuist het gezelschap voor de finale naar het Skalnikova Sady park. Een geweldig mooi stadspark met bloemenperken vijvers en bomen. Paradijselijk mooi.

Of de kandidaten dit ook hebben gezien? Vol spanning wachten zij wie er als laatste afvalt voor de grote finale. De kans is dus klein. Een goede reden om hier eens terug te keren

Overnacht net als de Wie is de Mol-kandidaten in het boutique hotel SwissHouse

Kijk aflevering 8 van Wie is de Mol terug

Lees ook: Kuuroorden Mariánské Lázně, Františkovy Lázně en Karlovy Vary zijn Werelderfgoed

WIDM aflevering 9: Loket, Centrum Caolinum Nevren en Mariánské Lázně

De grand finale is aangebroken van Wie is de Mol Tsjechië, de editie van 2021. We blijven in de regio rond Mariënbad (Mariánské Lázně), maar we gaan ook naar het schitterende middeleeuws stadje Loket en naar Pilsen.

De overgebleven kandidaten hebben in ieder geval genoten van hun avontuur in Tsjechië. Charlotte: “Ik heb fantastisch mooie herinneringen aan dit avontuur. We zijn op plekken geweest voor opdrachten geweest die idioot mooi zijn.” Ook Rocky is diep onder de indruk. “Hier moet je buiten het programma ook heen om te avonturieren. Maar je kunt er ook genieten van de prachtige gebouwen en geschiedenis.”

Loket

Loket is een van de mooiste steden in Tsjechië, Nou ja, steden? Er wonen nog 3.000 inwoners. Maar de geschiedenis gaat terug naar de middeleeuwen, als Loket een belangrijke plaats is. Die sfeer van destijds hangt nog altijd rondom dit stadje.

Wie is de Mol - Loket
Loket ziet er nog net zo uit als in de middeleeuwen (foto: Flickr/Rente42)

De kandidaten gaan het bos bij Loket in voor een soort van survival. Op een step moeten zij een route afleggen langs de rivier de Eger richting de rotsen van Svatos. Onderweg kan er geld worden verdiend door onder andere te klimmen over touwbruggen en te klimmen in touwwanden en touwladders.

Kasteel van Loket

Ga je naar Loket op vakantie? Absoluut hoogtepunt in de omgeving is het schitterende kasteel van Loket. Dit indrukwekkende bouwwerk is meer dan 800 jaar oud. Je zult het misschien herkennen uit de James Bond-film Casino Royale, die hier deels is opgenomen. En wandel na het bezoek aan het kasteel rond in dit schitterende stadje, dat schilderachtig mooi is.

Wil je zelf een mountainbike of step huren? BimBimBikes verhuurt ze op verschillende plekken in Tsjechië.

Overnachten in Loket

Mooiste steden in Tsjechië - Loket
Loket wordt al eeuwenlang beschermd door het machtige Kasteel van Loket (foto: Pixabay/Michaela K)

Nove Lazne spa hotel

Na de opdracht in de bossen rond Loket keren de kandidaten terug naar Mariënbad (Mariánské Lázně) voor het diner. Wow, wat gebeurt dit op een schitterende plek, in het Nove Lazne spa hotel. Dit is een 4 sterren hotel met wellness center. Ook kun je hier ter plekke fietsen huren of een auto. De kandidaten vallen met hun neus in de boter.

Centrum Caolinum Nevren

Een goede nachtrust is ook een must voor de laatste opdracht in de ondergrondse gang van het Centrum Caolinum Nevren. Dit is een voormalige kaolien mijn bij de stad Pilsen. Deze stof werd gebruikt voor de productie van papier en porselein.

De kandidaten moeten stellingen verzamelen in de mijngangen over de mol. Jij kunt de mijngangen met een gids bezoeken. Wat de mijnwerkers hier sinds 1870 hebben gepresteerd is uniek. Gangen van 12 meter hoog en 8 meter breed zijn geen uitzondering. Er is een heel stelsel.

Wie is de Mol?

Maar in Wie is de Mol draait het om het vinden van de mol. Voor de laatste klus, het invullen rond de vragen over de mol, keren de deelnemers terug naar Mariánské Lázně. Terug naar het Nove Lazne spa hotel. Nog een keer krijgen we een blik op de schitterende buitenkant van het hotel, maar ook op de prachtig beschilderde muren en plafonds. Een pareltje.

Wie is nu de mol? Daar moeten we echter nog een weekje op wachten. Nog een aflevering lang worden we verwend met prachtige plaatjes van Tsjechië.

Overnacht net als de Wie is de Mol-kandidaten in het Nove Lazne spa hotel

Kijk aflevering 9 van Wie is de Mol terug

Het Kasteel van Mikulov
Wie is de Mol was de perfecte reclame voor Tsjechië (foto: Pixabay/VideLe)

WIDM aflevering 10: Amsterdam en Tsjechië

De grote ontknoping van Wie is de Mol Tsjechië! De allerlaatste aflevering. Nog een keer kijken we terug op het avontuur dat de deelnemers meemaakten. Maar het belangrijkste is de bekendmaking van de mol en de winnaar van het programma.

Afsluiting Amsterdam

Geen grand finale in Tsjechië, maar een grand finale met alle deelnemers in Amsterdam. In de Gashouder maakt Rick van de Westelaken de winnaar bekend. De kandidaten kijken nog eenmaal terug op hun avontuur.

Tsjechië

Hadden de deelnemers aan Wie is de Mol vanaf de eerste aflevering kunnen weten wie de mol is? Ja! Maar ze heeft het de kandidaten niet makkelijk gemaakt. Tijdens een terugblik gaan we nog een keer naar Tsjechië en laat de mol zien hoe zij tijdens de verschillende opdrachten geld uit de pot wist te houden.

Van de allereerste opdracht in het verlaten kasteel van Jaroslavice tot het rijden in de Tatra trucks. Van het beschieten van medekandidaten tijdens het lasergamen tot het niet geven van antwoorden in de Bata-fabriek. De mol wist duizenden euro’s uit de pot te houden.

Wie is de Mol Tsjechië - Charlotte
Charlotte is tijdens Wie is de Mol helemaal gek geworden op Tsjechië (foto: AVROTROS)

Charlotte is verliefd op Tsjechië

Tijdens Wie is de Mol zagen we allemaal prachtige plaatjes voorbij komen van Tsjechië. Maar er is nog zoveel dat wij niet te zien kregen, blijkt uit een gesprek tussen Renée en Charlotte. En Charlotte is duidelijk over haar avontuur, zij vond Tsjechië geweldig!

“Ik vond het een van de beste avonturen die ik ooit heb meegemaakt. Alle opdrachten, bizar, Zweefvliegen, het vlot. Maar ook alle natuur vond ik zo mooi”, aldus de finaliste. “Tsjechië is een belachelijk mooi land en ik denk dat veel mensen dat niet weten. De natuur is zo belachelijk mooi, adembenemend! Ook de steden waar we nu in principe niets konden doen, daar hing wel een toffe vibe. Als iedereen weer op reis kan, dan moeten mensen naar Tsjechië gaan, om te zien en om mee te maken wat wij hebben beleefd.”

Geslaagd seizoen

Ondanks corona is Wie is de Mol 2021 een erg succesvol seizoen. Wekelijks keken enkele miljoenen mensen naar het programma op NPO 1. Tien weken lang kregen zij de mooiste plaatjes voorgeschoteld van Tsjechië. Niet de toeristische hotspots waar duizenden Nederlanders elk jaar op vakantie naartoe gaan, maar onbekendere plekken. Een betere reclame had Tsjechië niet kunnen krijgen.

Kijk aflevering 10 van Wie is de Mol terug

Campings en vakantieparken in Tsjechië

Ga je kamperen in Tsjechië? Wij hebben de beste campings in Tsjechië op een rij gezet. Of kies je voor meer comfort? Dit zijn de beste vakantieparken in het land.

Zoek je vrijheid, maar wil je niet kamperen? Belvilla verhuurt vele vakantievilla’s en -huisjes in Tsjechië, met of zonder zwembad en voor elke portemonnee.