Midden in het uitgestrekte landschap in het uiterste zuiden van Moravië steekt één stad boven het landschap uit: Mikulov. In het midden staat een kasteel, gebouwd op een rots, die van kilometers afstand zichtbaar is. Zo zag het er hier in de middeleeuwen uit en in al die jaren erna is er maar weinig veranderd. Mikulov is één van de mooiste steden in Tsjechië.

Geen ridders te paard maar auto’s en de zwoegende mensen op het land hebben plaatsgemaakt voor tractoren. Maar dat is eigenlijk het enige dat ons opvalt als we vanaf camping Merkur naar Mikulov toe rijden. We steken het stuwmeer Nové Mlýny over en rijden richting het uiterste zuiden van Tsjechië. De wereld verandert snel.

Mikulov staat op plek 8 in de lijst met mooiste steden in Tsjechië
Kasteel Mikulov torent klassiek boven de stad Mikulov uit (foto: Pixabay/Lukas Huska)

Grote kans dat je wel eens hebt gehoord van Mikulov. In 2020 komen de deelnemers van Wie is de Mol naar de stad. Mikulov ligt in een heuvelachtig gebied, in de uitlopers van het Palava gebergte. Rondom het stadje liggen talloze wijngaarden, al eeuwenlang. Het draait hier om wijn, wijn en wijn. De temperatuur, dit deel van Moravië is de warmste regio in Tsjechië, en de ligging maken de omgeving van Mikulov hiervoor perfect.

In het begin van de 12e eeuw wordt de plaats gesticht en 1410 krijgt het stadsrechten. Tot 1560 regeert de familie Liechtenstein over het gebied, net als over het naastgelegen Lednice-Valtice. Daarna komt het in handen van de familie Dietrichstein. Dat de stad belangrijk is in het verleden, blijkt wel uit het aantal inwoners dat er er bijvoorveeld in 1793 woont: maar liefst 7.440. Een grote stad voor die tijd. In de jaren erna is er weinig meer verandert. Tegenwoordig wonen er zo’n 7.600 mensen.

Kasteel Mikulov (Image by frejka from Pixabay)

Kasteel van Mikulov

In het hart van de stad, bovenop een rots, ligt het kasteel van Mikulov. Het statige bouwwerk is in barokke stijl gebouwd, in de 17e eeuw. Daarvoor stond er een Romaans en Gothisch kasteel. Verwacht geen traditioneel vierkante burcht met torens op de hoeken, maar meer een paleis. Het hoogste punt is de kerktoren. Tot 1945 is het eigendom van de Dietrichstein, daarna woedt er een verwoestende brand. Daar is tegenwoordig niets meers van te zien.

De stad Mikulov is leuk om door heen te wandelen. Smalle straatjes, pitoreske pleintjes, mooie kerken. In de straatjes rond het kasteel zijn middeleeuwse taferelen op de muren aangebracht. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid is zonder twijfel het kasteel van Mikulov. Het is de plek waar de Fransen en Oostenrijkers in 1805 over een wapenstilstand onderhandelden na de slag bij Slavkov.

Portretten in het kasteel
Portretten in het kasteel van de familie Dietrichstein (foto: Flickr/Herbert Frank)

Het gigantische wijnvat van Mikulov

Maar het kasteel is meer dan een verzameling oude ruimtes. Het is tegenwoordig ook het Regionale Museum van Mikulov. Ontdek hier de geschiedenis van de wijngaarden en hoe hier door de jaren heen wijn is gemaakt. Indrukwekkend is het gigantische wijnvat dat in de kelder van het kasteel ligt. Ruim 100.000 (!) liter wijn paste hier in!

Daarnaast is er in het museum aandacht voor 2.000 jaar geschiedenis van de streek, met aandacht voor de Romeinen en de Duitsers. Ook is er een fotogalerij van de familie Dietrichstein, die Mikulov eeuwenlang liet floreren. En ook de kasteel bibliotheek is meer dan de moeite waard om te bezoeken.

St. Sebastian kapel

Een ander hoogtepunt bij de stad is de Sint Sebastian kapel op de Svatý kopeček (heilige heuvel). Deze plek is in de middeleeuwen de plaats waar onzedige praktijken plaatsvinden. In 1622, als de pest rondwaard in Mikulov, beeindigt kardinaal Dietrichstein hier het werk van de meisjes van plezier. Bovenop de heuvel bouwt hij de kapel van St. Sebastian. Sinds die tijd word de heuvel de heilige heuvel genoemd.

Tegenwoordis is het leuk om naar de kleine kapel te wandelen. Het is een prachtig kerkje. Maar vanaf de Svatý kopeček heb je vooral ook een schitterend uitzicht over de stad.

St. Sebastian kapel
De St. Sebastian kapel (Image by Markéta Machová from Pixabay)

St. Annakerk

Dat die kardinaal Dietrichstein het een en ander voor Mikulov heeft betekend, blijkt wel uit het graf dat hij heeft gekregen. Dat kun je bezoeken in de Sint Annakerk op het centrale plein van de stad.

Synagoga Mikulov

Ook indrukwekkend is de Synagoge in de stad. Het Joodse kerkgebouw is de laatste jaren helemaal gerestaureerd. De inrichting en het plafond zien er prachtig uit. Daarnaast is er ook een kleine expositie over de geschiedenis van de Joodse bewoners van de stad.

Kasteel Valtice
Kasteel Valtice (foto: Flickr/Jinpal Song)

Cultuurlandschap Lednice-Valtice

Ben je in Mikulov, dan moet je jet bezoek eigenlijk combineren met een bezoek aan het aan het cultuurlandschap Lednice-Valtice, dat iets ten oosten van de stad ligt. Dit gebied wordt wel de grootste tuin van Europa genoemd. Het bestaat uit twee kastelen, in Lednice en Valtice, met daar omheen schitterende kasteeltuinen. Tussen de twee plaatsen in is het gebied ook volledig aangelegd. Schitterend om te bezoeken.

Kamperen in Zuid-Moravië

Mikulov kun je in één dag bekijken. Maar het is zonde om niet langer in de streek Zuid-Moravië te verblijven. Het is er heuvelachtig, je hebt er meren, rotsen en nog veel meer mooie plekken. Tijdens een vakantie ga je je hier niet vervelen.

Tussen Brno en Mikulov in liggen verschillende campings. Zelf verbleven wij op camping Merkur. Een grote camping aan het Nové Mlýny stuwmeer, met winkeltjes, restaurantjes en een zonneweide. Ontdek hier alle campings in Zuid-Moravië.

Overnachten in Mikulov

Zoek je een hotel of appartement in Mikulov? Wij kunnen het knusse en voordelige 3 sterren hotel Templ adviseren. Wil je je lekker in de watten laten leggen? Kies dan voor Hotel Galant Mikulov. Op Trivago staan de beste aanbiedingen voor jou op een rij.

Booking.com