Brno of Praag? Vraag het een Tsjech en de kans is groot dat hij Brno zegt. Het is er veel rustiger dan in de hoofdstad van Tsjechië, het heeft een schitterende binnenstad en het is er betaalbaar. En die Tsjechen? Die hebben groot gelijk dat ze net zo lief naar de tweede stad van het land gaan.

De kans is groot dat je twijfels hebt wanneer je via de snelweg naar Brno rijdt. De buitenwijken van de stad bestaan uit fantasieloze grauwe flatgebouwen. Sovjet architectuur ten top. Maar hoe groot is de verrassing als je in het centrum komt. Niks geen grauwigheid. Deze stad straalt een en al levendigheid uit! Dit is een van de mooiste steden van Tsjechië.

Brno binnenstad
De mooie binnenstad (foto: Flickr/Paul Korecky)

Brno ligt in het zuiden van Tsjechië en is de hoofdstad van de regio Moravië. Met een kleine 400.000 inwoners is het de tweede stad van het land. Er zijn geschriften gevonden uit het jaar 1190 dat er voor het eerst over de stad wordt gesproken. In 1243 maken de Boheemse koningen er een koningsstad van. Op een hoge rots wordt de burcht Spilberk gebouwd.

In die tijd wordt Brno op zijn Duits Brünn genoemd. Dat heeft alles te maken met de vele Duitsers die er komen te wonen. De stad groeit snel en telt halverwege de 14e eeuw al ruim 10.000 inwoners. Als in 1918 Tsjechoslowakije wordt opgericht, wordt de naam veranderd in Brno. Toch wonen er nog veel Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog worden die op een dodenmars het land uit gestuurd, waarbij er velen sterven.

Glas bier
Geniet zoals de Tsjechen van een goed glas bier op de terrassen (foto: Flickr/Petr Dadák)

Brno: Jong en bruisend

Talloze restaurantjes, knusse koffietentjes en de beste cocktails in hippe barretjes. Brno is een aangename verrassing. Dat concluderen ook de deelnemers van Wie is de Mol 2021, die er onder meer overnachten in het bijzondere Anybody filmhotel Brno en een foto opdracht doen vanuit het Lužánky Park.

Dat de stad bruist is niet gek. Het is een echte studentenstad. De vele pleintjes, de kunst en de architectuur, hier kun je uren rondzwerven. En het grappige is, je komt er maar weinig toeristen tegen. En toch leeft het. De terrassen zitten vol, in de parken is het gezellig en de straten worden bevolkt door jong en oud.

Volle terrassen in Brno

9 bezienswaardigheden in Brno

Een berucht kasteel, een geheim ondergronds netwerk in het hart van de stad, architectonische juweeltjes en indrukwekkende kerken. Brno heeft het allemaal. Dit zijn de 9 bezienswaardigheden die je moet gaan bekijken in de stad. En vergeet tussendoor niet te genieten van al die prachtige gebouwen om je heen.

De gruwelijke kerkers van burcht Špilberk

Op een rots net buiten het historische centrum van Brno ligt de burcht Špilberk. Koning Ottokar II van Bohemen liet hier in het midden van de 13e eeuw een gotisch kasteel bouwen. Van het oude kasteel is weinig meer over, op enkele fundamenten na die in het fort te zien zijn. In de 17e eeuw werd het gemoderniseerd en veranderde het steeds meer in een barok fort. En sinds die tijd staat het vooral bekend om zijn gruwelijke kerkers, die je tegenwoordig kunt bekijken.

In de tijd dat het onder het Habsburgse Rijk valt, wordt het de zwaarst beveiligde gevangenis van het land. Hier worden de gevaarlijkste en belangrijkste gevangenen opgesloten en gemarteld. Niet alleen moordenaars, dieven en brandstichters, maar ook politieke tegenstanders. De Italiaanse dichter Silvio Pellico, die hier 8 jaar zat opgesloten, schreef er het boek Mijn Gevangenissen.

Tegenwoordig is burcht Špilberk een museum over de geschiedenis van het kasteel en de stad Brno. In de kelders kun je de cellen bekijken, net als de martelkamers. Duimschroeven, tafels waarop je opgerekt werd en brandmerken. Hier bekende je al snel een misdaad, ook als je hem niet had begaan.

Vanaf de kasteelmuren heb je bovendien een mooi uitzicht over de stad en over de Kathedraal van St. Peter en Paul.

Burcht Špilberk is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 09.00 en 17.00 uur.

Spilberk Burcht Brno
De Spilberk burcht stond bekend als een van de heftigste gevangenissen (Image by Michal Paolo from Pixabay)

Kathedraal van St. Peter en Paul

Niet ver van de burcht Špilberk ligt de kathedraal van St. Peter en Paul. Eigenlijk kan deze prachtige kerk je ook niet ontgaan. Vanaf een heuveltje is hij van verre al te zien. Geniet binnen van de mooie glas-in-loodramen en het stijlvolle barokke interieur.

Als je oplet, dan valt je op dat de kerkklokken om 11 uur ’s ochtends 12 keer slaan. Met deze truck wisten de Moraviërs zich te redden van een belegering door de Zweden. Volgens de legende zouden de Zweden vertrekken als ze Brno voor 12 uur niet hadden verslagen. Nou, dachten de inwoners, dan laten we het een uurtje eerder 12 uur zijn.

Kathedraal van St Peter and Paul
De kathedraal van St Peter and Paul (Image by romavor from Pixabay)

Stara Radnice / het oude stadhuis

Een van de oudste gebouwen in het centrum van Brno is het Stara Radnice. He oude stadhuis stamt uit het jaar 1240, het ziet er ook prachtig uit. De gotische deuropening is versierd met tekeningen van ridders en bestuurders van de stad. Voor een perfect uitzicht over Brno zul je naar boven moeten klimmen, in de hoge torens van het Stara Radnica.

Het Stara Radnice is dagelijks geopend van 12.00 tot 19.00 uur.

Stara Radnice Brno
De toren van het Oude Stadhuis (foto: Flickr/R Boed)

Villa Tugendhat

Een iets vreemde eend in de bijt is de Villa Tugendhat. Geen historisch oud bouwwerk, maar een moderne villa uit 1930. De modernistische architectuur wordt gezien als het meesterwerk van de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. In 1992 werd in deze villa de scheiding van Tsjechoslowakije beklonken. Het bouwwerk staat op de UNESCO Werelerfgoedlijst.

Tegenwoordig is de villa een museum. Laat je rondleiden en verbaas je. Zorg er wel voor dat je, 3 tot 4 maanden voordat je de villa wilt bezoeken, reserveert. De villa is populair. Naast de schitterende architectuur heeft de villa ook een geweldige tuin.

Villa Tugendhat
Villa Tugendhat (foto: Flickr/Paolo)

De ondergrondse geheimen van het Zelný Trh

Zelný Trh is het vrolijke plein waar rond de barokke Parnas fontein van maandag tot en met zaterdag markt is. Groente, fruit en bloemen worden hier verkocht. Een prima plek om een cultuur te leren kennen. Maar het geheim van Zelný Trh ligt onder de grond, waar een mystiek tunnelsysteem ligt.

Met gidsen in klederdracht kun je deze bijzondere wereld verkennen. 6 tot 8 meter onder de grond liggen middeleeuwse tunnels en kelders. Ontdek hoe de inwoners van Brno hun voedsel, bier en wijn opsloegen en kom tussendoor archeologische vondsten tegen en een schandblok. De tour wordt gecombineerd met een bezoek aan een laboratorium van een alchemist. Hier krijg je een blik op hoe de dokters en apothekers van Brno beroemd werden in heel Europa gedurende de afgelopen eeuwen.

Zelny Trh
Bovengronds is Zelný Trh een dagelijkse markt, ondergrond bevindt zich een labyrint (By Mister No, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54560704)

10-Z bunker

Ooit was de 10-Z bunker een militair topgeheim. De bunker is de hoogste geclassificeerde nucleaire schuilkelder in Brno. Alleen beschikbaar voor de hoogste politici van de communistische partij in de stad, voor het geval er een nucleaire oorlog zou uitbreken. Voor 500 mensen was er plek.

Gelukkig is de bunker nooit gebruikt. Tenminste, niet tijdens de communistische dictatuur. Het bouwwerk werd al tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd en diende toen als bescherming tegen Duitse en Sovjet bombardementen. Na de oorlog zat er korte tijd een wijnhandel, maar die werd door de communisten eruit gezet.

De 10-Z bunker verdient een bezoek. Het is een stap terug in de tijd, terug naar de periode van voor 1990. Zie hoe de communisten zich voorbereidden op een nucleaire oorlog. Zie hoe ze hier tijden in konden overleven.

St. Jacob’s Kerk

De St Jacob’s kerk is een prachtige kerk om te bezoeken. Niet eens zo zeer van buiten, wel van binnen. Maar het bijzonderste is misschien wel het ossuarium, waar de botten van 50.000 mensen liggen opgeslagen. Daarmee is het het op een na grootste knekelhuis van Europa.

Het huidige Jakubské plein, waar de kerk aan ligt, was tot de 18e eeuw een begraafplaats. Toen die plek vol raakte, werden de doden in het ossuarium gelegd, in een crypte onder de kerk.

Maar ga niet alleen hier voor het ossuarium heen. Geniet ook van de schoonheid van de St. Jacob’s kerk, met zijn 94 meter hoge toren. Het bouwwerk stamt uit de 13e eeuw, heeft prachtige zuilen en een mooi altaar.

Schedels opgeslagen in de St Jacob's kerk
In de crypten onder de St Jacob's kerk liggen de botten van 50.000 mensen (foto: FLickr/Petr Brhel)

Park Luzanky

Parken zijn plekken waar je de lokale bevolking ontmoet en waar je heerlijk kunt ontspannen. Dat geldt zeker voor het Park Luzanky, dat je misschien nog wel kent uit Wie is de Mol 2021. Aangelegd in 1786, was dit een van de eerste publieke parken in Europa.

Helaas, hiervan is weinig terug te zien. Het park wat er nu ligt stamt uit 1840 en werd aangelegd door Antonín Šebánek. Het is een afwisseling van prachtige groene grasvelden, hoge bomen en enkele vijvers. In het midden staat het Renaissance Revival paviljoen. Voor de kinderen is er een speeltuin en zijn er biggetjes waarmee zij kunnen knuffelen.

Luzanky Park Brno
In het Luzanky Park ontspannen de inwoners van Brno (foto: Flickr/Jarolsav A. Polák)

Technisch Museum Brno

Een van de leukste musea in Brno is het Technisch Museum. Oude computers, enkele Lada auto’s, vliegtuigmotoren en een game room. Zeker wanneer je kinderen hebt is een uitstapje hier naartoe geweldig. Op de bovenste verdieping mogen zij helemaal los gaan met techniek.

Bezienswaardigheden buiten Brno

Heb je Brno helemaal gezien, of wil je graag de stad even uit. De omgeving van de stad mag er ook zijn. Ten noordoosten ligt de Moravische Karst, een indrukwekkende grottenstelsel met ondergrondse rivieren.

Ten zuiden van de stad ligt het middeleeuwse stadje Mikulov. Ook vind je hier vlakbij de grootste tuin van Europa, het Cultuurlandschap Lednice-Valtice.

Moravische Karst
De grotten in de Moravische Karst zijn prachtig (foto: Libor Svacek)

Grand Prix van Tsjechië

Ben je fan van de MotoGP? Eén van de mooiste GP’s van het jaar is de GP van Brno. 100.000 mensen bevolken de hoge heuvels rond het circuit. En overal heb je een uitstekend uitzicht op het een groot deel van deze prachtige baan.

Een bezoek aan de GP van Tsjechië valt goed te combineren met een vakantie in Brno of Zuid-Moravië.

GP Brno
Elk jaar komt de MotoGP naar Brno (Image by Jiří Rotrekl from Pixabay)

Reizen naar Brno

Brno klinkt ver weg, maar dat valt best mee. Vanaf Utrecht is het ongeveer 1.060 kilometer reizen met de auto. De route is ongeveer in 10 uur rijden en gaat via de voormalige Oost-Duitse grensovergang Helmstedt-Marienborn, Leipzig, Dresden en Praag naar Brno.

Hotels in Brno

Overnachten in Brno is geen enkel probleem. Je hebt er talloze hotels en appartementen voor elke portemonnee. Hier op Trivago vind je de beste aanbiedingen. Dit zijn mijn twee favoriete hotels:

Anybody hotel

Anybody filmhotel

Elke kamer van het Anybody Filmhotel is gebaseerd op een beroemde film uit het verleden. Overnacht in de James Bond suite of voel je de hoofdrolspeler in La Dolce Vita of Last tango in Paris. Verkleed je en geniet.

eFi hotel Brno

eFi Hotel ***

Een van de voordeligste hotels in Brno is het 3 sterren hotel eFi. Het ligt op slechts 10 minuten van het centrum van de stad. Een gratis shuttlebus brengt je op en neer. Het hotel heeft een gym, wellness center en zwembad.

Campings bij Brno

Zoek je een goede camping in de omgeving van Brno? Wij kunnen camping Hana aanraden, maar hebben ook goede ervaringen met Autokemp Merkur. Vind je het niet erg om iets verder bij Brno vandaan te zitten? Dit zijn de 10 beste campings in Tsjechië.

Booking.com