Geneeskrachtig water dat uit bronnen spuit, een zingende fontein en historische gebouwen die strijden om de titel allermooiste. Mariënbad, of zoals de Tsjechen het noemen Mariánské Lázně, is een schitterend kuuroord in het Boheemse Woud in het westen van Tsjechië. Niet zo bekend als het vlakbij gelegen Karlsbad en daardoor ook veel minder toeristisch.

En toch zou het goed kunnen dat je het wel kent. Tijdens Wie is de Mol in 2021 moeten de deelnemers onder meer opdrachten in Mariënbad uitvoeren. Voor veel Nederlanders is dit de eerste kennismaking met deze prachtige stad.

Mariënbad ontstaat in de 13e eeuw. Lang was al bekend dat hier geneeskrachtige bronnen zijn, maar pas in 1807 worden er de eerste badhuizen gebouwd. In de eeuw die volgt verandert het stadje in een kuuroord. De sfeer van de vroege jaren 1800 zijn hier nog altijd voelbaar. Tegenwoordig wonen er zo’n 13.000 inwoners.

Stijlvolle panden in Mariënbad
Het stadje staat bomvol prachtige historische panden (foto: JAROSLAV TIRPÁK via Pixabay)

Ben je op vakantie in Tsjechië en toevallig in de buurt van Mariënbad? Deze stad verdient een bezoek. Samen met Karlsbad (Karlovy Vary) en Franzensbad (Františkovy Lázně) vormt het de Tsjechische spadriehoek. Sinds 2021 staat de spa-cultuur op de UNESCO Werelderfgoedlijst voor Historische kuuroorden. Dat betekent dat de historische cultuur heel goed is behouden.

Je bent trouwens niet de eerste die de stad bezoekt. Verschillende bekendheden zijn je voorgegaan. Richard Wagner, Goethe, Chopin, de Oostenrijkse keizer Frans Josef I en de Britse koning Eduard VII gingen hier baden en ontspannen. Dat was niet voor niets. Mariënbad was een stad die bij hun status paste, een chique kuuroord. En die chique sfeer, die hangt er nog altijd.

Ben je in de stad? Dit zijn de hoogtepunten die je zeker moet beleven of bezoeken:

1. Wandel rond en verbaas je

De Ferdinandův bron
De Ferdinandův bron (foto: JMiks/Shutterstock)

Parkeer je auto aan de rand van de stad en ga wandelen. Verbaas je over de rijkdom van de panden in het hart van dit stadje, met op de achtergrond de groene heuvels van het Boheemse Woud. De meeste gebouwen zijn gebouwd tussen 1808 en begin 1900 en zien eruit als paleisje.

Daarnaast ligt in het spagedeelte van de stad het prachtige glooiende Skalnikova Sady park met vijvers, fonteinen en beelden, dat veel doet denken aan mooie kasteeltuinen. In het voorjaar, zomer en in het najaar bloeien hier bloemen in prachtig aangelegde perken.

2. Collonade

Collonade Marienbad
De indrukwekkende gietijzeren collonade (foto: Christoph Hönigschmid via Pixabay)

Beroemd is de Collonade van Mariënbad, een neobarokke zuilengalerij waaronder vele mensen wandelen met een kannetje mineraalwater. De zuilengalerij is gebouwd tussen 1888 en 1889 en heeft een gietijzeren constructie. Het is pure romantiek, zoals ooit veel spaoorden hadden.

Aan de buitenkant is het rijk gedecoreerd met beelden en ornamenten. Aan de binnenzijde heeft het op enkele plaatsen indrukwekkende plafondschilderingen. In de Collonade worden ’s zomers regelmatig concerten gegeven door orkesten. Aan het einde bevindt zich een bron waar je water kunt drinken.

3. Zingende fontein

Zingende fontein in Marienbad
De zingende fontein (foto: Jim Linwood/Flickr)

Een van de populairste plekken in de stad is de Zingende Fontein met 250 stralen. Niet alleen wisselen hoge en lage stralen elkaar af, op elk oneven uur verandert het in een muzikale fontein die een compositie speelt.

Overdag is de fontein leuk om te bekijken, ’s avonds verandert het in een spektakel. Dan wordt de fontein ook verlicht. De Zingende Fontein staat een bord waar de tijdstippen op vermeld staan wanneer de fontein verandert in een waterorgel en welke nummers worden gespeeld.

4. Stadsmuseum Mariënbad

In het oudste huis van het historische deel van de stad is het Stadsmuseum gevestigd. Het pand is gebouwd in 1818 als een hotel en geeft een goed beeld van hoe de stad er in het begin moet hebben uitgezien. Onder meer Johann Wolfgang Goethe bracht hier een tijd door.

In het museum is te zien hoe Mariënbad zich in de afgelopen twee eeuwen heeft ontwikkeld. Daarnaast is er aandacht voor de geschiedenis van het gebouw zelf en de beroemde gasten die hier hebben overnacht.

5. Kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria

Kerk Marienbad
De achthoekige kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria (foto: Axel/Flickr)

Midden in het stadspark, iets verhoogd, staat de Kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria. Een prachtige achthoekige basiliek. Van buiten is hij stijlvol en past hij prima tussen alle paleisjes die Mariënbad kent.

Van binnen is het een schoonheid. Pilaren aan de zijkanten, een prachtig gewelfd blauw plafond en klassieke bruine houten banken in het midden. Het marmer blinkt er, de schilderijen zijn indrukwekkend. Deze kerk is een plaatje.

Andere mooie kerken in de stad zijn de orthodoxe St. Vladimir kerk en de Britse kerk.

6. Romeinse baden

Therapy & Wellness Centre

Als je gaat kuren, dan zou je dat voor de schoonheid eigenlijk moeten doen in de Romeinse baden van hotel Nove Lazne. Zo moeten ooit de Romeinse badhuizen eruit hebben gezien, hoewel de Tsjechische variant in 1896 is gebouwd naar het model van de Romeinse baden in Boedapest.

De marmeren pilaren, het prachtig beschilderde gewelfde plafond en de kranen waar het water uit stroomt, het straalt allemaal historie uit. Maar tegenwoordig kun je er ook heel modern genieten in een whirlpool, een sauna of een stoombad.

7. Bronnen

Karolinin Pramen
De Karolinin Pramen is een van de veertig bronnen in de stad (foto: Jim Linwood/Flickr)

Mariánské Lázně telt 40 geneeskrachtige bronnen en in de omgeving van het stadje zijn er nog eens zo’n zestig te vinden. Her en der komen ze zo maar uit de grond. De pramen, zoals de bronnen in het Tsjechisch worden genoemd, hebben allemaal een dak gekregen.

In de bossen rondom Marienbad lijkt het alsof ze zijn afgedekt met een soort van hondenhok, in het stadje staan er veelal sierlijke koepels overheen. Mooie bronnen zijn onder meer de Karolinin Pramen, Rudolfuv Pramen, Pramen Alexandra en Antonickuv Pramen.

8. Wandelroutes

Wandelroute
Rondom de stad zijn vele mooie wandelroutes (foto: Dr Zito/Flickr)

Küren betekent niet alleen geneeskrachtige baden en heilzame massages, het betekent ook ontspanning. Rondom Mariënbad liggen tal van wandelroutes door de heuvelachtige bossen die vanuit het stadje vertrekken. De routes zijn goed aangegeven met kleuren op de bomen. Veel van die tochten komen langs bronnen.

9. Standbeeld Franz Josef I en Edward VII

2015-08-10 Meeting

In het stadspark staan twee opvallende beelden. Het zijn keizer Franz Josef I van Oostenrijk-Hongarije en de Britse koning Edward VII. Ze kunnen je haast niet ontgaan. Losjes staan ze daar om misschien wel even met je op de foto te gaan.

Deze twee heren zijn twee van de beroemdste gasten die in Mariënbad zijn verwelkomd. Maar het lijstje beroemde gasten is enorm. Een kleine greep eruit: uitvinder Thomas Edison, doctor Sigmund Freud, de Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV, schrijver Franz Kavka, uitvinder Alfred Nobel en de Amerikaanse president Henry Kissinger.

10. Park Bohemium

Miniatuurpark Bohemian
Het miniatuurpark met 75 modellen is gelegen in een park (foto: Dmytrok/Flickr)

Alles is klein in Park Boheminium. Het is een Tsjechische versie van Madurodam. Verwacht echter geen grote miniatuurstad. De 75 modellen die het park telt staan vrij in een mooi parklandschap. Het zijn modellen van Tsjechische monumenten, zoals het kasteel van Karlštejn, de Ještěd televisietoren en het kasteel van Český Krumlov. Alles is nagebouwd op schaal 1:25.

11. Hamelika toren

Hamelike toren
Vanuit de 20 meter hoge Hamelike toren heb je een goed uitzicht over de omgeving (foto: Jim Linwood/Flickr)

Aan de zuidoostkant van de van de historische stad bevindt zich de Hamelika toren. In 1876 is het gebouwd door Fridricih Zikler. De toren is 20 meter hoog en vanuit de top heb je een mooi uitzicht op de stad en de omgeving.

Omgeving van Mariënbad

Mariënbad is prachtig, de omgeving heeft ook veel te bieden. Op een kleine 20 kilometer afstand van de stad ligt het klooster van Teplá dat werd opgericht in 1193. Het klooster was jarenlang de eigenaar van de geneeskrachtige bronnen.

Een andere bijzondere plek is het stadje Loket, een van de mooiste steden van Tsjechië. Andere leuke historische steden zijn Cheb en Plzen, bekend van zijn bierbrouwerijen.

Teplá Abbey.

Wellness behandeling in Mariënbad?

In een spastad als Mariënbad moet je eigenlijk een wellness-behandeling ondergaan. Er zijn hier talrijke spahotels die mineraalbaden, CO2-baden, bierbaden, massages tot en met gasinjecties bieden. Het kan niet gek genoeg of het is hier. En allemaal erg gezond.

In Mariánské Lázně zijn maar liefst veertig unieke bronnen die geschikt zijn om allerlei bronnen te behandelen. Het zou onder meer goed zijn voor de behandeling van nieren en urinewegen, ademhalingsklachten, metabole aandoeningen tot de behandeling van onvruchtbaarheid.

Maar stel je geen spabezoekje voor als in Nederland. Het is geen gezellig uitje naar de sauna in combinatie met massage. Dit zijn sessies met dokters die je gezonder willen maken. Een dagje spa zit er daarom ook eigenlijk niet in. Trek hier minimaal drie dagen voor uit, hoewel een drieweekse kuur het allerbeste zou zijn.

Marienbad center

Overnachten in Mariënbad

Mariënbad telt talloze hotels. Plekken waar je je helemaal in de watten kunt laten leggen, waar je kunt genieten van wellness en spa’s. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de hotels in de historische stad vrij prijzig zijn. Kies is je voor een hotel of appartement net buiten de oude stad, dan ben je veel goedkoper uit. Op Trivago vind je de beste aanbiedingen.

Wil je je eens helemaal in de watten laten leggen? Kies dan voor het prachtige Nové Lázně Ensana Health Spa Hotel of het Hotel Esplanade Spa & Golf Resort. Deze 5 sterren hotels zijn buiten het seizoen goed betaalbaar.

Zoek je een plek die goed en betaalbaar is? In het 4 sterren DaVinci hotel overnacht je al vanaf 51 euro, in het Orea Spa Hotel Bohemia vanaf 53 euro.

Hotel Marienbad
De stad telt vele 4 en 5 sterren hotels (foto: Oskar Heiße via Pixabay)

Vakantie in Tsjechië

Tsjechië is een geweldig vakantieland. Je hebt er mooie berggebieden en indrukwekkende natuurgebieden, zoals  Boheems Zwitserland, de Moravische Karst en de rotsen van Prachov.

Beroemde steden als Praag en Brno spreken velen tot de verbeelding. Praag wordt zelfs gezien als een van de mooiste hoofdsteden ter wereld.

Ga je kamperen in Tsjechië? Wij hebben de beste 10 campings op een rij gezet. Of wil je eens avontuurlijk overnachten in een boomhut? Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vakantiehuis met zwembad.

Booking.com