Elegante colonnades, stijlvolle neoklassieke gebouwen en keurig aangeveegde straten. De schoonheid van het stadje Františkovy Lázně (Franzensbad) is zo perfect, dat je je haast in een pretpark waant. Maar niets is minder waar. Dit is een kuuroord in Tsjechië, waar Johann Wolfgang von Goethe 200 jaar geleden al tijd doorbracht. Destijds omschreef hij de plaats al als ‘de hemel op aarde’.

Omringd door stijlvolle Engelse parken met keurig gemaaide grasvelden en prachtige bomen, staan daar de historische gebouwen. Is er sinds Goethe veel veranderd? Zeker. Františkovy Lázně is gegroeid en gemoderniseerd, maar de plaats heeft zijn charme altijd behouden.

Denk de toeristen die hier komen badderen en kuren weg en verbeeld je de rijtuigen en de keurig geklede dames en heren van toen. Dan waan je je in dit Tsjechische plaatsje direct terug aan het begin van de 19e eeuw.

Františkovy Lázně, ook wel Franzensbad genoemd, is een van de 3 steden in de West-Boheemse spadriehoek. Samen met Marienbad en Karlovy Vary en enkele andere Europese Spasteden, werd het in 2021 op de Unesco Werelderfgoedlijst gezet. De steden worden geprezen voor het behoud van hun spacultuur.

Waar Karlovy Vary met bijna 50.000 inwoners en Marienbad met ruim 12.000 inwoners echte stadjes zijn, is Františkovy Lázně klein. Het telt net geen 5.500 inwoners. Dat maakt het tot misschien wel de puurst gebleven kuuroorden in Tsjechië.

FRANTIŠKOVY LÁZNĚ

Van moeras tot kuuroord

De West-Boheemse bossen zijn vrijwel ondoordringbaar. Maar in de 14e eeuw wordt in het moerasgebied, tegenwoordig vlakbij de grens met Oost-Duitsland, de Sauerbrunn ontdekt. Het water hieruit blijkt geneeskrachtig. De wasvrouwen uit de nabijgelegen stad profiteren ervan. Zij verkopen het water en verdienen zo bij.

Pas in 1705 wordt er een badlocatie van gemaakt. Een arts laat er bijna 90 jaar later een houten paviljoen overheen bouwen, maar dit valt bij de wasvrouwen niet in goede aarde en zij verwoesten het. 3 jaar later, in 1794, wordt er een nieuw kuurhuis en paviljoen gebouwd. De Oostenrijkse keizer Frans I neemt het kuuroord onder zijn hoede en de plaats wordt omgedoopt tot Franzensdorf en later Franzensbad.

Waar de rijken van Europa voornamelijk naar Karlovy Vary en Marienbad trekken, weten tienduizenden patiënten en kuurtoeristen Františkovy Lázně ook te vinden. Daaronder enkele bekendheden. Naast Goethe verblijven ook Johann Straus, Kafka en Beethoven hier graag.

Františkovy Lázne in de winter

De geneeskrachtige krachten van Františkovy Lázně

Ooit had Františkovy Lázně 1 geneeskrachtige bron, Františková-bron. Tegenwoordig zijn het er 23. Heb je problemen met je spieren of skelet? Hart- en vaatklachten? Of heb je last van gynaecologische problemen? Het water, de modder en de gassen die hier uit de grond komen zouden hier goed tegen helpen. Zelfs tegen onvruchtbaarheid zou het een oplossing zijn.

Bij de bronnen kun je een kopje of glas vullen en het water drinken. Onderzoek van te voren wel even hoeveel water je uit de bron mag drinken, vanwege de effecten het kan hebben op het lichaam.

Opvallend is het beeld van het jongetje František aan de rand van een park aan de zuidzijde van de historische binnenstad. De jongen zit, helemaal naakt, op een ei en lijkt een vis in zijn handen te hebben. Nog opvallender is dat een groot deel van zijn benen glimt.

Dat heeft alles te maken met een legende rond het mannetje. Gefluisterd wordt dat hij met zijn geheime krachten vrouwen met een kinderwens helpt. Je moet daarvoor wel even zijn linker voet aaien…

Beeld Fratisek - Františkovy Lázně
František zou vrouwen met een kinderwens helpen

Bezienswaardigheden in Františkovy Lázně

Františkovy Lázně is een kleine plaats met een knus historische centrum waar je heerlijk kunt rond wandelen en je vergapen aan de schitterende gebouwen en kuurtoeristen. Daarnaast zijn de Engelse parken rondom het centrum echt prachtig. In de lente en zomer kleuren ze groen, in de herfst krijgen de bladeren aan de bomen prachtige gele en bruine tinten. Het zijn levende kunstwerken.

Dan is er natuurlijk het beeld van het jongetje František, waar elke toerist wel even bij langs wandelt. Maar wat moet je hier nog meer gaan bekijken? Wij zetten het voor je op een rij.

Dvorana Glauberovych paviljoen

Het paviljoen Dvorana Glauberovych is een van de mooiste paviljoens in Franzensbad. Het gebouw met zijn neoclassicisme uitstraling is gebouwd in 1930. Binnen komen drie bronnen uit de grond.

Van binnen heeft het gebouw met zijn mooie zuilen veel weg van een tempel. Buiten is er een schitterende tuin en meestal kun je zo de binnenplaats opwandelen.

Frantiskovy Lazne

Nieuwe colonnade

Wat is een kuuroord zonder colonnade? Dit is een overdekte zuilengalerij gebouwd voor kuurgasten, zodat zij tegen zon en regen zijn beschermd tijdens het wandelen of er rustig kunnen zitten. De nieuwe colonnade geeft de stad een haast Romeins uitstraling.

Franzensbad - Františkovy Lázně

Kerk van de heilige prinses Olga

De mooiste kerk in Františkovy Lázně is de Kerk van de heilige prinses Olga. Deze orthodoxe kerk werd gebouwd tussen 1887 en 1889. Waarom een orthodoxe kerk in een Tsjechisch kuuroord? Dat heeft alles te maken met de vele orthodoxe (Russische) gasten, die hier lange tijd kwamen.

De kerk is niet groot, maar heeft van buiten de mooie ronde vormen van een orthodoxe kerk. Van binnen heeft hij een mooi geschilderd plafond en een houten altaar. Het straalt de luxe uit die kerken in Rusland zo typeren.

Fatamorgana Museum Iluzi

Een leuk uitstapje met kinderen in dit stadje is het Fatamorgana Museum Iluzi. Laat je hier helemaal voor de gek houden. Om elke hoek wacht een nieuwe verrassing op je. Stap in de 3D-scenes en verbaas je. Maak bovendien de leukste foto’s voor social media.

Hier lijkt het alsof er water uit een schilderij stroomt, zo op de grond. Ervaar hoe het is om een reus te zijn, of natuurlijk om juist klein duimpje te zijn. En heb je ooit wel eens gedroomd van een potje poker met Angela Merkel, Vladimir Poetin en Donald Trump? Probeer het uit.

Stadsmuseum Františkovy Lázně

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van Franzensbad? Of wil je ontdekken hoe de Europese rich and the famous honderd jaar geleden ging baden in dit kuuroord? Bezoek dan het Stadsmuseum Františkovy Lázně. Er worden vele attributen uit die tijd tentoongesteld en er zijn historische foto’s.

Aquaforum

Is het een warme dag en heb je zin om te gaan zwemmen met het gezin? Bezoek dan het Aquaforum. Dit zwembad heeft een modern binnen- en meerdere buitenbaden. Daarnaast zijn er enkele glijbanen, is er een bubbelbad en een zonneweide. Natuurlijk zijn er ook spa en wellness mogelijkheden.

Houd er rekening mee dat als je met kinderen naar zwembad Aquaforum gaat, het zwembad in een kuuroord ligt. De meeste gasten zullen daarom op leeftijd zijn en komen hier voor hun rust.

Nationaal natuurreservaat SOOS

Even buiten Františkovy Lázně ligt het nationaal natuurreservaat SOOS. Een prachtig wandelgebied en een bijzonder landschap. Over houten vlonders loop je door de uitgestrekte veengebieden, waar op verschillende plekken uit bronnen water stroomt en gassen ontsnappen.

Bij het nationaal natuurreservaat SOOS is een geologisch park en een museum met tentoonstellingen over de natuur in het park en de omgeving. Hier wordt bovendien de geschiedenis van de aarde verteld en zijn er levensgrote prehistorische dieren te zien.

Lesopark Amerika

Even ten zuidwesten van Františkovy Lázně ligt het Lesopark Amerika. Net als het natuurreservaat SOOS een prachtig wandelgebied, maar dan groter. Het park ligt rond een aangelegd meer en heeft een mooi netwerk aan wandelpaden.

Daarnaast is er voor kleine bezoekers een minidierentuin met onder meer geiten, varkens, alpaca’s en enkele roofvogels. Ook is er een treintje in het park, waarmee je een rondje kunt maken. Wil je iets sportiever bezig? Huur dan een waterfiets voor een tripje op het meer.

Overnachten in Františkovy Lázně

Ben je op zoek naar een hotel of appartement in de omgeving van Františkovy Lázně? Het aanbod is er groot. Bovendien bieden de meeste hotels in de stad ook wellness aan. De beste aanbiedingen vind je op Trivago.

Boutique Hotel Three Lilies is een fijn hotel in een historisch pand, midden in het centrum. Hier krijg je een ruime kamer en het ontbijt is uitstekend. Ook krijg je als bezoeker gratis toegang tot het Aquapark.

Overnacht je liever in een vakantiewoning? Tsjecho Reizen biedt een groot aantal vakantiehuisjes en appartementen in West-Bohemen aan.

(Foto bovenaan: Ladislav Renner/CzechTourism)