Midden in het Oost-Boheemse landschap ligt daar ineens Hospitaal Kuks. Groot, een beetje lomp, ietwat grauw, maar vooral heel erg indrukwekkend. Een barok mirakel wordt het genoemd. En dan ben je nog niet eens binnen geweest.

Nee, dit is geen kasteel. Ooit maakte Hospitaal Kuks deel uit van een kuuroord, daarna werd het een ziekenhuis en een apotheek. Tegenwoordig is dit een prachtig gerestaureerd bouwwerk en heeft het het op een na oudst bewaarde apotheek van Europa, dat nu een bijzonder museum is. Je zou het kunnen kennen van het tv-programma Wie is de Mol, dat in 2021 een bezoek bracht aan Tsjechië.

Lees ook: In de voetsporen van Wie is de Mol 201 – Tsjechië

INgnag Hospitaal Kuks
De indrukwekkende ingang van het hospitaal (foto: Bobo en Chichi)

Tussen de steden Trutnov en Hradec Králové staat er een bouwwerk statig op een heuvel. De entree oogt als een dom. Een trap leidt je aan twee kanten naar boven. Vanaf het bordes en het dak kijken verschillende beelden omhoog en over de omgeving. Hospitaal Kuks was/is niet zo maar een ziekenhuis.

Het plaatsje Kuk stond vroeger bekend om zijn bronnen. Ze zouden geneeskrachtig zijn. Eind 17e eeuw wil graaf Franz Anton von Sporck hier een slaatje uit slaan. Hij start in 1695 met de bouw van Hospitaal Kuks en verandert het plaatsje in een kuuroord.

Hoe klein Kuks ook is, in die periode is het razend populair in de omgeving. Er is entertainment, er worden grote jachtpartijen gehouden en er zijn Venetiaanse nachten op de rivier de Elbe.

Historische wellness

Von Sporck heeft grote plannen. Hij bouwt een chateau, een hospitaal, een kerk en vele andere gebouwen. En natuurlijk komt er een prachtige tuin bij voor the rich and the famous die hier verblijven.

In die jaren is dit welnessoord mooier dan Karlsbad. Je kunt het haast niet geloven, maar echt waar. Maar twee jaar na de dood van graaf Franz Anton von Sporck, is het afgelopen met het plezier. Een grote overstroming doet veel gebouwen wegspoelen. En niemand heeft de wil of het geld om het daarna opnieuw op te bouwen.

Lees ook: Kuuroorden Mariánské Lázně, Františkovy Lázně en Karlovy Vary zijn Werelderfgoed

Van spa tot hospitaal

Wat wel overblijft is het Hospitaal Kuks. Tussen 1743 en 1938 worden hier voornamelijk oorlogsvetanen en oud-soldaten verzorgd. In het gebouw komt een apotheek. Na de Tweede Wereldoorlog is het nog bijna 20 jaar een bejaardentehuis en nu is het een bijzonder museum.

Hospitaal Kuks: een barok mirakel

Een barok mirakel, zo wordt Hospitaal Kuks tegenwoordig genoemd. Helaas, ik heb weinig met barok of architectuur. Maar eerlijk is eerlijk, dit gebouw is schitterend. En al die beelden, buiten en binnen, indrukwekkend!

Ze zijn gemaakt door Matyáš Bernard Braun. Hij wordt ook wel de Tsjechische Michelangelo genoemd. De bekendste zijn de 12 menselijke deugden en ondeugden, die bij de ingang staan.

galerij met beelden in Hospitaal Kuks
(foto: Flickr/Jan Helebrant)

Drakenbloed en wolvenlever

Het meest betoverd raak ik in de apotheek, dat tegenwoordig het Tsjechisch Farmaceutisch Museum is. Klassieke kasten een donkerrood tapijt, een schitterend bewerkt plafond en dan al die potjes en lades. Het liefst zou ik ze allemaal open willen trekken en er in rondneuzen.

Alhoewel, potjes met drakenbloed, wolvenlever en poeder van het hoofd van een opgehangen mens. Bij nader inzien, laat die potjes maar lekker dicht zitten. Is misschien beter 😉 Maar wat een aanrader dit museum!

Dan is er nog de kerk van de Heilige Drie-eenheid met zijn crypte en tot slot de tuin. Die prachtig aangelegde kasteeltuin. Wat een plaatje.

Ben je uitgekeken in Hospitaal Kuks? Vanuit hier kun je een wandeling het bos in maken naar een unieke collectie barokke sculpturen die zijn uitgehouwen in een rots. Samen stellen zij een kerststal voor.

Apotheek
In de apotheek zul je je verbazen over de bijzondere medicijnen (foto: Flickr/ElPadawan)

Openingstijden Hospitaal Kuks

Hospitaal Kuks is geopend van april tot en met oktober. Er worden verschillende tours met gids georganiseerd, ook in het Duits en in het Engels.

Van 1 april t/m 31 mei is het hospitaal alleen geopend in de weekenden, van 09.00 – 17.00. In juni september en oktober is het geopend van dinsdag t/m zondag en in juli en augustus dagelijks.

Overnachten in de buurt van Hospitaal Kuks

Hospitaal Kuks ligt iets ten zuiden van het populaire Reuzengebergte. Hier in de omgeving vind je tal van campings, vakantiehuizen en hotels.

Campings

Iets ten noorden van de Trutnov ligt camping Aktief. Een gezellige iets kleinere camping voor actieve mensen. Natuurlijk is er gratis Wifi. Naast de ruim 30 staplaatsen verhuren de eigenaren ook een appartement.

Ben je op zoek naar een kwalitatieve topcamping? Wij hebben onderzoek gedaan naar de 10 beste campings in Tsjechië.

Vakantiewoningen

Zoek je meer comfort? In de omgeving van Kuks biedt Belvilla vele vakantiewoningen en appartementen. Van villa’s met privé zwembad tot knusse huisjes.

Hotels

Ook zijn er tal van hotels in de omgeving. Van het voordelige 3 sterren Hotel 28 tot het stijlvolle 4 sterren hotel Adam Trutnov. Alle deals vind je op Trivago.

Wat is er nog meer te doen?

wandelpaden tussen de rotsen
Niet ver van het Hospitaal Kuks liggen de Rotsen van Prachov (foto: jarko7 from Pixabay)

Ben je in de buurt van Hospitaal Kuks? Breng dan ook zeker een bezoek aan de imposante Rotsen van Prachov. Of neem de auto en bekijk alle bezienswaardigheden in Praag. En wist je dat Špindlerův Mlýn, iets ten noorden van Kuks, het grootste skigebied van Tsjechië is? Ook telt het land vele fantastische steden. Dit zijn de 8 mooiste steden van Tsjechië.

Lees ook: