Bergen, bossen, groene velden, rotsen, watervallen, wandel- en fietsroutes en skipistes. Welkom in het Reuzengebergte, het gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Een heerlijke plek voor de avonturier om ’s zomers erop uit te trekken en ’s winters een voordelige plek om te skiën.

Van een afstandje doet de Snezka een beetje denken aan de Mont Ventoux. De hoogste berg van Tsjechië (1603 meter) steekt kaal en een beetje eenzaam de lucht in. Bovenop staat een futuristisch ogend bouwwerk, een meteorologisch observatorium. Het is het beeld dat van het Reuzengebergte bekend is. Maar dit gebergte is zoveel meer.

Tussen het Tsjechische Harrachov en Trutnov strekt zich het Nationaal Park Krkonoše uit, het Reuzengebergte. Een gebied van zo’n 40 kilometer lang dat grotendeels in Tsjechië ligt, maar ook deels in Polen. Je rijdt er vanuit Nederland eenvoudig in een dag heen. Vanaf Utrecht is het zo’n 900 kilometer rijden.

Met bergtoppen tussen de 800 en 1.603 meter kan het Reuzengebergte qua hoogte de vergelijking met de Alpen zeker niet aan. Maar moet dat? Helemaal niet. Dit gebergte heeft zijn eigen kwaliteiten. Met zijn vele wandel- en fietspaden kun je er dagenlang op uit trekken.

Ben je uitgekeken in het gebergte zelf? Het Boheems Paradijs ligt om de hoek en je reist in een dag ook eenvoudig naar Praag als uitstapje.

Reuzengebergte
Hoewel het gebergte niet zo hoog is als de Alpen, is het er zeker indrukwekkend

De mythe van de reus van het Reuzengebergte

Schrik niet, maar in het Reuzengebergte leeft de reus Krokonos, ook wel spottend Rünezahl (Rapenteller) genoemd. Volgens legendes is hij de heerser van het gebied en komt slechts af en toe tevoorschijn. Daarbij kan hij elke gedaante aannemen die hij wil.

Als hij verliefd wordt op een prinses, ontvoert hij haar. Om haar gelukkig te maken, geeft hij haar een mand met magische rapen. Daarmee kan ze iedereen tevoorschijn toveren wie ze wil. Uiteindelijk stemt ze toe om te trouwen met de reus, op een voorwaarde. Een groot veld met rapen moet worden omgetoverd in bruiloftsgasten en de reus moet ze allemaal tellen. Maar elke keer dat hij ze telt, is het aantal anders. Terwijl Krokonos maar bezig blijft met hertellen, ontsnapt de prinses.

Rübezahl
Volgens legendes zou onder de grond van het gebergte de reus Rübezahl leven

Hoogtepunten van het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte kun je het beste lopend of fietsend ontdekken. Er zijn vele goede wandel- en fietspaden in het gebied. De mooiste routes vind je rondom Harrachov, Spindleruv Mlyn en Pec pod Sněžkou.

Maar wat moet je echt doen als je het nationaal park Krkonoše bezoekt? Wij zetten alle hoogtepunten op een rij.

Weg van de Tsjechisch-Poolse vriendschap

De ultieme wandelroute is de Weg van de Tsjechisch-Poolse vriendschap. Deze route loopt over de toppen van de bergen en volgt de grens. Het ene moment ben je in Tsjechië, een paar stappen verderop sta je in Polen. Let op: je moet wel getraind zijn. De route is 28 kilometer lang.

Je kunt de route van twee kanten bewandelen. 1. Begin op de tweesprong boven de Vosecká berghut, niet ver bij Harrachov vandaan. 2. Start in het oosten bij Pomezní Boudy in het plaatsje Mala Upa.

Is de route van 28 kilometer te lang? Je kunt ook delen van de route lopen. Kijk hier voor meer informatie over de Tsjechisch-Poolse vriendschapsweg

Wandelpad in het Reuzengebergte
Het gebied telt vele goede wandelpaden en -routes

Snezka

Aan een bezoek aan de Snezka, de hoogste berg van Tsjechië, kom je niet onderuit. De bergtop van de sneeuwkop, zoals je de berg naar het Nederlands vertaalt, ligt vrijwel op de grens van Polen en Tsjechië. Vanaf deze kale berg heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Bovendien zijn er vele wandelpaden rondom de berg.

De klim naar boven is stevig, ondanks de prima wandelpaden die hier zijn aangelegd. Maar je kunt ook kiezen voor een kabelbaan. Die brengt je vanaf Pec pod Sněžkou in een half uurtje naar boven.

Snezka

Harrachov

Bij Harrachov zullen de meeste wintersportliefhebbers direct gaan denken aan skiën en skispringen. Terecht! Maar ook in de zomer is het hier leuk. Dit gezellige stadje stamt al uit de 17e eeuw, er zijn tal van wandelpaden, je kunt met de skilift naar boven, in de zomer kun je er ook rodelen en is er een klimpark.

Waar Harrachov sinds jaar en dag om bekend staat is de glasblaaskunst. In het stadje kun je demonstraties bijwonen, waarin glasblazers van vloeibaar glas de mooiste kunstwerken maken. Of bezoek glasfabriek Novosad & Son en zie tijdens een rondleiding hoe hier met de hand glas wordt geblazen. Het is de oudste glasfabriek in Tsjechië.

Een ander leuk uitje is de Zubačka, of in het Nederlands tandradbaan. De trein tussen Tanval en Harrachov moet op sommige stukken grote hoogteverschillen overbruggen. Een tandrad bracht in het verleden daarbij uitkomst. Tijdens de treinrit wordt je onderweg getrakteerd op prachtige uitzichten.

Hou je van wandelen? Loop dan ook zeker naar de Mumlava watervallen, die hier 12 meter naar beneden vallen.

Mumlava watervallen
Vlakbij Harrachov liggen de Mumlava watervallen (foto: Kent Wang/Flickr)

Pec pod Snezkou

Een ander wintersportplaatsje, Pec pod Snezkou. ’s Winters heeft deze plaats de grootste verlichte piste van Tsjechië, is er een snowboard park en mogelijkheden om te gaan rodelen en après skiën.

’s Zomers verandert Pec pod Snezkou in een groene oase. Het is dan de plek om vanuit daar de mythische Snezka al wandelend te beklimmen. Onderweg kom je langs het informatiecentrum van het Nationaal Park Krkonoše, waar een tentoonstelling over de natuur in het Reuzengebergte.

Ben je ooit wel eens in een mijn geweest? In Pec pod Snezkou is het mogelijk. Al sinds de 15e eeuw waren mijnbouwers hier actief. In de mijnen werd ijzer, arseen en koper gedolven. Tegenwoordig is een deel van de mijnen open voor publiek. Niet alleen kun je de binnenkant van de Snezka bekijken, ook kun je het werk van de middeleeuwse mijnbouwers uitproberen.

Pec pod Snezkou

Spindleruv Mlyn

Spindleruv Mlyn, in het hart van het Reuzengebergte, is het wintersportoord van Tsjechië. Ooit ontstond het als een mijnwerkersdorpje. Tegenwoordig draait het er om sport en natuur.

Voor een van de mooiste uitzichtpunten over het Reuzengebergte zit je hier helemaal goed. Het is even zoeken, maar de tocht meer dan waard. Met kabelbaan Medvědín ga je naar boven, waarna je naar het Stopa restaurant loopt. Vanaf hier volg je het berenpad naar Harrachova skála. Kijk hier voor een uitgebreide omschrijving.

Een van de tofste dingen om in Spindleruv Mlyn te doen is een quadtocht. Modder, riviertjes en onverharde paden. Op de 60 kilometer lange tocht word je in 2,5 uur tijd stevig uitgedaagd.

Mountainbiken downhill
In Spindleruv Mlyn is van alles te beleven het hele jaar door

Trutnov

Een van de leukste stadjes in het Reuzengebergte is Trutnov. Deze 30.000 inwoners tellende plaats heeft een prachtig historische centrum rondom het Krakonos plein, met huizen met middeleeuws gevels.

Niet ver van Trutnov ligt het Fort Stachelberg. Tsjechoslowakije begon in 1937 en 1938 met de bouw van dit bunkercomplex, om zich te kunnen beschermen tegen de Duitsers. Het fort is nooit afgebouwd. De nazi’s mochten het gebied van de Westerse bondgenoten innemen na het Verdrag van München in 1938.

In totaal zijn er twaalf bunkers die met elkaar zijn verbonden. Met een gids kun je deze aan de binnenkant bezoeken en tot 52 meter diepte afdalen. Binnen kun je zien hoe de bunkers zijn gebouwd en is er aandacht voor de Tweede Wereldoorlog.

Trutnov
Trutnov heeft een prachtig historisch centrum (foto: János Korom/Flickr)

Rotsen van Adrspach en Teplice

Aan de oostzijde van het Reuzengebergte liggen de Rotsen van Adrspach en Teplice. Nou ja, rotsen? Het zijn complete rotsteden. Zandsteenrotsen steken hier als flats omhoog. Via wandelpaden kun je er tussendoor lopen en je ondertussen erg klein voelen. In 2021 kreeg het gebied ineens veel aandacht, toen de deelnemers aan Wie is de Mol hier een opdracht moesten uitvoeren.

Twee van de mooiste plekken bij de Rotsen van Adrspach zijn het meer en het riviertje dat tussen de rotsen doorstroomt. Met een boot kun je over dit riviertje varen. Aanrader!

Rotsen van Adrspach
De Rotsen van Adrspach zijn als een stad vol flats

Boomkroonpad Janské Lázně

Ontdek de wereld van de bomen op het boomkroonpad van Janské Lázně. Krijg een blik onder de grond en zie hoe daar de dieren leven en de wortels groeien. Wandel vervolgens via een lang pad tussen de boomtoppen naar boven, waar je op een prachtig uitzicht wordt getrakteerd over het Reuzengebergte.

Het boomkroonpad is ruim 1,5 kilometer lang. Daarmee is het langste boomkroonpad van Europa en het is ook voor mensen in een rolstoel geschikt. Aan het eind is een uitkijktoren die je naar 45 meter hoogte brengt. Ga weer lopend naar beneden, of kies voor een 50 meter lange glijbaan.

Boomkroonspad Janske Lazne - Reuzengebergte
Het boomkroonpad steek boven de boomtoppen uit (foto: Petr Mares/Czech Tourism)

Skiën in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is in de wintermaanden een geliefd wintersportoord voor Nederlanders. Zeker voor de beginnende skiër liggen er uitstekende pistes, de kans op sneeuw is er groot en bovendien is er genoeg ruimte voor après ski.

Een groot voordeel ten opzichte van de bekende skioorden in de Alpen is de prijs. Die is hier vele malen lager dan in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. De plaats Spindleruv Mlyn staat bekend als eens van de beste wintersportplekken in Oost-Europa.

Skiën in het Reuzengebegte
In de wintermaanden is het Reuzengebergte een populair wintersportoord (foto: Tomás Rucky/Czech Tourism)

Campings in het Reuzengebergte

Wordt het een vakantie in het Reuzengebergte? In en rondom het gebied liggen verschillende campings. Enkele campings die we kunnen aanraden zijn Camping 2000 en Camping Bozanov. Deze behoren tot de beste campings van Tsjechië.

Camping Aktief is een camping met Nederlandse eigenaren en richt zich speciaal op de oudere vakantiegangers. Zoek je een christelijke camping? Dan is camping De Regenboog in Sluknov de perfecte plek.

Vakantiehuizen in het Reuzengebergte

Ga je voor iets meer comfort? Zoals in elk wintersportgebied zijn er in het Reuzengebergte vele vakantiehuizen te vinden, die ook in de zomermaanden worden verhuurd. Op Booking.com en Belvilla vind je het grootste aanbod.