Kaal als de Mont Ventoux steekt ze boven het Reuzengebergte uit: de Sněžka. 1.602 meter hoog is ze, de Koningin van de Tsjechische bergen. En na een stevige wandeling word je getrakteerd op een prachtig wijds uitzicht.

In het noorden van Tsjechië, schuin boven de plaatsen Liberec en Trutnov, ligt het mooie Reuzengebergte. Met een gemiddelde hoogte van zo’n 1.200 meter behoort het niet tot de hoogste berggebieden van Europa, maar mooi is het er zeker. Het gebied is de perfecte plek om te gaan wandelen of fietsen en in de winter kun je er skiën.

Snezka - Reuzengebergte

Boven die bergen steekt een punt uit: de Sněžka, de hoogste berg die Tsjechië telt. Het kan je niet ontgaan. Bovenop de top staat een opvallende schotel, die onderdeel is van het futuristisch ogende  meteorologisch observatorium dat hier is gevestigd. Ook is er een milieu-educatiecentrum en een hostel. Maar voordat je daar bent, zul je eerst de berg moeten beklimmen.

De Sněžka beklimmen

Wanneer je in het Reuzengebergte bent, dan moet je eigenlijk de Sněžka beklimmen. Nee, het is niet de mooiste berg in het gebied. De kale top ziet er van een afstand niet eens zo uitnodigend uit. Dat heeft alles te maken met het bijzondere klimaat dat hier heerst. Daardoor ligt de boomgrens veel lager dan bijvoorbeeld in de Alpen. Maar waarom moet je wel naar de top? Vanwege het geweldige uitzicht dat je hier hebt over Tsjechië, Polen en het Nationaal Park Krkonoše.

Snezka uitzicht
Het uitzicht vanaf de Snezka

Een Venetiaanse koopman op zoek naar edelstenen moet een van de eerste mensen zijn geweest die de berg beklom in 1456. Tegenwoordig is dat een stuk eenvoudiger. Op de flanken van de berg ligt een keurig aangelegd pad dat je helemaal naar boven leidt. Heb je geen zin om dat eind naar boven te wandelen? Vanaf Pec pod Sněžkou gaat een kabelbaan die in een half uurtje naar boven brengt.

Heb je genoeg van het uitzicht op de top? Vanaf de Sněžka lopen verschillende paden door het berglandschap. Een van de mooiste is het natuurpad dat door bergveenmoerassen loopt naar Luční bouda.

Wandelen op de Snezka
Op de berg liggen erg goede wandelpaden

Skiën bij de Sněžka

Onderaan de Sněžka ligt het wintersportplaatsje Pec pod Sněžkou. Hier vind je meerdere skiliften die je naar boven kunnen brengen naar de bergtoppen in de omgeving. ’s Winters verandert dit gebied in een skigebied, dat perfect is voor beginnende skiërs.

Snezka - nationaal park Krkonoše
De berg is het hoogste punt in nationaal park Krkonoše

Campings bij het Reuzengebergte

Het Tsjechische Reuzengebergte is de perfecte plek voor een actieve kampeervakantie. Je vindt hier tal van mooie wandelroutes en plekken om te mountainbiken. Enkele populaire campings in de buurt zijn:

Camping Božanov – Trutnov

Camping Dolce – Trutnov

Camping 2000 – Liberec

Camping Božanov en Camping 2000 behoren tot de tien beste campings in Tsjechië. Daarnaast zijn er in de omgeving van de Sněžka en het Reuzengebergte vele hotels en appartementen te vinden.

Uitstapje naar Praag

Een vakantie naar Tsjechië is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de prachtige hoofdstad Praag, met al zijn bezienswaardigheden. Vanuit het Reuzengebergte is dit goed in een dag te doen. Praag ligt slechts 125 kilometer verderop, iets meer dan een uur rijden.

Daarnaast kent Tsjechië nog veel meer mooie steden. Steden die misschien nog wel mooier zijn dan Praag. Wij hebben de mooiste steden van Tsjechië voor je op een rijtje gezet.