Aan de voet van het IJzergebergte in het noorden van Tsjechië ligt Liberec. Met ruim 100.000 inwoners is het de vijfde stad van het land. De perfecte uitvalsbasis tijdens een vakantie als je houdt van natuur en je wilt profiteren van de mogelijkheden van de stad. In en rondom de stad valt van alles te beleven.

Het noorden van Tsjechië is een populair vakantiegebied. Je vindt er het IJzergebergte, het Reuzengebergte en bijvoorbeeld het Boheems Paradijs. Hier kun je urenlang door de bergen en bossen wandelen en genieten van de prachtige uitzichten, kabbelende beekjes en bijzondere rotsformaties. Het kloppende hart van de regio is de stad Liberec.

Is het een ruimteschip daar op die berg? Of is het een onderzoekscentrum? Je kunt er niet omheen als je in de regio Liberec komt. Van kilometers afstand prikt daar de televisietoren boven op de berg Ještěd de lucht in. Het is hét herkenningspunt van Liberec, een stuk moderne geschiedenis. Maar Liberec is zoveel meer.

De geschiedenis van de stad gaat eeuwen terug in de tijd, tot het jaar 1352. Dan wordt het voor het eerst genoemd. Reychmberg, of zoals de Duitsers het tegenwoordig nog altijd noemen, Reichenberg. Maar pas 200 jaar later, dankzij de komst van Vlaamse en Duitse linnenwevers, wordt het pas echt een stad met stadsrechten. Reichenberg ontwikkelt zich tot de textielstad in het Habsburgse Rijk en wordt bijna net zo belangrijk gevonden als Praag.

Liberec tussen de bergen
Liberec ligt in een dal aan de rand van het IJzergebergte (foto: Upvision)

Naast textiel wordt de stad ook het hart van de glasindustrie. Door de uitgestrekt bossen is Noord-Bohemen de ideale plek om houten mallen te maken voor het glas. Boheems kristal of Boheems glas wordt vanaf het eind van de middeleeuwen razend populair. In kastelen en paleizen in heel Europa wordt gedronken uit de wijn- en bierglazen die hier worden gemaakt.

Eigenlijk is er sinds die tijd op gebied van glas weinig veranderd. Liberec is nog steeds het hart van Crystal Valley, zoals de regio wordt genoemd. Het handgemaakte glaswerk gaat tegenwoordig de hele wereld over.

Van Gouden Eeuw tot het communisme

Die geschiedenis zorgt ervoor dat Liberec tegenwoordig een prachtige historische binnenstad heeft. De 18e eeuw was de Gouden Eeuw van de stad. Die rijkdom zie je nog altijd terug in de schitterende oude panden.

En wist je dat Liberec de stad is van Porsche? In 1875 wordt Ferdinand Porsche, de beroemde ontwerper van de sportauto’s en van Volkswagen, hier geboren. Ferdinand verhuisde, hij ontwikkelde zijn auto’s in Duitsland en daarom is Skoda tegenwoordig het automerk van Tsjechië. Maar het geboortehuis van Ferdinand Porsche bestaat nog en is ingericht als Porsche museum.

In 1938 laat Adolf Hitler zijn oog vallen op Sudetenland, de buitenste rand van Tsjechië waar destijds veel Duitsers wonen. Hij sluit een deal met de geallieerden, waarbij hij belooft geen oorlog te zullen voeren als hij dit deel bij Duitsland mag annexeren. Twee jaar later breekt alsnog de Tweede Wereldoorlog uit.

Duitsland verliest uiteindelijk de oorlog en moet Sudetenland en daarmee ook Reichenberg opgeven. De Duitse bevolking wordt verjaagd. Tsjechoslowakije wordt communistisch en naar de oude binnenstad wordt bijna niet meer omgekeken. Sinds de jaren ’90 is er met de val van het communisme veel veranderd. De historische binnenstad is helemaal opgeknapt en er zijn bijvoorbeeld ook enkele moderne overdekte winkelcentrum naast het oude centrum gebouwd.

Embed from Getty Images

Wat is er te doen in Liberec?

Liberec is tegenwoordig een moderne stad met een historisch centrum. Je vindt er interessante musea, gezellige terrasjes en leuke attracties om met de kinderen naartoe te gaan, zoals een dierentuin. Wanneer je de auto pakt en de stad uitrijdt, sta je direct midden in de bergachtige natuur.

Ben je op vakantie in de regio Liberec of wil je de stad bezoeken? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in de stad en de omgeving:

Wandelen door het historische centrum

Heel groot is het historische centrum van Liberec niet, maar je moet zeker eens rondstruinen door de straatjes rondom het centrale Edvard Benesplein. Kijk daarbij vooral naar boven. Het centrum is een grote verzameling aan de mooiste art nouveau gevels. Het indrukwekkendste pand is zonder meer het oude stadhuis.

Ben je in de maand december in de stad? Bezoek dan zeker de kerstmarkt op het Edvard Benesplein. De kerstmarkt in Liberec behoort tot de leukste kerstmarkten in Tsjechië.

Beklim de toren van het stadhuis Liberec

Is hij mooi? Ja, absoluut. Maar tegelijkertijd hangt er ook iets sinisters rond het stadhuis Liberec. Dit prachtige stadspaleis is gebouwd in neorenaissance stijl. Al die details, schitterend. Maar ’s avonds, wanneer de duisternis invalt en het gebouw wordt verlicht, krijg je een beetje een gevoel van een spookhuis.

Blikvanger van het stadhuis is de 61 meter hoge toren. Deze kun je beklimmen en wanneer je boven bent, word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad.

Heb je het gevoel dat je het stadhuis van Liberec al eens eerder hebt gezien? Dat zou heel goed kunnen. Het gemeentehuis is een kopie van het stadhuis in Wenen, dat wel iets groter is. Ben je nog nooit in Wenen geweest? Dan ken je het misschien van de film Spiderman: Far from home. Enkele scenes spelen zich af op een verwoeste kermis op het Edvard Benesplein voor het stadhuis.

Stadhuis Liberec
Het stadhuis in het hart van de stad is de blikvanger van de stad (foto: Jurra 8/Shutterstock)

Bezoek Museum van Noord-Bohemen

Ben je nieuwsgierig naar de rijke geschiedenis van Noord-Bohemen en de stad Liberec? Dan mag een bezoek aan het Museum van Noord-Bohemen niet ontbreken. Al is het alleen maar vanwege het schitterende neo-renaissancistisch gebouw uit het eind van de 19e eeuw, waarin het museum is gevestigd.

Ontdek op de begane grond de geschiedenis van Liberec. Van de geboorte van de stad tot de metropool van het noorden van het land die het werd. De ontwikkeling van de ambachten in de stad en het verwerven van de stadsrechten staan centraal, net als epidemieën en oorlogen. Natuurlijk is er aandacht voor de Gouden Eeuw met de bloeiende textiel- en glasindustrie, maar ook de zware tijd onder nazi-heerschappij.

Daarnaast is er aandacht voor de natuurverschijnselen in de regio rond Liberec en kun je de dierenwereld ervaren op een andere manier dan met je ogen.

Ook heeft het Museum van Noord-Bohemen vaste collecties fotografie, jukeboxen en kunst die is beïnvloed door Oosterse culturen.

Adres: Masarykova 11

Museum van Noord-Bohemen in Liberec
Het Museum van Noord-Bohemen is gevestigd in een van de mooiste panden in de stad (foto: ARTIS - reklamní studio - Michaela Dusíková)

Hollandse en Vlaamse meesters in de Regional Art Galery

Als we het over mooie gebouwen hebben! Tegenover het Museum van Noord-Bohemen staat de Regional Art Galery. Dit museum, waar vele Hollandse en Vlaamse meesters hangen, is gevestigd in een oud badhuis dat ook aan het eind van de 19e is gebouwd.

Destijds heette het het Kaiser Franz Joseph Bad en die naam staat nog altijd op de gevel. De koolzuurhoudende baden zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een uitgebreide collectie Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw en moderne Tsjechische kunst. Maar de originele sfeer van het badhuis hangt hier nog altijd, net als dat de kluisjes niet zijn verdwenen.

Adres: Masarykova 14

Regional Art Galery Liberec
De Regional Art Gallery is gevestigd in een oud badhuis (foto :Vanta Nev on Unsplash)

Ontspan in de Botanische Tuin

Kleurrijke tuinen en kassen vol exotische planten. Een wandeling door de botanische tuin is een tocht door de hele wereld. Van een aquarium met unieke vissen tot de Afrikaanse natuur van Madagaskar en een nagebouwde jungle, hier vind je het op enkele duizenden vierkante meters. Net als de collectie met vleesetende planten.

De botanische tuin in Liberec is sinds 1895 open voor publiek. Daarmee is het de oudste botanische tuin van het land.

Adres: Purkyňova 630/1

Met de familie naar de dierentuin in Liberec

Leeuwen, olifanten, giraffes en talloze andere dieren. De dierentuin in Liberec is een klassieke dierentuin en de oudste van het land. De grote trots van het park zijn de witte tijgers. Een gezellig uitje om met de kinderen een dagdeel naartoe te gaan tijdens jullie vakantie.

In totaal leven er meer dan 170 verschillende diersoorten in de Zoo Liberec, waaronder vele roofvogels. Ook wordt de Somalische wilde ezel gehouden, een van de bedreigde diersoorten in het park. En wat dacht je van sneeuwluipaarden, cheeta’s en tijgers?

Voor de kinderen is er daarnaast een kinderboerderij, een speeltuin en kunnen zij met elektrische autootjes rijden. Een bezoekje aan de dierentuin kost nog geen 6 euro per persoon.

Adres: Lidové sady 1

Olifanten in de dierentuin van Liberec
In de dierentuin leeft onder meer een kudde Aziatische olifanten

Duik in het verleden in Dinopark Plaza Liberec

Wandel door de tijd van de dinosaurussen en mammoets in het Dinopark Plaza Liberec. Ontdek hoe groot de dinosaurussen waren en hoe de mensen er in die tijd eruit zagen. En dat kan allemaal tijdens een bezoek aan het overdekte winkelcentrum Plaza in het hart van de stad.

In Dinopark Plaza zijn verschillende dinosaurussen nagemaakt, van de triceratops tot de indrukwekkende Tyrannosaurus Rex! In totaal ‘leven’ hier zo’n 30 exemplaren op ware grootte. Daarnaast zijn er verschillende botten en tanden te bekijken die echt van dino’s en mammoeten zijn geweest.

Adres: Palachova 1404

Op ontdekkingstocht in Museum IQlandia

Wil je jullie kinderen een plezier doen en heb je de dinosaurussen en de dierentuin al gezien? In museum IQlandia gaan ze een geweldige tijd hebben. Dit wetenschapsmuseum is gemaakt voor kinderen en zij kunnen hier urenlang allerlei proefjes doen.

Van een schoepenrad tot hoe werkt energie. Kinderen ontdekken het hier zelf. Weet jij eigenlijk wel hoe het menselijke lichaam werkt, hoe hard je kunt schreeuwen en hoe hoog je kunt springen op de maan?

Adres: Nitranská 10

IQLandia -Liberec
Probeer buiten bij IQlandia eens een auto op te tillen! (foto: Mark BBDO)

Shoppen in Liberec

Met 100.000 inwoners is Liberec de grootste plaats in het noorden van Tsjechië. Dat betekent dat je hier ook goed kunt winkelen. In het historische centrum vind je winkels van vele grote en bekende merken.

Daarnaast zijn er in de stad ook enkele moderne overdekte winkelcentra te vinden. Natuurlijk winkelcentrum Plaza in het hart van de stad, waar je ook het Dinopark vindt. Andere bekende winkelcentra zijn het Shopping Center Gecko en het OC Nisa.

Autogeschiedenis in het Porsche Museum

Liberec is de stad van Porsche. Nee, de sportwagens worden hier niet gebouwd. Maar ontwerper Ferdinand Porsche is hier in 1875 wel geboren. Zijn geboortehuis is tegenwoordig een Porsche Museum. Hier ontmoeten verleden en toekomst elkaar.

Niet alleen is er aandacht voor Porsche in het museum, maar ook zeker voor Volkswagen. Ferdinand Porsche was degene die de Volkswagen Kever uitvond. Daarnaast is er aandacht voor Skoda, het Tsjechische automerk dat ook tot de Volkswagen-groep behoort.

Bekijk in het museum historische auto’s, films over de geschiedenis van de auto-industrie, foto’s en documenten. Maak een interactieve tocht door de autohistorie. In totaal telt het museum 340 attributen, van de eerste modellen tot rally-auto’s en prototypes van auto’s.

Het museum is geopend van vrijdag tot en met zondag.

Adres: Tanvaldská 38

Beklim de Ještěd

Overal vanuit de stad kun je hem zien: de top van de Ještěd. Met een hoogte van 1012 meter is het de hoogste berg in de omgeving. Maar de berg is vooral bekend door het moderne bouwwerk dat er bovenop staat en dat erg lijkt op een ruimteschip.

Maar een ruimteschip is het zeker het niet. Het is een televisietoren met daarin een restaurant waar je prima kunt eten en een 4 sterren hotel. Zowel het hotel als het restaurant zijn nog helemaal in de jaren ’70 stijl.

’s Winters is de Ještěd een wintersportoord waar je kunt skiën, ’s zomers is het de plek van waar verschillende wandelingen vertrekken. Wil je naar de top? Dit kan met de auto, maar natuurlijk ook lopend of met de fiets. Ben je niet zo sportief? Elk half uur gaat er een cabine via een kabelbaan naar boven.

De Ještěd staat bekend om de prachtige zonsopkomst. Daarnaast is de televisietoren op de top onderscheiden vanwege het ontwerp. Het bouwwerk van de Tsjechische architect Karel Hubáček won de Auguste Perret prijs en kreeg in het jaar 2000 in Tsjechië de titel Gebouw van de Eeuw.

Jested in de zomer
In de futuristische televisietoren op de Jested is een restaurant en hotel gevestigd (foto: Václav Bacovský)

Glas- en sieradenmuseum in Jablonec nad Nisou

Liberec is het hart van de Boheemse glasindustrie. In en rondom de stad, in de regio die ook wel Crystal Valley wordt genoemd, vind je nog meer dan 2.000 glasfabrieken. De oudste glasfabriek is Novosad & Son Glassworks bij de plaats Harrachov, waar je een rondleiding kunt krijgen. Dat geldt ook voor de kerstornamentenfabriek Rautis in Ponikla.

Ben je een liefhebber van glas en glaskunst? Dan moet je zeker het glas- en sieradenmuseum in het naastgelegen stadje Jablonec nad Nisou bezoeken. Dit museum laat zien wat er door de eeuwen allemaal aan glaswerk is gemaakt in Noord-Bohemen, maar ook wat er tegenwoordig wordt gemaakt. Van vazen, ringen en kettingen tot de mooiste glaskunst.

Het Museum of Glass and Jewellery is van dinsdag tot en met zondag geopend.

Adres: U Muzea 398. Jablonec nad Nisou

Museum of Glass and Jewellery - glaskunst
Glaskunst in het Museum of Glass and Jewellery

De historische inrichting van kasteel Sychrov

Ontdek hoe de adel in de afgelopen eeuwen leefde in kasteel Sychrov. Dit kasteel, iets ten zuidoosten van Liberec in het plaatsje Sychrov, is een van de mooiste ingerichte kastelen in Tsjechië. De familie Rohan, een adelijke familie die vanuit Frankrijk hier naartoe vluchtte, zou elk moment hier zo weer kunnen gaan wonen.

Alle kamers in het hoofdgebouw van kasteel Sychrov zijn nog helemaal ingericht. Voor prins Camille de Rohan en voor zijn vrouw. De rijkdom die deze mensen hier kenden was overvloedig.

Het kasteel is het hele jaar door te bezoeken. Wij raden je aan om een rondleiding door een gids te nemen in het paleis en je te verbazen over de bewoners en hun gewoontes. In de lente, zomer en herfst mag je niet de kasteeltuinen overslaan. Nou ja, tuin? Het is een heel park.

kasteel Sychrov
Kasteel Sychrov (foto: Nationaal Erfgoedinstituut/Lucie Česká)

Wandelen in het IJzergebergte en Reuzengebergte

Glooiende bergen, diepe dalen en groene bossen. Ten noordoosten van Liberec ligt het IJzergebergte op de grens met Polen, dat verder naar het oosten overgaat in het Reuzengebergte. Het is een prachtig gebied waar je uren kunt wandelen en fietsen en in de winter kunt skiën en langlaufen.

In het IJzergebergte vind je vele kleine riviertjes en meren. De regio voelt onaangetast aan. Aan de noordzijde van het gebergte vind je een van de laatste oer-beukenbossen, die sinds 2021 op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Vanuit Liberec gaan er meerdere wandelroutes het berggebied in.

Het iets verder naar het oosten gelegen Reuzengebergte is hoger dan IJzergebergte, met als hoogste top de 1602 meter hoge Snezka. Deze kale reus wordt ook wel de Koningin van de Tsjechische bergen genoemd. Het is een prachtig wandelgebied met talloze routes.

Czech Trail: Reuzengebergte
Het golvende landschap van het Reuzengebergte (foto: Pavla Maresova)

Betoverende rotsformaties in het Boheems Paradijs

Een van de bijzonderste gebieden in Tsjechië is het Boheems Paradijs (Český ráj). Dit natuurgebied ligt ten zuidoosten van Liberec en staat bekend als rotsstad. Hier vind je, net als bij de rotsen van Adrspach, talloze kaarsrechte rechtopstaande rotsen. Zij staan als flatgebouwen in het landschap.

Via smalle paadjes kun je tussen deze betoverende rotsformaties door wandelen. Onderweg word je betoverd door de indrukwekkende natuur.

Cesky Raj
Indrukwekkende rotspartijen in het Boheems Paradijs (foto: Kochneva Tetyana/shutterstock.com)

Op vakantie naar Liberec

Liberec is de metropool van Noord-Tsjechië. Een erg leuke stad om te bezoeken tijdens een vakantie in Noord-Bohemen, of juist de plek om als uitvalsbasis te gebruiken. Hier vind je een bruisend leven, terwijl de schitterende natuur op een steenworp afstand ligt.

Hotels

Zoek je een leuk hotel in de stad? Wij verbleven tijdens onze tijd in Liberec in het Pytloun Hotel Grand Imperium, dat net buiten het historische centrum van de stad ligt. Binnen enkele minuten lopen ben je op het centrale Edvard Benesplein.

In het hotel heerst een gemoedelijke sfeer en het personeel is er vriendelijk. De kamers zijn ruim en schoon en het uitgebreide ontbijt is genieten.

Op Trivago vind je tientallen andere hotels tegen de beste prijzen.

Vakantiehuizen

Zoek je een liever een vakantiehuis in de stad of de omgeving? Op Booking.com vind je talloze vakantiehuizen en -appartementen. Van knusse wellness huisjes met eigen sauna en whirlpool tot grote vakantievilla’s en gezellige pensions.

Campings

Daarnaast zijn er in de regio Liberec ook verschillende campings te vinden. De grootste en bekendste is Camping 2000, dat tot de 10 beste campings in Tsjechië behoort.