Wapens aan de muren, alle kamers nog adellijk en vol rijkdom ingericht. Wanneer je door kasteel Sychrov wandelt of een rondleiding volgt, stap je in een tijdmachine die je honderden jaren terug in de tijd brengt. De tijd van koningen, jonkheren, prinsessen en ridders. Dit is een van de mooiste ingerichte kastelen in Tsjechië met bovendien een geweldige kasteeltuin.

Iets ten zuiden van Liberec en aan de noordoost zijde van het Boheems Paradijs doemt een muur op. Daarachter ligt een schitterend paleis met een parkachtige tuin, hoewel je er vanaf de weg weinig van kunt zien. Een grote parkeerplaats doet vermoeden dat kasteel Sychrov een van de grote trekkers in de regio is.

Dat zou je op deze winterse ochtend niet zeggen. Als enigen stappen we uit en lopen door de tuinpoort over een laantje richting het paleis. Verwacht geen middeleeuws kasteel met kantelen, maar een groot paleis in neogotische stijl.

Stijlvol, dat is de beste omschrijving. De muren zijn van de buitenkant zacht roze geverfd. Door een poort komen we op de binnenplaats waar de crèmekleurige muren zijn begroeid met klimop. Indrukwekkend is de klokkentoren die boven het kasteel Sychrov uitsteekt. Opvallend zijn alle familiewapens, voornamelijk Franse, die op de keurig onderhouden wanden zijn geschilderd.

Geschiedenis van kasteel Sychrov

In deze vorm zou je kasteel Sychrov eerder een paleis noemen. Maar zo heeft het kasteel er niet altijd uitgezien. De geschiedenis van het paleis gaat terug tot de 15e eeuw, toen op deze plek een heuvelfort stond.

Tsjechische adellijke families zoals de Vartenberks en de Wallensteins zijn in die tijd achtereenvolgens eigenaar van het landgoed. In 1690 wordt er een klein kasteel gebouwd. De huidige vorm krijgt het pas vanaf het jaar 1820. Dan koopt Charles Alain de Rohan, afstammeling van de koninklijke familie Rohan, het landgoed. Hij, en later zijn opvolger prins Camille de Rohan, verbouwen het kasteel tot het negotische paleis dat het nu is met 250 kamers.

Maar wat doet een Franse adellijke familie in de regio Liberec? Dat heeft alles te maken met de Franse revolutie. Terwijl tussen 1789 en 1799 in Frankrijk de jacht wordt ingezet op adellijke families en verschillende koningen en prinsen onder de guillotine terechtkomen, vlucht de familie Rohan naar het buitenland en komt uiteindelijk in het huidige Tsjechië terecht.

kasteel Sychrov
Het kasteel werd begin 19e eeuw verbouwd tot een waar paleis (foto: Nationaal Erfgoedinstituut/Lucie Česká)

Rondleiding door kasteel Sychrov

Ondanks dat het winter is en de temperatuur rond het vriespunt ligt, is kasteel Sychrov geopend. Waar veel Tsjechische kastelen en paleizen in de wintermaanden de deuren sluiten, is dit kasteel het hele jaar geopend. Een tip als je kasteel Sychrov in de winter bezoekt: doe warme kleding aan. De kachels in het paleis staan uit. Op deze manier blijft de inrichting beter bewaard.

Er worden dagelijks rondleidingen door het paleis gegeven. Wij volgen de rondleiding ‘Neogothic jewel of the Rohan family’, een rondleiding door privéruimtes van de bewoners van het kasteel.

Terug naar de 19e eeuw

Als onze gids de deur opent van het paleis, stappen we letterlijk terug in de tijd. Op de wanden is behang geplakt met het logo van de familie Rohan. In de hal staan bustes en beelden van voorouders en aan de muren hangen wapens, zoals speren, schilden en pistolen, maar ook hertenkoppen die ooit zijn geschoten tijdens de jacht. Het houten plafond is indrukwekkend.

We wandelen langs kamers die nog volledig zijn ingericht. Prachtig bewerkte houten meubels staan op een houten vloer, de tafel is gedekt. Aan de muur hangen schilderijen van adellijke dames. Een kamer verderop moet het domein van een man zijn geweest. Hier geen portretten aan de wand, maar geweren, geweien, enkele hertenkoppen, wild zwijn en een opgezette uil. Voor de ramen hangen sierlijke gordijnen.

Grootste collectie portretten van de Franse koninklijke familie buiten Frankrijk

Dat die familie Rohan niet zo maar een familie is, dat wist ik al. In verschillende romans over de middeleeuwen komen de heren en ridders van Rohan terug. Maar in kasteel Sychrov word je even met de neus op de feiten gedrukt. Want prins Camille mag graag pronken met zijn sterke band met de Franse koninklijke familie.

In een grote luxueuze ruimte hangt een portret van Louis XIV, beter bekend als de zonnekoning. Het is een kopie van het origineel dat in het Louvre hangt. Het is een van de 240 portretten van de Franse koninklijke familie in het paleis. Daarmee heeft kasteel Sychrov de grootste collectie portretten van de Franse koninklijke familie buiten Frankrijk.

Maar ook het porselein in de kamers is uniek en origineel. Elk moment verwacht je dat prins Camille aan kan schuiven voor een kopje thee.

Portretten in kasteel Sychrov
In het paleis hangt onder meer een kopie van het portret van Lodewijk XIV (r). Het origineel hangt in het Louvre (foto: Nationaal Erfgoedinstituut/Lucie Česká)

Adellijke slaapkamers van kasteel Sychrov

Tijdens de rondwandeling zakt mijn mond steeds verder open. Wat een rijkdom en wat een verhalen. Maar het is tegelijkertijd ook een intiem inkijkje in de wereld van de 19e eeuwse adel. Zo wandelen we door de slaapkamer van Adelheid Eulalia Ludowika Maria von Löwenstein-Wertheim-Rosenberg, de echtgenote van prins Camille.

Haar slaapkamer kijkt uit over de paleistuinen van kasteel Sychrov. Hoewel prins en Camille en zijn vrouw geen goed huwelijk hebben, geeft hij haar wel het mooiste plekje in het huis.

Slaapkamer kasteel Sychrov
Tijdens de rondleiding kom je onder meer door enkele adellijke slaampkamers (foto: Pavel Charousek/Association of the Bohemina Paradise)

Het Engelse park rondom kasteel Sychrov

De dameskamer, de speelkamer voor de heren, de werkkamer voor prins Camille en een eetkamer voor het stel. Na een rondleiding van ruim een uur sta je vol indrukken weer buiten. En dan heb je nog niet eens het hele paleis gezien.

Is dat erg? Nee, helemaal niet. Wat je ziet is heel indrukwekkend. En bezoek je het kasteel in de lente, zomer of herfst en is het droog, ga dan ook naar buiten en bezichtig de tuin.

Nou ja, tuin? Het Engelse park is maar liefst 26 hectare groot! Je vindt er een oranjerie waar je een kopje koffie kunt drinken met een punt taart of bezoek Technopolis-tentoonstelling in de voormalige stallen. Hier worden uitvindingen uit de 19e een 20e eeuw getoond.

Maar neem vooral ook de tijd om door de tuinen te wandelen. Prins Camille was er gek op. Hij had maar liefst 36 (!) tuinmannen in dienst. Daarnaast waren er 10 kassen op het terrein, waar onder meer ananassen werden gekweekt. Helaas, dit is niet meer zichtbaar. De opvolger van prins Camille gaf minder om de tuin.

Tegenwoordig worden in de Engelse tuin regelmatig vogelshows gegeven, waarbij roofvogels door het park scheren.

Het afscheid van de familie Rohan

Hoe bewoont het kasteel Sychrov er ook uitziet, de bewoners zijn al lang geleden vertrokken. In de oorlog neemt de familie Rohan het Duitse staatsburgerschap aan om het paleis te beschermen. Na de oorlog neemt de Tsjechische regering alle eigendommen in beslag, omdat de familie het Duitse staatsburgerschap heeft aangenomen.

Tijdens de communistische tijd is er veel verdwenen uit het paleis. Maar daar is tegenwoordig niets meer van te zien. Historici hebben sinds de jaren 90 het kasteel en de inrichting weer helemaal in de oude stijl weten terug te brengen.

Op elk moment heb je het gevoel dat de familie Rohan hier zo verder kan met hun leven in het kasteel (foto: Nationaal Erfgoedinstituut/Lucie Česká)

Openingstijden en entree kasteel Sychrovv

Kasteel Sychrov is een van de weinige kastelen in Tsjechië die het hele jaar voor publiek is geopend. Ben je op wintersport in het Reuzengebergte en kun je een dag niet skiën, dan is dit bijvoorbeeld een erg leuk uitje.

Het paleis is van november tot en met maart geopend van 10.00 tot 14.00 uur. In april, september en oktober is het geopend van 09.00 tot 15.30 uur en van mei tot en met augustus van 09.00 tot en met 16.30 uur.

Kijk voor de actuele toegangsprijzen en voor het boeken van een rondleiding op de website van het kasteel.

Kasteel Sychrov
Bezoek je kasteel Sychrov in de lente, zomer of herfst? Dan kun je ook de prachtige kasteeltuin bezoeken (foto: Jiri Moravek/Association of the Bohemina Paradise)

Activiteiten en rondleidingen

Regelmatig worden er leuke activiteiten gehouden in kasteel Sychrov. Zo zijn er tijdens Pasen en Kerst adventmarkten en vinden er elk jaar in augustus de Schotse Spelen plaats. Ook zijn er regelmatig exposities te zien.

Wil je net als wij een rondleiding door het kasteel? De gidsen weten alles te vertellen over de geschiedenis van het paleis en de families die hier hebben gewoond.

In totaal zijn er 9 verschillende rondleidingen. De rondleiding ‘Neogothic jewel of the Rohan family’ wordt dagelijks gegeven, onder meer in het Engels. Andere rondleidingen moeten van te voren worden gereserveerd. Dat kan op de site van het kasteel.

Op vakantie naar het Boheems Paradijs

Wil je op vakantie naar het Boheems Paradijs en kasteel Sychrov bezoeken? In de omgeving zijn vele hotels te vinden, net als vakantiewoningen.

Wij verbleven tijdens ons tijd in de Regio Liberec in Pytloun Hotel Grand Imperium op een steenworp afstand van het centrum van Liberec. Een goed 4 sterren hotel met vriendelijke medewerkers, een goed bed en een heerlijk ontbijt.

Wil je liever verblijven in een vakantiewoning? Op Belvilla vind je tientallen vakantiehuisjes tegen scherpe prijzen.

Oost-Europa Vakantie ontdekte kasteel Sychrov op uitnodiging van Visit Czech Republic en de Regio Liberec tijdens een reis naar het noorden van Tsjechië en Praag. We bezochten niet alleen het paleis, maar ook onder meer de kerstmarkt in Liberec, glasfabriek Novosad & Son, kerstornamentenfabriek Rautis, Museum of Glass and Jewelry en de top van de Jested.